Sci-fi povídky z Jesenicka

Sci-fi povídky z Jesenicka https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532298/bmid_sci-fi-povidky-z-jesenicka-65ce5ee964240.jpg 3 5 5

Postavy a situace povídkové prvotiny jesenického rodáka Tomáše Neuwirtha balancují na hranici fikce, jež se zanedlouho může stát skutečností. Tomáš proniká do světů, které důvěrně známe, a jemně je vizionářsky koření. V povídkách se opírá o vědecké poznatky a svou představivostí otvírá jejich hrdinům dveře do fantaskního světa. Zasadil je do kraje, ve kterém téměř celý život žije, na Jesenicko. I zde se totiž podle něj dají prožít příběhy za hranicemi běžného chápání.... celý text

Přidat komentář

janina66
03.04.2024 3 z 5

Asi nejvice se mi líbila první povídka Komín a poslední Bačkorový seznam.
Ostatní slabší průměr.

LukasZdan
28.03.2024 1 z 5

Nevím, jak zážitek ze čtení této autorovy prvotiny popsat. Opravdu nevím, protože nechci být hrubý. Jenže každý, kdo něco tvoří, potřebuje obdržet jakoukoliv kritiku.
Nejprve zmíním pozitiva. Tím prvním je, a díky čemu jsem tuto knihu koupil, zasazení povídek do blízkého Jesenicka. Je to samozřejmě subjektivní pozitivum, ale i to se počítá. A zároveň mě nalákal žánr povídek, a sice sci-fi. Dají se k sobě tyto dvě věci a je umíchán základ pro něco, co může dopadnout dobře. Ale pro tentokráte se to nepovedlo, i přes to, že některé povídky (vlastně asi všechny) měly dobrý nápad.
Mohl bych rozebírat každou povídku zvlášť, ale do toho se raději nebudu pouštět.
Shrnul bych to takto: Postavy konají velmi špatná rozhodnutí, ale vždy to vyjde bez jakýchkoliv následků. Všechny povídky obsahují popkulturní narážky, ale tak špatně zakomponované, že jsem se za hlavu popadal, a v povídce Cheaty byly navíc špatně a nesmyslně použité. Celá kniha zároveň obsahovala spoustu naučných vět, ale působily strašně „na sílu“ narvané do beletristického textu.
Jediná povídka, která mne zaujala, byla povídka REM, avšak byla také potopena výše zmíněnými faktory. Rád se ještě vyjádřím k nejslabší povídce, a to k Bačkorovému seznamu: působí jako slohová práce napsaná na prvním stupni základní školy okořeněná náhodnými fakty z Wikipedie. Nutno také zmínit, že tato povídka neobsahovala žádné sci-fi prvky.
Nejlepší na celé knížce byly ilustrace a obálka od Gabriely Helešicové. Jediná věc, která stála za to.

Níže ještě bonus, který jsem napsal ještě před dočtením:
Mám to teprve rozečtené, ale musím poukázat na jednu mýlku, která mi nedá spát. Snad si autor tohoto komentáře všimne a v potencionálním dalším vydání to opraví: hned v první povídce je zmíněn údaj času, a sice 3 sekundy a 18 desetin. Domnívám se, že autor měl na mysli 3 sekundy a 18 setin, 3 sekundy a 18 desetin by byly 4 sekundy a 8 desetin.


Malinali
06.03.2024 5 z 5

Super pro lidi, co znají Jeseník a okolí. Ale ano i pro ty co neznají a třeba díky povídkám přijedou na návštěvu :) Druhá povídka je moje oblíbená. Každopádně všechny stojí za to si přečíst. Chválím i poučné informace a vysvětlení věcí (jako přístrojů, historie apod.)

Pampalini
05.03.2024 3 z 5

Výborné nápady, osazení příběhů do okolí Jeseníku, popkulturní odkazy. Na druhé straně škoda pokřivkávající logiky hlavně konání postav. Svěží prvotina která stojí za pozornost. Skvělá povídka AI.

terka
26.02.2024 4 z 5

Knížka se četla výborně. Je čtivá, bez hluchých míst, má spád. Je i humorná, plná odkazů na známé filmy a písně. Hodně mě potěšily jesenické a rychlebské lokace povídek. Technické fígle, na kterých jsou zápletky založeny, coby naprostý laik v této oblasti tak neocením, ale byly pro mě srozumitelné (jakž takž...).
Pana autora možná znáte díky jeho fotografiím z dronu. Pokud ne, podívejte se na tu krásu:
https://www.tomasneuwirth.com/
A mrkněte taky na www.pointa.cz. Je to fajn "vynález", díky kterému je na světě i tato knížka. My čtenáři jsme se na ni složili předem., vlastně jsme si ji předplatili. A když se vybralo dost peněz, mohla jít do tiskárny. Možná tam objevíte jiné, kterým budete chtít takto pomoci.

Štítky knihy

povídky Jeseníky české povídky české sci-fi Jesenicko sci-fi sci-fi povídky

Část díla

všech 6 částí díla

Autorovy další knížky

Tomáš Neuwirth
česká, 1972
2024  64%Sci-fi povídky z Jesenicka
2023  %Jeseníky nevídané

Kniha Sci-fi povídky z Jesenicka je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce20x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x