NemcovaKN NemcovaKN komentáře u knih

☰ menu

Vražda Rogera Ackroyda Vražda Rogera Ackroyda Agatha Christie

To si tak čtete a říkáte si, kdo je vlastně vrah? A jak dočtete, tak máte akorát otevřenou pusu a úžasem kroutíte hlavou. Já fakt nechápu, jak to ta A. Christie dělá...

03.10.2023 5 z 5


Rose Madder Rose Madder Stephen King

Příběh dvou světů - skutečného a toho z obrazu. Ten skutečný svět mě bavil víc. Byl zajímavější v tom, že jsem sledovala, jak týraná žena utekla od manžela a snažila se roztáhnout křídla. Navíc ji manžel pronásledoval, takže v tom bylo i napětí.
Ten svět z obrazu jsem vlastně ani nepochopila a přišel mi tam v podstatě zbytečný.

18.09.2023 3 z 5


Na co Alice zapomněla Na co Alice zapomněla Liane Moriarty

Nečekala jsem, že při čtení této knížky budu přemýšlet sama nad sebou. Kde jsem byla před 10 lety? Jaké jsem měla sny a očekávání? Jak moc jsem se změnila?
Alice po ztrátě paměti zjišťuje, že se změnilo úplně všechno. A já se kolikrát přistihla, že musím číst dál, abych odkryla nové a nové vzpomínky Alice.
Od této autorky už jsem četla knížku Manželovo tajemství, která byla vynikající a na konci byl "wow efekt", kdy všechno do sebe zapadne. Tady mi to trochu chybělo, ale i tak byl příběh skvělý.

30.06.2023 4 z 5


Žlutý ptáček zpívá Žlutý ptáček zpívá Jennifer Rosner

Krásný a zároveň bolestivý příběh. Pro mě je to nepředstavitelné a párkrát mi i slza ukápla. Díky takovým příběhům si vážím každé minuty se svým dítětem a neberu to jako samozřejmost.

16.05.2023 4 z 5


Malá pevnost Terezín Malá pevnost Terezín Václav Novák

Zpočátku se musíte pročíst historií, ale ta není nijak zdlouhavě rozepisována. V knize jsou zajímavé kapitoly o životě vězňů, jak se k nim chovali dozorci apod. Ten "život" tam byl podobný tomu, co se dělo v koncentračních táborech.
Téma bylo opět zajímavé, ale často mi kniha připomínala spíše nějakou závěrečnou práci. Občas jsem se ztrácela ve jménech a letopočtech. Určitě stojí za přečtení, ale není to četba na vypnutí a odreagování.

07.05.2023 3 z 5


Vlak z Paddingtonu Vlak z Paddingtonu Agatha Christie

Skvělá detektivka! Do poslední chvíle jsem nevěděla, kdo je vrah a nechápu, jak na to mohla slečna Marplová přijít. Je prostě geniální. :-)

15.02.2023 5 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Pro mě brilantní humor. U čtení jsem se opravdu smála (což se mi moc často nestává). Prostředí příběhu, které se mi líbilo. Musím přiznat, že prvně jsem viděla film, ale to vůbec nevadí. Film je pojatý trochu jinak než kniha a ani mi nepřijde tak vtipný. Ale postava Josefa je opravdu úžasná (kniha i ztvárnění ve filmu).
Řadím mezi knihy, které si ráda přečtu znovu.

09.01.2023 5 z 5


Muž v hnědém obleku Muž v hnědém obleku Agatha Christie

Je to malinko i takový dívčí román, ale s velmi zajímavou zápletkou. Samozřejmě, že jsem nevěděla, kdo je pachatel až do úplného konce. Jak jen to ta Agatha Christie dělá? :-)
A velmi vtipné byly kapitoly z deníku poslance E. Pedlera, u těch jsem se opravdu zasmála.

21.09.2022 4 z 5


V pekle plynových komor V pekle plynových komor Shlomo Venezia

Kniha je napsána formou rozhovoru a samotnou mě překvapilo, jak dobře se četla.
Kolikrát jsem si ani neuvědomovala, kolik Shlomovi bylo let, když byl deportován a žasla jsem nad tím, jak to všechno dokázal přežít. Je to neuvěřitelné.

A opět musím napsat, že je nepochopitelné, že vůbec k něčemu takovému v dějinách docházelo.

08.08.2022 5 z 5


Vraždy podle abecedy Vraždy podle abecedy Agatha Christie

Už u druhé vraždy mě napadlo, že by zápletka mohla jít tím směrem, ke kterému směřovala. Takže motiv mě tolik nepřekvapil, ale i tak to byla opět skvělá detektivka :-))

09.06.2022 4 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Hned první stránky mě dostaly do děje. Nemusela jsem se v příběhu "rozkoukávat", ale některé pasáže byly přeci jen zdlouhavé. Na druhou stranu to bylo asi potřeba.
Ke konci už pro mě bylo čtení horší, protože mám skoro stejně starého syna jako byl Gage a bylo to prostě bolestivé.
Je správné truchlit, když odejde někdo, ke komu jsme měli vztah. A je i správné mít přání, aby se vrátil zpět. Ale pokud odejde a vrátí se zpět, tak dřív či později si budeme přát, aby se to nestalo...

20.05.2022 4 z 5


Záhada sedmi ciferníků Záhada sedmi ciferníků Agatha Christie

U Agathy Christie mi vždy trochu trvá než se zorientuji v postavách, ale pak už mi jde čtení jak po másle.
A zatím jsem byla vždy překvapená!

13.05.2022 4 z 5


Za soumraku Za soumraku Stephen King

Určitě už jsem někde uváděla, že povídky se mi nečtou nejlépe. Ráda se do příběhu ponořím, ale tady to moc nešlo.
V povídce Věci, které po nich zůstaly byla zajímavá myšlenka a je škoda, že to skončilo jen povídkou. Dále se mi líbil i děj u povídky Němý. Bylo to takové jednoduché čtení.
Naopak poslední povídka byla "fakt záživná".

21.09.2021 2 z 5


Ženy z bloku 10 - Lékařské pokusy v Osvětimi Ženy z bloku 10 - Lékařské pokusy v Osvětimi Hans-Joachim Lang

Velmi smutné téma naší historie, ale pokud bych to měla srovnat s jinými knihami, tak tento styl psaní mě neoslovil. Někdy mi to připadalo jako bakalářská práce nebo výčet jmen a hlavně koncové kapitoly mi nepřišly tak dobré.
Samozřejmě téma je zajímavé a zase jsem se dozvěděla i něco nového, takže za přečtení stojí.

16.03.2021 2 z 5


Ta přede mnou Ta přede mnou J. P. Delaney (p)

Pro mě kniha nemá takový wow efekt, ale musím uznat, že příběh je zajímavý. Děj měl poměrně rychlý spád a nebyly zde žádné nudné nebo zdlouhavé kapitoly. Příběh dvou žen, které si byly podobné a přitom tak odlišné... kdo je tady vlastně oběť?
Dávám hodnocení 3,5 hvězdičky :-))

08.03.2021 3 z 5


Beznadějný případ Beznadějný případ Ed McBain

Trochu jiný styl než, na který jsem u tohoto autora zvyklá, ale i tak opět skvělá detektivka a oddechové čtení :-))

10.09.2020 4 z 5


Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Když jsem si v antikvariátu tuto knihu kupovala, tak jsem ani netušila, že se jedná o takový poklad. :-) Výborně napsané - čtivé, napínavé a přesto je zde i plno informací a faktů.

05.08.2020 5 z 5


Vražda v Mezopotámii Vražda v Mezopotámii Agatha Christie

Samozřejmě H. Poirota znám, ale knihu od A. Christie jsem četla poprvé. Jsem velmi mile překvapena, jakým způsobem je příběh napsaný - takovým lehkým a jednoduchým způsobem. Přitom jsem bez problémů byla vtažena do děje a okouzlena příběhem.

20.07.2020 4 z 5


Střepy života Střepy života Brian Wallace

Opět silný příběh někoho, kdo přežil. V tomto případě má kniha i přidanou hodnotu díky tomu, že autor píše také o tom, co se dělo po válce - jakou cestu si vybral a proč.

03.07.2020 4 z 5


Misery Misery Stephen King

Mám poměrně smíšené pocity. Asi jsem od příběhu čekala více. Kniha se četla velice dobře, ale pořád jakoby mi tam něco chybělo.
Určitě stojí za přečtení, ale...

16.06.2020 3 z 5