Mosad: Nejslavnější operace izraelské tajné služby

Mosad: Nejslavnější operace izraelské tajné služby https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167202/bmid_mosad-nejslavnejsi-operace-izraelsk-ikS-167202.jpg 5 102 18

Knihy Mosad: Velké operace se v Izraeli prodalo více než 120 000 výtisků a stala se v té zemi nejprodávanější knihou všech dob. Živě představuje ředitele, agenty a nejpozoruhodnější mise legendární tajné služby, která patří k nejuznávanějším a nejobávanějším na světě. Autoři zaznamenávají nejen úspěchy, ale i přehmaty tajné služby, pramenící převážně z přílišné arogance jejího vedení.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

Mossad - The Greatest Missions of the Israeli Secret Service , 2012


více info...

Přidat komentář

sakro
12.02.2023 5 z 5

Obsahově skvělá kniha. Občas pokulhává logika sdělení, občas jazyk a forma. Ale fakta sdělení tyto drobné mouchy spolehlivě eliminují. Asi nikdo se nedokáže plně vžít do reálného světa izraelců, kteří jsou po celou dobu trvání svého státu v nějakém druhu ohrožení. Vznik Mosadu vyplynul logicky z nutnosti obrany a to, že je dnes považován za jednu z nejlepších tajných služeb na světě je zase dáno tím, že byl nucen po celou dobu své existence být ve střehu. Každého asi kniha nezaujme, ale kdo se alespoň trochu zajímá o světovou politiku, činnost tajných služeb a militarii obecně, ten ji jistě ocení.

jan7760
21.12.2022 5 z 5

Prečítal som už zopár kníh zaoberajúcich sa problematikou a históriou Mosadu, táto vyšla ako najlepšia. Možno by som prijal obsiahlejší opis niektorých operácií, ale inak je kniha výborná, núti človeka k ďalšiemu bádaniu na nete, odporúčam...


hanzmb
31.01.2022 5 z 5

Perfektní čtení. Bylo to pro mě i studium historie. Minimálně od r. 1968 bylo vše o Izraeli tabu a už předtím nic moc, protože socialistický tábor podporoval Araby. O Eichmannovi jsme samozřejmě věděli. O likvidaci Černého září už ne. Zpětně si to porovnávám tedy alespoň s Allonem a vidím, co byla Silvova literární fikce a jak to bylo skutečně. Souhlasím s Jokerem, jediný slabší bod to nelogické roztržení.

Joker208
12.05.2021 3 z 5

Některé kapitoly psané čtivě, některé méně. Trochu mi vadilo to nelogické rozdělení honu na Íránské vědce, kdy část se nacházela na začátku knihy a zbytek na jejím konci. Na úplném konci už mi bylo celkem jedno kolik dostali jaderných fyziků, a na kolik mají ještě počíháno.

shelma
04.03.2021 5 z 5

Mosad chrání svými akcemi bezpečnost Izraele, ale i mír nejen v Asii. Díky za něj. Skvělá kniha.

Etela
25.12.2020 5 z 5

To je tak, když máš sousedy, kteří ti nedají pokoj

jarda155
10.11.2020 5 z 5

Průřez nejen historií operací této tajné služby ,ale zaroveň i historií Izraele.
Ocenuji,že se nebojí přiznat i to ,že se ne vždy vše povede.

Venda32
26.04.2020 5 z 5

Výborně sepsána kniha, za kterou evidentně stojí časově náročná práce, kdy se museli autoři prokousat kvantem materiálu a pak z toho udělat čtivé příběhy. Kniha je napsaná způsobem, ze kterého nekřičí: "Mosad je nejlepší a bezchybný", ale autoři se snažili o vyrovnaný obrázek na fungování organizace.
S nadsázkou napsáno, po čtení některých kapitol, jsem byl na některé hrdiny tak hrdý, že jsem si připadal jako Izraelec.

1amu
02.10.2019 5 z 5

Lépe než Jadran se k této knize nikdo jiný na tomto fóru nevyjádřil. To, že jde o zřejmě nejuznávanější a nejobávanější tajnou službu na světě se všeobecně ví. Přesto žasneme, když se dozvíme o každém nejnovějším úspěšném případu. Pravdou je, že i ti nejlepší někdy něco pokazí, respektive nedovedou do úspěšného konce. Buďme realisté, i tito lidé mají (i když jde o minimum) slabší chvilku.
Nejvíce na mě zapůsobil závěr knihy, kde se popisují operace "Bratři", "Mojžíš", "Královna ze Sáby" a "Šalamoun", který popisuje obrovskou zásluhu MOSADU na přepravě etiopských Židů- Falašů do jejich biblické země vyvolené, do Izraele.
Úžasně vykonaná práce v létech 1978-1982, o které toho moc nevíme.

Poetika_slov
21.03.2019 5 z 5

Naprosto vynikající kniha, která ukazuje skutečně náročné akce Mosadu. U některých kapitol se až tají dech na tím, jak vážné byly události, které mohly změnit dnešní svět. Jejich oddanost svému odkazu zasluhuje právem obdiv a respekt. Ač jejich práce vybírá svou daň, i přesto se díky nim podařilo dopadnou nejednoho nacistického zločince či zneškodnit bombu.

mrwendor
10.02.2019 4 z 5

Nasadil jsem si černé brýle a jdu si koupit letenku, ale kdybych řekl kam, musel bych vás eliminovat... Vnitřní pohled z vnějšku na jednu špionážní agenturu, která ovlivňuje dění na celém světě. Je v této knize všechno pravda nebo jde jen o další dezinformační akci?

Wladimirski
12.11.2018 5 z 5

Impozantní dílo. Je téměř neuvěřitelné, jak se autorům podařilo shromáždit takové množství více méně utajovaných skutečností do takových detailů, souvislostí, jmen, časových a místních dat a poskládat je do čtivých příběhů jednotlivých operací. Kromě poutavého a napínavého čtení kniha přináší vysokou informační hodnotu.

Azmodan
13.05.2018 5 z 5

Pokud někoho tato tématika zajímá je pro něho tako kniha nutnost! Kniha popisuje nejvýznamnější mise této tajné služby a člověk tak pronikne do neuvěřitelných příběhů. Co mě na knize nejvíce zarazilo je její čtivost. Nejsem žádný závodník ve čtení, písmenka louskám jako veverka ořechy, přesto jsem tuto knihu přečetl asi za dva dny, prostě mě to táhlo a já si užíval ty neskutečné příběhy. Neskutečná profesionalita, neskutečná informovanost a neskutečná morálka, posunování hranic a realizování akcí, o kterých by jiní ani nepřemýšleli pro jejich neuskutečnitelnost! Možná by se západní země od nich mohly učit jak řešit různé teroristické hrozby (protože některé hrozby nevyřešíte tím, že o nich budete povídat, viz např. Černé září). Ale i Mosad uměl šlápnout vedle a ani Mosad nemá patent na dokonalost a neomylnost. O to zajímavější je o tom všem číst! Snad jen škoda, že některé mise nebyly popsány detailněji (operace Entebbe nebo záchrana Židů z Etiopie, potažmo ze Súdánu a s tím spojený světový rekord v obsaditelnosti Boeingu 747). Vřele doporučuji každému!!!

Dymond
17.01.2018 5 z 5

Tuto knihu jsem si koupila asi před dvěma lety, ale až teď jsem se k ní dostala. Musím říct, že jediná její chyba je, že jsem si ji nepřečetla dřív. Je naprosto super...

borsalino_csfd
24.04.2017 4 z 5

Kniha je pojata jako stručný výčet nejslavnějších akcí izraelské tajné služby Mosad. Nicméně chybí širší souvislosti a dopady. Zpravidla jedna akce vyvolala reakci, a to buď hned nebo až za pár let, což v důsledku vyvolalo další akci, což bez širších znalostí problematiky izraelsko-arabských válek a sporů nelze spojit. Příkladem jsou třeba dalekosáhlé dopady šestidenní války, které se tahly až do osmdesátých let a likvidaci OOP. Autoři trochu ujeli s Eichmannem, neboť honba za nacistickými zločinci nebyla na konci padesátých let v kurzu, neboť měl Izrael mnoho jiných startostí, zejména s dopady suezské krize. Ale jinak je knížka velmi čtivě napsaná a rozhodně stojí za přečtení. Když se ale budete chtít do tématu důkladně ponořit a prohrabávat se nekonečnými souvislostmi, pak zvolte knížku "Mossad - Izraelské tajné války 2006, I. Black".

jadran
25.09.2016 5 z 5

Skvělá kniha. Paradoxně asi společně s Arabsko-izraelskými válkami a Dějinami státu Izrael asi to nejlepší pro základní pochopení problematiky existence státu Izrael. Kromě literárně dobře zpracovaného textu je obdivuhodná hloubka, ale také maximální míra objektivity obou (nevím proč je zde vynechán Nisim Mišal) autorů. Není to ani kovbojka, ani adorace za každou cenu, pro toho, kdo má rád špionážní problematiku a státu Izrael drží palce přinese kniha nejen zábavu, ale i velice plastický obraz těch událostí, které jsou už uzavřeny, ale také řadu překvapení a ukázku toho, že dokonalý není nikdo a nic. Neznámé souvislosti objevení a zadržení rakouského nacisty Eichmanna nebo spolupráce Izraelců s bývalým elitním Hitlerovým zabijákem Skorzennym je hodně překvapující. Pokud dostanete do ruky tuto knihu, na tu druhou, kde je v názvu Mossad se dvěma s už nemusíte sahat.

Centurion
19.02.2016 5 z 5

Výborná kniha, chytne a nepustí. Popsané nejslavnější operace Mosadu. Některé popisy operací jsem četl i dvakrát po sobě, opravdu zajímavé. Doporučuji

wally
20.02.2014 5 z 5

Skvělá a báječně napsaná kniha....člověk tak nějak pamatuje, že někde kdysi dávno něco bouchlo, nějakého teroristu zabilo atd...tato kniha těmto matným vzpomínkám dává obrysy a tvář lidem stojícím kolem. Mosad je pojem v špionážním světě, jde o skvěle organizovanou agenturu, která Židům dává naději a pomáhá ať jsou kdekoliv na světě.... Popravdě si po přečtení této knížky nejsem jistý ani vlastními sousedy :-)))

Štítky knihy

tajné služby Izrael zpravodajské služby populárně-naučné publikace Mosad

Autoři knihy

Michael Bar Zohar
izraelská, 1938
Nissim Mishal
izraelská, 1949

Kniha Mosad: Nejslavnější operace izraelské tajné služby je v

Právě čtených5x
Přečtených136x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených10x
Knihotéce101x
Chystám se číst94x
Chci si koupit26x
dalších seznamech3x