Město páry

Město páry https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492974/bmid_mesto-pary-RIz-492974.jpg 4 79 23

Kolekce povídek od autora bestsellerové série Stín větru se naposledy vrací do magického světa Barcelony a tajemného prostoru známého jako Pohřebiště zapomenutých knih. Sbírka příběhů sestavená samotným Zafónem a vydaná krátce po jeho náhlé smrti přináší nové informace o známých postavách a objasňuje historii stavby bájné knihovny. Přitom si však zachovává neopakovatelnou atmosféru dobrodružného, napínavého i vášnivého příběhu, který se vryl do paměti i srdcí milionů čtenářů po celém světě.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

La ciudad de vapor , 2020


více info...

Přidat komentář

zdenaR
18.02.2024 3 z 5

Opět jsem se přesvědčila, že povídky nejsou nic pro mě - příliš krátký děj.

jana4920
05.01.2024 4 z 5

Já prostě nemám ráda povídky. Když se začtu tak hned končí. Ale je to krásné rozloučení s dokonalým autem a tajemnou Barcelonou.


Magrata15
22.12.2023 4 z 5

Temné a většinou špatně končící povídky z magického světa Barcelony, navazující na sérii Pohřebiště zapomenutých knih.
Bylo to moc pěkné, a ve stylu C.R. Zafóna, jen mi trošku vadilo, že povídka po svém začátku brzy končila a někdy nebylo ani jasné, jak to dopadlo.

Iwíček
30.11.2023 5 z 5

Město páry od Carlose Ruize Zafóna je pomyslným završením autorovy série Pohřebiště zapomenutých knih, jež je vysoce ceněnou pro skvělé jazykové, tématické i dějové zpracování. Osobně jsem z této série četla Stín větru a moc se mi to líbilo. Když jsem v knihovně zahlédla tuto na Zafóna nezvykle útlou publikaci, rozhodla jsem si ji vypůjčit a musím říci, že se mi výběr vyplatil, protože ta kniha se četla velmi dobře a bavila mě od začátku do konce. Obsahuje 11 povídek, které se vzájemně prolínají. Vždy obsahují nějaký prvek, jenž příběhy propojuje. Ať už jde o postavu, či dějový zvrat. Knihu mohu vřele doporučit všem milovníkům postmodernistických románů a Zafónovým příznivcům.

Didi15
23.08.2023 4 z 5

Já prostě povídky nemám moc ráda, vždy když mě to začne bavit, tak to skončí .
Každopádně krásné rozloučení s tímto úžasným autorem .

PetraBery
16.07.2023 4 z 5

Moc ráda jsem se vrátila mezi řádky psané tímto autorem, ačkoliv se nejednalo o román, ale pouze povídky. Ale i z nich je rukopis autora znatelný a já si každou jednotlivou povídku užila.

trudoš
06.07.2023 4 z 5

Sbírka povídek, která v prvé řadě osloví fanoušky autorovy tvorby. Jedenáct krátkých příběhů apeluje na čtenářovu touhu po magii v kulisách všedního dne, potřebu nedívat se na svět očima cynického pragmatika, ale nostalgického snílka. Postupně nás autor provází ulicemi Barcelony, hlavním dějištěm většiny jeho dramat, od středověku po současnost a buď pracuje se jmény slovutných mistrů, nebo obyčejných lidí, jimž osud do vínku vložil schopnost vnímat neviděné.
Pravdou je, že málokterá povídka obstojí samostatně. Nedáte-li si vyprávění do kontextu s událostmi a odkazy na Zafónovy romány, s největší pravděpodobností jen ledabyle mávnete rukou nad vzletným slohem, jenž vzhledem k obsahu a drobnému rozsahu působí možná až přehnaně. Čte se to nádherně, podobně jako krátké práce Borgese nebo Márqueze, ale pointu aby jeden pohledal. Ta však nespočívá v odhalení či zvratu, ale v radosti z textu, kdy slova působí jako balzám na duši. Ne kvůli významovému přesahu, ale pro krásu slohu samotného.

jaroiva
23.05.2023 3 z 5

Tyto povídky jsou pro mě moc krátké. Nestihnu se správně naladit na zafónovskou notu.

Meginho
21.05.2023 4 z 5

Postava Andrease Correlliho je pro mě jedna z nejvíc fascinujících literárních postav. Kdykoli se u Zafóna objeví, vtáhne mě to naplno do atmosféry i příběhu.
Jsem ráda, že jsem se mohla s Correllim opět setkat, i když už mě dovydaná sbírka neokozloulila stejně jako samotná série pohřebiště.

Slávka 1970
16.05.2023 3 z 5

Zvláštní, originální, imaginární.....prostě zafónovské :-)
Nejvíce se mi líbila povídka Gaudí na Manhattanu :-)
Avšak, bohužel pro mne, do většiny povídek se mi nepodařilo "vplout". Proto dávám slabší hodnocení a zkusím příště s plným soustředěním.

Lucienka220
25.03.2023 5 z 5

Naposledy jsem se ponořila do temného vyprávění z Barcelony. Nepochybuji o tom, že i tato matička má také pěkně ostré drápy a člověka nepustí.
Povídky mají tradiční atributy Zafónových příběhů. Gotické zápletky, padlí andělé, bledé, krásné ženy umírají na zlomené srdce a mají záhadnou minulost, muži, kteří jsou zoufalí a dělají zoufalé věci, ať z lásky či nenávisti.
Škoda, že pan Zafón už nic dalšího nenapíše.

kuky921
15.03.2023 5 z 5

Opět parádní knížka a tajemné příběhy. Přidávám do své knihovny k tetralogii :-)
Povídka Básník v pekle je moc pěkný....

aljoska83
05.03.2023 5 z 5

Poslední kniha... vychutnávala jsem si každou stránku a snažila jsem se číst knihu pomalu, ale to u Zafónových knih prostě nejde. Knihu dávám na čestné místo v knihovně vedle celé série Pohřebiště zapomenutých knih.

jjanca
26.02.2023 4 z 5

Poviedky nie sú mojou šálkou kávy, ale kvôli Zafónovi som do knihy musela ísť. Kniha je napísaná typickým zafónovským štýlom ja som sa rada ponorila do príbehov tajomnej a magickej Barcelony a pripomenula som si pocity z čítania pôvodnej tetralógie. Len mi je ľúto, že už si od autora nikdy neprečítame.

grimik
15.02.2023 5 z 5

Nádherná kniha a v mém případě i první kniha povídek, kterou hodnotím plným počtem hvězd (povídky opravdu nejsou můj šálek kávy) a hodnotil bych ještě lépe, kdyby to šlo.

Jde o střípky, které dotvářejí mozaiku velkolepého Zafónova díla, ale které jsou do určité míry čitelné i samostatně, byť pouze jako celek se může Pohřebiště zapomenutých knih vyjevit v celém svém smyslu a své kráse.

alibaba72
07.02.2023 5 z 5

Nádherná kniha a povídka Básník v pekle se mně líbila úplně nejvíc :-)

Gweny
28.01.2023 5 z 5

Ach pane Zafóne, po dvou letech jsem opět propadla Vašim řádkům. Na pár hodin jsem se ztratila v příbězích, které jste stvořil a ve kterých jsem se mohla, byť jen na krátkou chvíli setkat s těmi, které už znám a jsou mému srdci drazí.

Kniha obsahuje pouhé povídky, které na sebe sice nenavazují, ale přesto mají něco společného. Co to je ale neprozradím. Přečtěte si ji. Nechte se již po několikáté zlákat tajemnem nejen Barcelonských uliček a jejích obyvatel. Nic neočekávejte a dostanete vše.

Já se slzou v oku zavírám tuto knihu a přikládám ji ke čtyřem dílům Pohřebiště zapomenutých knih. Teskno na duši mi je při pomyšlení, že tento PAN spisovatel už další povídky nenapíše, ale šťastná jsem naopak za to, že ne všechny jsem zatím přečetla a ne všechny byly předloženy do našeho jazyka. Ovšem už navždy pro mě bude Pohřebiště zapomenutých knih srdeční záležitostí.

"Člověk nezrazuje ty, již ho chtějí zničit, ale ty, kteří mu podávají pomocnou ruku, třebas už jen proto, aby nemusel připustit vděk, jímž je jim zavázán." (s. 56)

Květi62
27.01.2023 5 z 5

Moje první setkání s autorem. A ....velké překvapení. Povídky, které v sobě mají tajemno, moudrost, poznání. Již se dívám po starších knihách autora.

hajrys
23.01.2023 5 z 5

Velká škoda, že již nic dalšího nevydá. A velká škoda, že jsem četla sérii již před delším časem. Jednotlivé hrdiny a příběhy jsem lovila z paměti. I přes to jsem si knihu velmi užila.

Kni-holka
17.01.2023 5 z 5

Město páry nás znovu vrací zpět do děje tetralogie knih Stín větru, Andělská hra, Nebeský vězeň a Labyrint duchů a nabízí nám jiný, hlubší, vedlejší pohled do historie stavby bájné knihovny i do osudů hrdinů - Semperové, Miguel de Cervantes Saavedra, Andreas Correli, Blanca, Fermín. Jsou to jednotlivé příběhy, vydané až po smrti autora, které se prolínají a propojují skrze vypravěče i události. Opět jsem se vrátila do magického města Barcelony a tajemného místa nazvaného Pohřebiště zapomenutých knih.