Záhada sedmi ciferníků

Záhada sedmi ciferníků https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60306/bmid_zahada-sedmi-ciferniku-lPU-60306.jpeg 4 325 41

Policista Battle série

< 2. díl >

Zámožní manželé Cooteovi mají rádi společnost mladých lidí, a tak jich pár pozvou těsně předtím, než jim vyprší nájemní smlouva na sídlo Chimneys. Jeden z nich, Gerry Wade, má velké problémy s ranním vstáváním. Kamarádi si na něj vymysleli malý žertík – nakoupili osm budíků a nastavili je v jeho pokoji na 6:30. Druhý den ráno očekávají jejich mohutné řičení, které ale na Gerryho nemělo pražádný vliv. V tu dobu už totiž byl mrtvý. A jeden budík chyběl…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Vesmír
Originální název:

The Seven Dials Mystery , 1929


více info...

Přidat komentář

zuzu8480
17.04.2024 5 z 5

V detektivkách mám vášeň asi po babičce, která je vždycky četla. A Agatha je prostě srdcová záležitost.

PPardinio
23.03.2024 4 z 5

Příběh nabízí několik zajímavých postav, které autorka zasadila do špionážního prostředí. Jde sice o počátky autorčiny tvorby, ale i tak autorka v ZÁHADĚ SEDMI CIFERNÍKŮ čtenáře zdatně mate a nabízí větší množství rozuzlení. Bavil jsem se.


ozzak
17.03.2024 5 z 5

Velmi dobrá Detektivka od královny detektivek Agathy Christy. O pátrání po 2 násobný po vrahovi a honbě za tajným spolkem s překvapivým závěrem.

adela2316
10.03.2024 5 z 5

Tak konec knihy byl pro mě opravdu velikým překvapením, to jsem nečekala. Pravda je, že jsem trochu mela podezření na vraha, ale nebyla jsem si úplně jistá, a několikrát jsem své podezření měnila na jiné osoby, i když tak nějak v podvědomí to pořád byla ta osoba, která se nakonec ukázala býti vrahem. Ale komplice jsem teda netušila ani náhodou.
Kniha mě bavila velice, tento styl mi proste vyhovuje. Hned po docteni mě napadlo, že si knihu budu muset přečíst někdy ještě jednou, když už znám vraha, abych si všechny detaily poskladala dohromady.

Cabiria
25.02.2024 3 z 5

Trochu jiná Agatha, kde vyšetřovatelem není ani můj milovaný Hercule ani slečna Marplová, ale přímo jedna z postav příběhu, která se pouští do pátrání na vlastní pěst.
Zápletka je celkem originální, děj napínavý a konec překvapivý a nepředvídatelný.
Palička a lord Caterham mě bavili svými drobnými slovními přestřelkami.

niki-chan
09.01.2024 4 z 5

Čtivá detektivka, ale oproti jiným mi přišla o něco slabší a vlekoucí se. Naproti tomu závěr byl naprosto perfektní a nečekaný.

cukrovka
07.01.2024 5 z 5

Skvělý a čtivý příběh královny detektivek. I když zde nevystupují její nejznámější vyšetřovatelé, je příběh zajímavý a se spoustou svérázných postav.

jprst
15.12.2023 4 z 5

Svižná detektivka s prvky humoru a řadou svérázných postav, pro autorčinu tvorbu poněkud netypická, což jí ale vůbec neubírá na čtivosti a příjemně pobaví.

SSTknihy
08.10.2023 3 z 5

Nevinný žert partičky přátel trávících víkend na jednom šlechtickém sídle skončí nálezem mrtvoly, kterou neprobudí ani jeden ze sedmi zběsile vyzvánějících budíků. Krátce na to následuje další vražda a je na čase pustit se do vyšetřování. Tentokrát se do něj pouští přátelé obětí v čele s lady Eileen, zvanou Palička. Bude třeba odhalit nejen vraha, ale i pozadí jedné tajné společnosti.
Kniha pochází z raného autorčina období, kdy je ještě znát její fascinace špionážními romány. Není to špatné, ale děj se vám za chvíli vykouří z hlavy.

FideiDefensor11
22.06.2023 3 z 5

I přes nepřítomnost klasických autorčiných hrdinů se mi Záhada sedmi ciferníků velmi líbila. Nejsem sice příznivec děl, kdy Christieová tahá do hry různé agenty a tajné služby (nejsilnější jsou definitivně její příběhy o vraždách v uzavřené společnosti), v tomto případě ale většinu mých výtek maže bobastický, překvapivý závěr, jenž mi již tradičně vyrazil dech. Takovéto rozuzlení jsem tedy vůbec nečekal. Moc se mi nelíbilo, že tentokrát čtenáři chyběla spousta důležitých indicií, takže právě proto pro něj bylo tak těžké vraha odhadnout. Konec působí už trochu vybájeně a silně připomíná princip deus ex machina. Oproti jiným autorům detektivek je to samozřejmě stále dobré, ale takováto stavba záhady jednoduše nedosahuje autorčiných standardů. Jinak postavy byly sympatické, zajímavé a díky krátkému rozsahu knížky se dílo čte rychle a dobře. Záhada sedmi ciferníků rozhodně není nejlepším autorčiným počinem, ale díky šíleným (občas až absurdním) zvratům je čtenář ke knize přímo nalepen a neodloží ji až do řešení celé záhady; kniha mě tedy rozhodně bavila a já ji doporučuji k přečtení.

Kerriova
11.05.2023 5 z 5

Příběh mě překvapil, protože postavu superintendanta Battlea coby vyšetřovatele jsem neznala. Ale jinak je to typická pohodová detektivka od Christie, přesně to, co mám ráda na víkendové počteníčko s kočkou na klíně a čajem po ruce. Od začátku se člověk nenudí, pořád se něco děje, postavy jsou zábavné a nejvíc miluju dějové zvraty, které Agatha tak skvěle ovládala. Vraha jsem tipovala úplně špatně, pravého pachatele jsem vůbec nepodezírala. Vlastně jsem tipovala špatně úplně všechno a na konci jsem jen otevřela hubu dokořán

85098211
01.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Ze začátku jsem se docela neorientovala v postavách, ale to se brzy srovnalo a potom už případ krásně plynul - úplně jako po másle :-). Na začátku knihy se tři přátelé Jimmy, Bill a Ronny rozhodnou vystřelit si ze svého kamaráda Gerryho, který nikdy nevstane včas, protože se prostě nedokáže probudit ;-). Proto mu do pokoje nastraží osm budíků. Když ovšem druhý den ráno budíky řinčí na celý dům, ale jinak je doslova ticho po pěšině, je Gerry ve své posteli nalezen mrtvý. A také jeden budík chybí. Jeho přátelé se domnívají, že ho někdo otrávil, proto Bill zavolá své kamarádce Eileen, přezdívané Palička, která okamžitě přispěchá, aby pomohla vypátrat vraha. Po cestě do Londýna jí ovšem do cesty vběhne nějaký muž a ona se domnívá, že ho přejela. Superintendant Battle ale brzy zjistí, že to byl Ronny a že byl zastřelen... Pátrání se tedy rozjede ve velkém a také Palička se aktivně do vyšetřování vražd zapojí ;-). No a na závěr se koná dost velké překvapení, pokud jde o odhalení pozadí celého tohoto případu. Ve finále tedy hodnotím plným počtem, kniha je neskutečně čtivá a přestože pravděpodobně nesedne každému, mně se líbila a na sídlo Chimneys bych se i někdy ráda podívala, pokud by to bylo možné...

petrarka72
12.02.2023 3 z 5

Zábavné, svižné, lehkým perem psané. Možná jako reakce na četbu romantických dobrodružných románů.

Tyrkysová
26.01.2023 4 z 5

Svižná detektivka s humornými prvky, která se moc hezky čte. Závěr překvapivý, jak má být :)
Propojení série je velmi volné a jednotlivé díly spolu nesouvisejí, takže se dají číst i samostatně.

dalia1769
14.10.2022 5 z 5

Velmi dobrá detektivka, postavy částečně obdobné jako u Tajemství Chimneys. Bavilo mne, ačkoliv tam není Poirot ani slečna Marplová.

helenkan
29.08.2022 4 z 5

Ze začátku jsem se trochu plácala v postavách. Fůra jmen a ještě i jejich přezdívky, chvilku mi trvalo si je zapamatovat. Ale pak to šlo samo. Pěkná detektivka a ještě lepší překvapivý konec. Tak to prostě autorka umí.

NemcovaKN
13.05.2022 4 z 5

U Agathy Christie mi vždy trochu trvá než se zorientuji v postavách, ale pak už mi jde čtení jak po másle.
A zatím jsem byla vždy překvapená!

matej7245
05.02.2022 5 z 5

Palička žasne a ja žasnem tiež! Obdivujem, ako dokáže autorka čitateľa oblbnúť. Perfektné.

Lusik88
21.05.2021 4 z 5

Byla jsem zvědavá, jestli mě bude bavit i něco jiného než Hercule... A BUDE!!! Agatha bude navždy absolutně nejlepší autorka detektivek!

konicekbily
12.01.2021 5 z 5

Detektivka z počátku tvorby autorky. Podle mne se tenkrát rozhodovala, jakou cestou se má vydat, který hrdina to bude a jaké prostředí to bude. V této knize, přestože se odehrává většinou na anglickém venkově, vytváří zápletku s ekonomickými a mezinárodními vlivy. Ale zápletka je až moc dokonalá, spletitá a možná překombinovaná a na to, podle mne, ještě tehdejší čtenář nebyl připraven. A tak se vydala v jiných sériích do obyčejného anglického, převážně venkovského prostředí, a pověřila slečnu Marplovou a nesmrtelného Hercula řešením "obyčejných" zápletek, kterým každý čtenář bude rozumět. Správné strategické rozhodnutí autorky! A opět podle mého, na této knize se učili autoři moderních současných thrillerů - jak otáčet průběh děje o 180 stupňů!