NikyTaky NikyTaky komentáře u knih

☰ menu

Číslo 20 Číslo 20 Sam Holland

(SPOILER) První kniha od této autorky a musím říct, že to nebylo špatné. Zpočátku jsem se nemohla začíst a děj mě nevtáhnul, tak moc, že bych se nemohla odtrhnout od knihy. Navíc mi děj nápadně připomínal knihu za zamčenými dveřmi od Freidy McFadden. Četla jsem je po sobě s odstupem měsíce, možná dvou. A možná i proto mě to nechytlo. Byla tam podobná dějová linka otec-dcera, kůlna, dcera udala otce., atd. Neurazí, nenadchne 3,5* z 5*

25.04.2024 3 z 5


Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Námět knihy je dobrý, ale přijde mi to nedotažené do konce a tak nějak nevim, co mi tím chtěl autor říci. Konec ze kterého vlastně není jasné jak to celé skončilo. Jsem z toho rozpačitá. Takové nemastné neslané.

22.03.2024 3 z 5


Za zamčenými dveřmi Za zamčenými dveřmi Freida McFadden

Kniha o 240 stranách, dobře se četla, děj ubíhal, nicméně WOW efekt nepřišel. Přišlo mi to jako tuctový thriller, časté opakování již zmíněných věcí, ani tu paranoiu jsem ji moc nevěřila. Konec o doktorce trochu překvapil. Nicméně neurazí, nenadchne.

22.03.2024 3 z 5


Staré odrůdy Staré odrůdy Ewald Arenz

Podle anotace jsem si říkala, jak to bude super knížka určitě a strašně se těšila, ale v životě jsem z ničeho nebyla snad tak zklamaná. Kniha má 227 stran a přesto jsem jí četla týden s usínala u ní. Jak tu již někdo psal, děj se rozjede až kolem strany 180, jinak je to úmorné a nezajímavé. Dávám dvě hvězdičky, ale kniha by zasloužila za krásné a velmi jednoduché grafické zpracování tak 5*

14.03.2024 2 z 5


Dokonalá pohádka Dokonalá pohádka Elísabet Benavent

Tohle číst, bylo čistý utrpení. Strašně moc stran, klidně to mohlo být o 150 stran kratší a nic by se nestalo. Stejný věci ze dvou úhlů pohledu, uplně zbytečně. Možná to tak zachránily postelové scény, jinak teda nic extra. Vůbec jsem se nemohla začíst. Na konci si můžete vybrat dva konce - jeden je extremně tragickej, že by se Vám chtělo až brečet a druhej zase cukrovej, až vás bolí zuby. Jediné co z knihy plyne je to, že pokud v životě něco nezkusíte, budete toho litovat spíš, než že jste to udělali.

08.03.2024 2 z 5


Nevíš dne, nevíš hodiny Nevíš dne, nevíš hodiny Dominik Dán

Poslechnuto v rámci čtení na pokračování na ČRo :) příjemně namluvené, děj byl fajn, svižně ubíhal, napětí se teda moc nekonalo, ale za mě velmi povedené :)

06.03.2024 4 z 5


Carrie Soto se vrací Carrie Soto se vrací Taylor Jenkins Reid

Tenis a tenisové prostředí je pro mě španělská vesnice, a přeci jen jsem se nechala strhnout davem, když knihu všude vychvalovali. Chvilku mi trvalo, než jsem se začetla, hodně mě obtěžovaly španělské fráze, které nebyly přeložené, tím spíš ke konci, kde jich bylo víc a byly delší. Carrie jsem si oblíbila až ke konci. Autorka píše neuvěřitelně čtivě a umí vykreslit skvěle silné a ambiciozní postavy. Nicméně Carrie na mě občas působila jako ultra kráva, která jde přes mrtvoly. Nicméně zase chápu, že jako sportovec je pak člověk “naprogramovaný jinak. Taťka Soto byl proti tomu jako pohlazení na duši. Konec mě překvapil, ale vlastně Carriina myšlenka na kurtu na konci měla něco do sebe.
Velmi povedené, 4,5*

01.03.2024 4 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Knížku jsem si poslechla v audio verzi díky akci knihy Dobrovský. Série jako taková mě zaujala, pár knížek na svém wish listu mám, tak jsem ráda, že si to konečně splnila. Námět je dobrý, čtivé to bude espíš také, čtení v podání Anny Fixové - no, vlastně nevim jestli se mi to uplně líbilo, nebo mě občas její hlas rušil. A konec byl na mě teda velký rodeo, scifi/ fantasy skoro. Už mi to přišlo hodně přitažené za vlasy. Není to žádná vysoká literatura, je to odpočinkovka, ani to není kdoví jak strašidelné. V rozpacích dávám asi lepší 3,5*.

29.02.2024 3 z 5


Nebe nezná vyvolených Nebe nezná vyvolených Erich Maria Remarque (p)

Sladkobolný příběh dvou lidí a životem na hraně, u každého z jiné příčiny. Na konci si řeknete, že vlastně nebe opravdu nezná vyvolených.
Doporučuji. Aktuálně jako audio kniha na ČRo.

21.02.2024 5 z 5


Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

Tak tenhle díl se mi opravdu líbil, vtipné, milé, svižné, dobrá zápletka na konci, ačkoliv je jasné, s kým hlavní hrdinka skončí, tak mě to moc bavilo :)

18.02.2024 4 z 5


Dost dobře nenormální Dost dobře nenormální Denise Linke

Poslechnuto jako audio kniha v rámci ČRo, zajímavě zpracované i přes těžké téma jakými tyto poruchy jsou. Občas jsem se i zasmála,asi tak v 97% jsem se poznala :D je to takový dobrý manuál jak sama se sebou pracovat, jak na lidi s touto poruchou pohlížet, poukazuje na odlišnosti vnímání, které nás ani nenapadne, že tam je. Velmi dobře vyjádřené, na to že sama autorka má obě tyto poruchy. Doporučuji :)

16.02.2024 5 z 5


Podivná doba Podivná doba Caimh McDonnell

Naprosto boží! Přečteno za tři dny, vůbec jsem se nemohla odtrhnout. Skvěle napsané, čtivé, svižné, má to osobitý humor, prostě pecka. Trochu mi to námětem připomínalo Bena Aaronovitche, kdo zná a má rád, tak mu tohle sedne :)

15.02.2024 5 z 5


Za pět minut zvoní Za pět minut zvoní * antologie

Tak tohle zatím ta nejlepší povídková sbírka co jsem četla :) některé povídky mě bavily méně, některé více a suma sumárum to byla nedělní jednohubka. Nejlepší byly povídky - Samozřejmě byl čtvrtek, Událost a Smím prosit?
Skvělé!

11.02.2024 4 z 5


Slečny Slečny Barbora Baronová

Díky ČRo jsem si mohla poslechnout příběhy slečen, neprovdaných žen, které byly narozené v letech 33-67. Je zajímavé poslechnout si, jak to měly ony, že ne všechny se chtěly vdát s nebyla to pro ně prioritní věc. Chtěly to stejné co my teď. Je to trochu sonda do duše. Příběhy byly hezké, občas trochu smutné a k zamyšlení. Jsem ráda, že jsem se k tomu díky rozhlasu dostala, jinak bych o knize nevěděla. Na internetu není k dostání, bohužel.
Moc doporučuji.

11.02.2024 4 z 5


Jsem ráda, že moje matka zemřela Jsem ráda, že moje matka zemřela Jennette McCurdy

Kniha mě upoutala kontroverzním názvem a tak jsem po ni hned sáhla. Netušila jsem, že obsah je daleko za hranou jakéhokoliv chápání. Zdá se to jako typický příklad tři generační kletby u že , kdy se špatné vzorce přenášejí z generace na generaci a ta třetí to zlomil, což je Jennette. Naprosto mě vytáčelo po celou dobu chování babičky a oslovování mámy jako maminky nebo maminečky. Z toho se mi dělal fyzicky špatně. Matka po smrti zanechala více otázek než odpovědí. Sobecká a narcisistická, hnusná, odporná manipulátorka. Naprosto za hranou. V posledních letech se tohle téma vztahů matka s dcera začalo otevírat. Bohužel si myslim, že je ve společnosti stále zakořeněné to, že máma s dcerou si musí být za každou cenu blízké a nejlepší kamarádky. Trochu mě mrzelo, že tam nebyla víc rozvedená pasáž o tom, jak se dostala k jádru toho, že problém byla právě matka a její posedlost si promítat své nenaplněné životní cíle na dítěti.
Myslim si, že kniha je přínosem pro každého, koho se tato témata týkají, je to , s ohledem na různé situace, celkem citlivě napsáno.

10.02.2024 4 z 5


13! 13! Pavel Tomeš

Úplnou náhodu jsem si knihu půjčila v knihovně a nakonec jsem si jí pustila v rámci ČRo. A musím říct, že slyšet to v audio verzi byl zážitek, velmi příjemné obsazení. Nejvíc se mi líbila povídka měla babka, to bylo takové pohlazení po duši, u pežotu lux jsem se zasmála a naopak nervy jsem měla z fotra preppra :D
Určitě stojí za přečtení a za zanechání komentáře zde na "databázi dojmů " :D

08.02.2024 4 z 5


Zítra přijde Olah Zítra přijde Olah Martin Sichinger

Ke knize jsem se dostala v rámci čtení na pokračování ČRo, a musím říct, že bych se k ní jinak asi nedostala. O to větší překvapení prekvapení to pro mě bylo. Svižný tragikomický příběh očima kluků ze sedmé třídy, kdy už pomalu a jistě začínají v plném rozsahu chápat, do jaké doby se narodili a utvářejí si vlastní názor a svérázný přístup. Moc mě to bavilo, i když si nedokážu představit v takové době vyrůstat, z neustáleho soudruhování/soudružkování by mi upadla pusa. Určitě sáhnu po dalších knihách :)

08.02.2024 4 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Dlouho mám knihu na seznamu, které si chci přečíst, nicméně až teď díky rozhlasu a pořadu čtení na pokračování jsem se k ní dostala. Musím teda říct, že audiokniha z rozhlasu se poněkud liší od klasické knihy. Mám u sebe i eknihu a konec je jiny. Knihu si chystám přečíst, abych to měla ucelené.

Nicméně jsem od knihy čekala asi trochu něco jiného, myslela jsem si, že tam bude víc vylíčeno její umění léčitelství, jak se ho naučila atd. Místo toho je v knize silná linie líčící komunistickou dobu a jeji praktiky, ze kterých mi místy bylo až blivno. Stačilo málo, ve finále absence vlastní sebereflexe a pudu sebezáchovy, a už jste se vezli, protože si Vás nějaký hajzl vyhlédl, nebo si ma Vás zasedl.
Přelouskám knihu a jsem si 100% jistá, že se k ní už nikdy nevrátím, jelikož je to težké téma, které stačí číst jednou.

03.02.2024 3 z 5


Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Daniel Krejčík

Hrozně mile napsaná kniha, takové příběhy, které pohladí duši. S ohledem na události je to poněkud hořkosladké čtení, nicméně Dana si zamiluje každý. Je to taková čistá “dětská duše opravdový srdcař.

02.02.2024 5 z 5


Takové maličkosti Takové maličkosti Claire Keegan

Silný příběh o lásce a pomoci ostatním. O touze pomáhat. Novela je zasazena do období Vánoc, kdy se přeci dějí zázraky. Hlavní hrdina Bill rozkrývá tajemství Magdaleniných prádelen, další krutý počin církve, která se vyřádila na ženách. Zotročovala a zubožovala je, fyzicky a psychicky je týrala, sexuálně obtěžovala. Jejich děti dokonce zabíjela.
Novela je špička ledovce tématu, o kterém se nemluví, je na každém aby rozkryl zbytek.

Doporučuji.

01.02.2024 4 z 5