Kateřina Aragonská: Pravá královna

Kateřina Aragonská: Pravá královna https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/300458/mid_katerina-aragonska-prava-kralovna-tIG-300458.jpg 5 510 171

Šest tudorovských královen. V prvním ze série zamýšlených románů o šesti tudorovských královnách představuje historička Alison Weirová Kateřinu Aragonskou. Fantasticky živý portrét první ženy Jindřicha VIII. bourá mnohé mýty o této hrdé ženě. Už ji nevykresluje jako jednoznačnou oběť dějinných zvratů. Na stránkách knihy ožívá charismatická, nezlomná a odvážná hrdinka, jež na prahu stáří marně bojuje o lásku manžela a budoucnost své královské dcery. Její tragický příběh nikdy nepřestane fascinovat.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Six Tudor Queens: Katherine of Aragon. The True Queen , 2016


více info...

Přidat komentář

Pauvka
29.03.2024 4 z 5

Pekne napsana kniha o zivote Kateriny, ale pro me zdlouhave cteni. Az bude chut, tak se urcite pustim do dalsich dilu :)

namornice
21.03.2024 3 z 5

Dlouho jsem se chystala na tuto sérii a po přečtení myslím, že budu zase dlouho vyčkávat s pokračováním. Že je kniha obsáhlá je podle námětu jasné, nicméně četlo se mi to opravdu pomalu, děj mi přišel dost rozvláčný a určitě by se dala kniha zredukovat o několik desítek stran a přitom by to bylo stále zajímavé téma. Do dalšího dílu se taky někdy pustím, ale určitě to tak rychle nebude.


KatarínaK.
12.02.2024 3 z 5

Velmi jsem se těšila na knihu o Kateřině, a ještě šťastnější jsem,že je její čtení konečně za mnou.
Miluji historické romány. Ale styl paní Weirové mi opravdu nesedl. Místy to vyznívalo jako červená knihovna. Bylo to k uzoufání utahané. Stokrát číst co dámy zrovna šily nebo vyšívaly, snad tisíckrát jak královna miluje a touží po Jindřichovi, strachuje se o svou dceru. Popsán každý jeden dopis papeži, císaři a pořád to samé. Každá jedna nemoc vylíčena,kolikrát se přitížilo a kolikrát se ulevilo.
Nevím, podle autorky Kateřina Aragonská, byla velice vzdělaná a moudrá žena, ale velmi mě o tom v knize nepřesvědčila.
V sérii už nebudu pokračovat, toto bylo jedno velké zklamání.
Tři hvězdy dávám pouze za to, že námět knihy je pro mě zajímavý.

mistrikova
27.12.2023 5 z 5

Existuje spousta knih i filmového zpracování o životě Jindřicha VIII. a jeho šesti manželkách. Jde o velmi populární téma, které je zatím nevyčerpaným námětem. Ale jen málo autorů/autorek je schopno téma uchopit tak jako Alison Weirová. Tuto autorku považuji za jednu z předních spisovatelek a historiček zaměřující se na Tudorovce, přičemž efektivně využívá dostupné historické zdroje a umí je naprosto skvěle zpracovat do velmi čtivých románů. V prvním díle se čtenář seznámí s Kateřinou Aragonskou od příjezdu do Anglie, její ztroskotaný plánovaný sňatek s princem Arthurem, období nejistoty a následně sňatek s Jindřichem VIII. Kniha je plná zajímavostí o životě na tudorovském dvoře, intrikách i o politické scéně tehdejší doby. Můžeme s Kateřinou prožívat vzestupy i pády v manželství, nahlédnout do jejího vnitřního života. Na konci knihy jsem měla pro Kateřinu hluboký obdiv k jejímu odhodlání udržet manželství i svoji pozici královny, pevnosti ve víře, a zároveň lítost z neopětované lásky k Jindřichovi.

ZNellyZ
08.12.2023 4 z 5

Kniha byla dobře napsaná a díky seriálům a filmům z období Tudorovců se mi některé momenty vybavovaly i při čtení knihy. Hvězdičku strhávám za občasné chození v kruhu, kdy bych klidně 100 oželela. Občas jsem měla problém se do knihy začíst například na začátku po smrti prince Arthura nebo ke konci. Těším se na Annu Boleynovou, protože ta je moje favoritka ze všech manželek.

katerina28349
05.12.2023 5 z 5

Kateřina Aragonská je historický román o španělské princezně a následně anglické královně. Které osud naplánoval strategicky výhodný snatek pro udržení míru a válečné pomoci mezi Španělskem a Anglií.
Kateřina byla silná, vzdělaná, zásadová, laskavá, ale především statečná a věrná žena. Jejím životním úkolem byla porodit syna - dědice anglickému králi Jindřichovy VIII.
Tento nesplněný úkol měl za následek změnu církevního řádu a špatný osud královny v podobě snahy krále o anulování jejich manželství stejně tak jeho kruté zacházení a chování se vůči královně a jejich společné dceři princezně Marii. Kateřina si i přesto zachovala svou věrnost k katolické církvi až do své smrti.
Za mě čtivý historický román o osudu První královny Kateřiny Aragonské. Už se těším na další díl této série Tudorovských královen a jejich osudech.

IvikaS
20.11.2023 5 z 5

Smekám před autorkou, která dokázala napsat napínavou a strhující knihu, přestože je jasně dané co se bude dít a jak to dopadne.

Jaruš7
14.11.2023 5 z 5

Audiokniha skvělá.
Pohledem ženy žena královna, která hrdost povýšila na ctnost.
Podrobněji sestavený životopisný obraz role politicky a strategicky naplánovanému sňatku pro udržení smíru a možné válečné pomoci mezi Španělskem a Anglií.
Povinnost porodit králi syna - dědice byl životní úkol všech královen. A tak tyto nesplnitelné úkoly měly v tomto případě za následky změnu církevního řádu a neblahé osudy královen, z nichž se zrodil i verdikt o dědictví království ve prospěch dcer.
Osud k ní byl o něco laskavější než k ostatním ženám krále Jindřicha VIII.
Zachovala si důstojnost a věrnost katolické církvi do konce svých dnů.
Příjemný poslech mi podrobněji odkryl po seriálu Tudorovci obraz první manželky neslavně proslulého krále.

ZanZara1
06.11.2023 5 z 5

Příběh španělské princezny, a pozdější anglické královny, Kateřiny Aragonské, jsem samozřejmě znala, nicméně vyprávění sepsané Alison Weir, mne naprosto dostal. Kateřina byla neuvěřitelně silná, šarmantní, vzdělaná, ale především statečná, zásadová a věrná žena. Její osud mne velice zasáhl, a bylo mí jí neskutečně líto. V průběhu knihy jsem začala naprosto nenávidět Annu Boleyn, a Jindřicha bych nejraději vystřelila na měsíc, když se z milujícího a něžného manžela, který svou ženu na rukou nosil, stala doslova bezcharakterní zrůda. Nebohá Kateřina dopadla bídně. Na konci knihy jsem už pro ní ronila krokodýlí slzy, jak moc mi jí bylo líto. Jsem zvědavá na druhý díl o Anně Boleyn. Za mě 100%.

ondras666
03.11.2023 5 z 5

Opravdu povedená kniha z pohledu pravé královny. Opravdu povedené dílo.

Dagmus
03.11.2023 5 z 5

lepší historický román

Ladyhawke1983
03.11.2023 4 z 5

Byla Catherine of Aragon milující žena a matka, kterou srazil zlý osud představovaný jejím manželem a lidmi kolem nich či zatvrzelá věřící, která si lásku pletla s povinností na kterou jí připravovali celý její život stejně jako jejího muže? Na to už se historie neptá a dějiny píší vítězové. Bohužel toto asi nikdy, nikdo vědět nebude, kdo v té době nežil a člověka neznal. Alison Weir si vybrala popsat život první ženy Henryho VIII ve světle toho prvního. Jako těžce zkoušenou milující ženou, která možná až naivně doufala, že změní názor svého muže (možná také bohužel oběti té doby a nátlaku na mužského dědice, ale se spoustou špatných vlastností). I když jako každý jiný člověk, který není černobílý, není vykreslena jen v pozitivním světle, má své špatné vlastnosti a třeba mi párkrát docela lezla na nervy.
Její příběh jsem se poprvé dozvěděla - opět trochu jinak - před nějakými dvaceti lety a ačkoliv to, co se fakticky (nikoliv emočně) dělo s šesti ženami, jsem již znala, nebránilo mi to v tom si knihu zakoupit a přečíst. Alison píše poutavě, příběh jen klouže po listech knihy, byť na začátku může děsit větší počet stran, nebudete v tom nijak zabředávat. Doporučila bych každému, kdo se o historii zajímá, i když stále s menším nadhledem, stále se jedná o historický román. Kniha je psána lehčí formou snad aby mohla oslovit co nejvíce čtenářů.
Zbývající romány včetně dvojice o princezně/královně Elizabeth mám již v knihovničce a ráda si je do budoucna přečtu.

DK197
27.10.2023 5 z 5

E-KNIHA: V podání autorky-historičky byl pro mě osud Kateřiny Aragonské srdcervoucí. Sice někde fakta doplňují autorčiny úvahy, zcela jasně ovšem vysvětlila v závěru knihy, proč k nim došla. Kateřina sama byla obětí své doby, obětí lidí kolem ní a své vlastní lásky k jindřichovi a bohu. Tuto knihu si přečtěte, pokud: máte rádi historické romány, zajímáte se o historii, nebo prostě chcete jenom skvělou knihu, která vám může nabourat nekonečnou řadu přečtených detektivek. Tato knížka je opravdu skvělá a její délka mi vůbec nevadila. Někteří čtenáři se vůči ní vyhrazují a také ke zbytečným podrobnostem, mně se to naopak líbilo. A to hlavně proto, že mi to dalo komplexní náhled do tehdejší doby a celého Kateřinina života od příjezdu na anglickou půdu. Se sérií hodlám rozhodně pokračovat. Je to ten nejlepší historický román, co jsem zatím držela v ruce. S klidným svědomím ho doporučuji i mužům, nejedná se o přeslazený romantický příběh, ani romantickou tragédii. Jde prostě o jeden lidský život jedné nešťastné ženy.

Mishi
19.10.2023 5 z 5

Kateřinin osud asi všichni z dějepisu znají, ale dívat se na svět jejíma očima je něco úplně jiného. Kniha je skvěle napsaná, měla jsem pocit, jako bych byla součástí. I když ve skutečnosti bych být nechtěla. Byť královna, byla Kateřina svázána spoustou pravidel a plně závislá na vůli manžela. Muset se prosit, aby směla navštívit dceru... Skvěle popsané dobové reálie i vykresné emoce. Pasáže, kde Kateřina truchlí nad ztrátou tolika dětí, byly opravdu silné. Děkuji autorce za tenhle zážitek a těším se na další díly.

Ctv
09.10.2023 4 z 5

Moje první setkání a autorkou (Alžběta z Yorku) bylo velmi rozpačité, ale dala jsem jí ještě šanci a neprohloupila jsem.
Pokud bych měla začít pozitivy, tak je to rozhodně čtivý styl psaní, přehršel zajímavých informací, nahlédnutí do historie Anglie. Fascinovaly mě popisy intrik, falše a nepřátelství. Na jednu stranu můžeme Kateřině a jí podobným závidět postavení, moc a bohatství, na stranu druhou neustálý strach o postavení a boj proti intrikám rozhodně záviděníhodný není. Fascinoval mě ten paradox bohatství na straně jedné a utrpení, které autorka popisuje. Kateřina si žije v paláci, z pohledu obyčejných lidí v luxusu, v truhlách má majetek za statisíce, ale ve skutečnosti dluží kam se podívá a hladoví ... Opět hezká ukázka toho, jak peníze a moc hýbaly světem ve středověku, stejně jako hýbou dnes. Zkorumpovanost církve tu je také hezky popsána.
Co se mi na knize nelíbilo, je její rozvláčnost. Ostatně často zmiňována v ostatních komentářích. Nevadí mi tlusté knihy, ale potřebuji tam nějaký děj, zápletku, tajemství. Protože tady čtu o osudu člověka, o kterém vím jak dopadne, je skutečně kniha příliš objemná. Kdyby autorka ubrala na některých detailech, udělala by lépe.
Celkově ale hodnotím jako příjemné čtení s pozitivním přínosem ve formě nahlédnutí pod pokličku života u královského dvora. Díky autorce se dovzdělávám v historii a lépe se mi chápou některá propojení. Budu určitě pokračovat ve čtení dalších knih.

markulina711
30.09.2023 3 z 5

Malé holčičky rády hrají na princezny. Po přečtení této knihy jsem ráda, že jsem si na ně nehrála ani netoužila se stát princeznou. Kvůli rodokmenu bych přišla o dětství, nehorázně brzo by mně vybrali ženicha, pro kterého bych byla jen inkubátorem nástupce a až bych v tomto ohledu byla k ničemu, zapudil by mně a nechal umřít v chudobě, v ústraní. Kateřinu Aragonskou samozřejmě povšechně znám ze studia dějin. Ze všech žen Jindřicha VIII. mně byla nejmíň sympatická. Až doteď. Už se na ni dívám jinak, jako na zásadovou, věrnou ženu ,pevnou ve víře i svých postojích. Jak snadno by mohla žít jinak, jen se podvolit, ale podvedla by své svědomí a zničila by život svému jedinému dítěti. Jsem moc zvědavá jak bude v dalším díle vykreslena její protihráčka Anna Boleynová.

LuckaK.088
10.09.2023 5 z 5

Zasloužených 5 hvězdiček. Propracovaný historický román, na kterém je vidět, že si autorka opravdu dala velmi záležet. Jediné, co mě mrzí, že i když člověk drží Kateřině i palce u nohou, dějiny bohužel nezvrátí.

Lienilda
10.09.2023 5 z 5

Ze začátku knihy jsem měla dojem, že čtu červenou knihovnu, ale velice rychle mě tento pocit přešel. Kniha je úžasně a čtivě napsaná, některé pasáže by sice mohly být zkráceny, ale až tolik mi to nevadilo. Kateřina byla velice silná a zásadová žena. Chápu její pohnutky, ale i tak mě nepřestávala překvapovat její zásadovost a boj za práva dcery i kdyby jí to mělo stát cokoliv.
Tímto jsem úspěšně dokončila Čtenářskou výzvu letošního roku a někdy časem si velmi ráda přečtu pokračování o dalších tudorovských královnách.

Potolu
10.09.2023 5 z 5

Nikdy jsem nečetla historický román, takže Kateřina byla moje prvotina, ke které mě přivedla čtenářská výzva... A... Uuufff, jsem uchvácena! Čtivé, nemohla jsem se odtrhnout (a to jsem si říkala, jestli to vůbec přelouskám, když mě dějiny tolik nezajímají)! Rozhodně se pustím do dalších dílů...

Jessybelle
01.09.2023 5 z 5

Sice mi trvalo trochu déle ji přečíst, ale to nesnižuje její kvalitu. Vrhlo to na Kateřinu a vlastně i na Jindřicha trochu jiné světlo, aspoň pro mě. Knihu jsem si vychutnala a další knihy z této série si určitě přečtu. Vlastně Annu už mám doma.