Muž v hnědém obleku

Muž v hnědém obleku https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60304/muz-v-hnedem-obleku-60304.jpg 4 301 69

Plukovník Race série

1. díl >

Anne Beddingfeldová, mladá a inteligentní žena se smyslem pro dobrodružství, se po náhlém skonu otce ocitne v tíživé situaci a přemýšlí, jak naložit se životem. Osud však rozhodne za ni, když se v londýnské podzemní dráze stane svědkyní podivného úmrtí neznámého muže a nalezne lístek, jejž mrtvému sebral a poté poblíž místa nehody ztratil jiný, neméně záhadný muž. Brzy poté vyjde najevo, že nešťastná událost patrně souvisí s objevením uškrcené ženy v sídle člena parlamentu sira Eustace Pedlera. Anne se rozhodne přijít celé věci na kloub a stopy i náhoda ji zavedou na loď plující do Jižní Afriky. Během pátrání se seznámí s několika rázovitými i tajemnými postavami, mezi nimiž nakonec potká lásku i odhalí nebezpečného zločince přezdívaného Plukovník.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Českomoravské podniky tiskařské a vydavatelské
Originální název:

The Man in the Brown Suit , 1924


více info...

Přidat komentář

Jaruš7
07.01.2024 3 z 5

Audiokniha.
Je to první kniha od autorky, co byla kdysi uvedena u nás na knižní trh.
Touha mládí je silná a dobrodružství láká, to pro zvídavou dívku v osidlech špionážních a polických svodů je natolik přitažlivé, takže neodolá.
Nadšení, elán a akceschopnost je zezrcadlením autorky do role hrdinky.
Něčeho bylo až moc, snad chaos a neukotvení, anebo ten romantický konec.Značku AG jsem doposud měla v jiné kategorii, takže to malé mínus.
Talentovaná pí. Agáta v rozjezdu.

zipporah
14.12.2023 2 z 5

Miestami sympatická hlavná hrdinka, ale povedzme si pravdu: ako keby to písala Agatha vo veľmi mladom veku. Neveríte? Nuž, čítajte ďalej:

"Práve v tej chvíli ma nenávidel. Ale milovala som riziko a aj tento neskonale príjemný pocit, keď držal svoje ruky okolo môjho krku."

:D


drakamena
10.12.2023 3 z 5

Tak tohle mělo úroveň brakové červené knihovny. Nebýt naprosto nečekané - alespoň pro mě - identity Plukovníka, bylo by to sotva na dvě hvězdy. Na druhou stranu, pokud úmyslem Agathy Christie bylo napsat parodii, pak by to bylo za pět hvězd. Protože to bylo prostě tak... hloupé.

milary
12.11.2023 3 z 5

Je to tak. "Špiónky" od Agathy spíš snáším, než miluju. A tahle patřila bez pardónu k těm slabším. Ale poslouchala jsem, a tak jsem díky interpretům vzala tu poměrně zdlouhavou a komplikovanou šarádu na milost.
Dialogy byly totiž místy klasicky nadstandardní, vtipné a svižné, v ději rozhodně občas nechybělo napětí a nápadité akce, a některé z postav prostě neměly chybu; zejména sir Eustace Pedler.

Já měla trochu pocit, jako by si v téhle detektivce paní Agatha s dějem jen tak pohrávala, experimentovala, kouzlila nové a nové zvraty a vezla se na zjevné vlně nadsázky, přiznané zejména horečnatě líčenými milostnými scénami a dialogy, jakož i jinými přeexponovanými momenty.
Ale - co já vím? Udělejte si názor sami. :)

Voliarty
15.09.2023 3 z 5

Dobrodružno-romantické dielo s detektívnou zápletkou a so sympatickou hlavnou hrdinkou. Úvod je celkom zdĺhavý a miestami strácal môj záujem. Ale hneď, ako sa Anne dostala na loď, tak sa to zlepšilo. Stretávame pár postáv, ktoré sú zaujímavé a sympatické.

Najprv som sa nepotešil zakomponovaniu denníka Sira Pedlera, ale nakoniec sa jednalo o celkom úsmevne a miestami aj vtipné rozptýlenie.

S Plukovníkom, jeho identitou i charakterom som tiež spokojný.

Celkovo to môžem hodnotiť kladne. Pravda, niektoré romantické prvky mi prišli pritiahnuté za vlasy, ale zas to pekne sedelo s tou dobrodružnou atmosférou celej knihy.

Ivan F
19.08.2023 3 z 5

Na to, že kniha má za sebou storočnicu odo dňa vydania, tak je to neskonale svieže dielko, ktoré mi na rozdiel od niektorých kníh s H.P. alebo starou dievkou Marplovou, skutočne ulahodilo. Až sa mi chce napísať, že ak by pani Agatha nevytvorila svoje dve najznámejšie literárne postavy, tak by sa nič nestalo, stačilo by, keby na knižný trh uvádzala knihy tohto detektívne dobrodružného razenia a ešte k tomu s nádychom romantiky - holt, aj pani Agatha bola kedysi mladou ženou a to, o čom snívala dala na stránky tejto knihy. Mne sa to ako mierne naivný celok páčilo a knihu si s najväčšou pravdepodobnosťou ešte niekedy prečítam. Na záver si dovolím jeden postreh - viackrát som si všimol, že všetky ženy v knihách od pani Christie sú mladé, krásne, dobre stavané, majú bujné a dlhé vlasy, často veľké oči a malý nos, a v prípade hlavnej roztopašnej hrdinky knihy Anne, aj najkrajšie dlhé nohy. Hmmm, nie som psychológ, ale akoby si tým pani spisovateľka niečo kompenzovala.

85098211
08.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Tak tohle rozhodně není detektivka, která by byla pro autorku typická. Nejen z toho důvodu, že se zde neobjeví žádný z jejích známých detektivů (což pochopitelně nevadí), ale také styl psaní je úplně jiný, než jak u ní bývá obvyklé. Samozřejmě je nutné zohlednit, že se jedná o jednu z prvních knih této později tak slavné autorky ;-). Možná i z toho důvodu budu lehce shovívavá a případ ohodnotím počtem nejvyšším - protože moje milovaná Agatha Christie si to prostě a jednoduše zaslouží... Ale o co v knize vůbec půjde? ;-)
Mladá Anne Beddingfeldová zůstane po náhlé smrti svého otce bez peněz. Když se snaží najít práci, narazí na případ vraždy, který policie uzavřela jako nehodu. Zahájí tedy vlastní vyšetřování a odhalí další násilnou smrt. V domě sira Eustace Pedlera byla totiž uškrcena neznámá žena, která si chtěla dům prohlédnout a pronajmout si ho. Poměrně brzy je podezřelý muž v hnědém obleku. A protože je Anne opravdu bystrá, zjistí pár detailů a rozhodne se zarezervovat si cestu do Jižní Afriky, protože tam vedou veškeré nalezené stopy... Jak celé Annino pátrání dopadne, už prozrazovat nebudu. Kniha možná nepatří k těm nejlepším, které kdy autorka napsala, ale i navzdory tomu se jedná o kvalitní čtení, které je napsané lehkým perem a které určitě pobaví :-).

Jadla
27.07.2023 5 z 5

To bylo potěšení číst. Příběh je svižný a zábavný, skoro rozverný.

sgjoli
25.06.2023 4 z 5

Muž v hnědém obleku je jedním z těch příkladů, kdy autorka skutečně nepotřebuje své velké detektivy, aby přišla se skvělým příběhem.
Hlavním hybatelem příběhu je mladá dívka Ann, která se rozhodne ze zvědavosti a s kuráží sobě vlastní vypátrat, co a proč se stalo tomu muži, kterého viděla zemřít na nástupišti. Holčina je to chytrá a důvtipná, možná v něčem trošku naivní a s romantickými představami o dobrodružství, ale to nic nemění na tom, že jsem jí prostě musela fandit.
Příběh je velmi svižný, pořád se tu něco dělo, nechyběla akce ani určitá romantická linka, která mi ale nikterak nepřišla rušivá. Zápletka docela zašmodrchaná, ale uspokojivě rozpletená. Pravda, občas jsem se trochu zamotala do těch postav, ale nebylo to nic katastrofálního.
Poslouchala jsem to jako audioknihu v podání Jitky Moučkové, Jana Šťastného a Zbyška Horáka, kteří to namluvili velmi dobře a jejich interpretaci jsem si moc užila.
Za sebe určitě mohu doporučit.

SSTknihy
13.06.2023 3 z 5

Román z počátků autorčiny tvorby, na kterém je znát ještě vliv dobové oblíbenosti špionážních románů a příběhů dívek v nesnázích, které odvážně vezmou život do svých rukou a nebojácně se pouští do nebezpečných dobrodružství.
Agatha Christie patří k mým oblíbeným autorkám, takže si s radostí přečtu všechny její knihy. K dokonalosti jejích klasických detektivek má ale tenhle příběh docela daleko.

petrarka72
06.06.2023 4 z 5

Dobrodružství Anny v Africe. Více romantiky a špionáže než krimi. Ale proč ne...

Sybelle
04.04.2023 3 z 5

Muž v hnědém obleku je, aspoň pro mě, méně známá kniha od Agathy Christie. Jedná se o detektivku ze špionážního prostředí. Hlavní hrdinka byla chytrá v jednom směru, ale v druhém už tolik ne. Je to spíše dobrodružní příběh mladé dívky, co chce poznat svět a zažít dobrodružství a romantiku. Ale také je to detektivka. Pachatelem jsem si do konce nebyla jistá. Asi bych po této knize nesáhla v pevné vazbě, ale jako audiokniha to byl příjemný poslech při běžných denních činnostech :).

cajik1
08.01.2023 4 z 5

Kdybych nevěděla, že tuto knihu napsala Agatha Christie, ani bych to nepoznala. Úplně jiné než všechny ostatní knihy, je ale fakt, že jejím špionážním románům, kterých pár má, jsem se doposud vyhýbala. I u této knihy jsem přemýšlela,zda ji mám číst, ale nakonec jsem jí dala šanci a musím říct, že překonala mé očekávání. Sice nedosahuje kvalit pozdějších děl - hlavně těch, ve kterých je můj milovaný Poirot - ale i tak je to dobrá detektivka se silně romantickými prvky. Nebo romantika s detektivními? :-) Pasáže z deníku velmi vtipné. Pachatele jsem neodhadla, takže jsem byla napjatá až do konce, což jsem byla jen ráda!

Cvancur
19.12.2022 1 z 5

Vlhké sny Agathy Christie. Čitateľné sú len kapitoly z denníku poslanca Eustace Pedlera. Zlatý Hercule Poirot alebo slečna Marplová.

Ester71
15.12.2022 5 z 5

Občas jsem se trošku ztrácela mezi postavami, ale nakonec jsem se našla. Závěr jako vždy překvapivý, padoucha jsem zase neodhalila.

Vesmich
06.11.2022 5 z 5

Agatha občas uvede na scénu nějaké takové svěží mladé dobrodružné typy a pěkně je protáhne akcí! Tady ještě cesta po Jižní Africe a vlakem k tomu. Já tuhle jela vlakem do Ostravy, bylo to docela příjemné, ale že bych v tom chtěla trávit týdny a měsíce, to nevím. Asi to bývávaly nějaké společenštější vlaky. Pěkně s jídelním vozem, tady má pán celý svůj vagón, který mu tu či onde pěkně k soupravě připojí..k tomu špionáž, revoluce, diamanty..na konci knihy jsem byla uhoněná jak ratlík!

NemcovaKN
21.09.2022 4 z 5

Je to malinko i takový dívčí román, ale s velmi zajímavou zápletkou. Samozřejmě, že jsem nevěděla, kdo je pachatel až do úplného konce. Jak jen to ta Agatha Christie dělá? :-)
A velmi vtipné byly kapitoly z deníku poslance E. Pedlera, u těch jsem se opravdu zasmála.

LahoferRose
04.09.2022 5 z 5

Jak já zbožňuji ranou tvorbu Agathy Christie! Velká špionáž mi k ní úplně nesedí, ale jinak mne ohromně baví ty mladé, neohrožené, trošku naivní, po dobrodružství bažící dívky. A ten britský humor. Ten se v HP objevuje tak pomálu. Škoda. Příběh mi příjemně utíkal, zasmála jsem se a vraha opět neuhádla. Osvěžující četba.

Forest66
04.08.2022 4 z 5

Můžu říct, že mě pachatel opět pěkně překvapil :) Ale jak řekl Sherlock Holmes: Vyloučíte-li vše nemožné, to co zůstane, byť sebenepravděpodobnější, musí být pravda

Kulda1981
22.04.2022 4 z 5

Od této veleznámé autorky pro mě méně známější kousek z počátku její tvorby. Dobu mi trvalo, než jsem se prokousala začátkem, ale pak už se mi zalíbila.