Poutníkův návrat

Poutníkův návrat https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40303/poutnikuv-navrat-40303.jpg 4 56 9

Podtitul: Alegorická obhajoba křesťanství, rozumu a romantismu. Alegorická skladba vypráví o pouti moderního člověka k filozofickému idealismu.

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Vydavatelství Křesťanských sborů
Originální název:

The Pilgrim’s Regress , 1933


více info...

Přidat komentář

Luigi1
10.12.2022 2 z 5

Tak to jsem vůbec nepochopil.

HadleysHope
04.09.2022 2 z 5

Upřímně? Ten modernismus se mi tam nalíbil. Jako by to už do našeho světo skoro vůbec nepatřilo. Smutné, nenásilné, ale na mě to nezabralo.


Momana
23.02.2021 5 z 5

Lewis znovu dokázal, že je opravdu Umělcem. Jeho schopnost "přeložit" realitu do světa fantazie je neuvěřitelná. Knihu jsem dočítala s těžkým srdcem-je jen málo takových. Patří mezi ty, které lze číst několikrát, mezi knihy s hlubokým poselstvím, jež je třeba čas od času znovu oprášit.

Chesterton
05.11.2018 5 z 5

Myšlenkový svět tohoto muže zbožňuji :) Autentický, plný moudré fantazie, neotřelý, probouzející lásku, hravost, humor. . . . A ano, není pro lenivé čtenáře. Naopak dokáže lehce spící trochu probudit!

Simonovič
29.10.2017 5 z 5

Kniha ktorá má príbeh, ktorý vás donúti čítať ďalej. Na prvý pohľad naozaj dobrý príbeh, dej, a aj napriek tomu že sa v knihe črtajú kresťanské témy, nie je to prekážkou pre čitateľa. Avšak, akonáhle máte aspoň nejaký obraz o živote Lewisa, kniha naberá úplne nový rozmer - Pútnikov návrat som čítal hneď po jeho biografii, autor prepája svoj život s touto knihou. A ešte je to posledná vec k dokonalosti - pokiaľ knihu číta veriaci človek, objaví v nej zase niečo nové a výborné. Ak by som to mal zhrnúť, myslím si že zážitok z knihy bude mať každý kto ju zoberie do rúk, donúti zamyslieť sa na životom.

Tyet
16.06.2017 5 z 5

Velmi zajímavá alegorie C.S. Lewise připomíná díla středověkých básníků a trubadúrů. Adept Jan hledá mytologický Ostrov s velkou touhou v srdci, snaží se utéct z bigotního prostředí své rodné vísky Puritanie, a od Boha, který je v knize nazýván Majitelem (ďábel je zván Nepřítelem a peklo Černou dírou). Jak to dopadne, napovídá název. Nádherné alegorické scény nás nutí přemýšlet, knížka není pro lenivé čtenáře. Vybírám úryvek, který se mi moc líbil:
„Černá díra tedy existuje,“ zamyslil se Jan. „Přesto je Majitel tak laskavý a hodný?“
„Rozpoznávám, že ses pohyboval mezi Nepřítelovým lidem. V těchto dnech se snad nepoužívá nic tak často, jako nařčení Majitele z krutosti. Podobá se to Nepříteli, neboť on je v podstatě velice hloupý. Ještě se mu nepodařilo vypustit jedinkou pomluvu, která by se zdála aspoň trochu pravděpodobná. Obvinění z krutosti může každý lehce prohlédnout jako lež. Majitelovu reputaci by mohl poškodit přesvědčivějším argumentem, kdyby totiž rozhlásil, že Majitel je nenapravitelný hazardní hráč ... Nebyla by to sice pravda, ale bylo by to alespoň pravděpodobné, neb nikdo nemůže popřít, že Majitel bere na sebe nesmírná rizika.“
„Vraťme se, prosím, k obvinění z krutosti ...“
„Už se k tomu dostávám. Než by obhospodařoval zemi otroky v okovech, sáhl Majitel po rizikových, svobodných nájemnících. Protože jsou svobodní, není možné zamezit tomu, aby nenavštěvovali zakázaná místa a nejedli zakázané ovoce. Červi, které to v nich plodí, je nutí, aby jedli čím dál více.“
„Majitel s tím doopravdy nemůže nic udělat?“
„Majitel může všechno kromě protiřečících si nesmyslů. Jinými slovy – nesmyslná věta nic nezíská tím, že ji začínáme slovy: Majitel může ... Uznáš, že je úplným nesmyslem i pouhá představa toho, že můžeme někoho přinutit, aby svobodně přijal to, co už svobodně úplně zamítl. Nucení není nikdy svobodné.“

jiri8930
05.03.2017

Moc se mi to líbilo. Obecně je pro mě C. S. Lewis nejoblíbenější autor, i když v oblasti přírodovědné zoufale pokulhává. Oblast fantazie je uchvacující, logika celkem přesvědčivá a oblast lidské introspekce naprosto špičková. Poutníkův návrat jsem asi před dvaceti lety půjčil kamarádovi. Moc bych ho chtěl. Třeba digitálně na tablet. To je fuk. Zdá se mi, že to je mistrovo nejlepší dílo. Moje nejoblíbenější hláška: "Ale telátka pijí mlíčko!"

JLČ
16.11.2016 5 z 5

Tohle se mi moc líbilo, i když jsem to četl v mizerném českém překladu. Jde o alegorický příběh, putování křesťana, který se setkává s různými postavami, představujícími myšlenkové proudy a filozofie.

Finskej
09.02.2014 4 z 5

Méně - protože na vyjádření a pojmy náročnější a nakonec, pro velkou alegoričnost, i na fantasii - pochopitelné z Lewisových děl. Zatímco u jiných knížek tohoto autora lze bez váhání doporučit i laikovi, v tomto případě už jistá znalost v oblasti "co vlastně základní křesťanský náhled na skutečnost obnáší" nutná je. Jakmile touto znalostí čtenář disponuje, je celý Poutník velice zajímavá věc. Jakmile ne, bude zmatečný a nepochopitelný. Některé knihy zkrátka vyžadují vědomostní přípravu a tato mezi ně patří.