Mexikopedie 2

Mexikopedie 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511954/bmid_mexikopedie-2-63fc8a473137b.jpg 5 18 8

Ve 27 kapitolách druhého dílu Mexikopedie: abecedáře mexické kultury navštívíme nejpodivnější městečko Mexika San Juan Chamula, kde mayští šamani diktují, jak se modlit v katolickém kostele. Vydáme se na osmihodinovou cestu serpentinami až do horské oblasti Huasteca Potosina, v jejímž nitru se ukrývá surrealistická betonová zahrada propletená liánami mlžného lesa. Zadrnkáme na strunu hudebníků mariachis a prozradíme si, jak tenhle echtovně mexický fenomén přišel ke svým českým kořenům. Vypravíme se do městečka Chignahuapan, kde žijí Vánocemi po celý rok. Uslyšíme zpěv migrujících plejtváků keporkaků při tichomořském pobřeží. Ochutnáme ta nejpálivější chilli a poradím vám i to, co dobrého z nich uvařit. A dokonce i pár facek od zápasníka „mexického wrestlingu“ lucha libre padne, a že vážně sedly!... celý text

Meginho
Meginho
16.02.2024 5 z 5

Krásná, barevná, do detailu zpracovaná kniha, napsaná s upřímnou a opravdovou láskou k Mexiku.
Autorce moc fandím a jako milovnice Mexika oceňuji tu obrovskou práci a energii, kterou při psaní knihy musela vynaložit. Tady nejde jinak než 5/5!

elexmil
elexmil
15.01.2024 5 z 5

Stejně jako u prvého dílu: Pro toho, kdo jede do Mexika, určitě bezvadný zdroj informacích podaný příjemnou a zábavnou formou.


jiri77
jiri77
10.08.2023 5 z 5

Po přečtení prvního dílu ,jsem se tedy pustil do čtení dvojky. Naprostá spokojenost a opět skvělá kniha plná fotografií ,zajímavostí a informací o Mexiku. Už se těším ,až vyjde další pokračování.

calfa
calfa
06.08.2023 5 z 5

Pravé Mexiko, to je Eva Kubátová a Mexikopedie. Tolik zvláštností, umělecké tvořivosti, krásné přírody, historických památek a dobrého jídla jsem v žádné jiné knížce nenašel. Autorce patří obří dík.

tami1
tami1
17.07.2023 5 z 5

Druhý díl jsem zhltla s velkou chutí, stejně jako ten první.
Vyčerpávající informace o známých i neznámých místech, událostech a osobnostech Mexika, které charakterizují a formují obyvatele této nádherné země. Spousta barevných fotografií celkovou atmosféru knihy úžasně dotváří.
Doporučuji!

hulina
hulina
09.06.2023 5 z 5

Mexikopedie je laskavá a poctivá, plná radosti a nadšení. Supr!

Davidin
Davidin
02.05.2023 5 z 5

Z Velkého knižního čtvrtku od Kosmasu mne kniha zaujala okamžitě, barevnou obálkou i kvalitním technickým zpracováním. Ačkoliv má velikost o něco větší A5, rozhodně váží více, než by člověk čekal. To bude možná i těmi myšlenkami a tipy, které uvnitř ukrývá... Užíval jsem si autorčin styl přednesu. Tady žádného strohého průvodce nečekejte, informace jsou podány osobitě a přirozeně, skoro až magicky, protože jsem se od knihy v průběhu několika týdnů nemohl odtrhnout. I má kamarádka říkala, proč s tou knihou furt pochoduju. :D :D Stali se z nás na chvíli parťáci.
Výčet prezentovaných témat je pestrý, ale samozřejmě ne vše může zaujmout. U mne např. nepochodila kapitola o hračkách, nebo další o posadách a piñatách. Kapitolu Yecapixtla jsem přeskočil úplně (jako jedinou), jelikož hovězímu masu moc neholduji. Ale sto lidí, sto chutí! Člověk se navíc časem mění a co nezaujalo dnes, příště může být jinak. V návaznosti na tuto větu mne paradoxně ohromily kapitoly, u kterých bych to nečekal: Indigo (Jakýsi látky!), popř. Esferas (Jakýsi baňky!) a tajemná kapitola o městečku San Juan Chamula. U indiga mi přišlo zajímavé dozvídat se, jak náročné může být, snažit se lid přesvědčit o ceně vlastní práce a zároveň o její umělecké hodnotě, dalece přesahující obyčejný výrobní proces. Esferas je speciální, protože oči zvlhly i mně nad upřímností tohoto příběhu. A proč San Juan Chamula? Ačkoliv se jedná o psaný text, z popisů onoho místa lze cítit až fyzicky posvátnou energii.
Tímto autorce a týmu lidí, kterým je obklopena, smekám klobouček a těším se zase u dalších avizovaných dílů Mexikopedie. Určitě máte před sebou ještě mnoho příběhů nevyřčených.

eva3992
eva3992
16.04.2023 5 z 5

Druhý díl abecedáře mexické kultury je plný zajímavostí, jak jinak než z Mexika. Navštívíme tu zajímavá místa, ochutnáme pěkně ostré chilli, vypravíme se za keporkaky, zazpíváme si s mariachis a třeba dostaneme i facku od zápasníka lucha libre. Tak vzhůru na cestu!

Když se mi dostala do rukou tato kniha, na první pohled mě překvapila nádherná grafická stránka zajímavé fotografie, úžasné ilustrace, QR kódy, kudy se dostanete k videím. Celkově je to nádherně zpracované, rozhodně bude ozdobou knihovny. Při čtení si s knihou sedněte pěkně ke stolu, brzy by Vás bolely ruce, jakou má váhu

Kniha je pro všechny, kdo se do Mexika třeba chystají, ale i pro ty, kteří se o něm chtějí něco dozvědět, a to pěkně z první ruky. Při čtení budete mít kolikrát pocit, jako byste na tom místě i byli, jak je skvěle popsané. Navíc v kapitolách o jídle, se Vám pěkně budou sbíhat sliny. Jelikož jsem Mexikem nepolíbená, vše pro mě bylo nové, ale opravdu zajímavé. Hltala jsem kapitolu za kapitolou a chtěla jsem víc.

Je to taková moderní učebnice, která nenudí, naopak zábavně a nenuceně vzdělává. Kolikrát mi to přišlo, jako bych sledovala dokument a celé mi to běželo před očima jako film. Nevěřila bych, že se právě u takové knihy mohu dojmout, ale ano, i nějaká ta slzička ukápla. Nejprve u kapitoly o hračkách a pak přišly i další, které mě nenechaly chladnou.

Měla jsem to štěstí, že jsem se mohla setkat s autorkou. Je to neskutečně milá žena, která Vás nakazí svým optimismem a skvělou energií. Je cítit, že do knihy dala kus svého srdce a takové knihy jsou vždy nejlepší.

Nutně si potřebuji doplnit i první díl Mexikopedie a pak i všechny díly budoucí. Jedním slovem, je to skvělé. Nebo snad pecka?

Štítky knihy

Mexiko

Autorovy další knížky

Eva Kubátová
česká, 1985
2020  98%Mexikopedie
2023  99%Mexikopedie 2
2016  80%Surinam a Nizozemské Antily

Kniha Mexikopedie 2 je v

Právě čtených1x
Přečtených18x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst15x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x