OniDourou OniDourou komentáře u knih

☰ menu

Volání divočiny (adaptace) Volání divočiny (adaptace) Jack London

Kniha vypráví příběh Bucka. Velkého míšence Ovčačky a Bernandýna. Sledujeme jeho vývoj od zdomácnělého pejska až po dravou šelmu. Buck na své cestě narazí na mnoho příhod, ať už lepších, či horších. Jednou sledujeme, jak bojuje o život a velení s dalším psem. V dalším okamžiku sledujeme, jak si vytvoří to nejsilnější pouto s člověkem, jaké lze mezi psem a svým pánem může být.
Příběh je velice poutavý. Bude vás nutit číst jej dál až se nakonec dostanete na konec a zeptáte se sami sebe "To už je konec? Já chci víc."
Jedním z hlavních témat je zde svoboda, po které každý z nás nějakým způsobem vnitřně touží.
Za mě úžasná kniha, kterou by si měl každý jednou přečíst.

07.02.2023 5 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Pan Rolland a jeho novela Petr a Lucie dokázala něco, co u mne žádná kniha z období 1. sv. války nedokázala. A to je právě přiblížení hrůz války a strachu z ní. Ano, například Na západní froně klid taktéž výstižně popisuje hrůzy a strasti války, ale nikdy jsem se nedokázal žít do role mladého vojáka Bäumera. Jenže tady nám to autor přibližuje prostřednictvím něčeho, co nám všem je blízké. A tím mám na mysli lásku. Nevinou lásku a mladou zamilovanost, kvůli které bychom obětovali všechno na světě. Díky tomuto jsem dokázal se vžít do Petra a proto i poenta na konci byla pro mě velikou ránou. Kniha je krátká, velice příjemně se čte a navíc je v maturitní četbě. Takže pokud se rozhodujete, jestli jí zařadit, nebo ne, tak já mohu říct jen veliké ANO!

31.01.2021 5 z 5


Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Vybráno do povinné četby a nelituji toho.
Poezii teda moc nemusím, ale od Erbena ve formě balad si to nechám líbit. Hraní s jazykem, zajímavé příběhy, krátké, sem tam vlastenecké.

11.07.2020 5 z 5


Hotel Poslední naděje Hotel Poslední naděje Nicki Thornton

Hezký pohádkový příběh pro mladší čtenáře. Prostředí hotelu je dobře popsáno, kniha má takové volnější tempo. Postavy působí živě, ačkoliv bohužel ne všechny postavy měli svůj prostor (např. Dabradar), abychom si je mohli lépe představit. Zápletka je v celku fajn, ačkoli se na to dá přijít v první půlce knihy. Fajn kniha pro mladé fanoušky detektivek a kouzel.

11.07.2020 5 z 5


Křiváci Křiváci Maureen Johnson

Autorka vypráví příběh tiché a kriminologií zaujaté studentky Stevie, která je posedlá případem Ellinghamových, jenž se udal ve 30. letech min. století. Stevie se ke svému štěstí dostane na Ellinghamovu akademii, školu kterou založil Albert Ellingham a kde to všechno začalo. Pomalu sledujeme, jak se Stevie snaží případ vyřešit.. Zní to dost zajímavě a nápad je to také dobrý.. ale něco tomu chybí.. Mám rád detektivky, ale tohle není úplně ono.. Kniha mi přijde v některých pasážích moc dlouhá a v některých zase moc krátká. Taktéž mi přijde, že konec je dost neotřepaně ukončen. Postavy jsou celkem zajímavé a každý si dokáže najít někoho, koho si nějakým způsobem oblíbí. Zápletka je taky zajímavá a uznávám, že mě zaskočila, protože jsem si myslel, že to nakonec bude někdo jiný (ehm ehm.. máš štěstí Davide). No uvidíme, co přinese druhý díl.

26.04.2020 4 z 5


Těžko uvěřitelný příběh Těžko uvěřitelný příběh Chris Colfer

Jedna z nejlepších knížek, které jsem za svoji krátkou existenci přečetl.
Autor mě dokázal svým příběhem jak rozesmát, tak skoro i rozbrečet, což se mi u moc knížek nestalo.
Příběh čtyř kamarádu a velikých fanoušků fiktivního seriálu dětských es se vydávají na roadtrip napříč Amerikou se svým dětským idolem, hlavní hvězdou pořadu dětských es, Cashem Carterem. O Cashovi mají to nejlepší mínění, jaké jen můžou mít, protože ho znají jen jako úžasnou postavu, která se chová ukázkově, ale postupně ho začnou poznávat a zjistí, že není ve skutečnosti tak úžasný, jak jen si mysleli.
Skutečně hodně zajímavý a poutavý příběh, který je za mne tak dobře napsán, že se s jednoduchostí dokážete vžít do jedné z hlavních postav, která právě prožívá nelehkou životní situaci a "pochopit ji" (nenapadají mne žádná slova, ale doufám že jste pochopili moji myšlenku :D)

27.05.2019 5 z 5


Laura Laura J. K. Johansson

Podle mě se kniha v celku příjemně čte.
Je v celku zajímavá a zanechala spoustu otázek, na které neznám odpověďi.
Proto se tudíž hodně těším na druhý díl.

15.05.2019 4 z 5


Návrat Návrat Joseph Michael Straczynski

Úplně můj komiks, který jsem si koupil, tím pádem má v mém srdci malé místečko ❤️. Postavu Petera Parkera mám velice rád (přece jenom, kdo by neměl rád toho přerostlého puberťáka s tak cool hláškami) a tak jsem si komiks velice příjemně užil ^.

05.05.2019 5 z 5


Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

Velice krásně napsaná knížka. Příběh inspirován Shakespearem a odehrávajíc se v době Heydrichiády, přičemž je to tak dobře napsaná, že se to strašně rychle čte.

05.05.2019 5 z 5


V pasti V pasti Michael Northrop

Na zkrácení času dobré.
Ale jinak příběh a postavy v celku nezajímavé.
A konec mi přijde trošičku uříznutý, ale to se mi asi jen zdá :d

04.05.2019 3 z 5


Bratři až do smrti Bratři až do smrti Darren Shan (p)

Jsem nadšený. Na závěr této ságy jsem se hodně těšil, protože mne zajímalo, jaký osud čeká hlavního protagonistu Lartena. A jsem koncem potěšen. Podle mě byla sága dobře zakončena a už teď se těším, až se v budoucnosti setkám s dalšími knihami od Darrena Shana.
Za mě nejlepší kniha v celé sáze! :-)

27.04.2019 4 z 5


Prokleté město Prokleté město Lisa McMann

Kniha se velice příjemně čte.
Akorát mě mrzí, že příběh má strašně pomalý rozjezd (začíná se rozjíždět až od druhé poloviny knihy).

08.04.2019 3 z 5


Oceán krve Oceán krve Darren Shan (p)

První díl mi přišel zajímavější než pokračování, ale i tak si to dost užívám

01.04.2019 4 z 5


Probuzení Simona Spiera Probuzení Simona Spiera Becky Albertalli

Přidávám zde komentář jen proto, aby to tady nebyla samá holka.
Jinak super kniha.. :P

03.03.2019 5 z 5


Katakomby Katakomby Madeleine Roux

Zajímavé zakončení série.
Autorka nás zavede úplně do nového prostředí, kde se dovídáme, jak to vlastně je s Danovými rodiči.
Kniha je super.
Sice předchozí dvě knihy mi připadají lepší, ale i tak si myslím, že je to dobré zakončení trilogie.

07.02.2019 4 z 5


Sanctum Sanctum Madeleine Roux

Příběhově mně přišlo Sanctum více zajímavé než Asylum, ale zato méně hororové.. :D
Každopádně je to velice čtivé, ilustrace jsou povedené (bohužel někdy mi přišlo, že se protiřečili textem) a stále napínavé..

27.01.2019 4 z 5


Asylum Asylum Madeleine Roux

Asylum je dobrá knížka, která ve vás dokáže vyvolat napětí.
Na obalu knížky je sice napsáno, že je to horror, ale pokud nejste úplné bačkory, tak se v podstátě nemáte moc čeho bát.. :D
Trošičku ale zamrzí, že to není horrorové, ale nýbrž jen strašidelné, protože jsem si sliboval trošičku (ale vážně jen trošičku) více.. no prostě více horroru.. :D
Zápletka je taktéž velice zajímavá a v závěru vás překvapí (tedy alespoň mne překvapilo), kdo vlastně může za vraždy, které se na půdě bývalého blázince staly.
Už teď se těším, až si přečtu pokračování.. :p

20.01.2019 4 z 5


Král Lávra Král Lávra Karel Havlíček Borovský

Upřímně, dílo jsem přečetl jen pro to, abych měl něco k povinné četbě.. :D
V podstatě první poezie kterou jsem přečetl celou a musím říct, že jsem nadšen..
Nakonec mě mrzí i, že to není delší.. :/

13.01.2019 4 z 5


Papírová města Papírová města John Green

Když se mi dostala knížka do ruky, tak jsem nevěděl, co mám očekávat a byl jsem i skeptický.. Knihu jsem ale přečetl a musím říct že to byla jízda..
Příběh byl pro mne velice zajímavý, protože jsem nic takového ještě nečetl (Za celý život jsem zatím přečetl snad jenom 20 knih :D) a krásně se mi četl.
Konec mě celkem i zaskočil, což jsem moc nečekal.. (Myslel jsem si že to dopadne pro ty dva trošičku lépe.. :D).
Ještě musím shlédnout fILm, tak sNAd to bude taky taková jízda.. :p

13.01.2019 5 z 5


Archiv Archiv Victoria Schwab

Nápad celého díla je zajímavý, ale to provedení mi úplně nesedlo..
Kniha rozhodně není špatná, rychle se čte, krásně se představuje, ale děj je v podstatě celkem jednoduchý a vlezl by se do méně stránek..

13.01.2019 3 z 5