Meginho Meginho komentáře u knih

☰ menu

Mexikopedie 2 Mexikopedie 2 Eva Kubátová

Krásná, barevná, do detailu zpracovaná kniha, napsaná s upřímnou a opravdovou láskou k Mexiku.
Autorce moc fandím a jako milovnice Mexika oceňuji tu obrovskou práci a energii, kterou při psaní knihy musela vynaložit. Tady nejde jinak než 5/5!

16.02.2024 5 z 5


Mé cesty do hlubin mozku Mé cesty do hlubin mozku Martin Moravec

Časopisový rozhovor, který je příliš dlouhý, tak vychází knižně, rozhodně toto není naučná literatura. Jak píše Eldar80 pod mým komentářem, kniha nemá ani obsah.
Prof. Beneš je nepochybně velká osobnost ČR, ale mimo lékařské prostředí působí opravdu lehce arogantně, což jeho obrazu škodí, minimálně v této knize pana Moravce.
Zajímavé čtení, ale to celkové hodnocení knihy nad 90% mi přijde hodně nadhodnocené.

07.02.2024 3 z 5


Výživná kniha o jídle Výživná kniha o jídle Karolína Fourová

Krásný a vkusný design, cenné informace a užitečné tipy.
Ty stránky s recepty už mám pěkně zapatlané, protože některé recepty od Káji točím pořád (navíc jsou recepty perfektně a přehledně napsané).
Doporučuju i blog na stránkách autorky, je to radost obsahově i vizuálně :)

09.12.2023 5 z 5


Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih Matthew Perry

Sorry, Matty, ale chtělo by to víc pokory. Celkově by knize slušelo, kdyby byla napsaná laskavěji, ale chápu, že by to už pak neodráželo autorovu náturu.
Pokud milujete Chandlera, chce to varování, že po přečtení knihy budete na jeho představitele nahlížet jinak a nejspíš ne v tom nejlepším světle. Hodně věcí a frází se opakuje, a třeba ta poznámka na adresu Keanu Reevese byla úplně mimo.
Jako fanynka Přátel teď budu doufat, že s knihou přijde Lisa Kudrow nebo David Schwimmer.

24.10.2023 4 z 5


Vítězové Vítězové Fredrik Backman

Skvěle napsané vztahové linky a vykreslení hlavní hrdinové knihy (vlastně všichni hrdinové), ale ten závěr knihy, uf, nevím no...

Na Backmana určitě nezanevřu a budu vyčkávat další jeho knihy, přece jenom se mi bude po rodině Anderssonových a Ovičových stýskat. Po přečtení celé trilogie mám ale z toho závěru takové smíšené pocity. Medvědín 5*, My proti vám 5*, Vítězové 4*

11.10.2023 4 z 5


My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Backman je úžasný autor, o tom žádná. Ale rozhodně musí být i skvělý posluchač lidských příběhů, trablů a zraněných duší. No a potom to umí bravurně "hodit na papír", že jo :)
Druhý díl nezklamal, třetí mi už samozřejmě leží na nočním stolku. Tak nějak vám ty medvědínské postavy přirostou k srdci a vy si říkáte, že byste v jejich situaci asi nebyli lepší. 5*

12.08.2023 5 z 5


Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Těch prvních 100 stran se mi strašně táhlo, pak ale přišla jízda!
Backman umí charaktery, postoje, sny, bolesti, slabosti a silné rysy lidí krásně popsat.
A ta severská atmosféra mě taky baví. Skvělý čtenářský zážitek!

02.08.2023 5 z 5


Albánie Albánie Luigi Farrauto

Procestovali jsme Albánii v červnu 2023 a téměř vše bylo stále aktuální, průvodce skvěle posloužil.
Pokud se ale chystáte do Thethu, informaci z knihy o náročné prašné cestě, můžete ignorovat. Do Thethu už vede (sice hodně úzká) ale pěkná asfaltka :)

28.06.2023 4 z 5


Město páry Město páry Carlos Ruiz Zafón

Postava Andrease Correlliho je pro mě jedna z nejvíc fascinujících literárních postav. Kdykoli se u Zafóna objeví, vtáhne mě to naplno do atmosféry i příběhu.
Jsem ráda, že jsem se mohla s Correllim opět setkat, i když už mě dovydaná sbírka neokozloulila stejně jako samotná série pohřebiště.

21.05.2023 4 z 5


Vlčí štěstí Vlčí štěstí Paolo Cognetti

Cognetti má prostě dar přenášet své čtenáře do hor. To je jeho hlavní kouzlo.
Ucelený příběh v knize nenajdete, spíš náčrtky různých osobností, pro které jsou hory osudové.

06.05.2023 4 z 5


Osm hor Osm hor Paolo Cognetti

Osm hor se čte samo. I když jsem si až po přečtení musela říct, že ten text nemusel být tak čiště surový a některé věci mohl autor více rozvést.
Stejnojmenný film z minulého roku nese naprosto identickou atmosféru jako kniha - klobouček režisérovi!

01.05.2023 4 z 5


Měsíční močál Měsíční močál Howard Phillips Lovecraft

Moje TOP 3 povídky z těchto spisů:
1. Vyvrženec/Vyděděnec
2. Reanimátor
3. Měsíční močál

Měla jsem ale problém knihu dočíst. Budu si teď muset dát od H.P. Lovecrafta chvíli pauzu, jeho povídky se opravdu musí dávkovat.

01.05.2023 4 z 5


V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku Tim Marshall

Sakra povedená knížka! Kdybych učila zeměpis, tak ji dávám jako doporučenou četbu.
A myslím, že většina studentů by (snad) za ni byla ráda - aspoň na gymplu :)
Po přečtení mě Čína děsí zase o něco víc... Doporučuju a běžím pro navazující knížku mistra Marshalla!

15.03.2023 5 z 5


Hrobka Hrobka Howard Phillips Lovecraft

Moje TOP 3 povídky:
1. Chrám
2. Hrůzný stařec
3. Ultharské kočky (kdo miluje kočky, pochopí :))

Začínám číst Lovecraftův Komplet sebraných spisů postupně, Hrobka byla pro mě "seznamovací". Některé povídky mi nesedly vůbec. Musím se přiznat, že na Lovecrafta musím mít opravdový klid na čtení, nečte se úplně snadno. Nicméně věnovat některým jeho povídkám čas a 100% pozornosti se nepochybně vyplatí.

22.02.2023 4 z 5


Vlast Vlast Fernando Aramburu

Dávám 4/5 kvůli tomu, že jsem přečtení knihy chtěla vzdát. Autorův styl vypravování není pro každého. Do zhruba 150 strany jsem se ztrácela postavách i v ději, protože autor skáče po malých kouskách (= kapitolkách) od jedné postavy k druhé, a hlavně časově několik let tam a zpátky.
Nicméně později jsem se zorientovala a hodnotím román velmi kladně, na organizaci ETA se teď budu dívat jinýma očima. Postavy jsou bravurně vykreslené, musela jsem často přemýšlet nad tím, do jaké míry Fernando Aramburu líčí postavy na základě známosti opravdových lidí a opravdových příběhů. Nejspíš ve mně kniha bude rezonovat ještě dlouho.

18.12.2022 4 z 5


Ve jménu Gucci Ve jménu Gucci Patricia Gucci

Moc hezky a v úctě sepsané vzpomínky na Alda Gucciho! Ta knížka je krásná, je vidět, že autorka svého slavného tatínka opravdu milovala, poslední kapitola mě upřímně dojala.
Jediné, co knížku kazí, je ten strašný překlad do češtiny ( jak už je zmíněno níže), proto dávám o jednu hvězdičku méně.

Pozn.: V Itálii už vyšla kniha Allegry Gucci ( dcera zavražděného Maurizia a Patrizie Reggiani). Přemýšlela jsem, že si ji koupím, ať mám jiný pohled na tuto rodinu. No a nekoupím. Měla jsem ji v ruce, přečetla jsem si útržky a působí jaksi bulvárně, anotace mi přišla až pasivně agresivní. To jen tak pro zajímavost :)

15.10.2022 4 z 5


Dech: Nové poznatky o ztraceném umění Dech: Nové poznatky o ztraceném umění James Nestor

Bezpochyby přínosná kniha, ale musím říct, že jsem z ní zklamaná.
Poslední dobou jsou všechny knihy tohoto typu napsané stejným způsobem, zejména od amerických autorů: spousta zmínek o lidech, trpících těmi a těmi symptomy, rozhovory s odborníky, ale praktická stránka je ve finále upozaděna. Je to obrovská škoda, kniha měla potenciál být mnohem lepší. Myslím si, že s Dechovými technikami na konci knihy si mohl autor více "pohrát", jsem přesvědčená, že by to spoustu čtenářů ocenilo.

02.10.2022 4 z 5


Ájurvéda: Život v rovnováze Ájurvéda: Život v rovnováze Maya Tiwari

Nakladatelství Alferia rozdělilo přeložený bestseller autorky na dvě části, toto je ta první, teoretičtější, následovat bude vydání druhého dílu obsahující recepty. Musím říct, že se na recepty moc těším a určitě mi ani druhý díl nebude chybět v knihovničce.

Kniha je úvodem do ajurvédy, obsahuje jednoduchý test, kde si můžete ověřit, která dóša nebo kombinace dóš u vás převažuje. Dále v ní najdete seznam potravin, které jsou pro vás vhodné nebo například praktickou tabulku poměrů, jak správně vařit luštěniny nebo obiloviny.

Myslím, že je kniha povedená, vše je jednoduše vysvětleno, doplněno srozumitelným návodem, jak postupně a úspěšně s ajurvédou začít :)

19.05.2022 5 z 5


Zářijová světla Zářijová světla Carlos Ruiz Zafón

Zářijová světla se mi líbila víc jak Půlnoční palác, ale jak jsem se jednou nechala rozmazlit Pohřebištěm zapomenutých knih, tak už nejde nebýt k ostatním Zafónovým knihám kritická. Navození atmosféry bylo opět mistrovské, ale prostě v sérii Mlha něco chybí.

25.04.2022 4 z 5


Posilování stresem: Cesta k odolnosti Posilování stresem: Cesta k odolnosti Pavel Kolář

Název knihy může trošku mást potenciálního čtenáře. Kdyby se knížka jmenovala například "Cesta k odolnosti z pohledu lékaře", myslím, že by to bylo trefnější.
Labyrint pohybu se mi líbil a tento další titul p. doktora Koláře mě určitě nezklamal. Jen za tu nepovedenou vazbu by měl někdo dostat záhlavec, ta se opravdu nepovedla a kniha se rozpadá pod rukama.

15.04.2022 5 z 5