Slečny

Slečny https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130181/slecny-130181.jpg 4 126 36

Stylizovaný literární dokument novinářky Barbory Baronové a fotografky Dity Pepe mapuje prostřednictvím osmi otevřených a umělecky zpracovaných výpovědí fenomén neprovdaných žen v Česku a v Československu ve 20. a 21. století. Originální autorská kniha, textový a fotografický dokument, umělecká publikace i krásný artefakt. Slečny jsou ambiciózním projektem, který představuje nový přístup k psanému textu, fotografii, knižnímu designu i produkci, navíc s výrazným podílem rukodělné práce (ražba speciálním štočkem, ruční barvení hřbetů narůžovo, individuální skládání přebalů a kompletace knihy). Každá kniha je proto jiná, záměrně a přiznaně vypadající jako starodávná publikace v novém přebalu.... celý text

Přidat komentář

Jirinamac
08.03.2024 4 z 5

Poslouchala jsem v rozhlasovém podání a asi to bude zkrácená verze knížky, když to je povídání jen o pěti ženách. Tenkrát to byla skoro ostuda zůstat svobodná, já byla svobodná hodně dlouho a vůbec se mi vdávat nechtělo, později jsem měla jako svobodná dítě a často mě někdo litoval, přitom jsem byla šťastnější, než některá ta vdaná paní. Dneska je doba svobodnější a myslím, že je to i každému jedno, jestli si pořídí děti nebo budou žít svobodně. Smutné je, když se rodiče starali a pak zůstanou sami, to pak má ta celoživotní slečna výhodu, že svůj život umí žít lépe a spoléhá se jen na své schopnosti.

helenkan
02.03.2024 4 z 5

Pěkně napsané vyprávění o osudech svobodných žen. Každá si vybrala svůj život po svém. Sama si pamatuju ty drby když některá nebyla vdaná do dvaceti let. Hned z nich byly staré panny, nebo byly jinak divné. I v tomhle byla ta doba hnusná. Štěstí že je pryč. Líbilo se mi čtení na ČRo.


kob
01.03.2024 5 z 5

Jak to má nastaveno každý jinak...
Když se novináři ptali jedné známé starší dámy na recept na šťastný život, odpověděla, že bydlet sama a mít pravidelný sex.
Něco na tom bude :)

betička
28.02.2024 5 z 5

Poslouchala jsem na Čro.
Příjemně zpracované životní osudy žen, které se rozhodly být samy a nebo shodou všech okolností zůstaly neprovdány a bez vlastních dětí.
"Obyčejné", bez hledání senzace a ... jemně a mile popsána životní cesta, ta neuvěřitelná barevnost života, jak jsme každý jiný ...
V 5 životech je vykresleno jak nás ovlivní jedno rozhodnutí, které nás odbočí, nebo touha pro dokonalosti, nereálné romantice, porovnávání ....

knihovna1
26.02.2024

Poslechla jsem si na Čro a moc se mi kniha líbila. Zajímavé příběhy.
Některé smutné, ale ty žijících žen ještě mají naději, že lásku znovu potkají.

ivousekk
26.02.2024 4 z 5

Zajimave, prvni dva pribehy vyznely dost smutne. Zbytek, snad diky modernejsi dobe, uz trochu zavanel optimismem. Jeste ze dnes uz to, “co reknou lidi", nikdo neresi.
Zpracovani CRo povedene.

Sam33
17.02.2024 5 z 5

Doporučuji. Průřez do života pěti žen, které se narodily v rozmezí let 1933 - 1967 a jejich boj se společenským tlakem. Proč ses (ještě) nevdala? Proč nemáš děti? Už je ti přes třicet, rychle si najdi chlapa, at´ máš ještě děcko a nezůstaneš sama.
Hrozné, jak společnost tyto ženy vnímala jako druhotné, podřadné.
Poslechnuto přes ČRo. A nejvíc se mi líbila Anna.

Jessica007
16.02.2024 4 z 5

Kniha o neprovdaných a bezdětných ženách, některé se pro takovou životní cestu samy rozhodly, jiné takto zůstaly souhrou okolností. Vyprávějí o společenském tlaku, který pociťovaly, aby se vdaly a měly děti. Dnes už takovýto společenský tlak není, dost žen se rozhoduje, že zůstanou bezdětné. Za sebe - bez ohledu na nějaký společenský tlak, který dřív byl - chtěla jsem děti, vdát se. Dnes mám již dospělou dceru a jsem rozvedená.

666Jitka
15.02.2024 4 z 5

Pět úplně odlišných žen narozených v různých dobách, vypráví svůj životní příběh ústy známých českých hereček. Zajímavé zpovědi žen, které se buď rozhodly neprovdat a nebo se neprovdaly souhrou okolností, které se rozhodly nemít děti a žít své nekonvenční životy, které se rozhodně dost vymykaly běžnému standardu, kdy je obecnou normou mít rodinu. V dnešní době to sice už není až takový "fenomén", ale v dobách minulých určitě do jisté míry byl.

medlovice
14.02.2024 5 z 5

Ani nevím jak jsem se k této rozhlasové hře dostala. Zajímavé osudy, vtáhlo mě to do děje. Nekteré myšlenky jsou velmi hluboké a silné , stejně jako hrdinky. U nás je hodně starých mládenců a nejsou nápadní a ni neštastní. Asi se to bere jinak. Ženská se má vdát a vychovávat děti a starat se o muže- i když není princ na bílém koni. Nemám ráda vypravěčku Medveckou a rušil mě její hlas, docela ráda bych si přečetla knihu.

NikyTaky
11.02.2024 4 z 5

Díky ČRo jsem si mohla poslechnout příběhy slečen, neprovdaných žen, které byly narozené v letech 33-67. Je zajímavé poslechnout si, jak to měly ony, že ne všechny se chtěly vdát s nebyla to pro ně prioritní věc. Chtěly to stejné co my teď. Je to trochu sonda do duše. Příběhy byly hezké, občas trochu smutné a k zamyšlení. Jsem ráda, že jsem se k tomu díky rozhlasu dostala, jinak bych o knize nevěděla. Na internetu není k dostání, bohužel.
Moc doporučuji.

lencin
19.11.2023 4 z 5

Slečny, aneb ženy neprovdané. Zajímavé životní příběhy několika žen ve 20. a 21.století. Některé mě nadchly, některé jen mírně zaujaly. Celkově jsem ráda, že jsem si mohla přečíst....

JezinkaJ
12.09.2023 4 z 5

Slečny, ženy bez manželů, které žijí své životy, jak nejlépe to umějí. Každá má svou cestu, svůj osud a svůj život ve vlastních rukách.
Knížku jsem četla s předstávkami, občas jsem nějaký příběh musela trochu víc rozmyslet, vstřebat. Z některých osudů byl cítit smutek a možná i jistý náznak marnosti víc, z některých méně.
Každopádně je to zajímavá kniha zvenčí i uvnitř. Je veskrze holčičí, originálně výtvarně pojatá. Ač netíhnu k růžové, líbil se mi i její růžový kabátek.
Ke čtení, těm které baví příběhy ostatních lidí, doporučuju. Už mám doma Hlasy žen.

tereza0319
30.07.2023 3 z 5

Stejně jako DádězPrahy mi nesedla forma stylizovaného vyprávění, působilo to na mě jako nějaká didaktická etuda pro dívky z první republiky o tom, jak je důležité poslouchat rodiče, dobře se učit a věřit v Boha. Příběhy kvůli tomu zbytečně splývaly, hlavně dětství jednotlivých žen. Když jsem se od toho oprostila, zůstaly velmi zajímavé příběhy, myšlenky a křehké fotografie, které to všechno dokreslovaly. Skvělé, že to někdo pro nás udělal, že vynesl na světlo ožehavé téma. Hvězdu navíc za paní Loukotkovou, jsem v šoku! :-)

pakoshka
13.07.2023 4 z 5

Po Intimitě jsem dostala nutkavou potřebu vrhnout se na další životní osudy žen a Slečny se nabídly prakticky samy. Osm neprovdaných bezdětných žen, ženy ve velmi vysokém i středním věku, ženy, které svého životního rozhodnutí litují i ty spokojené. Formu vyprávění jsem znala už z Intimity, ta mi sedla moc, s některými ženami jsem trávila čas moc ráda, s jinými méně. A to je život.

Jakožto svobodná jednatřicítka bez potomků jsem ráda, že si v dnešní nemusím procházet takovým společenským tlakem.

DádazPrahy
15.06.2023 3 z 5

Kniha nabízí osm životních příběhů neprovdaných žen. Život svobodné ženy je to jediné, co je spojuje, jinak jsou jejich životní osudy, postoje i důvody, proč se nikdy nevdaly, různé. Líbí se mi, že je jejich život představen už od jejich rodinného zázemí, často se dozvídáme, jak se seznámili jejich rodiče a do jaké rodiny se ženy narodily a jaké prostředí je formovalo. Také se mi líbí, že je zmíněn jejich současný celkový pohled na svou životní situaci (tzv. credo ke konci každé kapitoly) - jsou či nejsou spokojené, litují či nelitují toho, že se neprovdaly?
Nesedla mi forma stylizovaného převyprávění příběhů žen (dala bych přednost buď klasickému rozhovoru otázka-odpověď nebo přímé vyprávění jednotlivých žen bez komentáře či úpravy autorky), jednotlivé příběhy považuji za příliš dlouhé (např. 60 i více stránek věnovaných jedné ženě), což činí vyprávění zbytečně rozvleklým a často se zabývá až ne tolik podstatnými detaily.
Bohužel mne neoslovilo ani grafické zpracování (růžové stránky jakoby odkazovaly na nějakou snad méně vážnou dívčí četbu a fotografie detailu vlasů zezadu hlavy staré paní mne by mne také ke koupi knihy nenalákala).
Shrnutí - kniha stojí za přečtení kvůli zajímavým osudům, ale forma vyprávění a provedení knihy mne zklamaly.

myšpa
21.07.2022 5 z 5

Pěkná kniha, zajímavé osudy.

pavlačinka.1
18.07.2022 3 z 5

Na knihu jsem se moc těšila, neseděl mi styl psaní. Hůře se mi četlo, i když velice zajímavé příběhy osmi žen.

Martinique
27.12.2021 5 z 5

Výborně zpracované téma o tom, že žena nemusí mít děti, aby prožila plnohodnotný život. Krásné fotografie Dity Pepe. Četlo se to úplně samo.

klara1550
10.04.2020 4 z 5

Strašně zajímavé životní osudy, je to fascinující vidět celý život zhuštěný takhle na několika stranách. Zároveň trocha vhledu do osobních zkušeností z minulého režimu. Trochu mě štvala forma vyprávění ve třetí osobě - působilo to tak neautenticky - ale nějak jsem si na to zvykla, pak už mi to ani nepřišlo.