13!

13! https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520211/bmid_13-lUp-520211.jpg 4 125 35

13! (čti "třináct faktoriál") je mozaika třinácti povídek, v nichž se postavy dostávají do neobvyklých situací, které ne vždy dopadnou úplně dobře. Ale ať už převládne smích nebo smutek, žádná tma není tak temná, aby ji neprozářil černý humor. Příběhy spolu sice nesouvisí, ale pro náročnějšího čtenáře je v nich roztroušeno pár narážek, které mají navodit pocit, že jo. Lze je číst v libovolném pořadí a nejspíš vás ohromí, kolik možností vám to dává. Kniha obsahuje i překvapivý bonus: přílohy, které příběhy dále rozvíjejí, což překonává nejčastější výhradu proti sbírkám povídek "sotva to začalo, tak to skončí".... celý text

Přidat komentář

Lenkys
23.04.2024 5 z 5

Nejsem povídkový typ, ovšem tohle mě moc bavilo. Čekala jsem jen humorné povídky, ale kromě smíchu jsem i uznale pokyvovala a i slzu zamáčkla.

AltaMari
13.04.2024 5 z 5

Tato knížka je velká čurina :o))) Smála jsem se nahlas, což se mi u knížek stává velmi zřídka.

DOPORUČUJI! (obojí - i knížku, i hlasitý smích).


DeninkaK
08.04.2024 2 z 5

Neurazí, nenadchne.

kikikrat
03.04.2024 4 z 5

Asi tři povídky mě neoslovily nějak vůbec. U některých jsem byla hodně překvapená koncem. U zbytku převládal humor, který mi sedl a líbil se mi. U jedné povídky jsem vlastně nevěděla zda se smát nebo být smutná a to bylo teda hodně na zamyšlení. Na konci knihy najdete ještě přílohy kde vám například autor poradí pár komentářů ke knize, které můžete využít.
Vybírám:
,, Pobavila jsem se, ale místy mě i zamrazilo. Navíc jsem narazila i na velmi zajímavé myšlenky. “

Marekh
17.03.2024 4 z 5

Pavel Tomeš je spisovatel, nakladatel, stand-up komik, šachista a fanda faktoriálu.

Kniha obsahuje 13 povídek. Povídky se můžou číst chronologicky, anebo v libovolném pořadí. Záleží na čtenáři, jaký způsob si vybere. V jednotlivých povídkách nalezneme narážky na postavy z jiných povídek. V knize nalezneme spoustu humoru.

Převažovaly povídky, které se mi líbily. Nevzpomínám si na povídkovou knihu, ve které by se mi líbily všechny povídky, a tak tomu bylo i u této knihy.

Nejvíce se mi líbily tyto povídky: Měla babka, Jeden den s igelitkou, Pežot Lux, Facka, Schrödingerová, Můj fot byl prepper, Co byste poradili začínajícím autorům?

Nejméně se mi líbily tyto povídky: Chrám i tvrz i klub i sokolovna, Chuť mezi řádky, Vánoce na Bé dva.

Kniha je pěkně graficky zpracovaná. Líbila se mi také PŘÍLOHA, ve které nalezneme různé dodatky a úkoly k jednotlivým povídkám. Je to příjemný bonus pro čtenáře.

Nevzpomínám si, že bych ve svém životě četl knihu povídek takto zajímavým a nevšedním způsobem zpracovanou. Myslím si, že čtenáři povídky čtou, i když v menším množství než klasické romány, ale rozhodně stojí za to povídky vydávat. Čas od času si povídky přečtu a tato kniha patří k těm lepším povídkovým knihám, které jsem četl.

adorjas
15.03.2024 3 z 5

Počúvala som ako audioknihu cez český rozhlas. A super- oddychové, zábavné, zo života, aj bizarné. Skvelá oddychovka.

iceVS
06.03.2024 5 z 5

Jsem ráda, že jsem neobjevila svůj koment v příloze :-)
A ocenila bych, kdyby to tak zůstalo.
Hodně jsem se u knihy pobavila, něco jsem úplně nepobrala (šachy pro někoho, kdo prohrává v pexesu, darmo mluvit...), ale třináctka šla na dřeň... Hlavně proto, že pohled z třetí strany mince :-D
Suma sumárum - hlasitý smích v čekárně u lékařky i doma na balkoně :-)

Nifredil
05.03.2024 4 z 5

Vtipné, milé, čtivé a v rozhlasové podobě výborné. Můžu jen doporučit, protože takovou škálu emocí jsem u povídek dlouho nezažila. A třešničkou navrch je provázanost některých mezi sebou. Moc milé a krásně napsané povídky.

Yunnan
05.03.2024 5 z 5

Díky jedné úžasné kamarádce jsem se dostal k tomuto souboru povídek s názvem 13!, který jsem samozřejmě četl úplně špatně, než jsem se zaposlouchal do audioknihy na ČRo. Některé povídky byly malinko slabší a některé (většina) naopak skvělé. Knihu jsem si koupil zároveň i papírovou, kdybych náhodou nestihl poslechnout všechny povídky a dobře jsem udělal, kniha má krásné kresby Lenky Otáhalové a s bohatou přílohou navíc.

wooloong
04.03.2024 5 z 5

Mám humor a hravost pana Tomeše ráda. Moc se mi líbila i příloha k povídkám. Dává jim další rozměr, když už jsme u těch matematických analogií. Klidně bych si ty povídky přečetla znova v jiném pořadí, ale zítra už musím vrátit knížku do naší krásné knihovny (jestli pan autor někdy zavítá na autorské čtení i k nám, určitě ho některá paní knihovnice provede, stojí to opravdu za to). Čeká na ni totiž celý zástup netrpělivých čtenářů (na knížku, ne paní knihovnici). Taky nesmím zapomenout přidat příspěvek na Databázi dojmů.
Jestli pan Tomeš někdy zavítá k nám na autorské čtení, moc ráda bych se zeptala, jak moc jsou jeho povídky autobiografické, tedy z jeho života. Určitě by mě to zajímalo u povídek Měla babka, Chuť mezi řádky a Pežot Lux. A taky bych ráda věděla, kam šel pro inspiraci třeba k povídce Jeden den s igelitkou nebo Poklad. Další otázka by se určitě týkala doby, po kterou povídky psal, a jestli má u toho nějaký rituál. No a nakonec, co by poradil začínajícím autorům. Proč ne, že jo? Právě jsem tady sepsala docela dlouhej odstavec. Když to z obou stran obalím textem o stopadesáti stránkách, bude to už pořádně tlustá knížka.

Kopta
03.03.2024 5 z 5

Audio ČRo: Za mě nečekaný přírůstek s vtipnými a dynamickými jednohubkami. Dobře čtivé a jasně srozumitelné. Jednoduše člověk dokáže prožívat s postavami. Povídka se šachy hezky metaforická, i když Až na ten konec dobrý. Poklad zase hezká předělávka Werichova díla. Spousta pokladů celkově.

lejera
29.02.2024 4 z 5

Povídky jsem poslouchala jako audioknihu. Povídky mě poměrně dost překvapily, byly vtipné, neotřelé, nápadité a se zajímavým vyústěním. Líbila se mi i nenápadná provázanost povídek.

L.Helena
26.02.2024 4 z 5

Audio, ČRo2
Pobavilo, zasmála jsem se... I když asi ve dvou případech jsem zřejmě nepochopila pointu (pokud tam teda byla).

karolina5333
23.02.2024 4 z 5

Poslechnuto jako audiozpracování od Českého rozhlasu. Bavilo, příjemné oddechovky, některé se super originálním nápadem.

knihovna1
21.02.2024 4 z 5

Poslechnuto na ČRo a kniha mě pobavila. U některých povídek jsem se smála nahlas. Pomohl taky k tomu skvělý přednes herců. Nejvíce se mi líbily povídky Facka a Ruleta.

lulucinax
21.02.2024 4 z 5

13! (čti „třináct faktoriál“) - je soubor třinácti povídek, které můžete číst v jakémkoli pořadí. Vzájemně spolu nesouvisí, avšak pozorný čtenář si všimne jistých souvislostí. A každá povídka má na konci extra bonus.
Povídky jsou napsané stand-up komikem a pokud máte rádi humor, místy hodně černý humor, tak se vám budou zcela jistě líbit.
Řekla bych, že autor dodal černému humoru další rozměr. Stejně tak spojení “přitažené za vlasy. Nasmála jsem se u ní hodně, možná až moc.
V souboru je pár slabších kousků, které jsou třeba jen úsměvné, ale ty ostatní stojí za to a uvíznou vám v paměti. Já třeba nezapomenu na Jeden den s igelitkou, Schrödingerovu kočku nebo Co byste poradil začínajícím autorům?
V knihovně mám už delší dobu Až na ten konec dobrý a letos si ji určitě ještě přečtu.

tulipi
20.02.2024

Skvělá kniha povídek, jejichž počet odhaluje již název díla.
Rozhodně doporučuji!

jadunka
18.02.2024 4 z 5

Tomeš jako stand-up komik mě vytáčí. I tak jsem zkusila dát této knížce šanci a dobře jsem udělala, protože jeho povídky jsou výborné. Chuť mezi řádky mi přišla naprosto dokonalá. Pro někoho kdo se chce jen pobavit a odpočinout si knihu vřele doporučuji. :)

IHT
16.02.2024 5 z 5

Nemam rad sbirky povidek. Obvykle me rozciluji ty, ktere snizuji celkovy dojem...
Mam rad Pavla Tomese, tak jsem tomu dal sanci...

Nelituji - opet skvela zabava, nekde jsem se smal nahlas, nekde me to pohledilo po dusi, nekde jsem se pousmal, ci zamackl slzicku dojeti.
Hluboky respekt k autorske praci. Slibuji, ze na zadne autorske cteni (pana Tomese) nikdy nepujdu a prestoze jsem si knihu poslechl v rozhlase, jdu si koupit vytisk, aby pan autor nebyl skodny!

PS: zadna povidka me neiritovala tim, ze by byla vyrazne slabsi - vsechny jsou dobre ci lepsi. Hura!

666Jitka
10.02.2024 5 z 5

Skvělá a nápaditá třináctka rozmanitých povídek napsaná pod vlajkovou lodí tomešovského černého humoru, se kterým jsem se mohla seznámit i v jeho další tvorbě, a který mě dokáže upřímně rozesmát. Opět nechybí notná dávka ironie, sebeironie a sarkasmu, u některých příběhů jsem měla nervy na pochodu (Chuť mezi řádky), často byly povídky tak trochu bizarní, ale všechny spojuje obyčejný život a k němu přiléhající absurdita. Za mě skvělý poslech na MůjRozhlas.