oskarka oskarka komentáře u knih

☰ menu

Kyselé třešně Kyselé třešně Lenka Chalupová

Další příběh, který nás seznámí s událostí z historie naší země. Když jsem začala číst, vůbec jsem netušila, kam kniha spěje. Popsanou událost jsem si pak dohledala na internetu a musím říct, že jsem ráda, že autorka nezašla do úplných detailů, které jsou k dispozici. Velmi citlivě zpracované ( i tak mě to velmi zasáhlo), knížka se dobře četla, těším se na Páté jablko.

26.03.2024 5 z 5


O Pavlovi O Pavlovi Daňa Horáková (p)

O Pavlovi? Kdyby se psalo jen o něm, byla by kniha velmi tenká. Tohle nemám autorce za zlé, naopak, byla potřeba vysvětlit jeho i její vztah k některým lidem.
Co mi neskutečně vadilo, tak obšírné popisy některých literárních postav, na kterých chtěla demonstrovat vztah s Juráčkem. Poslouchala jsem jako audioknihu, takže jsem často přeskakovala kapitoly.
Kniha zbytečně dlouhá, místy nudná. Moc jsem se na ní těšila a tohle bylo celkově zklamání

03.01.2024 2 z 5


Osmý život (pro Brilku) Osmý život (pro Brilku) Nino Haratischwili

Už v průběhu čtení jsem věděla, že se s knížkou budu těžce loučit.
Je napsaná nádherným jazykem, můj velký dík patří i paní překladatelce.
Knížka obsahuje velké množství historických faktů, jsem ráda, že jsem se s nimi díky ní mohla seznámit.
Určitě bych hodnotila více než pěti hvězdami.

03.06.2021 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Ke knihám paní Mornštajnové se opakované ráda vracím. Ale tentokrát vím jistě, že udělám výjimku. Knížka mě hodně emočně zasáhla a vím, že jí na dlouhou dobu nedostanu z hlavy.
Zřejmě je to tím, že jsem listopad 89 zažila a neumím si představit, že by to, co se píše v knížce, byla realita. Vím, že doba není lehká ani teď, ale naprosto jistě vím, že bych tohle nikdy nechtěla vrátit zpátky. A co vím taky naprosto jistě? Nenávidím komunisty.

20.04.2021 5 z 5


Lustr pro papeže Lustr pro papeže Jan Tománek

Povinná četba pro každého, abychom nikdy nezapomněli. A hlavně pro ty, kteří s láskou a nostalgií na komunisty vzpomínají. Bohužel je jich v dnešní době stále hodně.

03.05.2020 5 z 5


Zápisník alkoholičky Zápisník alkoholičky Michaela Duffková

Cože? Manžel se finančně nepodílel na chodu domácnosti? No tak to bych, samými starostmi, začala pít taky... Nechci soudit knížku obsahově, ale asi i obsah se promítnul do touhy, mít to za sebou.
Autorku obdivuju, že svůj boj s alkoholem vyhrála, ale to je asi tak všechno.
Špatně napsané, potenciál velký, ale promarněný. Škoda, velká škoda
Moc jsem se na knížku těšila.

04.04.2020 2 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Dávám plný počet, ale při čtení se mi dělalo až fyzicky zle.
Skvěle napsaná knížka, líbil se mi příběh napsaný ze dvou stran.
Buďme na své děti hodní, vžijme se do jejich pocitů a vzpomeňme si sami na sebe...

24.03.2020 5 z 5


Chceš-li rozesmát pánaboha Chceš-li rozesmát pánaboha Michael Třeštík

Absolutně nádherná knížka.

07.02.2020 5 z 5


Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

Příběh tří generací žen. Nejvíc mě zasáhl příběh Emilie, byla popsán do detailů a měl v kníže nejvíc prostoru. Ostatní ženy mě už tolik neoslovily, asi bych se bez toho obešla. Konec byl psán povrchně, vůbec jsem nepochopila vztah mezi Janou a Johanou.

25.12.2019 4 z 5


Pod sněhem Pod sněhem Petra Soukupová

Knížku jsem asi v půlce odložila a pak na ní myslela tak, že jsem jí prostě dočíst musela.
Styl vyprávění je zvláštní, nejvíc mi vadilo, že se jedna věc, celkem nepodstatná, řešila třeba na tři stránky. Ale celkově dobrý a tomu odpovídá i mé hodnocení.

05.12.2019 3 z 5


Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Jsem na rozpacích. Tři hvězdy jsou málo, čtyři zase moc.
Na knížku jsem se moc těšila. Miluju autorčin vláčný styl psaní. Ale tohle už na mě bylo moc. Chvílemi jsem se ztrácela v množství jmen a zápletek. Pro mě nejslabší knížka série a moc mě to mrzí.

23.09.2019 4 z 5


Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Velmi krutá kniha. Svědectví o tom, jak válka dělá z lidí zvířata. Některé odstavce jsem musela přeskakovat. Zajímavý je doslov autora.

16.06.2019 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Krásná ale smutná knížka,která nešla odložit. Líbilo se mi střídání časových linek i vyprávění z různých pohledů. Za mne naprosto úžasná kniha a dávám šest hvězdiček z pěti.

08.05.2019 5 z 5


Co neodvál ani čas Co neodvál ani čas Hana Marie Körnerová (p)

Víc se mi líbila první polovina knihy, asi proto, že mi připomněla ty, které jsem četla jako puberťák. Celkově hodně čtivá, na víkend s nachlazením jak dělaná.

09.04.2019 4 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Velmi silný příběh, nemůžu ho dostat z hlavy. Neměli bychom zapomínat na minulost.
Od této autorky jsem přečetla nejdřív knihu Sůl moře, která velmi volně souvisí s touto knihou a je lepší ji přečíst jako první.

27.03.2019 5 z 5


Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Nechala jsem se zlákat všeobecným nadšením a popravdě nechápu, proč je tato kniha tak úspěšná. Tím pádem nemám potřebu číst další díly. Co se mi na knížce líbilo, byly krátké kapitoly. Za mně podprůměr.

10.03.2019 2 z 5


Hon na mrtvého Hon na mrtvého Tim Weaver

Moje první kniha od tohoto autora. Začátek velmi slibný, příběh mě dokonale pohltil. Knížka se dobře četla. Pak moje nadšení pomalu odpadávalo, příběh mi přišel opravdu přitažený za vlasy. Rvačky popsané na pár stránek mě vůbec nebavily, bylo to moc roztažené.
Někdo tu píše, že tato kniha byla nejslabší z celé série. Uvidíme. Dám tomu ještě šanci.

08.11.2018 3 z 5


Běsa Běsa Dita Táborská

Četla jsem hned po přečtení Malinky. V knize sledujeme osudy spousty lidí, jejichž životní příběh v knize graduje, abychom si pak na konci přečetli pouze strohou informaci. Konec jsem už opravdu dočítala s vypětím všech sil. Mnoho povyku pro nic.

01.11.2018 3 z 5


Malinka Malinka Dita Táborská

Knížka nebyla špatná, téma skvělé, zajímavé. Malka mi byla hodně protivná, občasné vyprávění ve 2. osobě bylo protivné, vůbec se mi to nečetlo dobře. Ale těch míst v knížce nebylo naštěstí tolik. A rozmluvy s Bohem jsem přeskakovala. Dávám 3,5 hvězdy.

29.10.2018 3 z 5


Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Autor si měl rozmyslet, jestli bude psát o vile Tugendhat a o osudech rodiny, která ve vile žila nebo chaoticky vyprávět příběh jiný. Přijde mi, že v knize šlo hlavně o sexuální vztahy většiny zainteresovaných, a to se mohlo odehrávat klidně v jakékoliv anonymní vile. Četla jsem rozhovor s dcerou Grety Tugendhat, nedivím se, že je knihou pobouřena. I když na začátku je napsáno, že příběh je fiktivní, spousta lidí to tak brát nebude.
Naprosto souhlasím s komentářem od "Anna 13".

27.08.2018 1 z 5