Marxt5 Marxt5 komentáře u knih

☰ menu

Theomachia: Válka bohů Theomachia: Válka bohů Petr Jaroněk

Třetí díl Homérovy trilogie byl dopsán.
Alespoň tak popisuje autor s nadhledem svůj záměr a osobně si myslím, že se mu to povedlo.

Petr Jaroněk se totiž pokusil ambiciózně navázat na druhý díl rozsáhlého básnického díla. Jak? Velká část detailů ohledně pádu mykénské civilizace se v historii nedochovala. Některé z těch, které však mnoho staletí přežily, dávají autorovi základ k tvorbě děje, který se teoreticky skutečně mohl stát, pakliže tedy pomineme bohy.

To bychom však neměli, neboť název, Theomachia znamená v překladu válka bohů. Jejich role je zde podobná starým řeckým mýtům, maximálně jsou zde mírně lidštější a zábavnější, což jen přispívá čtivosti knihy.

Příběh sleduje především dvě dějové linie, které samy o sobě mají i díky odlišnému výběru postav a prostředí zcela specifickou atmosféru. Jedna sleduje především Dora, druhá Thraxe. Jejich příběh udrží pozornost po celou dobu děje a skvěle dokresluje charakter postav, jejich pocity, historii i motivy.

Nutno podotknout, že autor vypráví bravurně. Žádná nudná knížka plná pouze historických faktů. Text je čtivý, děj plynule ubíhá, až člověk zjistí, že je na konci této velké výpravy. A to je škoda.

Autor dokáže věrně popsat scény, prostředí, nálady, postupné vývoje postav a jejich postupné odkrývání minulosti.
V knize se dočká čtenář také rozpracovaných strategií i chyb ve vedení válek, epizodických příhod na pokraji či za pokrajem nadpřirozena.

V celé knize lze navíc cítit autorovu rozsáhlou rešerši, co se týče mytologie i jazyka, který je protkán archaismy a cizími slovy, které však nijak neznemožňují čtivost i díky vysvětlivkám.


Příběh samotný je tak plný zvratů a neotřelých postupů. Autor se zkrátka nebál jít do toho naplno i s autentičností a vytvořil tak kompletní a především originální epos se vším všudy. Snad až na to, že nejde o báseň :)

Rozhodně doporučuji, 6 z 5, kdybych mohl.

03.09.2023 5 z 5


Kotowaza: Japonská přísloví Kotowaza: Japonská přísloví Alice Kraemerová

Zajímalo vás někdy, jak myslí lidé zcela odlišné kultury? Skrze knihu Kotowaza: Japonská přísloví (vydává ExOriente) můžete do jedné takové kultury nahlédnout.
Autorka knihy, Alice Kraemerová, vystudovala japanologii a anglistiku, od té doby napsala mnoho knih, a to především na japonskou tématiku, v současnosti pracuje jako kurátorka japonské a korejské sbírky Národního muzea.
Kniha na první dojem upoutá obálkou a svým menším formátem, který však příslovím jen sluší, jelikož formou jsou podobná klasickým básním.
Jak je patrné již z názvu, autorka se v této knize zaměřila především na přísloví, zároveň však i na pořekadla a rčení. V úvodu, než autorka přejde přímo k jednotlivým příslovím, přibližuje japonskou kulturu a způsob myšlení, aby čtenář pochopil i zdánlivě nesmyslná či na první pohled triviální přísloví. Autorka čtenáře seznamuje například se zvyky a pohledy Japonců na rodinu, na čest, etiketu či na okolní svět.
V následující části nalezneme již hlavní obsah této knihy, tedy sbírku přísloví. Jsou vybrána z více japonských sbírek a seřazena do tematických kapitol. Jednotlivé kapitoly se zabývají například vztahy mezi muži a ženami, radami a doporučeními, pohledem na ostatní živé tvory či na práci a povinnosti.
Samotná přísloví obsahují vždy přísloví přímo v japonštině, pod nimi nalezneme výslovnost, skrze kterou si můžeme přečíst japonské přísloví i bez znalosti japonského písma. Nakonec zde máme také překlad do češtiny, který však dle autorky není zcela doslovný. Je to způsobeno mnohoznačností japonských znaků, dále je také možné si vykládat přísloví různými způsoby. Pakliže jde o přísloví, které je opravdu složité bez znalosti japonské kultury, pod českým překladem nalezneme ještě dovysvětlení. Tento detail je příjemným doplňkem, skrze který může čtenář pochopit i méně srozumitelná přísloví, která se zdají býti například na první pohled až příliš triviální.
Kniha Alice Kraemerové je ukázkou japonského myšlení skrze přísloví. Je jen na nás, zda budeme číst přísloví jen povrchově, nebo půjdeme s autorčinou pomocí do hloubky a pokusíme se Japoncům opravdu porozumět.

25.04.2023 5 z 5


Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování Haruki Murakami

Zajímavá cesta, kdy se hlavní postava vypořádává s minulostí. Murakami dokázal skvěle vykreslit různorodé charaktery postav, se kterými protagonista přichází do styku. V pár pasážích se tu objevuje Murakamiho klasická mysteriózní část, kdy nás dostává do nejistoty, zda se jedná o skutečný svět či nadpřirozeno.
Zaujal mě vývoj postav, který částečně nechává autor na nás, nechává prázdná místa, která postrádají buď kontext kvůli časovému skoku či prázdnotu, která je opět čistě charakteristická pro autora. Samota, nejinakost, hledání smyslu života a sebe samého, orientace ve světě plném reálných i nadpřirozených záhad.
Autor provází čtenáře cestou na které ho vždy něco překvapí, zároveň se jedná pro Murakamiho možná o mírně optimističtější knihu, která nese i spoustu motivačních pasáží skrze příklady protagonistovo potýkání s problémy, ať už s ostatními, tak se sebou samým.

20.03.2023 5 z 5


Než vystydne káva Než vystydne káva Tošikazu Kawaguči

Kdo zná Japonce, divit se nebude.
Jako vždy je zde příběh, který je tak nějak melancholicky podbarvený.
Kniha je sama o sobě čtivá, zajímavá, ale osobně jsem v pár částech viděl problémy s cestováním v čase. Na dynamičnosti děje to však neubralo.
Postavy byly zajímavé a měly i určitě pozadí, které nebylo ani odhaleno.
Zajímavé, plné překvapení, zároveň čtivé a věřím, že nejen ve mně vyvolalo spoustu otázek a myšlenek.
Určitě doporučuji!

08.10.2021 5 z 5


Lovci Lovci František Kotleta (p)

Dobrá jízda!
Oproti novějším dílům pana Kotlety mi to sedlo trochu méně. Děj je opět ale zajímavý, postavy zábavné i zajímavé, sarkasmus hlavní postavy nechybí.
Ale tak nějak jsem se do toho chvílemi nutil a druhá část knihy pro mě mírně ztratila ten původní drive, asi už jen vyšším množstvím podobných bojů.
Zase se mi ale líbilo, že to byl sólo zakončený příběh, ve kterém jsem si oblíbil hned více postav a momentů.

01.09.2021 4 z 5


Revoluce Revoluce František Kotleta (p)

Tak tohle byla paráda!
Hrozně jsem doufal, že vyjde dvojka a když jsem se dozvěděl, že bude vycházet, věděl jsem, že po ní hned sáhnu.
Mám pocit, že jsem měl také to štěstí a začal Kotletu pořádně číst až nedávno a přijde mi, že můžu takto ještě lépe sledovat jeho vývoj v čase. Nebo to alespoň mně tentokrát opravdu sedlo, snad ještě více, než jiné knihy od Kotlety.
Kyberpunková Praha vře, chaos je v celém městě a Petr Vachten, polda, co si snaží udržet svůj zdravý rozum, se vypořádává s mnoha překážkami při řešení případu sériového vraha (částečně i svými sarkastickými poznámkami).
Překážky nejsou však malé. Revoluce, politika, válka,…
Všechno je naprosto živé, vtipné, drsné, čtivé, příběh jede od začátku do konce. Kotleta, jak ho známe, akorát se ještě více vybarvuje v tomto kyberpunkovém odstínu v Undergroundu 2.
A já moc doufám, že se dočkáme i trojky!
Čistých 5 hvězd.

27.08.2021 5 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Pořád moc nevím, jak to vstřebat a jak to ohodnotit.
Jazyk knihy a způsob obecného vyprávění je takový jednodušší, což asi k ději sedí, moc mi ale neseděl nespisovný jazyk, který se z ničeho nic objevil ve spisovné mluvě.
Zároveň chápu, že humor se například ženám nemusí zdát obzvlášť kvalitní či taktní.
Abych to shrnul. Není to pro každého, ale děj plyne rychle a párkrát člověka autor opravdu překvapí a pobaví.
S hodnocením opravdu ale nevím, pohyboval bych se tak nějak mezi 3-4 hvězdami.

09.08.2021 3 z 5


Chryzantéma a meč: Vzorce japonské kultury Chryzantéma a meč: Vzorce japonské kultury Ruth Benedict

Kniha je psána japanoložkou za účelem předpovězení chování Japonců po potenciální porážce ve druhé světové a myslím, že je to opravdu zajímavé čtení, kdy Benedictová do hloubky popisuje japonskou kulturu a chování samotných Japonců. Za mě skvěle napsáno.
Knihu již dlouho sháním, měl jsem ji jen vypůjčenou, ale myslím si, že by kniha měla stále vycházet, neboť dílo pokládám za nesmírně zajímavé a poučné a řekl bych, že jde o jednu z opravdu zásadních knih antropologie a japanologie.

02.08.2021 5 z 5


Věž vlaštovky Věž vlaštovky Andrzej Sapkowski

Super!
Přiznám se, že jsem knihu kvůli dalším na chvíli odložil, bylo tedy těžší se orientovat v množství postav, ale i tak je děj opět posunován dál dynamickým stylem psaní a jazykem, který se čte sám. V díle se opět podíváme na spoustu akce, bojů, přijde mi, že je dílo i stále dospělejší, a to i ve stále hlubší psychice postav.
Sečteno, podtrženo, další povedený díl Zaklínače a já se nemohu dočkat velkého finále!

02.08.2021 5 z 5


Křest ohněm Křest ohněm Andrzej Sapkowski

Příběh získává „grády”, osvěžující je především přidání více postav, které jsou hluboké, zároveň dynamický styl psaní a obecně u Zaklínače mi zkrátka vyhovuje překlad do češtiny, podle mě se opravdu povedl.
5 hvězd opět zaslouženě.

02.08.2021 5 z 5


Bard z Rilanty Bard z Rilanty Filip Okáč

Super!
Nejdříve jsem moc nevěděl, co od knihy čekat. Myslím, že v průběhu knihy se i autor pořádně rozepsal.
Příběh byl milý, zajímavý, občas překvapivý, pro mě to bylo příjemné čtení v novém světě, které si jistě zaslouží více příběhů! Jediné, co bych uvítal, by bylo asi více popisů. Zrovna pro fantasy je zajímavé domyslet i architekturu, styl měst, zbraní atd. Je to výzva a knížka se mi líbila již takto.
Jsem však sám zvědav, jak bude tento mladý spisovatel pokračovat. Trochu mi připomíná toho bardíka, který se tímto příběhem teprvé vydává na dlouhou cestu, kterou má před sebou.

10.07.2021 5 z 5


Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Pohodovka
Knihu jsem si chtěl přečíst již dříve, ale v období stresu, karantény atd. je tato kniha ještě o to výraznější, krásně se u ní člověk odreaguje. Líbilo se mi vyvážení popisů, přímých řečí, vtipů, za mě ideální cestopis!
Vřele doporučuji!

14.06.2021 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Výborná kniha. Četl jsem ji dvakrát, podruhé na mě, jako asi na většinu čtenářů, zapůsobila více.
Spousta zamyšlení nad moderní společností, její nesmyslností.
Rozhodně doporučuji.

20.01.2021 5 z 5


Pygmalión Pygmalión George Bernard Shaw

Zajímavý příběh, zajímavé postavy.
Líbila se mi psychologie postav, která se různě mění a vyvíjí. Dílo bylo legrační a zajímavé.
Kdybych mohl, asi bych ale dal 4,5.

20.01.2021 5 z 5


O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Zajímavě vykreslené postavy, scény, hlavně tedy celá psychologie knihy je skvělá. Zároveň smutná pro Lennieho, který je hodný.
Kniha se stává v příběhu stále silnější, zároveň částečně idealističtější.
Určitě doporučuji.

20.01.2021 5 z 5


451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Kniha podobná 1984. Příběh byl zajímavý, postavy taky. Boj proti systému, nevědomosti, své vlastní práci.
Děsivá budoucnost, skvěle vykreslená, ale něco málo mi u ní chybělo. Na druhou stranu šlo o mírně kratší dílo a i tak si ho budu jistě pamatovat.

20.01.2021 4 z 5


Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

Opravdu silný zážitek. Kniha mě vtáhla a člověk se cítil jako skutečná bezmocná oběť války. Nespravedlnost celého příběhu, nešťastná láska, skvěle vykreslená atmosféra a gradace tlaku.
Úžasná, zároveň smutná kniha.

20.01.2021 5 z 5


Jak sbalit ženu 2.0 Jak sbalit ženu 2.0 Tomáš Baránek

Velmi zábavná kniha! Vždycky se u ní pobavím!

27.12.2020 5 z 5


Afterdark Afterdark Haruki Murakami

Velmi zajímavý koncept, velmi zajímavý způsob vyprávění, práce se scénou. Zkrátka podle mě unikátní styl psaní, který mě zcela pohltil. Děj utíká téměř sám a nechává nás naplněné otázkami a rozhodně i samotnou atmosférou této japonské (a velmi dlouhé) noci.

24.10.2020 5 z 5


Cizinec Cizinec Albert Camus

Kniha se mi četla téměř sama, děj utíkal rychle, ale vyvolával mnoho otázek, mnoho emocí, ať už nechápavost vůči hlavnímu hrdinovi, tak lítost nad jeho osudem.
V díle je vidět autorova schopnost zaujmout čtenáře, vyvolat otázky, emoce...
Poslední část knihy mě opravdu dostala, velmi depresivní, ačkoli si člověk pokládá otázky typu „A zasloužil si to?”, stejně na mě kniha velmi zapůsobila.
Určitě doporučuji.

15.10.2020 5 z 5