Momana Momana komentáře u knih

☰ menu

Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Oblíbená knížka mojí mámy, kterou mi tisíckrát dokola omílala. Až po přečtení jsem jí dokázala pochopit. Je to krásná kniha, za mě jediná svého druhu, zapamatovatelná, výrazná, filozofická. Z minulých životů mi nejvíc utkvěl v hlavě ztroskotanec na opuštěném ostrově. Moc hezké, pestré povídání.

23.04.2024 5 z 5


Osamělost prvočísel Osamělost prvočísel Paolo Giordano

Za mě je to krásná, surová, upřímná kniha, která ve mně asi bude dlouho doznívat. Oba protagonisti mají temnou duši zasaženou osudovými ranami, a psát román z hlediska takových lidí není vůbec jednoduché, často to pak vede ke kýčovitému, težkopádnému výsledku. To naštěstí není tento případ, celá kniha byla přímo protkaná melancholií, kterou jsem jí ale naplno věřila a pohltila mě.

23.04.2024 5 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Moc hezky a čtivě psaná kniha přibližující život obyčejných lidí na přelomu 19 a 20 století. Moc se mi líbilo, že jsem mohla jako čtenář "růst s postavami" a sledovat jejich osudy. Každá postava je jedinečná a všechny dějové linky jsou zajímavé a bádají k dalšímu čtení.

23.04.2024 5 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Není to úplně literární skvost, ale velmi čtivá kniha, promyšlený děj. Doporučuji třeba na dovolenou, kde jsem ji četla já, a nechtěla se odtrhnout.

07.02.2024 4 z 5


Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

Pokud umíte o knihách trošku přemýšlet a neberete literaturu jen jako kopec zábavy, tuhle knihu si zamilujete. Brilantně napsané, zajímavé myšlenky, postavy, děj, a hlavně smysl za tím vším.
Nenechte se odradit lidmi, kteří nepochopili :)

07.02.2024 5 z 5


Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Tohle je absolutně brilantní dílo. Je mi trochu smutno z některých komentářů lidí, kteří jej zkrátka vůbec nepochopili. Ne, nejde o obraz Ruska, ale o obraz lidské duše, který je naprosto geniálně pojat. Jako psycholožka se mám od pana Dostojevského i ohledně psychologie stále co učit a smekám klobouk. Určitě se k ní v životě vrátím ještě spoustukrát.
Postaba Razumichina a Soni budou už navždy jedny z mých oblíbených literárních hrdinů. Přináší do temného světa světlo a naději, kontrast.
Všechno je dokonale promyšlené, zajímavé, a i přes náročnost také velmi čtivé. Navždy díky za taková díla!

07.02.2024


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Možná je to tím, že přečtení této knihy předcházelo čtení brilantního Zločinu a trestu od Dostojevského, a tudíž doslo k nevědomému porovnávání literární zdatnosti autorů, ale zkrátka mi tato kniha přišla dost oddychová, zmatená, příliš prvoplánová. Do poloviny knihy se vlastně jen seznamuje s postavami, a i když je to čtení zajímavé, přijde mi tak nějak narychlo splácané a přeplněmé událostmi, aby si čtenář oné prvoplánovosti díla nevšiml.

07.02.2024 2 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Krásné čtení a hluboký příběh, přečteno za pár dní

07.02.2024 5 z 5


Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Tahle kniha mi pomohla cítit se nekonečně.
Vnímat to, co se okolo mě děje, a brát to prostě tak, jak je.
Hlavní postava Charlie je neskutečně inspirativní, obdivuju to, jak jej autor vykreslil a ukazuje svět jeho očima.
Těším se, až si ji jednou přečtu znovu.

10.09.2023 5 z 5


O smrti a životě O smrti a životě Irvin D. Yalom

Tato kniha mi dodala chuť žít naplno, nebát se hlubokých, existenciálních otázek a hledat se uprostřed toho chaosu, který zažíváme. Obdobuji vztah Dr. Yaloma a jeho manželky, a jejich vyprávění o smíření se se smrtí svou i svého milovaného partnera mi bude zaryto do srdce ještě dlouho.

25.05.2022 5 z 5


Kreutzerova sonáta Kreutzerova sonáta Lev Nikolajevič Tolstoj

Velmi překvapivá kniha. Úvahy i příběh jsou nevšední, jakoby ani nevznikly v období Tolstého. Kromě poutavého příběhu především prostor k zamyšlení se nad postatou partnerských vztahů.

15.04.2022 5 z 5


Hovory k sobě – ohlédnutí za psychoterapií Hovory k sobě – ohlédnutí za psychoterapií Irvin D. Yalom

Ač jsem se snažila tuto knihu číst tak, abych si něco odnesla z přemýšlení a technik významného psychiatra, nemohla jsem si nepokládat otázku, kolik otázek a kolik problémů, s nimiž se potýkají Yalomovi pacienti, si v sobě nesu já sama. Kniha se mi tak stala skvělým prostředkem nejen ke vzdělání, ale i k sebepoznání, které je pro výkon jakékoli pomáhající profese klíčové. Knihu moc doporučuji nejen těm, kteří se zajímají o psychoterapii - lidské příběhy a niterný svět postav jsou krásně popsány, věřím, že si v tom každý najde to své.

15.04.2022 5 z 5


Nevědění Nevědění Milan Kundera

Nepřekonala sice mou oblíbenou Nesnesitelnou lehkost bytí, svým příběhem, motivy i nevšedními myšlenkami, které jsou důvěryhodné už jen díky Kunderově životě, který se v mnohém tak podobá tématu románu, také nabízí jedinečný čtenářský zážitek. Nevědění - co všechno se pod pojmem skrývá?

15.04.2022 4 z 5


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Neobyčejný vnitřní svět na pohled obyčejných postav. Vrátila mi zpátky chuť přemýšlet, ptát se a číst.

30.12.2021 5 z 5


Mít nebo být? Mít nebo být? Erich Fromm

Kiha přináší jakési až "probuzení", je jedndou z těch, které po přečtení nepřestanou ovlivňovat každodenní život a přemýšlení čtenáře. Měla jsem pocit teleportování se do myšlenkového světa autora, místy jsem z toho cítila až určitou bázeň.
První část knihy se mi moc líbila. Zběsile jsem si myšlenky zapisovala, aby mi z ní něco v hlavě zůstalo. Jediné, co bych vytkla, je závěrečná kapitola. Bohužel, ačkoli se mi líbilo ponoření autora do celé problematiky "mití či bytí", nemůžu souhlasit s většinou praktických implikací.

17.04.2021 4 z 5


Příběh nového jména Příběh nového jména Elena Ferrante

První díl neřadím do mých oblíbených knih, zaujal mě ale natolik, že jsem si ten druhý přece jen koupila. Toho určitě nelituji, naopak mě příjemně překvapil a v několika ohledech byl dokonce lepší, než ten první. Pokud po přečtení prvního dílu váháte, myslím, že neuděláte chybu, dáte-li jí šanci :)

25.03.2021 5 z 5


Přežila jsem Přežila jsem Immaculée Ilibagiza

Je to příběh o víře a naději. Autorka je bezpochyby znamenitá, inteligentní a neuvěřitelně odvážná žena. Chvílemi jsem měla pocit, jakobych byla sama součástí příběhu. Kniha nese nejen silné poselství, ale i poutavý příběh se schopností otisknout se na srdce čtenářů.
Příběh jako takový hodnotit nelze, těžko si představit, co musela autorka prožít. Hodnocení se tedy týká čistě jazykové stránky textu.

25.03.2021 4 z 5


Modlitba argentinských nocí Modlitba argentinských nocí Marek Vácha

Ta kniha je plná tak krásných myšlenek! Je mi nesmírně líto, že je Bůh v myslích tolika křesťanů uvězněn v krabici, a na panu Váchovi se mi velmi líbí to, s jakou otevřeností Ho hledá ve všem okolo, že se nebojí tyto krabice otevírat a poukazovat na argentinské nebe. O tom je tato kniha:)

23.03.2021 5 z 5


Láska vítězí: Kniha o nebi, pekle a osudu každého člověka Láska vítězí: Kniha o nebi, pekle a osudu každého člověka Rob Bell

Je to kniha, která není ideální pro zodpovídání otázek, ale výborná pro to, aby byly vůbec kladeny,a to by mělo být základem. Osobně jsem vzhledem ke všem kontroverzím čekala něco více překvapivého, více šokujícího. Netvrdím, že souhlasím se vším, rozhodně bych ale knihu nenazvala "antibiblickou", jak tvrdí spousta lidí-možná je třeba vyjít z krabice, otevřít se jiným interpretaacím, o kterých nelze tvrdit, že jsou horší.
Líbí se mi pokora, se kterou autor přistupuje k tématům, o kterých pojednává. A vedle hlubšího zamyšení se nad velkými tématy jsem se i bavila :)

05.03.2021 4 z 5


Poutníkův návrat Poutníkův návrat C. S. Lewis (p)

Lewis znovu dokázal, že je opravdu Umělcem. Jeho schopnost "přeložit" realitu do světa fantazie je neuvěřitelná. Knihu jsem dočítala s těžkým srdcem-je jen málo takových. Patří mezi ty, které lze číst několikrát, mezi knihy s hlubokým poselstvím, jež je třeba čas od času znovu oprášit.

23.02.2021 5 z 5