Na sever

Na sever https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391140/bmid_na-sever-RD7-391140.jpg 4 47 10

Scott Jurek, živoucí legenda amerického i světového ultramaratonu, už měl léta nejlepších výkonů za sebou a cítil, že pomalu pohodlní. Jenže do starého železa se mu ještě nechtělo, a tak se odhodlal podniknout další dobrodružství – největší a nejnáročnější ze všech. S podporou manželky Jenny se rozhodl pokusit o nejrychlejší zdolání „Zeleného tunelu“, 3500 kilometrů dlouhé Appalačské stezky vedoucí z „hlubokého jihu“ Georgie až do Nové Anglie. Jurek si jako velezkušený ultramaratonský harcovník nedělal iluze, že takový podnik bude procházka růžovým sadem, ale realita překonala všechna očekávání. Brutálně upřímný záznam o běžci za zenitem, který se musí při své závěrečné a nejtěžší zkoušce bezmála zničit, aby si dokázal, že je stále tím, kým býval.... celý text

Přidat komentář

Tomas@S
05.03.2023 5 z 5

Od Jurkera jsem četl již jeho prvotinu Jez a běhej, která se mi moc líbila. Když jsem zjistil, že se pokusil zdolat rekord AT stezky a navíc o tom napsal knihu, jen jsem čekal až bude k mání v knihovně. A opravdu kniha nezklamala. Jednak se výborně čte, popisuje jednak jeho nový život po hvězdné kariéře ultra běžce, motivaci a přípravu na pokus o rekord, vlastní průběh výpravy a závěrečný úspěch. Rekord sice nevydržel dlouho, hned následující rok ho překonal jeho kamarád, oba si vlastně vzájemně pomáhali.
Zajímavé rozhodně byly i pasáže z pohledu jeho manželky, která se starala o doprovod. A taky jak se kolem celého pokusu, který nebyl ze začátku ani moc veřejný, stala událost sledovaná celou komunitou lidí okolo AT a ultra běhu. Bez vzniklé podpory by zůstalo jen u pokusu, jelikož přípravy byly velmi podceněny.
Současný rekord AT je ještě o pět dní rychlejší, což je neuvěřitelné, to je cca 80 km každý den v terénu.

Jerry H
03.04.2022 5 z 5

Jen tak dál Scotte. Radost se rodí z bolesti. Moc jsem si tu knihu užil.


Crozz
30.04.2021 4 z 5

Skvělá kniha, jako běžec sem si to užíval.

PavlaTr
15.01.2021 5 z 5

Krásná kniha !! Strhující příběh - přečetla jsem jí jedním dechem . Neuvěřitelné ,co všechno člověk dokáže .

Melic
18.12.2020 4 z 5

Dávám 4 hvězdy, protože se nemůžu ubránit srovnání s Jez a běhej. To mě oslovilo o trochu víc. Ale není divu, vždyť tato kniha popisuje jen měsíc a kousek ze života Jurka, zatímco předchozí obsahuje snad desítky závodů, receptů a mnoho let života. To při podobném rozsahu připomíná situaci, kdy by hudební fanoušek srovnával "best of" a řadové album oblíbené kapely. Přesto super knížka, krom děje samotného obsahuje i pár stran s pěknými fotkami dobrodružství z apalačské stezky. A musím přiznat, že když jsem knihu dočetl a prohlížel si ty fotky, byl jsem celkem naměkko.

kure91
29.04.2020 5 z 5

Super knížka, líbila se mi snad i víc jak Jez a běhej, Scotta tu potkáváme jako bývalého ultra šampiona, který už má doby své největší slávy za sebou, avšak rozhodne se dát si největší běžeckou výzvu. Líbila se mi deníková forma, kdy je poměrně podrobně popisováno, co s sebou takováto štreka nese a jak se na člověku projeví, hodně zajímavý náhled na věc přidaly části, kdy celé dění ze svého úhlu pohledu popisuje Scottova žena. Takže abych to shrnul, je třeba si zapamatovat mnohé pasáže, aby až člověk bude mět při svém pobíhání myšlenky na to, že už to dál nejde, tak aby věděl, že to dál jde a to ještě pořádně dost.

mrwendor
18.04.2020 5 z 5

Páni! To byla jízda! Teda spíš plazením v terénu přímo v před. Ještě teď mě z toho bolí nohy, jak jsem při čtení zatínal svaly a byl se Scottem na AT. Dokázal to, to už jsem věděl, avšak popisem cesty v knize nezklamal. Čistá a krutá pravda z pohledu blázna a z pohledu těch, kteří ho v tom podporovali. Další povedená kniha od tohoto šílence.

Honey19
28.01.2020 3 z 5

V knize je popisován obdivuhodný výkon Scotta, který chtěl vytvořit rekord v běhu Appalačskou stezkou. Já jsem celkově asi čekala víc cestopis (ačkoliv to nebylo nikde avizováno). Kniha popisuje pocity Scotta a jeho ženy při zdolávání stezky. Ke konci už jsem měla pocit, že tato cesta pro něho a jeho ženu byla velké trápení, nutilo mne to neustále přemýšlet, zda ten rekord stojí za ta trápení a zdravotní komplikace. Chápu, že bez sebezapření by nebyl tam kam se dostal. Jeho výkony jsou obdivuhodné.

simona5r
18.07.2019 5 z 5

"Proč by někdo dobrovolně podstupoval takové trápení?"
Tuto otázku jsem si během čtení knihy položila několikrát. Scottova a Jennina cesta byla obdivuhodná, každý se musel v určitých ohledech dostat až na samé dno. O to důležitější je mít kolem sebe přátelé a jeden druhého. Opravdu obdivuhodný výkon.

bara7489
12.05.2019 4 z 5

Na Apalačskou stezku se ročně vydávají tisíce chodců, ale pouze jeden ze čtyř ji projde celou. Zabere mu to v průměru 5 - 7 měsíců a musí při tom ujít 2 190 mil (3 524 km). (http://www.appalachiantrail.org)

Scott Jurek, ultraběžec, se rozhodne tento trail pokořit a při tom stanovit světový rekord v rychlosti jeho zdolání.
Tahle knížka spíš než o běhání je o překonání sama sebe i nepřízně počasí, o posouvání vlastních limitů za hranice možného a o tom, jak je důležité, být ve správnou dobu obklopen správnými lidmi.

"Proč?
Tohle jsem.
Tohle dělám."

Štítky knihy

běhání, běh

Autorovy další knížky

Scott Jurek
americká, 1973
2013  90%Jez a běhej
2019  87%Na sever

Kniha Na sever je v

Právě čtených5x
Přečtených66x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených6x
Knihotéce37x
Chystám se číst59x
Chci si koupit21x
dalších seznamech3x