Sanctum

Sanctum https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/253380/bmid_sanctum-c4M-253380.jpg 4 326 70

Asylum série

< 2. díl >

Tři kamarádi, talentovaní a tak trochu netradičně pro vzdělání zapálení středoškoláci aspirující na univerzitní studium, Dan, Abby a Jordan, které známe z knihy Asylum, se snaží zapomenout na to, co prožili na letní přípravce v New Hampshire College. Hrůzné zážitky je pronásledují ve snech i v každodenním životě, ač si nepřejí nic víc než zapomenout. Leč neúspěšně. Někdo (či něco?) je kontaktuje a dává najevo, že „ještě není konec“. Trojice přátel se vrací na známá místa, aby odhalili tajemství, které, jak doufají, je jednou provždy osvobodí od minulosti. Odlupují jednotlivé vrstvy záhady jako cibuli (a občas je to skutečně i k pláči!), aby zjistili… Ale to už je na čtenářích... celý text

Žánr:
Horory , Romány , Pro děti a mládež

Vydáno: , Jota
více info...

Přidat komentář

m2056
05.01.2024 4 z 5

Druhá kniha série je lepší než minulý díl lepší příběh svižný čtivý o maličko delší ale i hodně fotografií obsahuje kniha i když všechny nejsou tak úplně k příběhu i když je kniha pro mládež hodně dobře člověka baví

-markéta-
12.07.2023 2 z 5

Ani nevím, co mě přimělo k tomu, abych tuto knihu vzala do ruky. První díl jsem četla v roce 2015 a jediné co si pamatuji je to, že kniha obsahovala obrázky a že se mi docela líbila. Ke druhému dílu jsem se nějak nedostala a teď na mě vyskočil a já si řekla, že sérii dočtu.
No. Co bych k této knize napsala. Pro děti asi dobré čtivo, pro mě to bylo absolutně o ničem a třetí díl už číst nepotřebuji.
Dan mi po celou dobu knihy jako hlavní postava velmi vadil. Celé akce se daly mnohem lépe rozepsat a "vycucat" z nich více.
Věřím, že se to dětem může líbit, ale mně, jako 24 leté, se to doopravdy nelíbilo.


Arkagas
28.04.2023 3 z 5

(SPOILER) Druhý díl téhle hororové série pro mladistvé a co říct? V první řadě musím zmínit, že tahle kniha je ze všech tří nejlepší a nejzajímavější. Trojice se vrací znovu do Brooklinu, aby zde Dan pátral po spojení mezi ním a bývalým ředitelem, který dělal pokusy na lidech a chtěl stvořit člověka, kterého by mohl 100% ovládat. K tomu si pomáhal nejen lobotomií, ale i používáním drog - speciálně LSD. Jenže tohle by na příběh nestačilo a tak se tu objevuje tajná sekta, kterou vede jeden z profesorů a která se nebojí v díle bývalého ředitele pokračovat. Dana a spol. tak pronásledují tzv. Šarlatoví, kteří nemají problém s vražděním lidí. Celé se to navíc odehrává v prostředí starého cirkusu, jaký do Brooklinu jezdil ve 20. letech a škola se ho rozhodla obnovit. Dan tak promlouvá s duchy starých lidí a do příběhu se dostává i přívěsek, který není jen tak ledajakou ozdobou.. 
Ano, zní to možná tajemně a hororově, což by bylo fajn, kdyby tohle opravdu nebyla série pro děti - troufám si říct, že tohle můžou číst děcka klidně od 10-12 let, protože tady nic děsivého není. Buď je to záměr Madeleine, nebo prostě nevěděla jak na to. Celé je to kostrbaté, místy strašně nudné, ale nápad a myšlenku to má dobrou. Z celé trilogie je to ale kniha nejlepší, opět doplněna krásnou obrázkovou přílohou. 
Moje hodnocení: 6/10

knihomolka27
28.03.2023 2 z 5

(SPOILER) Pro mě o poznání lepší než první díl. První díl je za mě asi tak necelé 1,5 hvězdičky a tenhle za 2,5 hvězdičky.

I přesto, že můžu s klidným srdcem říct, že Sanctum je lepší než jeho předchůdce, neznamená to, že bych si to čtení nějak zvlášt užívala nebo, že by byl druhý díl povedená kniha. K tomu má tahle série opravdu hodně daleko...ale je to můj názor, takže mě za něj prosím neukamenujte.

Hlavní hrdinové jsou tu vlastně stejně sympatičtí, takže skoro vůbec...jako v jedničce. Nepřišlo, mi že by si prošli nějakým zvláštním vývojem, nebo tak, prostě se chovali vesměs stejně. Příběh sám o sobě byl slibnější, prostředí jarmarku a cirkusu bylo na poměry této série celkem atmosferické ... to jak se postavy infiltrovaly na školu, aby zjistili víc, bylo prostě fajn - né nějak zvlášt velké téma, ale v rámci možností to fungovalo. Vrátit se do minulosti doktora byl taky velmi prospěšný nápad, aspon o něj ted už můžeme říct víc než jednu větu, každopádně zase jeho postava sklouzla k tomu, že je to prostě zlý psychopat a hotovo. Protože proč by nás měly zajímat nějaké nejednoznačné postavy, že ano? Samozřejmě zase to jak naši sherlockové nacházeli ty fotky, důkazy atd. bylo zase tak trochu hloupoučký, ale pořád to všechno do sebe zapadalo líp jak v jedničce. Přišlo mi, že i autorčin styl už není tak unylý a je trochu víc barvitý a zajímavý. Nápad se sektou pokračovatelů, byl zase ok. nic světoborného, a celkem béčková záležitost, ale aspon to dává trochu smysl. V nějakých tématech se i člověk posunul dál....jenže když se nad tím tak zamyslím, tak ten cirkus tam byl z velké části zase jenom pro efekt a ty obrázky, bez kterých bych se klidně obešla, ale to by pak kniha neutíkala tak rychle. Ten cirkus tam mohl být propojený víc, a ne jen že tam kdysi dávno, žil nějaký naivní dědula. Danovy vize byly taky zajímavější než v jedničce, i když sem moc nechápala proč se tak moc bojí ducha zrovna malýho kluka, co mu ještě k tomu pomáhá.

Celkově to prostě bylo o dost zajímavější. K novým postavám jsem si teda vztah taky nenašla....to co se bude dít mě krapet zajímá, a už mi zbývá jen poslední díl, takže uvidíme, třeba to bude aspon ten lehký nadprůměr.

TerezaMondeková
02.04.2022 4 z 5

Ani od druhého dílu jsem se nedokázala odrhnout... sice jsem nespala celou noc, ale co. Druhý díl se mi opět líbil, ale děj mi přišel trošku slabší, než v prvním díle. Trochu míň napětí a překvapení, ale konec se mi zase líbil hodně. Ale trošku mě zklamalo, že se vztah Dana a Abby moc nevyvíjel. Snad se to spraví v příštím díle. Musím ale přiznat, že mi na konci bylo strašně líto Micaha, Lary a dokonce i Cala. Hlavně Micah mi přirostl k srdci. Nechyběly ani zajímavé fotky. Jsem zvědavá na poslední díl.

iv.ča
08.01.2022 3 z 5

(SPOILER) Druhý díl se opět vrací na místo z první knihy a chce dořešit nedořešené. Za mě mi bylo jasné, že profesorka Reyesová nebude žádný andílek už z konce prvního dílu. Takže žádné překvapení se u mě nekonalo. Knížka neurazí, ale ti, kteří milují horory a strašidelná místa a věci, ani nenadchne. Hezká oddechovka na večery!!!

kazatell
15.09.2021 3 z 5

Celkový dojem z tohoto pokračování knihy asylum hodnotím kladně. Po přečtení mám v hlavě příběh, vím co se stalo, jak se problém řešil a dokáži si vybavit souvislosti a návaznosti.
Když se ale přemýšlím nad pocity z čtení, tak mi přišlo, že se do dvou dnů vměstnal snad týden. Do posledních kapitol byl příběh barvitý a košatý a najednou šup, ať to máme zasebou… tady je konec je to tak a tak.

saryk93
25.08.2021 1 z 5

Po prvním dílu je za mě Sanctum bohužel celkem zklamání. Nezáživný zdlouhavý, občas i chaotický děj. Nedokázala jsem se do knihy ponořit a do čtení jsem se musela kolikrát i nutit. Jediné příjemné překvapení byl na knize závěr. Upřímně jsem zvědavá na poslední díl a doufám, že bude lepší než tento.

lucie2371
02.03.2021 3 z 5

Příliš nezáživné. První díl byl o něco málo lepší.

AmyLee992
23.11.2020 4 z 5

Trochu rozvláčnější a pomalejší děj než první díl, ale stejně úchvatný a strašidelný :)

Nicolka77
27.10.2020 4 z 5

Ze začátku jsem se nemohla do knihy vůbec začíst, bylo to pro mě jak číst to samé pořád dokola..dokazala jsem se začíst až tak v půlce knihy (cca)..A to bylo dílo! Já se opravdu začínala bát.. Vím, že ta knížka nebo celá série není nic světového nebo , že to není bestseller, ale určitě si své čtenáře našla a najde. Jako třeba mě :)..jen vím, že dneska budu mít děsivé sny!

MíšaS.
14.08.2020 1 z 5

Nuda a nuda. Všichni tam melou páté přes deváté a člověk nechápe, o co jako jde.

Lukeronka
31.07.2020 3 z 5

Bohužel slabší, než první díl, odklonilo se to od původní mrazivé atmosféry, která byla tím nejlepším z knihy Asylum. Čtivé, ale začalo se to bohužel ubírat směrem, který mě moc nebavil tematicky. Do třetího dílu se zatím nemám chuť pustit.

Hell_Rihova
22.07.2020 5 z 5

Druhý díl série se mi líbil stejně jako první, opět jsme se vrátili na tajemné místo, kde naši přátelé prožili léto, na které nikdo z nich asi nezapomene. Dan se snaží zjistit co nejvíce o své minulosti, ale nezodpovězených otázek má stále víc a víc. Za mě stejně čtivé jako první díl.

666Jitka
29.05.2020 5 z 5

Tato trilogie mě hned chytla a nekompromisně vtáhla do svého strašidelného děje. Připadala jsem si, že jsem součástí všeho strach nahánějícího mrazivého dění.

Prinzessin
17.02.2020 5 z 5

Druhý díl nezklamal. Opět jsem byla velmi mile překvapená. Oproti prvnímu dílu se dozvídáme více informací, propletení, je zde více akce a já stále absolutně nemám zdání, jak tohle vše dopadne, konec tedy není předvídatelný. Okamžitě se pouštím do třetího dílu. Kniha se velmi dobře čte, horší je to z odtrhnutím od ní :-)

Tomule
18.12.2019 5 z 5

Parádní pokračování...

Luna7
30.07.2019 4 z 5

Čekala jsem, že tenhle díl bude lepší než Asylum (podle toho co lidé píší v komentářích), ale abych pravdu řekla, Asylum se mi líbilo o trochu víc. V Sanctum mi chybělo to prostředí blázince, které už se nejspíš ve třetím díle nevrátí. Záhada se nám tady už skoro rozpletla, ale pořád nevím jak je to s Danovými pravými rodiči. To je vlastně hlavní důvod, proč si chci přečíst Katakomby. Jinak netuším, co by se tam mohlo ještě dít.
Jinak musím Sanctum pochválit za lepší barvu fotek (ta zelená barva v Asylum byla hrozná) a smysluplnější děj.

Svica
29.07.2019 4 z 5

Nebojím se říci, že je tento díl nejlepší z celé série. Má rozumný děj a člověk je napnutý.

Rihatama
14.05.2019 3 z 5

Vracím se na stará známá místa. Odhalit jejich tajemství je tak lákavé... tajuplno, záhady, strašidelná atmosféra, děsivé zážitky. Ústav duševně chorých ožil poprázdninovým začátkem školy, takže počet postav vzrostl a taky je koho děsit, protože Ústav si svou tíživou minulost nechce zjevně nechat pro sebe. I když kdo ví, zřejmě kdyby nebylo těch tří zvědavců... Děj má spád, autorka se nezdržuje žádnými zdlouhavými popisy a dosahuje tak i žádoucího napětí. Fotografie taky příjemně podtrhují atmosféru tajemství, nejistoty a strachu, i když v jejich řazení nenacházím smysl. Nejspíš žádný není :-). Je to čtení pro mládež, o tom žádná. Jednoduchá vyjádření, ne příliš hluboké city a pocity (téměř jen ty strachu), ne příliš propracované charaktery postav. A přece je to docela příjemné čtení.