Za pět minut zvoní

Za pět minut zvoní https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519402/bmid_za-pet-minut-zvoni-6596611077a65.jpg 4 64 15

Sbírka young adult příběhů ze školních lavic. Několik známých českých autorů a autorek, jakými jsou například Kateřina Šardická, Michaela Merglová, Eva a Klára Pospíšilovy nebo Aleš Novotný, vám připomene radosti i strasti povinné školní docházky. S hrdiny jejich povídek odhalíte tajemnou šifru načmáranou na staré školní lavici, seberete odvahu a vzepřete se školním pravidlům, navážete jedinečná přátelství a prožijete stejně nezapomenutelnou lásku. Vedle zavedených autorů a autorek nejen literatury pro mládež, najdete v knize i povídky vítězů literární soutěže. Ať už vás škola baví, nebo ji ze srdce nesnášíte, v těchto příbězích se nepochybně najdete... Doporučený věk 13+... celý text

Přidat komentář

PetraBery
23.04.2024 4 z 5

Povídky ze školního prostředí od mladých českých autorek a autorů. Příjemné zpestření několika dnů, povídky slabší i silnější, jako celek opravdu dobré.

Marian27
17.04.2024 5 z 5

Ako ja len milujem tieto poviedkové zbierky! Krásna grafická úprava, knižka má príjemný tvar, a tak sa fajn drží v rukách pri čítaní, pred každou poviedkou pár slov o autorovi, a výber príbehov je podľa mňa veľmi dobrý pretože som ani v jednej zbierke nenašla vyslovene zĺý príbeh. Najviac sa mi páčil príbeh od Janky Pauloškovej Podzim Života pretože aj mne sa stalo niečo podobné, len s tým rozdielom, že mi maminka zomrela keď som nastúpila na strednú. Taktiež sa mi veľmi páčili Tajemství od Aleša Novotného a geniálny príbeh od Klárky Novákovej Tim. Ak by som mohla odporučiť túto zbierku, tak to spravím veľmi rada.


Vampucha
27.03.2024 4 z 5

Ve sbírce povídek najdete tvorbu celkem od 12 autorů, tématem tohoto sborníku bylo školní prostředí a to se všem autorům velmi povedlo. Každý svou povídkou vystihl něco jiného - první lásky, problémy s učitely, šikanu od spolužáků a jiné starosti, radosti či problémy. Žádná z povídek se tématem neopakovala, každá má trošku jiné tempo a co mi nejvíce vyhovovalo byla délka jednotlivých příběhů. Povídky jsou sympaticky krátké a díky tomu mě bavilo je číst a knížka příjemně utekla.

V knize jsou povídky od známých autorů, ale také povídky od vítězů literární soutěže.Vím, že někdo hodnotí každou povídku zvlášť, ale jelikož já nejsem povídkový odborník, tak toto přenechám jiným. Asi nejvíce mi hlavě utkvěly povídky od Míši Merglové, Katky Šardické a Radka Blažka. Ale tím je nechci vyzdvihávat nad ostatními, protože každá povídka je jiná a každá má něco, proč je skvělá.

Knížka jako celek funguje perfektně a naprosto přesně pasuje do young adult krabičky. Takže opravdu doporučuji mladším ročníkům nebo pokud chcete zavzpomínat na školní léta a nezpůsobí vám to trauma :)

VeruHoráková
14.03.2024 4 z 5

Zpátky do školních lavic! Dvanáct povídek různých žánrů, které mají jedno společné - prostředí školy, a musím říct, že mě bavila skoro většina povídek.

Líbilo se mi, že to byl mix žánrů, najdete zde detektivku, romantiku, LGBT román, u některých povídek se zasmějete, u jiné budete cítit nostalgii, některé jsou vážné, některé melancholické, každý si tak přijde na to svoje. Povídky jsou krátké, ale příběhy mají švih a spád a to mě bavilo. Každá povídka je obohacena ilustrací od Myokard a co musím vyzdvihnout, je ořízka knihy, která je naprosto epická! Pokud někomu nesedí povídky, tak tu knihu chcete mít ve své knihovně už jen proto, jak ta kniha vypadá.

A kdybych měla vybrat povídky, které se mi líbily nejvíc, pak by to byly: Samozřejmě byl čtvrtek, Pod lavicí, Slečna dokonalá, Událost, Tim, Smím prosit?

Luccinda
04.03.2024 5 z 5

Já mám tyhle povídkové sbírky od Yoli moc ráda a Za pět minut zvoní za mě patří spolu s knížkou Všechny barvy duhy k těm nejpovedenějším. Dvanáct povídek českých autorů spojuje školní prostředí a troufám si říct, že asi každý z nás v knížce najde příběh, se kterým se dokáže ztotožnit. To je na téhle sbírce asi to nejlepší.

Mezi povídky, které mě oslovily nejvíce a hodnotila jsem je plným počtem hvězd, patří Samozřejmě byl čtvrtek, Událost a Smím prosit?

Rainbowdreamer
04.03.2024 4 z 5

Antologie 12 povídek, některé lepší, některé méně, některé o vážných tématech, některé pojaté lehčí notou, jak už to v takovýchto sbornících chodí. Povídky o vztazích heterosexuálních i z prostředí LGBTQ. Koupil jsem si ji hlavně kvůli povídce dua Pospíšilových, a nebyl jsem zklamán, povídka o vztahu obyčejného kluka Doriana, vyprávěče celého příběhu, a Mikuláše, jemného a citlivého kluka narážejícího při svých probouzejících se touhách na vliv své silně věřící rodiny, má zvláštní atmosféru i formu vyprávění. Nejvíce jsem se pobavil nad povídkou Radka Blažka Smím prosit, kde autor s ohromnou lehkostí a nadhledem líčí vztah dvou kluků středoškoláků Pankráce a Augustýna v Třebíči, kteří svým mladickým nadšením a humorem narušují poněkud rigidní prostředí moravského maloměsta.

Akléda_
28.02.2024 4 z 5

Vím, že je tohle už čtvrtá Yoli povídková sbírka, která vyšla, ale já se k těm předchozím do teď ještě nedostala. Po přečtení téhle to ale rozhodně změním, protože tohle byla pecka. Ano, stále je to povídková sbírka, takže tu byly povídky které mi sedly více i povídky které mi sedly méně, ale žádná z nich nebyla vyloženě špatná. Hezky jsem si to dávkovala a čtení jsem si moc užila. I když je tu spousta již osvědčených autorů, tak jsem stejně objevila nějaké nové, z toho jsem měla také radost. Grafická úprava knížky už je jen třešničkou na dortu, proč byste knížku měli chtít mít doma. Nebudu tu vyzdvihovat pár nejlepších povídek, každou jsem hodnotila zvlášť, ale můžu říct, že pokud váháte zda to stojí za to, tak opravdu stojí. Měli byste to zkusit, tohle je fakt krásné počtení jak po vizuální tak obsahové stránce.

tyrkysoveknihy
28.02.2024 3 z 5

Povídky mi sedly tak půl napůl, takže to zprůměrovávám na 3 hvězdy.

Nejvíce se mi líbily kousky od Lenky Poláčkové, Radka Blažka, Katky Šardické, a dua E. & K. Pospíšilových.

V některým povídkách jsem měla pocit, že je tam ta škola zařazená tak, aby se neřeklo. Ostatně, pokud píše o teenagerech, tak nemůžete školu úplně vynechat nikdy. Náctileté postavy prostě do školy chodívají.

Zjistila jsem, že v takhle krátkém formátu je pro mě zásadní to, aby mi postava svým vyprávěním ihned nebyla nesympatická. To pak nezachrání už nic. Nějak nemůžu vystát teenagery naštvané na celý svět (není to docela klišé?) a takové to “podívejte se jak jsem spešl, protože čtu, a nikdo mi tím pádem nerozumí, nemám kamarády a mám to strašně těžký.”

Myšlenky k jednotlivým povídkám najdete na mém Instagramu @tyrkysoveknihy.


Zrecenzováno ve spolupráci s knihkupectvím Luxor a společností Euromedia.

evismaior
27.02.2024 5 z 5

Nejnovější antologie povídek od nakladatelství Yoli je věnovaná tentokrát školnímu prostředí (i když některé povídky se ho jenom dotkly) – široké zaměření povídek mě přesto překvapilo a potěšilo. Je to opravdu pestrý výběr – od téměř detektivního příběhu či luštění šifer, přes trochu hororu, prvních lásek mezi spolužáky a jejich více či méně šťastných vztahů, a to i těch ne úplně standardních s učiteli, dále přes nepochopení spolužáků a v krajním případě až šikanu či obtěžování, až třeba po vážné osobní důvody, které mohou nezvratným způsobem zasáhnout nejen do školních výsledků.
Už tradičně u této povídkové série obdivuji provedení jednotlivých dílů – opět nechybí krásné a trefné ilustrace ke každé povídce, medailonky o autorech a netradiční ořízka, která je tentokrát dokonce hravě vícebarevná. Vizuálně je to určitě jedna z nejhezčích knížek, jakou jsem kdy držela v ruce.

Knihomol_ka
26.02.2024 5 z 5

Za pět minut zvoní je povídka od známých, ale zároveň pro mě i neznámých autorů. Některé jména Vám možná přijdou povědomé a některé zase možná ne, ale to rozhodně ničemu nevadí a příběh si užijete i tak.
Příběh se zaměřuje až na dvanáct povídek ze školních lavic. Zároveň bych chtěla podotknout, že se uvnitř knihy vyskytují krásné ilustrace, které příběhu dodávají krásné kouzlo a hezký požitek ze čtení právě. Máme tu hned několik různých žánrů od romantiky až po detektivku a mnoho dalších. Je rozhodně super, že se tady žánry střídají a Vy se u toho rozhodně nezačnete nudit.
Příběh rozhodně slupnete jak malinu, protože je kraťoučká a zároveň i čtivá.
Nejvíce se mi líbila povídky od Lenky Poláčkové, ale musím říct, že se mi líbily opravdu všechny stejně.
Kniha je krásná jak na první pohled, tak uvnitř. Má jednoduchou obálku, ale ta ořízka ? Tak se opravdu povedla.

Pokud chcete zrovna něco oddechového, tak tohle rozhodně oceníte a díky ořízce se bude povídka vyjímat ve vaší knihovničce.

Ronnie68
22.02.2024 4 z 5

Mě tahle antologie povídek českých mladých autorů vcelku I nadchla... kniha obsahuje celkem 12 povídek že školních lavic ... a bavila mě každá z nich ....

LucyEcstasy
20.02.2024 3 z 5

Máme tu další tvorbu několika známých i neznámých (pro mě) lidiček, kteří spojily své síly a pokusili se čtenáře navrátit do školních lavic.

Objevují se tu různé žánry - román, romantika, detektivku, ale i horor, nebo alespoň na mne tak Slabý kus působil. Díky této rozmanitosti si každý přijde na to své.

Přečteno jsem měla za jedno odpoledne, jelikož všechny povídky jsou kraťoučké. Jako celek mne Za pět minut zvoní bavilo a nenašla se ani jeden příběh, který bych hodnotila hůře než třemi hvězdičkami z pěti. Vypíchnu vám mé top.

První musím zmínit Samozřejmě byl čtvrtek od @szabi.writers . LGBT povídka s nádechem melancholie. Holky tohle prostě umí a bylo to opět geniální.

Další je Tajemství od @novotnyalda . Tady máme YA thriller, kde se odhalí děsivé tajemství. Nečekala jsem zvrat, který si na nás autor vymyslel.

Zmínit tu musím i Vzkaz na lavici od Lenky Poláčkové. Zavede nás k jedné stare lavici a vzkazu na ní. Dva kluci se chystají vydat za dobrodružstvím.

Celkově jsem naprosto spokojena. Střídání žánrů, tudíž i vztahu k dané povídce, změna nálady - užila jsem si knihu všemi doušky. Zároveň všechny k sobě ladily a doplňovaly celkový zážitek s návratem do školních let.

Po jazykové stránce nejde o žádný složitý text. Není to žádná vyšší literatura, ač se párkrát najdou otázky k zamyšlení. Je to pouze kniha na uvolnění, zábavu a odpočinek.

NikyTaky
11.02.2024 4 z 5

Tak tohle zatím ta nejlepší povídková sbírka co jsem četla :) některé povídky mě bavily méně, některé více a suma sumárum to byla nedělní jednohubka. Nejlepší byly povídky - Samozřejmě byl čtvrtek, Událost a Smím prosit?
Skvělé!

lena.o.knihach
06.02.2024 4 z 5

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s @knihkupectvi_luxor za účelem recenze. #spoluprace

Nejnovější povídková sbírka z nakladatelství Yoli je zasazena do školního prostředí a najdete uvnitř celkem dvanáct příběhů.

I když se mi líbily všechny, vypíchnout musím tři, které mě zasáhly úplně nejvíc. Jsou to Vzkaz na lavici od Lenky Poláčkové, Událost od Kateřiny Šardické a Smím prosit? od Radka Blažka.

Je vysoce pravděpodobné, že vám tato jména něco říkají. Mohli jste od nich už číst jejich vlastní romány nebo povídky z předchozích sbírek. Možná narazíte i na neznámá jména, a máte tak skvělou možnost objevit nového českého autora.

Je to nádherná kniha na první pohled a kochat se budete i uvnitř. Každá povídka je obohacena ilustrací od Myokard.

Za pět minut zvoní v sobě ukrývá příběhy, u kterých se zasmějete, dojmete, zasníte, poznáte nebo třeba i zavzpomínáte. Některé nejsou veselé a otvírají vážná témata. Všechny ale mají něco společného. Čtou se jedna báseň.

Bettybook
04.02.2024 4 z 5

Suma sumárum je to za 3,5 hvězdičky a dávám to z toho důvodu, že někteří hrdinové byli cca v mém věku, ale celkově to na mě působilo YA dojmem. Musím vyzdvihnout povídku od Radka Blažka, Evy a Kláry Pospíšilových, Lenky Poláčkové, Kateřiny Šardické a Kláry Novákové. Ty byly hodně zdařilé. Ostatní bohužel u mě skončily jako velmi průměrné povídky.