Bitva o české země

Bitva o české země https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495592/mid_bitva-o-ceske-zeme-DIY-495592.jpeg 4 62 21

BOJ O OSUD ČESKÝCH ZEMÍ V polovině 19. století svět postihla katastrofa. Celé části zemského povrchy byly vymazány, hladiny oceánů se zvedly. Zanikly celé státy, jiné vznikly. Jedním z nich bylo Česko-slovenské království. V polovině 20. století je z království námořní velmoc s koloniemi a državami po celém světě. Poslední dva roky vede Česko-slovenské království válku s carským Ruskem a získalo převahu díky palubnímu letectvu. Po úspěšných bojích na americkém kontinentě se nyní většina českých letadlových lodí nachází v Tichém oceánu, daleko od domovských přístavů. Jenže konflikt nyní eskaluje a boje se rozhořely na domácí půdě Česko-slovenského království, zatímco většina flotily je na odvrácené straně světa. Začíná bitva o české země.... celý text

Přidat komentář

Fifineek
03.02.2024 4 z 5

„Mrtvý hrdina je lepší než živý konkurent.“

Rusko chce z konfliktu na druhé straně světa, a přítomnosti většiny české flotily zde, vytěžit maximum a rozhodne se pro nevyhnutelné - přímý útok na Česko-slovenské království. Největší námořní bitva je za rohem. Zvítězí český lev, nebo padne pod početní převahou ruského medvěda?

Závěrečný díl série jsem přečetl téměř jedním dechem. Trochu mě po dočtení zamrzelo, že byl o něco kratší a slabší než díly předchozí. Každopádně jsem se v něm dočkal přesně toho, co jsem znal z předchozích dílů - pořádné námořní bitvy, letecké bombardování na zemi i na vodě, pozemní boje, špionážní akce i intrikánství!
Postavy, jak hlavní, tak i vedlejší, mi přirostly k srdci a budu se těšit, jestli se s nimi ještě někdy potkám. Mým oblíbeným duem vedlejších postav stále zůstává duo Kunc a Twardowski AKA bývalý student biologie a Polák AKA radista a zadní střelec z Bergovy posádky.
Teď budu asi nějakou dobu sjíždět filmy o námořních a leteckých bitvách a těšit se na antologii z tohoto světa!

Pampalini
20.01.2024 4 z 5

V sérii jsou důležitější události z globální perspektivy, děje se toho opravdu hodně. Jednotlivé postavy jsou upozaděné a do značné míry epizodické. Budování světa, jeho zákonitostí a konfliktů je vynikající. Myslím, že se jedná o záměr podat události dokumentárním stylem, jakoby z velkého nadhledu a drobné konflikty se dají přelétnout. Atmosféra stojí na celku, ne na vývoji a konání postav.


AmberTom
29.10.2023 4 z 5

Tak jsem konečně dočetl. Celá série se mi celkem líbila, ale nemohu si pomoci, bylo to takové sterilní.
To že české země jsou království se občas připomíná jen zmínkou o králi Tomáši, v tomto díle jen takový statista, ale kdyby navazovalo na roky 18.., musela by být většina důstojníků šlechtici s příslušnými tituly a vesměs německými jmény. Třeba například takový kontradmirál baron Martin von Melichar z Mělníka, by znělo lépe a více by to navozovalo atmosféru. Rovněž jejich velitelské porady by určitě probíhaly zcela jinak, než jak jsou zde popsané (sloužím už opravdu hodně dlouho v armádě). Nepovídali by si jako kamarádi při setkání u piva, vysocí důstojníci se šlechtickými tituly by si určitě potrpěli na vykání, minimálně. A spousta celých jmen, podle mě zbytečné.
A samotné námořní bitvy se v podobných situacích a reáliích už za druhé nebo první světové války staly a tak jsem téměř vždy věděl jak dopadnou, ale to se nedá nic dělat.
Celá série má takovou malou vadu. O obyčejných poddaných jeho veličenstva tam není téměř nic. Ano, v tomto díle malinký příběh nadporučíka Kaviny a jeho vdané kamarádky je (že by začínal takový trojúhelníček), ale jinak nic. Přeci po ruské invazi do Maďarska, by musely být zástupy zoufalých uprchlíků ženoucích se na Slovensko a do Čech...
Je mi jasné, že to napsat obsáhleji by bylo těžké, ale pro nás dychtivé čtenáře by to byla pořádná jízda.
Každopádně autorovi děkuji, líbilo se mi to i přes některé malé nedostatky.
Díky.

hanzmb
18.10.2023 5 z 5

A co Číňani? Jedině ti nás mohou zachránit!!! Vím, zní to hodně blbě, ale pro nás milovníky této série je to jediná poslední šance. A to šance na nějaký další díl. Nemá cenu přidávat další chválu, to vše už bylo napsáno, jen hledám šanci jak navést autora na pokračování. S Čínou jsme ještě neválčili,
tak hurá na to !!!!

biki
07.10.2023 5 z 5

Naprosto strhující vyvrcholení příběhu války mezi českými zeměmi a Ruskem, kdy jsem nemohla dělat nic jiného než číst a číst a doufat, že to všechno dobře dopadne (no jasně, dyť já vím ...), a že přežijí mé oblíbené postavy. Jenže to neměly vůbec jednoduché. Stejně jako v předchozích dílech tu autor opět barvitě vykreslil střetnutí a bitvy na moři a ve vzduchu, ale tentokrát velkou pozornost věnoval i bojům na pevnině, zvláště prostřednictvím další nové sympatické postavy nadporučíka Kaviny. Ale i v ruském zázemí to stále víc a víc vřelo. Řešení celkové situace se sice nabízelo téměř od začátku tohoto dílu, ale bez téměř smrtících komplikací se to rozhodně neobešlo. Úplný závěr je opravdu dojímavý, naštěstí milosrdně krátký.

Ve světle současné situace se mi poměry v ruském vedení zdály velmi nepříjemně aktuální. Myslím, že nejen já bych přivítala v knize uvedené řešení situace (asi jen zbožné přání).
Před časem, po přečtení prvního dílu série, jsem v nějaké recenzi četla přirovnání Česko-slovenského království k Weberově Mantichoře. Tehdy jsem to příliš nechápala, ale teď po dočtení celé série mi to už dává smysl. Pokud se autor skutečně Weberovým universem inspiroval, nemám mu to vůbec za zlé, protože výsledek je fakt hodně povedený. Já osobně bych se vůbec nebránila nějakému dalšímu příběhu z tohoto alternativního světa.

Jiruka Kareru
17.07.2023 5 z 5

Jedním slovem perfektní. Naprosto famózní rozuzlení války. Ke konci mě to i dojalo. Vůbec jsem nečekal, že tento díl na mě tak zapůsobí.

rimar
26.04.2023 5 z 5

Napínavé až do konce. Některá rozuzlení se čekat dala a některými mně autor překvapil. Jsem rád že v naší zemi a našem malém sci-fi rybníčku se stále líhnou takové štiky.

Hadati
14.03.2023 5 z 5

Skvělé zakončení této knihy dává na srozuměnou, že je to i konec pentalogie Česko-slovenského království. Sice se nedá říct, že by se nedalo napsat další pokračování, ale už by to bylo jen zbytečné rozřeďování dobře odvedené práce autora.

V posledním díle se dozvíme, jaký měla baronka Kozlová plán na zničení Česko-slovenského království, kdy už z předchozího dílu bylo jasně uvedeno, že bitvy u pobřeží Ameriky byly jen záměrným odvedením pozornosti od hlavního cíle. A to se Rusům podařilo.

V této knize je přesto vynesena nová karta občerstvující sérii zabývající se hlavně námořními bitvami, která se zabývá vnitřním nepřítelem Ruska. Určitou novinkou pak byly také pozemní boje.

Jedinou zásadní negativní připomínku mám ke špionážní linii, kterou si J. Kotouč vymyslel, aby měli co dělat manželé Greckovi. Je zde patrná snaha vymyslet těmto postavám nějakou důležitou aktivitu, která mi ale do jinak logického vyprávění moc neseděla. Přišlo mi, že výhody jejich mise nepřevažovaly nad rizikem neúspěchu takové mise při jejím prozrazení. Přestože mám Greckovi rád, zde bych asi uvítal větší pasivitu těchto postav.

midloch
03.01.2023 4 z 5

Dobré finále celé série. Stejně jako u předchozích dílů, tak i tady byla místy patrná inspirace druhoválečnými námořními střetnutími a to mě hodně bavilo. Snad se ještě nějakých příběhů z této alternativy dočkáme.

dpxcz
23.10.2022 4 z 5

Dobojováno. Alternativní historie a lité boje Česko-slovenského království s carským Ruskem skončily. Tak uvidíme, jak se povedou ty skutečné.

John6900
23.08.2022 5 z 5

Skvělé zakončení celé série. 450 stran napínavého čtení, které vás nutí pokračovat ještě aspoň pár stránek. No dobře, tak ještě pár. Už bych měl spát, ale ještě pár.... Takhle to mám rád. Uvidíme, co nás od pana Kotouče čeká nového. Těším se...

Franc
07.08.2022 5 z 5

Několikráte nad Českými zeměmi slunce zapadlo, než jsem se od prvního dílu prokousal k tomuto závěrečnému. Musím konstatovat, že to nejlepší si autor ponechal do velkolepého finále.

Držel se zajetých kolejí kombinující urputné a líté boje, v jejichž pozadí probíhají jemné a chirurgicky přesné politické tahy mající za cíl udělit protivníkovu králi konečný šach mat.

Tentokráte autor rozšířil pole působnosti svým hrdinům a nejen širé oceány byly místem nesmiřitelných bojů. Rozšíření operací na domácí scénu bylo zdařilé a dalo příběhu větší šmrnc a náboj.

Během četby jsem měl u tohoto dílu nejsilnější pocit, že se autor nechal inspirovat skutečnými historickými událostmi, které dávaly tušit, jak se bude další vývoj odvíjet.

Nicméně samotná kniha je nesmírně poutavá, neustálé přelévání vojenských úspěchů na jednu či druhou stranu Vás udržuje ve stálém napětí. Celou sérii pak považuji za více než zdařilou a bezpochyby originální.

21olaf
31.07.2022 5 z 5

Dobojováno? Tomu nevěřím. Rusáci si zase najdou důvod, takže se asi můžeme těšit na další ďil...

nero 13
03.07.2022 5 z 5

Tak je dobojováno, ale ještě se s tímto alternativním světem nemusíme rozloučit, protože má vyjít kniha Hrdinové českých zemí, což bude antologie povídek deseti autorů, zasazených do světa po Velké Bouři, samozřejmě včetně Jana Kotouče.
To vše jsem zjistil na autorově facebooku, a nešlo si nevšimnout jeho velké podpory Ukrajině, až jsem si říkal jestli tím nekompenzuje to, že je ve svém stvořeném světě nechal vystřelit do nějaké jiné dimenze.

dan-sam
29.06.2022 4 z 5

Hotovo, po pár letech se příběh uzavřel a já jsem rád, že nápaditá obálka prvního dílu mě v knihkupectví zaujala. Podobně jako v předchozích dílech, je autor nejsilnější v drobných českých detailech (onehdá to byl chleba s paštikou na velitelském můstku nebo pštros Václav). Pokaždé, když takový detail probleskne mezi vlnami, člověk se báječně baví. Škoda, že se nepovedlo tyhle če(cháčkov)ské rysy hlouběji vtisknout do charakteru postav i flotil (i když nadporučík od ženistů se docela povedl).
Co všem až děsivé, je paralela a se skutečnými událostmi a způsobem, jakým Rusáci bojují. Přesné jak projektil z Jagellonského.

Tazz1
22.06.2022 5 z 5

Sice mě tam některé věci krapet vytáčely, především ten patos kolem mrtvé Severové (ani jsem si nepamatoval, že by byla po smrti, zřejmě mě ta postava nijak nezaujala), potom takové to "weberovské", kdy kladná strana musí nejprve dostat pořádnou nakládačku (ve všech ohledech a linkách knihy), kdy v podstatě celou knihu protivníkovi vychází na co sáhne...někdy až hodně nereálně, pokud nejsou klaďasové jen nazdárci do počtu...a pak najednou na konci se vše obrátí na pár stránkách. Takže čtenářský masochismus na stovkách stran, je odměněn krátkým zadostiučiněním a je tady konec knihy.
Nicméně nic z toho nesnižuje (možná jen trochu :-) ) zážitek z knihy a obsese dál a dál otáčet každý list (v mém případě elektronicky). Tedy i přes výhrady parádní zakončení série a zřejmě otevřen prostor pro spin-offy...na které, pokud budou, se moc těším. Každopádně autor je v mých oblíbených právem.

Dukát
16.06.2022 5 z 5

Díky za důstojné a napínavé uzavření série. Doufám, že se čase dočkáme i dalších příběhů z tohoto světa - Greckovi mě tolik za srdce nechytli, ale třeba povídka Po Velké bouři ve sborníku Ve stínu apokalypsy by se dala hezky rozvést do nějaké ho většího románu, což?

JerryDexter
11.06.2022 5 z 5

I'm trying, doprdele!
Závěrečný díl je za námi. Tentokrát se bojuje úplně všude, a přiznám se, že mi odklon od čistě námořních bitev vůbec nevadil. Tenhle svět naprosto zbožňuju a doufám, že se do něho ještě podíváme. A pokud ne, konec to byl vskutku důstojný. A závěrečná třetina knihy jako příměr k současnému Rusku... Vůbec bych se nebránil podobnému vývoji.

Boby17
11.06.2022 5 z 5

Za mě hlásím plnou spokojenost se závěrečným dílem pentalogie. Boje byly urputné, ať už na mořích či na souši. Akce střídala akci a zákulisní intriky byly taktéž dramatické až do samotného konce. Nic jiného než plný počet hvězd dát nemohu.

Racek213
31.05.2022 4 z 5

No tak jo, koupil a za 4 večery přečetl. Opravdu tlustospis, nabitý akcemi i zajímavými nápady i situacemi. Ale tak nějak jsem při čtení začínal mít dojem, že jsem to už někde četl, že se situace pohybují tam kde to někde bylo a vůbec. Autor ovšem ty situace nejen využívá, ale i četl analýzy kam to vedlo a tak nachází dobrá řešení. Nebo taky špatná.
Což nijak nevytýkám, knize to jen prospěje. To víte, z vojenské historie mám opravdu hodně načteno ... takže člověk pak nachází analogie. Možná i tam, kde nejsou, že :-) Konec konců, proč ne. Je to scifi, navíc válečné ... coby kdyby a co kdyby tihle a nebo tihle ... Takže celkem, docela paráda. Tak za tři týdny dám druhé, pomalejší čtení... to víte, bylo to napínavé a člověk pak moc zbytečně pospíchá a uniknou mu detaily, že...
Pokračovat? Nevím, je tam dost věcí vyřešeno a poslední mocnost Čína je ticho a zřejmě ne dost silná. Ale třeba má jaderné zbraně a tryskáče, doba už pokročila, že ... Takže možná Greckové, nějaká spiknutí proti koruně, diplomacie v jižní Americe nebo v té Číně, Cosa Nostra či bolševici ... No jo, autore nečti to, to já jen tak...