V tieni mafie

V tieni mafie https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32357/bmid_v-tieni-mafie-Fta-32357.jpg 4 304 70

V tieni mafie série

< 1. díl >

Drsný a zároveň dojímavý mafiánsky román o úpadku jednej celej generácie. Autor so znalosťou veci analyzuje príčiny formovania prvých zločineckých skupín, teritoriálne rozdelenie moci a vplyv podsvetia na politickú klímu v krajine. Jozef Karika sa neskrýva za pseudonym, umožňuje nahliadnuť do zákulisia nielen gangstrov nižšieho rangu, ale i mafie v bielych golieroch, fungovania regionálnej politiky i práce médií. Román V tieni mafie so šokujúcou otvorenosťou opisuje bezohľadné mafiánske praktiky od výpalníctva, nakrúcania pornografie, obchodu s bielym mäsom až po korupciu, ktorá rozožiera štátne a samosprávne štruktúry. Román však hovorí aj o priateľstve dnešných tridsiatnikov. Traja kamaráti dozrievajú pod vplyvom spoločenského diania. Život im ponúka rozličné spôsoby, ako si vydobyť spoločenskú prestíž. Odolá ich priateľstvo nástrahám, alebo ich rozdelí v svete financií a zločinu taký neočakávaný cit, ako je láska? Autor o románe: "Príbeh odkrýva zákulisie fungovania našej spoločnosti, je v ňom motív rozvratu osobnosti, témy zla, smrti, násilia i šialenstva, vzťah mentora a učeníka – zasväcovanie do mocenskej filozofie podsvetia, investigatívne prvky… Román obsahuje aj citlivé a dojímavé pasáže, no verím, že v primeranom a opodstatnenom rozsahu. Je to generačná výpoveď o tom, čím ľudia na Slovensku žijú, s čím sa každodenne stretajú a čo ich obklopuje. Za najväčší autorský úspech budem považovať, ak po publikovaní tejto knihy prežijem v zdraví ďalšie tri mesiace. Na rozdiel od mojich starších kníh je táto naozaj na hrane."... celý text

Přidat komentář

PitoR
08.01.2024 5 z 5

V tieni mafie – 1. časť!
„Nie všetci môžeme všetko.“
Po skúsenostiach s čítačkou muselo dôjsť aj na audio knihu. Takže, zásluhou mojej netere, veľkej fanúšičke Kariku – moja prvá kniha vo formáte audio.

Trošku som sa toho obával, ale bolo to zbytočné. Skvelo vyrozprávaný dej Petrom Sklárom. Neviem to racionálne vysvetliť, prečo odkladám „čítanie“ kníh od Kariku, keď prvá skúsenosť s ním, séria Na smrť, vo mne zanechala iba tie najpozitívnejšie dojmy!? A to isté môžem povedať aj o úvodnej časti tejto rovnomennej trilógie. Lepšie neskôr, ako nikdy. Téma je jasná – drsná, krutá, smutná, plná zvratov a prekvapení.

„Fīnis corōnat opus. - Koniec korunuje dielo.“

Pre mňa veľké prekvapenie a maximálna spokojnosť. Už sa teším na pokračovanie a taktiež využijem možnosť audio verzie...

3nitka
07.01.2024 4 z 5

Stratila som posledné ilúzie o Slovensku, ktoré som ešte mala. Neviem, či dám pokračovanie.


AnoMANder
21.12.2023 4 z 5

Mafiánský román, který vás zbaví iluzí o demokracii, o hodnotách jako morálka, čest (mafiánská čest neexistuje), spravedlnost, poctivost. Výborně popsány mechanismy fungování mafie, rozkrádání veřejných financí.
Dostáváme naservírován obraz skutečného života.
Příběh má spád, napětí, zvraty. Mě bavila hlavně první polovina knihy, kde byly všechny tři dějové linky s různými charaktery hlavních postav.
Z některých scén, především u Denisy, se až zvedal žaludek.

LittleAndy
20.08.2023 5 z 5

Všetky tri dejové línie boli pútavé a dobre napísané. Nevedel som sa dočkať, ako budú pokračovať. Plusom je aj to, že pokrývajú dlhé časové obdobie. Prirodzene tak vzniká priestor pre veľkú dejovosť. Všetky zložky príbehu boli v rovnováhe a vhodne dávkované, či už išlo o osobné problémy, násilie alebo erotiku. Druhá polovica románu sa už skôr zameriava na samotnú mafiu a politiku, čo však nie je vôbec na škodu. Postavy sú komplexné, niektorým som fandil, inými som vyložene pohŕdal. Nikdy som však nevedel, čo sa bude diať ďalej, a to ma mimoriadne zaujímalo. Dielo je hodnotné aj z pohľadu vykreslenia doby, hoci o historickej presnosti nemožno hovoriť. Pútavé, čítavé (hoci drsné), plné zvratov, násilia, no i filozofie a psychológie, ktorá je zastúpená hneď v dvoch rovinách: v celospoločenskej (ako funguje mafia a ako koexistuje so zákonným svetom) a osobnej (aký vplyv má účasť na takýchto praktikách na jednotlivca).

Kortez
02.03.2023 5 z 5

Audiokniha přesně podle mého gusta. Nevyhledávám mafiánskou tématiku, no tady jsem byl mile překvapen. Mělo to napětí, spád, příběh a trochu tajemna a konspirace jestli tenhle smyšlený příběh tří spolužáků nemá přece jenom někde v někom reálný základ. I když podoba je čistě náhodná.

TomHr
04.11.2022 4 z 5

Co se autorovi nevešlo do trilogie Čierny kruh, to zužitkoval v Tieni mafie. Zatímco Čierny kruh byl „dějovější“, v této knize (i v jejích dalších pokračováních) je více filozofie, psychologie. Více úvah na téma fungování politiky a demokracie, více stesků na stádo, které je zapotřebí tu vystrašit, onde dát nažrat, vítězství ve volbách je pak jisté. Více líčení toho, jakým mechanismům podléhá rozhodování na městské úrovni i v nejvyšší politice. Bahno Mečiarovské éry vystřídáno deziluzí a ještě větším zklamáním, Karika sugestivně popisuje, jak stát organicky srostl s mafií. A ano, umím si představit, že takto trefný popis reality může některým mocným lidem vadit, zvlášť, když není složité rozklíčovat, jaké reálné osoby jsou předlohou románovým postavám.
Setkáváme se s některými hrdiny série Čierny kruh, se Štarchem, s Vokošem. Kniha je ale zaměřena na další postavy kolem hlavního hrdiny Michala Harvana. Sleduje jejich životní osudy prakticky od předškolního věku.
Karika umí zvládá velmi dobře spisovatelské řemeslo, přesně ví, jak a kdy dávkovat napětí, sex, dramatické dějové zvraty, a tak lze filozofické pasáže naštěstí překousnout.

lachtan77
17.05.2022 5 z 5

Popravdě trochu negativně jsem přistupoval k této knížce. Jsem totiž jeden z mála koho nechytla Trhlina. Začátek téhle byl hodně vláčný skoro do poloviny snad o ničem. Říkal jsem si, to snad není možný, čím to je, že mě ten Karika nezaujme. Myšlenky jsem měl i na to, že to vzdám. Zpětně přečtení samozřejmě nelituju a naopak chválím.
Začátek byl opravdu bez náboje, akce a napětí. Vlastně šlo jen o popis hlavních hrdinů. Jenže pak to dostávalo spád a mně se to začalo líbit. Nejvíc mě chytla Denisa a taky Vojtěch. Michal byl celou dobu tuctovej kluk a nakonec jak to bývá i největší hajzl (sorry za SPOILER ).
Dávám za pět hvězd a Kariku už od teď nezavrhuju :)

janina66
03.05.2022 5 z 5

SK audiokniha skvěle načtená Peterem Sklárom. Té politiky zas nebylo tolik, o to více mafie. Dost syrový příběh tří spolužáků od střední školy až po dospělost. Ač se zdá Michal od počátku velmi slabým, tak naopak v dospělosti nejvíce tvrdým, který si jde tvrdě za svým cílem. Nejvíce mě asi zasáhl příběh Denisy a v závěru i Vojtěcha.

nai.ivka
17.04.2022 4 z 5

Násilí je v trilogii až moc. Příběh od začátku drapne a nepustí, i když se vám občas zvedne žaludek, musíte číst dál. Píšu to hlavně jako varování pro jemnější povahy.

Kerberos
16.04.2022 5 z 5

Skvěle napsané i namluvené (poslouchala jsem audio ve slovenštině).Velmi tvrdě popisovaný příběh tří spolužáků, které doba a osud rozdělily. Nejhorší byl osud Denisy, natáčení porna, drogy ,nemoc. Vojtěch a Michal to taky nemají jednoduché, ale na šikmou plochu je nikdo netlačí, je to jejich volba. Už se těším až si poslechnu další díl.

akcive11
06.04.2022 5 z 5

Naprostá bomba! Knihy s mafiánskou tématikou od pana Kariky zbožňuji. Příběh je vždy velmi napínavý, čtivý, svižný. Velkým zklamáním pro fanoušky, není druhý díl Ve stínu mafie v českém jazyce :(

Klamm
16.03.2022 5 z 5

Ta syrovost mě bavila, dávala tomu pořádný říz. Jako když si přidáte do polévky lžíci chilli.
90%

Majto
11.01.2022 4 z 5

Prvá kniha, ktorú som od Kariku čítal. Vtedy som sa pri tom zabavil. Druhé čítanie po rokoch už odkrývalo aj určité nedostatky, no nie je to úplný prepadák. Stále sú desivé mnohé paralely so skutočnosťou.

jprst
10.12.2021 3 z 5

Lehce nadprůměrný příběh, některé scény jako bych už někde četl, další mi připadly pro zápletku zbytečné a do příběhu zapracované spíše pro úžas čtenáře. Co se autorovi docela podařilo, je vykreslení většiny postav, které působily dokonce až uvěřitelně. A hodnocení? Ke čtení to sice bylo, ale k potlesku tomu dost chybí, takže jednou stačilo a v knihovně by proto bylo škoda místa.

mgr-martin9673
30.10.2021 5 z 5

Prvá kniha od Kariku ktorú som čítal, a v tom čase ma absolútne prekvapila kvalitou deja, postáv, gradáciou deja atd. Karia patrí medzi top spisovateľov na Slovensku. Osobne mám rád viac tieto mafiánske knižky od neho ktoré v časti vychádzajú zo skutočných udalostí ako jeho hororové knihy.

Prey
21.10.2021 3 z 5

Lepší než Černá hra, díky vývoji postav, ale stále preferuji Karikovy pozdější knihy, spotřební horrory. Čteno v překladu Robina Brichty.

PetK
08.10.2021 4 z 5

Tuhle Karikovu spisovatelskou tvář mám mnohem raději než tu "trhlinovskou", která mu udělala jméno. V dalším příběhu nabízí pohled do divokého světa mafie a politiky a můžeme se jen dohadovat, do jaké míry je to fikce. Umí taky skvěle vykreslit postavy, gradovat příběh, jednoduše mě baví a zajímá.
PS: Povedené slovenské audio.

Madla81
15.09.2021 5 z 5

Tahle knížka byla neuvěřitelně čtivě napsána. Sledujeme v ní vzájemně propletené osudy michal, Denisy a Vojtěcha, které se v průběhu knihy neuvěřitelně proplétají a spějí k neodvratnému finále, z něhož mrazí v zádech. Již v dětství všech tří protagonistů je cosi podivně děsivého a patologického, co postupně prorůstá jejich životem a pomalu ho mění v noční můru. Mě jako ženu nejvíc zasáhl osud Denisy, jejíž zprvu nevinné působení v baru v Anglii se zvrhlo v tu nejhorší sexuální otročinu, jejíž popisy si nezadají se žánrem slasheru. Po dočtení těchtokapitol jsem většinou musela jít obejmout děti nebo rozečtenou kapitolu odložit a jít se vydýchat. Taková to byla síla. A to nejsem žádná křehotinka. bylo to rychlé, drsné a naturalistické. Po přečtení jsem v sobě ještě pár dní nosila neurčitý pocit jakéhosi pošpinění, což znamená, že autor odvedl řemeslně výbornou práci a napsal opravdu naturalistický velmi přirozeně plynoucí příběh o novodobých gangsterech. Fakt klobouk dolů!

viweb
13.08.2021 5 z 5

Styl napsání byl pro mne strhující. Nemohla jsem přestat číst. Jen málo knih mě nutí k zamyšlení a tahle k nim rozhodně patří.
Moc děkuji a doporučuji!

Koryander
01.02.2021 2 z 5

Na mě dost drsný. Místy až nechutný...

Štítky knihy

vraždy mafie prostituce pornografie slovenská mafie

Autorovy další knížky

Jozef Karika
slovenská, 1978
2016  80%Trhlina
2015  67%Tma
2014  78%Strach
2020  69%Smršť
2010  87%V tieni mafie

Kniha V tieni mafie je v

Právě čtených1x
Přečtených397x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených19x
Knihotéce129x
Chystám se číst62x
Chci si koupit16x
dalších seznamech3x