Zápisník alkoholičky od Michaely Duffkové je neuvěřitelně silná kniha, kterou člověk přečte jedním dechem. Příběh je to ale natolik surový a mrazivě pravdivý, že jsem chvílemi musela dělat pauzy, abych všechny ty emoce vůbec dokázala vstřebat. Klobouk dolů před autorkou za neuvěřitelnou odvahu tohle téma otevřít – závislost je promlčený problém, který se v různých podobách dotýká až příliš mnoha lidí kolem nás. Je skvělé, že tato kniha vznikla, a doporučuji ji k přečtení úplně všem.
Holubí dům od Marie Rejfové je nádherný, i když smutný a hluboce podmanivý příběh o tom, jak těžký a nespravedlivý dokáže život být. Přestože vám hlavní postava Julie i její matka Rozálie mohou zpočátku vadit a vyvolávat rozčilení, autorka jejich povahy i komplikovaný vztah odkrývá s takovou věrohodností, že si k nim postupně najdete cestu. Je to silný a emotivní román o rodinných ranách osudu, který v hlavě rezonuje ještě dlouho po dočtení.
Kniha je přesně tím typem příběhu, po kterém sáhnete, když si chcete odpočinout a na chvíli vypnout. Nabízí svižný, lehký děj plný humoru, u kterého se mnohokrát upřímně zasmějete a zvedne vám náladu.Hlavní hrdinka Anna mě sice svým chováním často dost štvala, ale i tak jde o skvělé oddechové čtení. Pokud hledáte nenáročnou knihu na relax, u které se zasmějete, určitě stojí za přečtení.
Četla jsem od své oblíbené autorky Dagmar Dygmy Čechové už několik knih, na její novinku jsem se proto moc těšila. Námět knížky Až přestaneš hledat je skvělý, chytlavý a měl obrovský potenciál. Příběh mě ale bohužel nestáhl natolik, na co jsem u autorky zvyklá, a ve srovnání s jejími předchozími počiny mě tentokrát bavil o něco méně.
I přes slabší dojem jde o příjemné čtení, ale předchozí autorčiny knihy u mě stále vedou. Hodnotím jako průměr, který fanoušky neurazí, ale pro mě zůstává laťka nastavená z minulosti ještě o něco výše.
Výšina od Markéty Lukáškové byla mou vůbec první knihou od této autorky a pustila jsem se do ní na doporučení. Příběh mě zaujal hned od začátku svým neobvyklým a poutavým tématem. Děj mě vtáhl natolik, že jsem knihu využívala číst v každé volné chvíli, kterou jsem během dne našla. Autorka má velmi příjemný styl psaní a tohle setkání s její tvorbou rozhodně nebylo mé poslední. Knihu mohu s čistým svědomím doporučit všem, kteří hledají čtivý a zajímavý příběh.
Pro milovníky suchého britského humoru a recese je to geniální oddechovka. Králíčci jsou neuvěřitelně vytrvalí, vynalézaví a v tom svém temném snažení nepochopitelně roztomilí. Pozor jen při čtení na veřejnosti – náhlým výbuchům smíchu se vyhne jen málokdo.
Kniha Kolem dokola od Lucie Hruškové je hodně silná, hluboká a bezesporu dost depresivní psychologická záležitost. Hlavním tématem je tu tragická autonehoda, která zásadně protne životy postav.
Byla jsem moc zvědavá, jak se autorka s tak těžkým tématem popasuje, a musím říct, že střídání pohledů ze dvou různých úhlů mě neskutečně bavio. Sledovat stejnou událost i její následky očima dvou odlišných stran dodává celému příběhu úplně jiný rozměr a nutí člověka k zamyšlení.
Knihy od Lucie Hruškové mám obecně moc ráda, její styl psaní mě prostě baví a tato kniha mé očekávání jen potvrdila. Už teď se moc těším na cokoliv dalšího, co napíše!
„Být holkou ve čtrnácti letech není vůbec jednoduché. A mít k tomu pár kilo navíc? To už zavání čistou katastrofou.“
Kniha Metráček nabízí neuvěřitelně autentický, lidský a laskavý pohled do duše dospívající dívky, která se potýká s komplexem ze své váhy i s posměšky okolí. Stanislav Rudolf napsal postavě Jitky Pažoutové skvělý scénář – není to žádná uplakaná chudinka, ale holka, co má smysl pro humor, zdravý vztek a obrovskou sílu se zatnout.
Téma, které je v dětské literatuře nesmírně důležité, ale často se o něm těžko mluví. Julie mezi slovy otevřeně a citlivě otevírá těžká témata rozvodu rodičů a alkoholismu v rodině, a to způsobem, který je skvěle stravitelný, jemný a přitom opravdu silný.
Kniha je napsaná s obrovským porozuměním, takže má co dát nejen dětskému čtenáři, který v ní může najít útěchu, ale i dospělým. Nám starším často nastavuje zrcadlo a připomíná, jak složité situace vnímají právě děti. Je to neuvěřitelně poučné, hřejivé a poukazuje to na obrovskou sílu slov i vzájemné blízkosti. Můžu jen doporučit všem generacím!
Kniha Čas primadon byla mým prvním setkáním s autorkou Naďou Horákovou a musím říct, že šlo o velmi příjemné překvapení. Byla to pěkná, oddechová kriminálka, která se četla opravdu sama.
Oceňuji skvěle zasazený děj i atmosféru – člověk se během čtení dozví spoustu zajímavostí o legendárních hodinkách Prim a potěší i autentické prostředí Brna a Nového Města nad Metují. Určitě to nebylo moje poslední setkání s tvorbou autorky!
Ke knize Cizinka jsem se dostala na doporučení a jako celek se mi vlastně docela líbila. Příběh má skvělou atmosféru a propojení historie s romantikou i kapkou tajemna mě dokázalo vtáhnout do děje.
Na druhou stranu musím přiznat, že kniha je poměrně obsáhlá a ne všechny části mě bavily stejně. Některé kapitoly mi přišly trochu zdlouhavé a méně záživné, takže děj občas ztrácel tempo. I přes tyto slabší chvilky ale hodnotím Cizinku jako příjemné čtení, které za vyzkoušení určitě stálo.
Tato kniha je hlubokým, nesmírně upřímným a často až bolestným pohledem do každodennosti rodiny, která se potýká s autismem. Život s autistickým dítětem je zde vykreslen přesně takový, jaký je – jako nekončící koloběh absolutního vyčerpání, ale zároveň i bezbřehé, čisté lásky.
Velmi silně na mě zapůsobilo to bolestně naléhavé hledání jakéhokoliv „léku“, terapie nebo pomoci, která by dítěti i celé rodině ulevila. Je to dojemný pohled na rodičovskou touhu vrátit svému dítěti svobodu a možnost fungovat v běžném světě úplně bez omezení. I přes všechny krize a momenty, kdy jsou všichni na dně svých sil, je hnacím motorem všeho obrovská láska. Ta drží rodinu pohromadě a v této těžké životní situaci poznáte ty nejlepší přátelé a ty vám pomohou.Kniha ukazuje skutečný, nefalšovaný boj o šťastný život, kde naděje neumírá ani v těch nejtěžších chvílích.
Kniha V Kopřivách byla mým prvním setkáním s tímto autorem a musím říct, že mě neskutečně bavila. Celý příběh byl od začátku do konce nesmírně napínavý a udržoval mě v neustálém očekávání, co přijde dál.
Velkým plus pro mě byly také skvěle propracované postavy. Působily velmi věrohodně a bavilo mě sledovat jejich chování i to, jak se v ději vyvíjejí.
Tato kniha mě nalákala natolik, že si od autora zcela jistě přečtu další knihu. Všem moc doporučuji!
Chalupáři jsou můj absolutně nejoblíbenější seriál, který znám snad nazpaměť. Když jsem zjistila, že existuje audio verze, byla jsem hrozně zvědavá a chtěla jsem ji vyzkoušet. Trochu jsem se bála, jestli to neztratí to své kouzlo, ale byla jsem hned vyvedená z omylu. Tohle se vážně moc povedlo! Atmosféra, humor i nostalgie tam jsou v plné parádě. Pro mě je to perfektní srdcovka do sluchátek, kterou můžu jen a jen doporučit.
Znič to jméno byla moje úplně první zkušenost s tvorbou Jany Jašové a musím říct, že mě autorka bavila. Ze začátku pro mě sice bylo trochu komplikovanější se zorientovat v jednotlivých postavách a rozklíčovat, kdo je kdo, ale jakmile jsem se do příběhu dostala, četlo se to samo.Příběh měl skvělou atmosféru a držel mě v napětí .Celkově se mi kniha moc líbila a hodnotím ji rozhodně pozitivně!
Drastická jízda pro silné povahy.Napětí, které vás nepustí.Příběh má neuvěřitelný spád. Od první stránky vás autor vtáhne do děje od samotného začátku až konce. Psychologie postav je vykreslena skvěle – nejsou černobílé, každá si nese své vlastní démony.Pokud se nebojíte drsných scén a chcete příběh, který ve vás bude rezonovat ještě dlouho po dočtení, je to trefa do černého. Slabší povahy by se však měly tomuto titulu raději vyhnout velkým obloukem.
Další krásná kniha od mé oblíbené autorky Lenky Chalupové, která mě opět naprosto pohltila. Autorka vykresluje hluboké lidské osudy a její cit pro detail i silné emoce vás vtáhne do příběhu až do poslední stránky.Drásavý,ale krásný.
Bertík a čmuchadlo jako audiokniha je skvělý zážitek. Hlas Matouše Rumla perfektně vystihuje emoce devítiletého kluka a Veronika Kubařová oživuje mluvící čmuchadlo. Přestože jsem dospěla, tento příběh mě naprosto okouzlil a poslech jsem si neskutečně užila.Je to jasný důkaz toho, že skvělé zpracovaná audiokniha dokáže bavit a dojmout posluchače bez ohledu na věk.