mrwendor mrwendor komentáře u knih

☰ menu

Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět Aleš Palán

Paráda. Velmi příjemné počtení, kdy jsem přitakával autorovi nad jeho myšlenkami.

20.06.2020 5 z 5


Atómové návyky Atómové návyky James Clear

Knihu jsem přečetl jedním dechem, protože je dobře strukturovaná a pěkně napsaná. Nechybí vysvětlující příklady na reálných příbězích, kdy to mnohdy může být obtěžující, avšak ne v tomto případě. Kniha má dobrý flow - dá se do ní ponořit. Občasné vyrušení v podobě poznámky do deníku, kdy mimovolně jsem knihu na pár chvil odložil beru jako velmi přínosné. Nestává se mi často, abych si chtěl poznačit nějaký fakt z tohoto typu knih. Spojení této knihy a knihy metoda Bullet Journal je neprůstřelná dvojka. Zavést systém, ověřovat jeho funkci, nemít přehnané ambice, dodržovat nastavené pravidla, postupně zvedat laťku, cíl rovná se cesta...toť ve zkratce.

06.06.2020 5 z 5


Na sever Na sever Scott Jurek

Páni! To byla jízda! Teda spíš plazením v terénu přímo v před. Ještě teď mě z toho bolí nohy, jak jsem při čtení zatínal svaly a byl se Scottem na AT. Dokázal to, to už jsem věděl, avšak popisem cesty v knize nezklamal. Čistá a krutá pravda z pohledu blázna a z pohledu těch, kteří ho v tom podporovali. Další povedená kniha od tohoto šílence.

18.04.2020 5 z 5


Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

Nevím kde začít. Takže začnu od konce. Při dočítání knihy jsem měl slzy v očích. Abych si mohl nakonec pěkně poplakat, tak bylo nutné oči poradně otevřít a to mi s touto knihou šlo dokonale. Naprosto neprůstřelně perfektně zpracovaná statistika. Díky knize jsem alergický na označení “rozvojová země”. Začal jsem, o tom co jsem se dočetl, debatovat s lidmi z mého okolí a knihu půjčuji dalším a debatuji s nimi jak to vidí oni. Při cestě do nejmenované země, mě snad všichni blízcí a známí odrazovali od této cesty a je to přesně tak jak je popsáno, sice je to jejich práce, ale média jsou mocný nástroj. Už tři měsíce nesleduji zprávy a můj život je pohodový. Obraz země (jako té rádoby koule) je nádherný bez masakrů a těžkostí. Takže než začnete vynášet soudy, zjistěte si fakta a nebo ještě lépe přesvědčete se na vlastní oči na daném místě jak to ve skutečnosti je. Svět je báječné místo pro život!

14.03.2020 5 z 5


Čtyřhodinové tělo Čtyřhodinové tělo Timothy Ferriss

Trochu “americká” kniha o způsobech jak přetvářet vlastní tělo pomocí legálně? dostupných prostředků. Má to něco do sebe, akorát se nemohu zbavit dojmu, že je doporučováno minimální cvičení jen třeba jednou týdně a o pár stran dál je uvedeno, že je potřeba ještě dělat to a to. Trocha negace a teď to pozitivní. Kniha je čtivá, hlavně pro aktivní sportovce. Je neuvěřitelné co všechno byl autor schopen svému (se svým) tělu udělat. Vybral jsem si pro sebe řadu praktických informací, které zařadím do svého života. Některé postupy jsou pozitivně popisovány i v dnešní době. A co si myslím už dlouho je, že vědecká obec jedno období doporučuje něco, aby v následujícím období uvedla, že je to naprosto nevhodné. Například konzumace vajec a cholesterol, živočišné tuky (máslo je dobré, špatné, dobré, špatné - je mi to úplně jedno, protože ho mám rád). Zajímavý je i náhled do zákulisí US sportu, kdy po zhlédnutí dokumentu bigger, faster, stronger a po dočtení této knihy ve mne přestaly hlodat pochybnosti o tom, jak to ve skutečnosti s těmi nadlidmi je.

14.03.2020 4 z 5


S růžencem v ruce S růžencem v ruce Gabriele Amorth

Otevřelo mi oči nejenom podrobné popsání jednotlivých části tajemství, ale změnilo to i názor, že se nejedná o nějaké nesmyslné mumlaní 40 minut před mší ( jak si někteří myslí). Chodíme do kostela? Jak kdo a jak kdy... v jiných náboženstvích se prostě vyznává více (okatě) a tak nějak všichni berou, že to k tomu patří. Zkuste se modlit růženec cestou do/z práce v MHD, a budete koukat jak všichni koukají. Přitom se jedná o modlitbu s ohromným potenciálem pro jednotlivce a pro společnost.

14.03.2020 5 z 5


Metoda Bullet Journal Metoda Bullet Journal Ryder Carroll

Něco podobného si vedu. I když je to předtištěný diář (filofax), tak si zaznamenávám nejenom úkoly, ale také myšlenky. Začal jsem, před dlouhou dobou, psát deník a takové výkřiky myšlenek do diáře (leuchtturm)....žel, nevydržel jsem dostatečně dlouho. Tato kniha by mi měla pomoci tyto dva systémy propojit. Příklady, které jsou v knize uvedeny ukazují praktický a faktický dopad na kvalitu (mistrovství) života. Hodně inspirativní kniha!

15.07.2019 5 z 5


Zlatá klec Zlatá klec Camilla Läckberg

Brilantní. Na dnešní dobu umocnění faktu, co dokážou sociální sítě a ne moc zdatná osoba ve virtuálním světě. Pani “F” má opravdu silnou náturu, ale pomsta je prostě Revenge a doslova ať to stojí co to stojí.

08.07.2019 4 z 5


Přednášejte jako na TEDu Přednášejte jako na TEDu Chris Anderson

Teď (TED) to jen všechno zkoušet a zkoušet.

06.07.2019 4 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Zajímavé uspořádání knihy. Bylo tam pět kapitol, totiž čtyři. Ne, tři...ulita! No prostě jsem z této knihy měl dvě noci beze snů. Kapitoly byly krutě dlouhé a autor to do vás pere hned od začátku, takže jsem četl se zatajeným dechem a neměl jsem moc možností se nadechnout. Prostě jedna pecka za druhou. Je to pravda nebo fikce? To musí zjistit každý sám, osobně, v Tribeči. Zvláštnosti je, že jako na potvoru nejsou žádné hmatatelné důkazy. Něco se pokazí, rozbije, ztratí... to nemění nic na tom, uspořádat další a další objevné expedice. Ale beze mě. Vrcholová kniha 05/06/2019, lesy jsou hluboké a šumí, David

05.06.2019 5 z 5


Němý křik Němý křik Angela Marsons

Napínavé, avšak tušil jsem jak to dopadne a kdo je vrah.

03.05.2019 3 z 5


Žádná mise není nemožná: Nejslavnější vojenské operace Žádná mise není nemožná: Nejslavnější vojenské operace Michael Bar Zohar

Pokračování knihy Mosad, ikdyz se to částečně krylo. Akce popsané v Mosadu zde byly podrobněji popsány. Raději nechci přemýšlet nad tím, co se kolem nás (bez našeho vědomí) děje.

30.03.2019 3 z 5


Mosad: Nejslavnější operace izraelské tajné služby Mosad: Nejslavnější operace izraelské tajné služby Michael Bar Zohar

Nasadil jsem si černé brýle a jdu si koupit letenku, ale kdybych řekl kam, musel bych vás eliminovat... Vnitřní pohled z vnějšku na jednu špionážní agenturu, která ovlivňuje dění na celém světě. Je v této knize všechno pravda nebo jde jen o další dezinformační akci?

10.02.2019 4 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Osudy lidi spojených válkou. Všechno jednou skončí, otázka je však jak?
Odlišný pohled na válku nevidomýma očima. Příběh mě tak vtáhl do děje, že mám chuť pohladit si surmovku.

01.01.2019 4 z 5


Čarodějnice Čarodějnice Camilla Läckberg

Klasická Camilla. Děj byl napínavý ostatně jako u předešlých v sérii. Tečka na závěr ohledně protkaného děje “honu na čarodějnice” byl tak trochu navíc. Celou dobu jsem čekal, co se z toho vyklube. Proto jen 4 hvězdy.

13.07.2018 4 z 5


Odveta Odveta Joelle Charbonneau

Ze začátku perfektní pokračování předchozích dílů. Ke konci slátanina, která úplně pokazila dobrý dojem vyvolaný předchozími díly. Na druhou stranu jsem čekal konec ala hunger games a ten se nekonal, takže jsem rád, že jsem dočetl až do konce.

23.06.2018 2 z 5


Zrada Zrada Joelle Charbonneau

Ani nevím co napsat. Přečetl jsem jedním dechem. Pokračování skvělého prvního dílu a rozvedení děje do dalších dimenzí.

23.06.2018 5 z 5


Zkouška Zkouška Joelle Charbonneau

Hunger games v jiném podání. Dost otevřených otázek a to je také důvod, proč se těším na pokračování.

13.06.2018 4 z 5


V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Co jsem to jenom chtěl napsat... Rozhodně precizní nakažlivě napínavé počtení. Ze začátku jsem byl dějem tak pohlcen, že jsem stále kontroloval jestli: jsem zamknul, zhasnul, zastavil vodu... Konec měl rychlý spád a jenom to podtrhlo napínavost celého děje.

01.06.2018 5 z 5


Selfies Selfies Jussi Adler-Olsen

Po delší době jsem se vrátil na oddělení Q. Ke konci knihy jsem měl knedlík v krku a byl v takové tenzi, jako vězeň před propuštěním. Napínavé. Dojemné. Brilantní. Další díl do skládačky osudů...

20.05.2018 5 z 5