Mechanik

Mechanik https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495687/bmid_mechanik-Z4Y-495687.jpg 4 32 10

Zoznámte sa s Marcom „Elvisom" Priestleym, bývalým mechanikom číslo jeden tímu McLaren, a strojcom úspechov tých najlepších jazdcov Formuly 1. Mechanik odhaľuje škandály a tajomstvá, ako aj rivalitu pilotov a tímov. Kniha sleduje Priestleyho na cestách po okruhoch, kde pracoval vo vysokooktánovej atmosfére boxov F1. Hoci sa pozornosť fanúšikov najčastejšie sústreďuje na hviezdnych jazdcov, práve mechanici sú tí, ktorí vytvárajú majstrov sveta, a každá ich chyba môže mať fatálne následky. Marc rozpráva príbeh, v ktorom vysokokvalifikovaní mechanici nielen dolaďujú jemnú techniku a analyzujú údaje na špičkových počítačoch. Títo chlapci si dokážu poriadne vyhodiť z kopýtka. Či už ide o párty na luxusných jachtách, alebo fotenie v beztiažovom stave na palube lietadla, svet Formuly 1 je vzrušujúci na trati aj mimo nej.... celý text

Přidat komentář

Sirael23
16.03.2024 5 z 5

Pokud nefandíte F1, kniha vás asi bavit nebude. Elvis nevysvětluje úplně všechno dopodrobna, takže je potřeba se v kolotoči F1 trochu orientovat. Napsané je to čtivě, zábavně a leccos se dozvíte. Určitě by si to ale zasloužilo korekturu, některá slova nebyla moc česky. Ale jinak super počtení pro někoho, kdo chce pohlédnout i do zákulisí velkých cen.

Azmodan
22.09.2023 5 z 5

Obdivovat někoho za to, že devastuje luxusní auta nebo hotelové pokoje mi přijde divné a tahle část knihy mě moc nebavila. Na druhé straně extrémně sugestivní líčení pocitů klečícího mechanika, ke kterému se přiřítí monopost f1, pozor, ještě v době, kdy by to hlukem dokázalo zbourat barák, ne ty dnešní vysavače listí, ani se nehnout a vyměnit kolo...no pecka. A kapitola Alonso vs Hamilton...co dodat, kvůli tomuhle to člověk musí přečíst a to vandalství protrpět... Doporučuji


Pampalini
11.08.2023 4 z 5

Zaujímavý a pútavý pohľad do zákulisia F1. Obrovské množstvo detailov o náročnej práci plnej odbornosti, nasadenia, ale aj emócií. Obsahovo sa zameriava hlavne na roky 2007 a 2008, život v tíme McLaren, vzťahy. V popredí sú zákulisné situácie okolo Kimiho Raikkonena, telenovela z pôsobenia F. Alonsa a L. Hamiltona a technologická aféra Spygate. Knihu veľmi, veľmi zhadzujú odfláknuté korektúry a zlá redaktorská práca, čo je škoda, lebo by si zaslúžila lepší prístup. Takúto rýchlokvasku nechceme...

ŽabákDokvákal
27.07.2023 4 z 5

Díky této knize nahlédnete za oponu F1 očima mechanika, což je příjemná a vítaná změna oproti pohledu jezdců, sportovních novinářů apod.
Co mě ale vyloženě vytáčelo je překlad této knihy, který chvílemi působí, jako by někdo vzal originální text, prohnal jej špatným on-line překladačem a tím celá práce na překladu skončila. Vybrané překladatelské perly:
**boxérská ulička** (boxová ulička)
**bezpečnostní auta** (safety car)
**Pokud byly pravdivé poslední Fernandovy citované výroky, tak si skutečně nebral ubrousek před ústa a veřejně mluvil o (..)**
(Že by to znamenalo, že si nebral servítky?! Kdo ví.)

Tato kniha by si rozhodně zasloužila kvalitní překlad a jazykovou korekturu! Takto to skutečně působí, jako by se o překlad postaral někdo, kdo v životě neviděl jediný závod F1 (a neumí ani poradně česky).

hippiesak
29.03.2023 5 z 5

Excelentní kniha! Zatím to nejlepší, co jsem z tématiky F1 četl! A to mám doma knihu od Adriana Neweyho, knihu o Icemanovi, o Niki Laudovi, pak třeba historii F1 a další. Ale toto je mega počin. Knihu jsem četl cestou do práce v MHD a smál jsem se u ní jak divej. Marc Priestley je magor :) A už teď se těším, až za 20 let vydá (a nebude se bát vydat) další zákulisní pikošky ze světa F1. A to si myslím, že už toto bylo dost wostrý! Se mi líbil dotaz moderátora F1 Štěva Eiseleho, jestli měl k ruce právníky (když to psal) :) :) :) Každopádně doporučuji nejen fandům F1. Stojí to za to!

Auto999
06.02.2023 5 z 5

Hezký a čtivou formou psaný pohled do zákulisí F1. Nejde tak jen o práci mechanika, ale i o zábavu a blbosti co se dělají okolo. Steve Matchett to sice v The Mechanic's Tale popisuje asi ještě lépe, ale zase jen anglicky. Četl jsem v angličtině takže chyby v překladu v české knize hodnotit nemůžu.

Eisy
08.01.2023 4 z 5

Skvělá knížka a povinnost pro každého fandu F1

branislav1814
03.07.2022 2 z 5

Počet chyb a překlepů je opravdu katastrofální... Pro každého fanouška F1 je to rozhodně zajímavá knížka. Asi to není až taková "bomba" jak jsem čekal a jak bylo prezentováno, třeba i v předmluvě od Eiseleho, ale rozhodně stojí za to přečíst. Dnes je Formule 1 již v jiné éře a etapě jako za časů působení "Elvise" a o to je to zajímavější čtení.

Corso
27.06.2022 4 z 5

"Ak je v F1 niekto neviditelny, tak su to mechanici. Az kym nieco pri Pitstope neposeru. Alebo kym im neprejde po nohe koleso." Corso

Elvis posobil vo Formule 1 (inak cely cas mi bilo do oci sklonovanie Formule, hoci cely zivot mi ide do huby Formuly. E je asi spravne ale raz mi je to proti srsti) v rokoch ak sa nemylim a pamatam z knihy, v rokoch 2000-2009... cca. To boli roky Michaela Schumachera, a era medzistupna medzi este ako tak bohemskymi 80tymi rokmi, nekonecnymi prachmi nadupanymi 90tkami. A pomaly prichadzajucimi perfekcionistickymi casmi obmedzovania financii, casmi technickych obmedzeni, ekocasmi. Este vladol Max Mosley, Bernie Ecclestone. Mechanici sa veselo opijali, (podla samotneho Prestleyho), rozbijali zariadenia hotelovych izieb, rozbijali prenajate auta a cele noci fachcili na aute aby bolo pripravene na preteky, testy, kvaldy a tak. Pracoval v McLarene a jeho vhlad do teamu, do prostredia samotneho kolotoca F1 je dost vzacny, a pre mna najputavejsie pasaze knihy boli pri opise podmienok, zivota, blaznivych predpisov, pracovnych procesov v McLarene Rona Denisa. (RD je sam o sebe divna persona.) Vela takych knih u nas nevyslo. Ak, tak su bud obrazkovo historicke, alebo sa venuju pilotom F1. Za mna nezname vydavatelstvo prinieslo na trh vrcholne zaujimavu knihu. Literarne to samozrejme nie je skvost. Autor nie je spisovatel hoci sa rokmi vypracoval na komentatora pre televizie. Styl je taky zovialno hovorovo priatelsky, na druhej strane je to clovek, co Vam ma o com rozpravat, a hlavne spoza zavretych dveri. Skoro 250 nahusto popisanych stran zriedkavo rozdelenych odstavcom hovoria same za seba. Chlapik proste ma o com rozpravat. Pripomenie vam kauzy co v tych rokoch hybali Formulou, pribehy zo zakulisia (ktore po odmlcanej dobe uz asi moze vytiahnut :) Najlepsia cast je o sezone 2007 a vojne medzi Alonsom a debutantom Hamiltonom ktora rozlozila McLaren.
Ako... bavil som sa, Prijemne straveny cas nad pre mna putavou knihou, kto nema F1 rad, nebude kupovat ani po mojich kladnych hodnoteniach. A ani by som ludi k tomu nepresviedcal. Je to specificke prostredie, zanrovka zivotopisu a reportaze. Prijemne 4 hviezdy.

canis3217
07.06.2022 5 z 5

Skvěle a poutavě napsaná kniha, která provádí světem F1 opravdu jinak. Nejen na trati, ale i daleko za ní. Skupinka adrenalinových feťáků se ze všech sil snaží připravit jedny z nejšílenějších strojů na planetě a zažívají úspěchy i pády. Boj se stresem a obrovské párty a s nimi související průsery.