Podivná doba

Podivná doba https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518759/bmid_podivna-doba-HkS-518759.jpg 5 36 16

Podivná podoba série

1. díl

V našem světě (a obzvláště v Manchesteru) působí temné síly, a proto buďme vděční za týdeník Podivná doba, který nám o nich přináší pravidelné zprávy. Podivná doba se věnuje tajemným a úžasným (ale mnohem víc těm tajemným) věcem v moderním životě, je to nejpřístupnější týdeník o všem nevysvětleném a nevysvětlitelném. Nebo se tak alespoň sám prezentuje. Skutečnost vypadá trochu jinak. Vydavatel je lidská troska, nerudný, vulgární opilec, který sám nevěří kvalitám (a už vůbec ne obsahu) svého vlastního periodika, a redakci tvoří nesourodá partička ztracených existencí s řadou vlastních tajemství a předsudků. A pokud jde o pozici šéfredaktora… ta se ze všeho nejvíc podobá otáčecím dveřím, které se právě teď znovu otočily a vklopýtala z nich Hannah Willisová se svým vlastním nákladem problémů. A když hned první týden po jejím nástupu do nové práce dojde k tragédii, redakci Podivné doby nezbývá než se pustit do skutečné, seriózní investigativní novinařiny. Ve světle šokujícího odhalení, k němuž dospějí, si najednou všichni uvědomí naprosto nečekanou věc: že některé z článků, které v minulosti sami pokládali za pouhé báchorky, ve skutečnosti popisovaly děsivou, otřesnou realitu.... celý text

Literatura světová Thrillery Fantasy
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Stranger Times , 2021


více info...

Přidat komentář

cori
dnes 3 z 5

Hana po rozvodu hledá práci a nachází ji v redakci obskurního týdeníku Podivná doba (obdoba českého Hromu), v níž zkrachovalý a nerudný Banecroft šéfuje redaktorům Oxovi, Reggiemu, recepční Grace a elévce Stelle. Nečekaně se dostávají na stopu sólokapra, začínajícího vraždou bezdomovce. Jejich pátrání jim komplikuje inspektor Sturgess a zjištění, že nadpřirozené bytosti opravdu existují. Humorná fantasy o kolektivu zkrachovalců, kteří si nahrazují rodinu a žijí pro svou práci, rozhodně nenudí a pobaví i vloženými novinovými články z Podivné doby.

iceVS
24.03.2024 5 z 5

To byla partička teda...
Bezbřehá fantazie, neuchopitelný humor a ďábelská nekorektnost, těším se na pokračování.

...Je skoro poledne a já ještě nedopil snídani...
:-D


parvitas
16.03.2024 5 z 5

Absolútne skvelé a vtipné. Dávno som sa takto nebavila. :)
Poďakovanie je top, kľudne si ho prečítajte ako prvé.
Podivná doba je novinový plátok, ktorý má pomerne nezvyčajné články; o posadnutom záchode, únosoch UFO a iných podivnostiach, ktoré nepôsobia dvakrát reálne. Hľadanie prvého zamestnania je momentálne pre Hanu absolútnou nutnosťou ako sa uživiť, keďže už sa musí starať sama o seba a nie je bohatá. Podpálenie domu, kde ju manžel podvádzal, si v životopise neuvádza, ale bola z toho veľká aféra. No určite nečakala takýchto rôznorodých kolegov. Svojrázny, večne opitý šéf, ktorý sa dokáže postreliť vlastnou mušketou, ale nedokáže bojovať so zúfalstvom vlastných spomienok. Redaktori, z ktorých jeden viac verí v duchov a druhý v mimozemšťanov, sa akýmsi vhodným spôsobom dopĺňajú. Potom je tu Grace, vševediaca sekretárka, čo má poruke božskú trpezlivosť a šálku čaju. A minimálnu toleranciu k nadávkam. (Krémové sušienky len pre vyvolených.) Mrzutá pubertiačka, ktorá sa neodlepí od svojho telefónu, ale vie to s grafikou a zamestnaná je tu odvtedy, ako sa vlámala do bývaleho kostola, kde redakcia sídli. Sadzač Manny, ktorý všetkých prekvapí okrem nahoty aj niečím iným (a s ním aj znepokojivý stroj, ktorý vás pozoruje). Fotograf, ktorého ešte neprijali, ale je aspoň vytrvalý. Do takehoto chaosu je Hana vhodená a musí sa zorientovať. (Kúpa donutov pre kolegov je dobrý krok.) A ako s tým súvisia úmrtia, na ktoré polícia nepodáva logické vysvetlenia? Toto všetko a ešte viac postupne odhalia v Podivnej dobe! Kúpte si vlastný výtlačok! (A aj keď inzerujú kadečo, neodporúčame milostné náčinie pani Wilkinsovej, to je na vašu zodpovednosť.)

alzbeta4340
14.03.2024 5 z 5

Urban fantasy v nejlepší formě. Humor a mix záhady s praštěnou realitou. Parta novinářů Podivné doby je zajímavá a s postupem děje stále sympatičtější. Děj je přehledný a víceméně ukončený, i když je jasné, že další pokračování je v plánu. Těším se!
Ráda doporučuji.

veronika4001
09.03.2024 5 z 5

Je to originální.
Říkala jsem si, tohle psal autor? Vsadila bych na ženu. Je to velice vtipné, obratně napsané, každé slovo má pevné místo. Příběh má nápad.
Děj s nešťastníky a nešikovnými mouly, kteří jsou šikovnější než leckterý šikula, ubíhá rychle, protože mají trefné poznámky, které dokáží odrazit i geometricky přesně nastavený granát, a vy cítíte, že je vám s nimi dobře.
Jejich společnost není žádaná, ale je žádoucí, protože vylučuje všechno možné a životně normální a nastoluje vše nemožné, nenormální a životně problematické.
Jednotlivé příběhy zformované do jednoho mají spíše neuvěřitelný než hororový podtext, strach z toho rozhodně nevyznívá; spíše je to hravé, absurdní až ztřeštěné.
Komické a leckde až tragikomické přestřelky jsou jako svěží vítr.

Kaduri
03.03.2024 4 z 5

Hana Willisová neprežíva práve najlepšie obdobie svojho života. Ako východisko z núdze prijíma pracovnú ponuku v redakcii Podivná doba.
Podivná doba je pochybný plátok prinášajúci správy o nevysvetliteľných, nadprirodzených javoch. Plný svojráznych zamestnancov, na čele so skrachovaným šéfredaktorom Banecroftom.
O serióznej žurnalistike škoda hovoriť.
O to väčší šok prináša zistenie, že nie všetky zverejňované bláboly sú vymyslené...
Tak táto kniha bola jazda od začiatku až dokonca. Smršť vtipných situácií na striedačku s neistými pokusmi o seriózne vyšetrovanie.
Páčilo a čítajte:)

Banecroft se v okně zaklonil a ohlédl se na Hanu. „Co chcete vy?“
„Prosím?“
„K obědu. Netvrďte mi, že nevíte, co to je. Posledních deset let jste kromě jedení nedělala prakticky nic.“
Hana otevřela pusu a zase ji zavřela. „Počkat, vy mě berete?“
Banecroft si povzdechl. „Jo. Životopis máte sice úplně na houby, ale mezi osmatřiceti uchazeči jste byli jen dva, kdo tam neměli víc než tři chyby. Tyhle noviny jsou možná jenom jedna velká žumpa, ale dokud tady budu já, bude to aspoň žumpa psaná bez chyb.“
„Ale...“
„Mimochodem, ten druhý uchazeč, co měl v životopise méně než tři chyby, ho napsal vlastní krví.“
„To se divím, že jste tu práci nedal jemu.“
„Chtěl jsem. Ale odmítl nás. Prý ho vzali v Subwayi. Tak jak jste se rozhodla?“
Hana se rozhlédla po kanceláři a zhluboka se nadechla. „Dobře, beru to.“
„Cože?“ Banecroft se zatvářil nechápavě. „Tu práci? Pochopitelně, že ji berete. Kdybyste měla navybranou, tak tady nejste. Já se vás ptám, už naposledy, co si u všech svatých dáte k obědu."

NikyTaky
15.02.2024 5 z 5

Naprosto boží! Přečteno za tři dny, vůbec jsem se nemohla odtrhnout. Skvěle napsané, čtivé, svižné, má to osobitý humor, prostě pecka. Trochu mi to námětem připomínalo Bena Aaronovitche, kdo zná a má rád, tak mu tohle sedne :)

hladass
09.02.2024 5 z 5

Od vydavatelství Fobos si v zásadě kupuji jen horory, ale s Podivnou dobou jsem udělal výjimku, protože anotace zněla vysloveně fajn. A udělal jsem sakra dobře.
Pamatujete si devadesátkový bulvární časopis Hrom? Titulky ve stylu Muž žil deset let se sekerou v hlavě? Tak Podivná doba je takový anglický ekvivalent Hromu. Vydává zprávy plné nadpřirozena, kterým sice sami redaktoři úplně nevěří, ale berou to jako poslání. Problémem může být, když se některé nadpřirozené události ukážou jako zcela pravdivé.
Na rovinu přiznám, že mě Podivná doba dostala na první dobrou. Příběh je plný parádně napsaných bizarních postav, plný skvělého anglického humoru v té nejlepší tradici Černé zmije, Otce Teda nebo třeba Black Books a přesto se najde místo i pro lehce hororovou atmosféru.
Takže zbývá jen jediná otázka, kdy bude druhý díl?

mikika
29.01.2024 5 z 5

báječně praštěná parta "novinářů", nový fantasy svět, na jehož pravidla teprve musíme přijít, humor střídaný napětím. já se skvěle bavila, i když té fantasy tam bylo pomálu - šílená redakce to ale bohatě utáhla sama.

anmaride
17.01.2024 5 z 5

V knihkupectví mě hned zaujala a musím říct, že naprosto oprávněně! Skvělej příběh, plnej anglickýho humoru, magie, záhad a napětí. Ani chvilku jsem se nenudila, všechny postavy jsou naprosto skvěle vykreslený a příběh jede od začátku do konce (kdy bude druhej díl?!). Připomíná mi to humor z Black Books a podobných seriálů a já si to naprosto zamilovala.

SBH
15.01.2024 5 z 5

(SPOILER) V případě této knihy jsem měla opravdu šťastnou ruku. Líbila se mi anotace a jako obvykle jsem vsadila na zdejší pozitivní komentáře, i když to bývá ukazatel velmi nejistý. V tomto případě to ale vyšlo, díky bohu knihomolů. Jen obrázek na obálce je, no, podivný. Snad odkazuje k alkoholismu jedné z postav? Kdo ví.
Srovnání s Řekami Londýna je taky sporné, za mě je tento počin rozhodně lepší. Ačkoli mi také rozšířil obzory ohledně jiné profese (vydávání novin), profesní vsuvky nepůsobily nikterak úmorně, naopak všechno plynulo svižně a zábavně kupředu.
Autorův humor mi sedl, takže jsem se nad stránkami chechtala nahlas. To je věc, které si opravdu cením. Ale tím s pozitivy zdaleka nekončíme. Za mě jsou dalším tahounem postavy, a tady to opět vyšlo na sto procent včetně antihrdiny Banecrofta. Každá figurka byla jiná, plastická a dýchající, každá měla nějaké to tajemství. A dialogy mezi nimi jiskřily víc než silvestrovský ohňostroj. Ze srdce fandím Haně, která za sebou sice měla vztahový přešlap, ale nepůsobila jako ufňukaná, sebemrskačská chudinka. Otevřeně se dokázala postavit policii, nadpřirozené zrůdě i Banecroftovi. Respekt.
Zároveň ale nemůžu upozadit děj, spletitý, přesto domyšlený, zábavný i chvílemi znepokojující. V souvislosti s brilantní čtivostí se kniha prakticky nedala odložit, s napětím jsem hltala všechny eskapády, držela palce partičce z Podivné doby a prskala nad padouchem Morettim. S tím souvisí závěr, který mé pomstychtivé srdce naprosto uspokojil, ačkoli to zase vypadalo na sladkobolnou hyperkorektnost.
Ke vší chvále mám jen jednu připomínku. Vysvětlení nadpřirozených jevů nějakým Kmenem a Zakladateli bylo sice originální, ale vymýšlet další systém v oblasti, kde už bylo systémů vymyšleno hodně, je jednak kontraproduktivní, jednak matoucí. To bych zjednodušila a napasovala na něco již existujícího. Ale odpouštím autorovi.
Po dočtení se mi stýskalo po postavách natolik, že si knihu kupuju a určitě přečtu znovu. A s nadějí vyhlížím další díl.
Vřele doporučuji.

tomas5327
12.01.2024 5 z 5

Po dlouhé době 5 hvězd. Moc mě to bavilo a nemohl jsem se dočkat, až budu číst dál. Postavy zajímavé, děj napínavý a přitom proložený nevtíravým humorem. Doporučuju :)

aruba
09.01.2024 5 z 5

Skvělá knížka. Přečetla jsem jí během tří dnů, což je na mě hodně krátká doba. Napínavá a fakt vtipná. Nejlepší jsou postavy, originální a opravdu zábavné. Hlavně Banecroft pobavil, co slovo, to perla.

freejazz
09.01.2024 5 z 5

lehké komično pozvolna přechází v lehké fantastično.
oceňuji skvělé dialogy a barvité líčení jak to chodí v tabloidu. víc takových osvícených (ne)novinářů by se hodilo i u nás, protože ty naše zrůdy řádí mnohem hůř, než ty literární.
výborná oddechovka, kterou jsem začal číst jenom proto, že mi přišla do ruky (přiznám, po zhlédnutí hodnocení tady na databázi). a najednou jsem byl na straně 75 pak 163 a pak už jsem to dal v jednom kuse až do konečných tuším 411.
ano, celý čas mi do toho lezli různé situace z Terryho Pratchetta, ale McDonnell rozhodně neopisoval!

trudoš
10.12.2023 5 z 5

Pamatujete na časopis Hrom, vycházející v 90. letech? Místo, kde si podávali ruku mimozemšťané s nadpřirozenem a vše bylo myšleno vážně? Nejeden z nás si tehdy říkal, kdo jen může pracovat v podobné redakci. A právě o nich román Podivná doba je. O novinách, které týden co týden přinášejí ty nejfantastičtější zprávy z Britských ostrovů a o lidech, kteří těmto zprávám věří. Problém samozřejmě nastane ve chvíli, kdy se bizarnost stane skutečností...
C. K. McDonnell má dar zábavného cynika, který sice svět kolem vidí v pozitivních barvách, ale opakovaně pochybuje, že to někomu k něčemu bude. Svoji novou sérii zakládá na podobné premise, jako Ben Aaronovitch s Řekami Londýna, pouze změnil lokalitu a tým hrdinů nestaví do pozice ochránců, ale pozorovatelů. A že jde o povedenou partičku existencí. Právě chemie mezi nimi je tím, co táhne celé vyprávění vpřed a bonusem navíc je prostředí redakce časopisu, kde každý, kdo k téhle práci alespoň trochu přičuchnul, najde své místo. Dokonalost sama.

streles
05.12.2023 5 z 5

Kniha se četla jedním dechem.Kulhánek to určitě není ale vyprávění je vtipné a trefné.V knize nebylo jediné hluché místo a kapitoly ani krátké ani dlouhé,za sebe knihu určitě doporučuji.