Žlutý ptáček zpívá

Žlutý ptáček zpívá https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484553/bmid_zluty-ptacek-zpiva-GGP-484553.png 4 180 50

Uprostřed nacistického běsnění v Polsku se židovská maminka se svou pětiletou dcerou s výjimečným hudebním nadáním ukrývá na místě, kde je sebetišší zvuk může obě stát život. Když němečtí vojáci obklíčí Židy v jejich rodném městě, dá se Róża se svou dcerou Shirou na útěk. Najdou útočiště ve stodole na sousedovic statku. Shira, dnem i nocí schovaná na seníku, se zoufale snaží zůstat zticha, zatímco jejím nitrem neustále pulzuje hudba. Láká ji příroda v okolí statku a stěží odolává přirozené touze po volnosti. Maminka, ve snaze dceru zabavit a utišit, vypráví příběh o děvčátku v kouzelné zahradě. Děvčátko nesmí ani hlesnout, a tak zpívá žlutý ptáček. Zpívá cokoliv, co děvčátko v duchu skládá: vysoké pikolové trylky, hluboké bručení kontrabasu. Hudba pomáhá květinám vzkvétat. V tomto smyšleném světě dokáže Róża Shiru ochránit před hrůzami, které se kolem nich odehrávají. Přijde však den, kdy jejich útočiště přestává být bezpečné a Róża se musí rozhodnout: buď se Shirou zůstane, nebo ji opustí a dá jí tak naději na přežití. Románová prvotina Jennifer Rosner Žlutý ptáček zpívá, inspirovaná pravdivými příběhy židovských dětí ukrývaných za druhé světové války, je dechberoucí vyprávění o nezlomném poutu matky s dcerou. Strhující a poutavá próza je svědectvím o nekonečné naději – šeptaným příběhem, ptačí písní – i v těch nejtemnějších časech.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Válečné , Historické romány

Vydáno: , Kontrast
Originální název:

The Yellow Bird Sings , 2020


více info...

Přidat komentář

HH77
16.02.2024 5 z 5

Kniha je opravdu dojemna. Ne vše je asi uvěřitelné, nevím, zda by ve skutecnosti Roza pobyt v lesích opravdu přežila. Ale je to roman, tak to lze odpustit. Konec byl hrozně rychlý,ale taky to tady tolik nevadí. Taky mne trochu jako i jiné komentujicí zarazi že Shira neznala jména svých rodicu, ale celkově knihu hodnotím jako velmi dobrou a doporučuji k přečtení.

SimulinaT
13.02.2024 4 z 5

Kniha je krásná. Ze začátku je to příběh z úkrytu a dlouho je bez napětí. Pak se odehraje okamžik odloučení a příběh získá napětí přežitím. Nadále se bude střídat radost se zklamáním a nakonec vše vyvrcholí u konce. Ten mě mrzí že není víc rozvedený chybí mě tam ta pořádná tečka.


Kajla1
12.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Zajímavý a poutavý příběh. Lehce mi to připomínalo knihu Běž, chlapče, běž. Nicméně ta byla napsána podle skutečných událostí, zatímco u této knihy jsem zejména ke konci přemýšlela nad její reálností. Začátek knihy a přežívání ve stodole pro mě bylo velmi emotivní, originální a napínavé. I následné oddělení matky s dcerou, skrývání a přežívání v lese a v klášteře mě bavilo. Ale konečné míjení matky s dcerou mi nepřišlo moc uvěřitelné. Nenechala by matka v klášteře na sebe pro dceru kontakt, kdyby se s jeptiškami dcera v budoucnu znovu spojila? Nebo proč by Shiře dávali na konci nové jméno, když si své původní dívka očividně pamatovala?

Eleanor-ka
05.02.2024 4 z 5

Neokoukaný, silný příběh z období 2.sv.války v Polsku. Sledujeme nejdříve společné ukrývání matky s pětiletou dcerou u známých ve stodole, posléze jsou nuceni se rozdělit a na více než 20 let o sobě nic nevědí. Přežijí válku a nakonec se shodou okolností shledají v New Yorku.
Moc hezky psané válečné drama, které sice napůl skončí špatně, ale úplný konec je šťastný.
Což mě ale nemůže zanechat chladnou je to, jak je možné, že 5ti leté dítě nezná skutečná jména svých rodičů? To je základ, právě pro případ, že se dítě ztratí a musí se spolehnout na to, co o svých rodičích ví. Tohle jedině bych knize vytkla, působí to nevěrohodně. Přitom kdyby tohle bývala Shira věděla, matku by našla možná dříve než o 20 let později.

eŠ
23.01.2024 4 z 5

Krásný a těžký příběh o tom, jak se matka snaží přežít s dcerou ve světě, který je označil jako nepřátele. V nehybném a nebezpečném světě si vytvořily malý koutek, fantazijní svět, do kterého se společně schovávaly, aby dokázaly přečkat zlé časy.

Při čtení doporučuju na chvíli přestat číst a poslechnout zmiňované skladby, dodává to příběhu kouzelnou atmosféru a příběh se stává reálnějším.

Doubravka1975
14.01.2024 5 z 5

Polsko, rok 1941
Téma silné a smutné, ale za mě moc pěkně a originálně napsaný příběh z těžké doby holokaustu inspirovaný skutečnými příběhy židovských dětí ukrývaných za druhé světové války.
Moc pěkná obálka
A mě se ten konec nekonec moc líbil, díky

kreira
29.11.2023 5 z 5

Silný příběh z těžké doby. Neskutečné podmínky, které musely maminka i dcerka zvládnout. Tahle kniha ve mně nechala hlubokou stopu

E_Lan
29.09.2023 4 z 5

Dozajista velmi zajímavá a dojemná kniha, která přináší nelehký pohled na krutý židovský život v době holokaustu. Prolnutí příběhu s vnímáním hudby je také zajímavé a závěr je skutečně dojemný. Zábavné ale nelehké čtení.

marketa1860
06.09.2023 4 z 5

Nádherná knížka. Příběh židovské matky s dcerkou, které se po napadení Polska německou armádou ukrývají na půdě stodoly. Obrovské úsilí matky udržet dcerku zticha, zajistit jí přísun jídla, zabavit ji... Není to klasický příběh z detaily z koncentračních táborů, a právě proto je tak hluboký a nezapomenutelný.

JoMia
04.09.2023 3 z 5

Knihu Žlutý ptáček zpívá hodnotím 3 hvězdičkami.
Knih s tématikou druhé světové války mám přečteno několik a tato patřila k těm průměrným, i když téma bylo velice silné a zajímavé. I přesto na mě působila, bohužel, tak nějak nedotaženě. Převážně konec mi přišel příliš uspěchaný a podle mého názoru se rozplynul do ztracena, což je škoda.

mone
16.08.2023 2 z 5

Zpracování/forma příběhu za mě hrůza. Aleně Mornštajnové a její Haně to nesahá ani po kotníky. Fakt mě to nudilo. Ke konci jsem se protrápila.

LilyGorch
08.08.2023 5 z 5

Pětiletá židovská holčička Shira se od jara 1941, kdy její rodné město a tamní židovskou komunitu napadnou němečtí vojáci, skrývá se svou matkou Rożou v seníku v sousedově stodole. Shira je velmi hudebně nadaná a už jen zůstat v klidu a tiše sedět, aby neprozradila jejich úkryt, jí dělá problémy. Roża se ji proto snaží všelijak zabavit a vymýšlí různé příběhy, aby odvedla její pozornost. Vypráví o kouzelné zahradě, o děvčátku, které nesmí vydat ani hlásku, a o žlutém ptáčku, který zpívá místo ní. Žlutý ptáček vesele poskakuje a zpívá všechno, na co jen holčička pomyslí - vysoké radostné tóny, úryvky skladeb, které si Shira pamatuje z domova, když je hrál tatínek s maminkou, atd. Ptáčkův zpěv pomáhá květinám z kouzelné zahrady růst a vzkvétat. Díky útěkům do smyšleného světa si Shira neuvědomuje nebezpečí běsnící války ani to, jakou cenu musí Roża zaplatit za možnost jejich úkrytu. Jednoho dne ale i ten přestane být bezpečný a Roża se musí rozhodnout, zda dcerce nebude lépe bez ní. Pouto matky s dcerou je však nezlomné. Nemalou roli zde hraje i zmíněná vášeň pro hudbu. Některé melodie ani válečná zvěrstva, ani čas neumlčí.

I přesto že se prvních cca sto stránek odehrává jen v úkrytu ve stodole, je knížka od začátku do konce velice čtivá. Autorka nemusí psát zrovna o hrůze koncentračních táborů, i tak na čtenáře dýchne smutek a bezmoc ukrývaných Židů. Žlutý ptáček zpívá sice není reálným příběhem, je však inspirován pravdivými příběhy židovských dětí, které se jejich rodiče pokoušeli všemožnými způsoby zachránit, a to i za cenu toho, že už je nikdy neuvidí. Mno, musím přiznat, že ke konci už jsem se neudržela a uronila i krokodýlí slzy, Na to, že jde o autorčinu prvotinu, musím říct, že u mě tento příběh zafungoval na sto procent.

5/5 *

anovy64
03.07.2023 3 z 5

Knih z 2. světové války jsem přečetla víc než dost a téměř všechny mě chytly za srdce a zanechaly ve mně řadu pocitů. Tato kniha mě však moc nezaujala. Téma bylo sice přitažlivé, ale zpracování za tématem pokulhávalo. A ten konec nekonec ...

Zuzunda
28.05.2023 5 z 5

Na začátku knížky jsem byla trochu skeptická, ale bylo to krásné... Silné... A nějakou chvíli ve mě příběh bude znít.

NemcovaKN
16.05.2023 4 z 5

Krásný a zároveň bolestivý příběh. Pro mě je to nepředstavitelné a párkrát mi i slza ukápla. Díky takovým příběhům si vážím každé minuty se svým dítětem a neberu to jako samozřejmost.

Pavčule
01.05.2023 3 z 5

Asi bych měla dát plný počet hvězdiček , ale přece jen si nechám rezervu . Nejvíc čtivá a zajímavá byla pro mě část, kdy se schovávali ... pak už mě to občas i nudilo a přelétla jsem to jen tak letem světem, abych se dostala na konec příběhu .

Drnkla
21.03.2023 5 z 5

Knihu jsem četla již před několika měsíci, vrátila jsem se, abych ji přehodnotila na 5 hvězd. Stále si na ni pamatuji a stále se mi vybavuje bolest, utrpení, zoufalství a láska. Velmi silný, mrazivý a napínavý příběh. Jen konec mě malinko zklamal.

aishimizu
16.01.2023 3 z 5

Něžná, ale bolavá kniha. Konec mě zahřál, i když mi během celého příběhu běhal mráz po zádech.
Jen mi přišly některé části nedokončené. Spousta vedlejších pasáží byla tak dobře uvedená, čekala jsem, že na ně bude autorka navazovat celý příběh, ale zůstalo to nedotčené.

jana4084
11.01.2023 4 z 5

Bolestivý příběh. Překvapilo mě, že to není podle skutečné události. Vžila jsem se do role matky, ale i dcery. Nepředstavitelné, když člověk musí utíkat před válkou, a to tak, aby přežil, protože nebezpečí číhá na každém rohu. Matka, která musí poslat své dítě pryč, protože ví, že je to jediné řešení. A otázkou zůstává, zda se vůbec ještě někdy uvidí...

luci78
01.01.2023 5 z 5

Moc krásná kniha, kásný příběh. Pouto matky s dcerou, válka, utrpení, ale velmi hezky psané, takové poklidné, jemné. Konec mě velmi zaskočil, čekala jsem úplně jiný závěr. Určitě moc doporučuji k přečtení.

Štítky knihy

Polsko útěk matky a dcery holokaust, holocaust

Autorovy další knížky

2022  85%Žlutý ptáček zpívá
2024  %Mívali jsme domov

Kniha Žlutý ptáček zpívá je v

Právě čtených4x
Přečtených242x
Čtenářské výzvě63x
Doporučených15x
Knihotéce204x
Chystám se číst241x
Chci si koupit47x
dalších seznamech5x