Pampalini Pampalini komentáře u knih

☰ menu

Krvavé Považie Krvavé Považie * antologie

Pěkná kolekce příběhů z poněkud rázovité oblasti Slovenska. Někdy jsou hororové a někdy téměř pohádkové. Každý autor má svůj přístup, svůj styl, někdo se snaží napodobovat. Celkově to působí nevyrovnaným dojmem, ale to by mohl být klad. Aby dobré povídky vynikly musí být v přítomnosti těch špatných. Je to jak s lidmi... Nejlepší pro mne byl Poludňový kanál, Dvere, Úniková hra, Strúhadlo, Zámotok a Pani Varényiová. Některé byly plné chyb, logických hloupostí a jedna hotový stylistický Mordor.

15.03.2024 3 z 5


Sci-fi povídky z Jesenicka Sci-fi povídky z Jesenicka Tomáš Neuwirth

Výborné nápady, osazení příběhů do okolí Jeseníku, popkulturní odkazy. Na druhé straně škoda pokřivkávající logiky hlavně konání postav. Svěží prvotina která stojí za pozornost. Skvělá povídka AI.

05.03.2024 3 z 5


V Afghánistánu Bůh už jen pláče V Afghánistánu Bůh už jen pláče Síba Shakib

Málokedy si uvedomujeme obrovské rozdiely sveta, v ktorom žijeme. Kniha je príbehom ženy a hlavne obrazom sveta, o ktorom nevieme, ktorý prehliadame a ktorý je aktuálny aj dnes. Je písaná ako dokument, so snahou o odstup do bezpečnej zóny. V kontraste s naším svetom je zaujímavé až bizarné sledovať ako si ľudia užívajú moderné technológie, majú všetko vrátane nadváhy a sady civilizačných chorôb z pohodlnosti a bezpečia a pritom sa sťažujú na svoju biedu. Je zaujímavé počúvať krik na námestí, že nám chýba sloboda slova. Všetci bojovníci za mier, spravodlivosť sa presunuli do bezpečia za klávesnicou.
Na konci je pekné zhrnutie, že hlavná hrdinka má napokon celkom šťastie, má pšenicu a koberček, ktorý sama uviazala. Má pár dolárov, ktoré dostala na cestu spoločne z nádobou na vodu od Spojených národov. V živote prečítala tri a pol knihy, ako dievčina pila čistú vodu z jazera. Ona sama, jej deti aj manžel (nadšený užívateľ ópia) majú stále obe ruky a nohy. Má dom, kam sa môže vrátiť, síce sa zmenšil, lebo ho trafila raketa. Viete v ktorej krajine je najvyšší výskyt jednonohých a jednorukých?

02.03.2024 5 z 5


Noc žen Noc žen Jack Ketchum (p)

Od Ketchuma asi najslabšie, čo som čítal. U mňa ďaleko vedú Dievča od vedľa a Po sezóne. Stále sa drží svojho typického, úsporného štýlu, ani slovo nie je naviac. Horšie sú na tom udalosti, celkový dej, ktorému chýba výraznejšia gradácia a hlavne nejaká pointa. Viac k premene, viac k prežívaniu postáv a k ich motívom. Zabi lebo zabíjajú je príliš málo. Inšpirácia Nocou živých mŕtvych a podobnými vecami je nesporná. A napokon, neprináša nič nové alebo neobvyklé.

21.02.2024 2 z 5


Hlubina Hlubina Jozef Karika

Začátek celkem ušel, celkem fajn iniciace a pak se to rozpadlo do něčeho, co patří do sekce ezoterické literatury. Příběh a děj se dají přirovnat k hudbě bez melodie, s nekoherentním textem, jenom plyne a plní prostor, odvádí pozornost. Čtenář si připadá zhypnotizován, odtrhnutý od děje, snad to byl záměr. Všechno se sune rychlostí a svůdností lávové lampy. Čistá psychedelie. Špatný jazyk má asi evokovat počátek 60. Ale ne, ani to nefunguje. Hodně slov která mají evokovat pocity nefunguje, jenom štve a odvádí pozornost. Zbytečná brutalita. Tady se cestuje prostorem, časem, zázračně se hojí těžké rány, aby se udělali nové. Logika patří jinde. Ve skutečnosti se obouruč z pistolí střílet nedá, autor by si to měl vyzkoušet. Netrefí ani slona ze dvou metrů. Kdyby tohle napsal někdo jiný než Karika, tak nemá šanci najít vydavatele.

14.02.2024 2 z 5


Bitva o české země Bitva o české země Jan Kotouč

V sérii jsou důležitější události z globální perspektivy, děje se toho opravdu hodně. Jednotlivé postavy jsou upozaděné a do značné míry epizodické. Budování světa, jeho zákonitostí a konfliktů je vynikající. Myslím, že se jedná o záměr podat události dokumentárním stylem, jakoby z velkého nadhledu a drobné konflikty se dají přelétnout. Atmosféra stojí na celku, ne na vývoji a konání postav.

20.01.2024 4 z 5


Afghánistán mé slzy Afghánistán mé slzy David Leatherberry

Hodně autobiografie a málo Afghánistánu. Občas kniha působila jako kdyby spadala do motivační literatury. Trochu atypické a svojské, když máš problém zeptej se Boha, někdy se stačí pomodlit a všechno je fajn. Škoda, že to tak nefunguje i ve skutečnosti. To ubírá na autenticitě, co je škoda. Líbil se mi lidský přesah.

05.01.2024 2 z 5


Všemi dary obdarovaná Všemi dary obdarovaná Mike Carey

Civilní a kultivované drama několika postav v bizarních kulisách. Skutečnost a reálnost příběhu končí někde kolem strany 100 a pak začne literatura, autorská invence a zápas s beznadějí. Velkým plusem jsou výborně napsané postavy, které se vyvíjí, vyvolávají pocity všeho druhu. O vyspělosti autora svědčí jeho schopnost psát jednotlivé kapitoly z pohledu a stylem myšlení hlavní postavy. Ke knize jsem se dostal náhodou, sehnal jsem si ji a její pokračování přes bazar a stála za to. V knihkupectvích mi unikla, nebo nezaujala obálkou, která evokuje dívčí román. Představa, že si to někdo koupil jako dívčí romantiku docela mrazí:)

01.01.2024 5 z 5


Počítání hvězd Počítání hvězd Mary Robinette Kowal

Príbeh vykazuje značné prvky originality a autorskej odvahy. Je celkom jednoduchý a skôr sa jedná o spoločenskú drámu. Na čitateľnosti nepridávajú ani akčný minimalizmus a nekonečné pitvanie charakterov alebo zvláštne dialógy. Osobne mi vadil prehnaný feminizmus, hlavným argumentom pre väčšie začlenenie žien do vesmírneho programu je to, že sú ženy. A prosto chcú. Aj hlavná hrdinka naplno využíva všetky ženské zbrane - hlavne citové vydieranie pôsobí slabošsky. Pôsobí to povrchne. Pritom majú toľko úžasných schopností. Rovnako som sa zastavoval nad na prvý pohľad príliš urýchleným vývojom letov do vesmíru. Na druhej strane je vidieť autorkinu obrovskú prípravu, množstvo konzultantov a rozsiahla bibliografia. Zaujímavé čítanie pre trpezlivých.

17.12.2023 4 z 5


Švábi Švábi Jo Nesbø

Příběh střídá lepší a horší pasáže, někdy dokonce nudí. Celkem se jedná o tuctovou detektivku v zaujímavém prostředí. Vyšetřovatel je génius s postřehem hodným Sherlocka. Jako koření slouží občasné bizarnosti, sex a násilí. Kdysi dáno se mi to líbilo víc, teď jsem asi poněkud náročnější. Nesbo umí dialogy, které všechno táhnou. Hodně vázne když má popsat děj nebo akci.

02.12.2023 3 z 5


Ostravský páter Ostravský páter Marek Skřipský

Vcelku dobré, výborné historické kulisy a také náměty jednotlivých příběhů. Horší jsou postavy, které postrádají individualitu, těžko se k nim vytváří nějaký vztah, všechny jsou téměř na jedno brdo. Řešení jednotlivých případů jsou povrchní, prvoplánové. Guláš uvařený z dobrých surovin, který nakonec nechutná, chybí mu koření. Celkem mám pocit, že cílovou skupinou je mládež do 20 let. Příliš nedospělé.

18.11.2023 3 z 5


Slovenský nářez: Antologie nejlepších autorů slovenské fantastiky Slovenský nářez: Antologie nejlepších autorů slovenské fantastiky * antologie

Až také top to není. Snad hype, který pomine. Pro mne jednoznačně nejlepší povídka byla S císařem na věčnost - krásný svět, nešablonovité postavy, příběh s pointou. Povedly se i Petr hledá dům (současný Zvolen a okolí, trochu fantastiky, všechno s citem a dobrým podáním), Za Hronem temný les (Mistr Č. ve svém standardu v pohodě podium, a to s x-let starou povídkou), Žoldnéř (dobrý styl který vtáhne), Incident ve vile Vistárii (hodně dobré podání, příběhu chyběla lepší pointa, ale byl tam Gatling) a hodně dobrá byla i 16. červen 1919 od Mistra K. (legionáři a Maxim). Pozitivně překvapila obálka (mohla by více korespondovat s obsahem), není na ní dvojkříž, ani Kriváň nebo detvanské krpce. Obecně Sk fantastika jde směrem hospodské zábavy, podmínkou jsou vulgarizmy, někdy bezdůvodné násilí. Některé povídky byly pro čtenáře od 12 do 15 let, ale to byl asi záměr, aby si každý něco našel.

05.11.2023 3 z 5


Exorcistův dům Exorcistův dům Nick Roberts

Malo to všetky exorcistické ingrediencie, ktoré sú zabehnuté. Autor išiel až príliš po istote, príbeh mi pripomínal povinné jazdy v krasokorčuľovaní - sťahovanie sa do domu s tajomstvm, oboznamovanie sa s tajomstvom, vysporiadavanie sa s tajomstvom. Postavy stvoril nezaujímavé, bez života, bolo mi jedno, čo sa s nimi deje. Rovnako veľmi krívala logika príbehu. Zjavne prvotina.

22.10.2023 3 z 5


Spojenci Českých zemí Spojenci Českých zemí Jan Kotouč

Výborná alternativní historie pokračuje. Tak promyšlený a funkční svět je hodně zřídkavý. Autor si vše dobře promyslel a použil pro další zajímavý příběh oplývající postavami a událostmi. Děje se toho tady opravdu hodně, mocenské hry, přesuny lodních formací, diplomacie, puče, osobní tragédie. Někdy jsem měl pocit, že všechno letí dokumentárním stylem a osudy i sympatických postav jsou nepodstatné.

15.10.2023 5 z 5


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Celkem standardní detektivka, která se ve chvíli, když Harry propadne chlastu stane mírně psychedelickou jízdou s nekonečným koncem. V čase vydání to byla originální bomba, v současnosti by se obtížně hledal bláhový vydavatel. Austrálie je dostatečně jiná, aby lákala ke čtení. Harry začíná myslet, až když si vypije. Největšími minusy jsou zlé vyšetřovací postupy a překombinovanost.

25.09.2023 3 z 5


Škvíra Škvíra C. J. Tudor

Líbilo se mi to. Drobnosti se najdou, ale jsou nepodstatné. Autorka umí psát i povídky, má strohý, ne moc popisný styl, jede po hlavní lince příběhu. Dobře buduje atmosféru a znepokojuje. Dnes již knihy neděsí, čtenář viděl vše. V tom je moderní. Za velký klad považuji, že nepoužívá explicitní, nadměrnou brutalitu a prvoplánové prostředky. Celkově se jedná o hodně kvalitativně vyrovnanou sbírku, podobných je málo.

15.09.2023 5 z 5


Sadistova bible Sadistova bible Nicole Cushing

Na malé ploše toho autorka přinesla hodně, méně příběhu a více obrazů a pocitů. Zpočátku se to jevilo celkem přímočaře než se objevil Bůh, který má, jako obvykle, vlastní plány a představy. Je to taková bizarní miniatura o zvrácenostech a degeneraci lidstva.

03.09.2023 3 z 5


V2 V2 Robert Harris

Příběh značně klouže po povrchu, co je škoda. Měl jsem pocit, že autor se nedokáže rozhodnout, jestli se má držet událostí kolem postav, nebo technického pozadí kolem vývoje raket V2. Nápad výborný, ale zůstal nevyužitý. Je tady pěkná paralela mezi tím jak někdo sní o letu na Měsíc a někdo mu z toho udělá zbraň. Projekt vývoje V2 stál více než projekt Manhattan, stal se solidním základem pro úspěšný let na Měsíc (a návrat).

02.09.2023 3 z 5


Tester Tester Lenona Štiblaríková

Dva příběhy v jednom. Zpočátku akční děj, únos, pronásledování, výkupné a nakonec se to přelije do fantasmagorické monodrámy intergalaktického přesahu. Všechno předtím je najednou téměř zbytečné. Často tady funguje deus ex, řešení ne ze strany postav a jejich možností, ale přání autorky. Věci fungují bez vysvětlení, jakoby stačilo přání. Nebo nějaké kouzlo. Je to více fantasy než scifi.

16.08.2023 3 z 5


Mechanik Mechanik Marc Priestley

Zaujímavý a pútavý pohľad do zákulisia F1. Obrovské množstvo detailov o náročnej práci plnej odbornosti, nasadenia, ale aj emócií. Obsahovo sa zameriava hlavne na roky 2007 a 2008, život v tíme McLaren, vzťahy. V popredí sú zákulisné situácie okolo Kimiho Raikkonena, telenovela z pôsobenia F. Alonsa a L. Hamiltona a technologická aféra Spygate. Knihu veľmi, veľmi zhadzujú odfláknuté korektúry a zlá redaktorská práca, čo je škoda, lebo by si zaslúžila lepší prístup. Takúto rýchlokvasku nechceme...

11.08.2023 4 z 5