Hlubina

Hlubina https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522146/bmid_hlubina-JrB-522146.jpg 4 175 54

Zima 1963. Do města v liptovských horách přichází zkušený důstojník obávané STB, aby vypátral pachatele bestiálního zločinu. Záhy zjistí, že oním pachatelem není člověk, nýbrž zlomyslný a nesmírně vynalézavý fenomén. Množí se oběti hrozivé úkazy a panuje krutá, stoletá zima. Navíc to není pouze STB, kdo má o případ zájem. Kriminální thriller z šedesátých let se dá číst i jako prequel románu Strach.... celý text

Přidat komentář

Tatrman
20.04.2024 2 z 5

Začátek dobrý, napětí, tajemno, ale potom jedna velká slátanina. Jak kdyby pan Karika už nevěděl kudy kam. Posledních 50 stran nedočteno, to už se opravdu nedalo...

memphisz
19.04.2024 3 z 5

Kniha, která v průběhu několikrát změní žánr a přesně neví, čím chce být. Začíná to jako thriller z doby tuhého komunismu, hlavní "hrdina" je estébák, který má na svědomí nejeden brutální výslech, a nyní dostává případ mizejících dětí u Čebratě. Tam začne klasický mysteriózní Karika, který zde vytěžuje zápletku i prostředí své dřívější knihy "Strach". Do toho se ale pletou válečné partyzánské akce ze slovenského povstání, načež se kniha změní v totální akční nářez s honičkami, výbuchy, vyjednáváním o rukojmích apod. No a ke konci se to zvrhne do psychedelického blouznění v lovecraftovsky okultních kulisách s prvky akčního fantasy. Je tam toho moc a pro většinu ze zmíněného Kariku nikdo nečte. Takže samozřejmě nejsilnější část je ona karikovsky mysteriózní z první půlky knihy. Promarněná příležitost.


m2056
19.04.2024 2 z 5

Kniha má skvělej začátek prvních 120 stránek super ale pak příběh už přestává bavit a a poslední 100 stránek prostě chaoz zmatek beznaděj prostě kniha mě zklamala.

aishimizu
13.04.2024 3 z 5

Ze začátku skvělý, drsný a chladný, pak dost zmatený a chaotický. Nevim, možná jsem nebyla v úplně ideálním rozpoložení na čtení této knihy, ale fakt jsem se dost ztrácela.

tamara1351
10.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Tak mám za sebou dalšího Kariku a za mě tedy boduje.Vytvořil mix historicko-mysteriózního románu.První část, odehrávající se v Ružomberoku v šedesátých letech z pohledu agenta StB, má dokonale mrazivou atmosféru.Historická fakta dodávají románu další rozměr.Je pravdou, že uprostřed se děj trošku vleče,ale ke konci děj opět nabírá na obrátkách a já si poslední část odehrávající se v jiné dimenzi opravdu užila.Velmi to mnou rezonovalo a souboj dvou entit v prostředí vymykající se lidskému chápání svědčí o autorově bezbřehé fantazii.

MM_Master
08.04.2024 5 z 5

Hypersféra, superspektrum, mnohopriestor, víriace fraktály, premenlivé formy, neuchopiteľné tvary, prekrývajúce sa hranice rozmerov, zhluk vlnení, žiadne smery, odnikiaľ nikam, súdržnosť sa vytráca, vriaci chaos... Karikova "Hlbina" ma pohltila, načisto som sa v nej rozpustil.

raphelia
31.03.2024 3 z 5

Prvních 100 stran naprosto famózních, bála jsem se v noci podívat z okna, co kdyby za ním náhodou "někdo" byl. Dalších 250 stran plných akce (možná až moc akce). Ale posledních 100 stran popravdě nevím, jak ohodnotit. Formulace jsou typicky karikovské, z tohoto pohledu super. Ale ten samotný obsah... Tolik zvratů na tak malém prostoru - chvíli je hlavní hrdina bílý, chvíli černý, pak zase bílý, zase černý, bílý, černý, ... Základní charakteristikou mysteriózních románů Jozefa Kariky přece je, že nás celou knihu přesvědčuje o tom, že je něco bílé a teprve na posledních dvou stranách nás doslova porazí tím, že je to černé. Ale v případě Hlubiny to tedy neplatí - a je to podle mě škoda. Na ten typicky karikovský úderný závěr jsem se marně těšila.

bigbee
26.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Ten zacatek je uplne skvelej.tolik sede, bezvychodnosti, osklivosti a atmosfery.kosmicka cast slusna i kdyz jiz zdaleka ne tak ctiva

Marekh
16.03.2024 5 z 5

Hlavní postavou je důstojník Státní bezpečnosti MARTIN GAVENDA, který vyšetřuje případ zmizelých dětí v Ružomberku. Vrací se ke své minulosti a nemůže se s ní vyrovnat. Vstoupil do služeb StB, přispěl k odsouzení hodně nevinných lidí, kteří následně zemřeli. Je ve službách KSČ, věří v její roli ve společnosti, ale zároveň si uvědomuje, že strana má své vlastní postupy, pokud se něco nedaří. Už od počátku vyprávění mě zaujalo, že Martin bere hodně tabletek na spaní.

Jedná se o kombinaci thrilleru, krimi, hororu a historie. Děj příběhu se odehrává v Československu v 60. letech 20. století.

Kniha ve mně vyvolala pocitu strachu a napětí a z četby jsem měl nepříjemné pocity. Kniha byla čtivá.

Od autora jsem již četl více knih a kniha HLUBINA patří k těm lepším knihám, které jsem četl. Určitě si přečtu další knihy, které autor vydá.

Hanule77
10.03.2024 3 z 5

Jestli je Karika v něčem mistr, tak v budování tísnivé a hutné atmosféry. I tady jsem hltala každé slovo, nevímala čas a okolí a naplno se ponořila do děje. Bohužel jen tak do třetiny knihy a to přesně do momentu, kdy se jeden ze svědků ve dveřích srazí s plukovníkem. Pak už toho na mě bylo nějak příliš. Příliš estébáků, přestřelek, fantasmagorií a vlastně ani nevím čeho, protože jsem to nepochopila. Ale možná jsem to nepochopila proto, že jsem poslední třetinu knihy četla opravdu zběžně. Jinak při popisu mučících praktik jsem měla pocit, že jsem si odskočila do jiné Karikovy knihy - Na smrt. Vlastně ani nevím, jestli se mi to stalo u jiné knihy - napětím nedýcháte, netrpělivě otáčíte stránku za stránkou a najednou bum, naprostá ztráta zájmu...co? proč? no tak už to nějak dočtu...a na konci jen "hm". Škoda.

masul
03.03.2024 2 z 5

Mno, začátek skvělý. Trochu jsem měla pocit že čtu severskou kriminálku. Drsné, ale na takové hraně únosnosti, že vám z toho není zle. Což se teda nedá tvrdit o konci knihy. Reálně jsem předposlední kapitolu nedočetla a skočila až na závěr. Zdálo se mi, že spisovatel tak nějak uhnul do všech možných a nemožných alternativních vesmírů. Zmatek, chaos a na konci si říkáte: Co? A není to to dobré wow "co". Je to spíš zmatené, chaotické "co" kterému absolutně nerozumíte, chvilkama je vám z toho zle a vlastně netušíte, kde se tak zajímavá kniha zkazila.

Myllan
03.03.2024 2 z 5

Po Trhlině a Propasti jsem se těšil, moc jsem se těšil.
Začátek dobrý, napětí, mrazivá atmosféra.
Ale pak se to zvrhlo a výsledkem je neskutečná snůška blábolů.
Takže za mě škoda času :(

martinaandulka
02.03.2024 5 z 5

Nová kniha a opět jsem se dostala plno napětí,mysterie,hororu a skvělého čtení.Mě Karikiho knížky zalezou až pod kůži a nedají vydechnout.

Basta1912
28.02.2024 2 z 5

(SPOILER) Taaak, to se opravdu hodně nepovedlo. Z těch přeskákaných stránek a otrávenyho protáčení očí mě načisto bolí za krkem. Přišlo mně to jako neuvěřitelně špatně splácané ze Strachu a Dítěte 44 (Tom Smith).
Strašných psychedelických blábolů, spousta nepřátelsky laděných geometrických tvarů, ufoni a zase ten Černý král, který to stihl pod*lat už ve Strachu. Nepropracované, nedomyšlené - spoiler : kde je spona,kde kamera... no ztráta času. Měla jsem to odložit jako kolegyně,už po první čtvrtině. Dobře mně tak.

het2
28.02.2024 2 z 5

Rovnou se přiznám, že posledních 50 stránek jsem spíš prolistoval než přečetl (a to se snažím poctivě dočíst skoro všechno).
Začátek "Hlubiny" je celkem fajn, sice je hlavní hrdina krajně nesympatický a to neustálé líčení střídajících se absťáků s rohypnolovými výtuhy vyloženě otravné (zejména proto, že je to pořád dokola to samé), ale je tam aspoň náznak tajemna a pár celkem děsivých momentů.
Ale někde za třetinou se z toho stává krvavá fraška, kde se většina postav chová jako idioti a i ten zbytek atmosféry jde někam. Partyzánská backstory (minispoiler) o tom, jak drsný partyzánský vůdce nechá zraněnýho bráchu ve vesnici a doufá, že ho protipartyzánské komando nenajde a vesničany ušetří, je jen těžko uvěřitelná. Za něco stojí až poslední cca tři stránky, které mají sílu, na druhou stranu už jsme to viděli/četli mockrát.
Myslel jsem si, že "Smršť " a "Tma" byly omyl a Karika naváže, když už ne na skvělou "Trhlinu", tak alespoň na solidní "Strach", ale tohle je brak a ztráta času. A myslím, že naše cesty se tímto definitivně rozešly...

Hellboy12
28.02.2024 3 z 5

Nooo,tak bol som zvedavý co pan Karika vymyslel na Liptove. A musím priznať ze nič moc teda...do 70tej strany som stým bojoval ci knižku neodlozim...potom sa príbeh rozbehol a po cca 100 stranách ma to zase prestalo baviť. Ja osobne som sklamaný, ⭐️ navyše je za pár historických faktov.

milanříský
19.02.2024 4 z 5

Ružomberok a jeho okolí není v podání Jozefa Kariky místem, kam byste si chtěli vyrazit na dovolenou, události spojené s městem a přilehlým okolím se proplétají napříč jeho knihami, tentokrát vás autor zavede do 60. let minulého století.

Řekněme si na rovinu, že hlavní hrdina, důstojník StB Gavenda, je zmrd. Totální. Karikovi se povedlo vytvořit chlapa, v jehož hlavě strávíte většinu času a přitom byste ho nejradši nakopali do koulí. Opakovaně. K tomu si přidejte tísňovou atmosféru, z níž beznaděj a krutost čpí z každé strany, vraždy, mučení a téměř všudypřítomné zlo. Nikdo tu navíc není v bezpečí, skoro každej je hajzl nebo psychopat (klidně oboje naráz) a totalita dusí těch pár čestných obyvatel, co se nezapletli s režimem.

Případ ztracených dětí, se nejdřív Gavenda snaží vyřešit, ututlat a zachránit si vlastní zadek. Thrillerový děj postupně přiživuje paranoia a také silná mysteriózní linka - vše tentokrát o kus akčnější, než je u Kariky zvykem, s přesahem do kosmického hororu. Vynikající žánrový mix.

Rade
16.02.2024 2 z 5

Knihy autora mi někdy sednou, někdy ne. Hodně mě oslovily ty, kde převažuje atmosféra, gradace napětí, tajemna, tušení maléru, brnkání na čtenářovo podvědomí, očekávání, strach. Tam, kde pak převáží násilí, přehnaná akce, surovost, drastické výjevy, pro mě už to není ono.
Proto jsou pro mě stále na prvním místě Strach a Trhlina.
Hlubina začíná vlastně hodně dobře, opět pro mě genius loci ružomberocké čtvrti Malé Tatry na úpatí hory Čebrať (v Karikových knihách jsem na tomto místě už potřetí, dobře ta znepokojivá atmosféra funguje), tady ovšem je strašidelný mysteriózní příběh zkombinovaný s reálným příběhem jednoho estébáka v 60.letech s odkazy na historickou linku 2.světové války a slovenského národního povstání.
Přiznám se, to mi přišlo jako výborný nápad. Takže zprvu fajn, jenže pak začal příběh hodně houstnout a v druhé půlce knihy už jsem necítila ani znepokojení, ani strach, spíš znechucení.
Na druhou stranu ta teorie nadpřirozených jevů a pokus o vysvětlení principu střetů tajemné síly s pozemským světem (někde v půli knihy) mi přišly opravdu dobré, abych zase jen nehanila. Vzpomněla jsem si v té souvislosti na knihu Josefa Veselého Mariánská zjevení z hlediska hermetismu; v téhle záležitosti dávám Karikovi paleček nahoru.
Ale nakonec přituhlo tak, že už se celé zprvu zajímavé vyznění pro mě ztrácelo v přehnané akci, a nakonec do detailu zkoumaném a líčeném principu „toho tajemství“.

Víc nevyzrazuji kvůli spoilerům, snad bych i tak dala za tři hvězdy, protože leccos bylo opravdu dobré, ale za tu krutost, mučení, naprosto zbytečné detaily lidského fyzického utrpení ještě jednu hvězdu strhávám. Vím, že takhle autor občas píše a řekla bych, že se v tom někdy až vyžívá (Na smrt, Ve stínu mafie), ale k těm mysteriózním příběhům z kopce Čebrať i vrchů Tribeče se mi to prostě nehodí. Škoda, že v nich autor tak přitvrdil, pro mě zcela zbytečně, už je to opravdu moc...

Pampalini
14.02.2024 2 z 5

Začátek celkem ušel, celkem fajn iniciace a pak se to rozpadlo do něčeho, co patří do sekce ezoterické literatury. Příběh a děj se dají přirovnat k hudbě bez melodie, s nekoherentním textem, jenom plyne a plní prostor, odvádí pozornost. Čtenář si připadá zhypnotizován, odtrhnutý od děje, snad to byl záměr. Všechno se sune rychlostí a svůdností lávové lampy. Čistá psychedelie. Špatný jazyk má asi evokovat počátek 60. Ale ne, ani to nefunguje. Hodně slov která mají evokovat pocity nefunguje, jenom štve a odvádí pozornost. Zbytečná brutalita. Tady se cestuje prostorem, časem, zázračně se hojí těžké rány, aby se udělali nové. Logika patří jinde. Ve skutečnosti se obouruč z pistolí střílet nedá, autor by si to měl vyzkoušet. Netrefí ani slona ze dvou metrů. Kdyby tohle napsal někdo jiný než Karika, tak nemá šanci najít vydavatele.

Nazli
07.02.2024 4 z 5

Na knihu jsem se dost těšila a jsem spokojena. Navíc knihy Strach a Trhlina pro mě dostaly nový rozměr.