Bard z Rilanty

Bard z Rilanty https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459878/bmid_bard-z-rilanty-o83-459878.jpg 3 24 11

Fantasy z fiktivního světa. Příběh barda, který se vydává na dlouhé a nebezpečné dobrodružství. Bard, který nikde nebyl, nemá o čem zpívat. To si aspoň pětadvacetiletý Eofled myslí, a tak se vypraví na cestu. Má v plánu navštívit všech pět království Rilanty. Jeho dobrodružství začíná radostně, všechno mu téměř dokonale vychází. V Rémesu si v jedné hospůdce zahraje své písně, a v Árethu si dokonce zazpívá na svatbě prince Rila. Když ale dojede do království Tenebris, zjistí, že to v něm pěkně vře. Nenávistný král vedený tajemnou postavou právě rozdmýchává válku. Po střetu se zlými elfy je Eofled pověřen varovat trpaslíky. Tím pro něj začíná neplánovaná a důležitá mise, na které ho čeká spousta nástrah a nebezpečí.... celý text

Přidat komentář

Misty-K
26.08.2023 2 z 5

Repost hodnocení z mého instagramového účtu:

Na téhle knížečce je pro mě nejnápadnější styl psaní. Svou jednoduchostí vyznívá jako milá pohádka. To má však i stinnou stránku - znamená to menší komplexnost postav a scén. Je pak trochu těžší udržet pozornost, když se čtenář nemůže do situace vžít.

Worldbuilding není velmi propracovaný, na druhou stranu má autor o to volnější ruku ve vymýšlení nových zápletek. Jednotlivé příhody, které se Eofledovi dějí, jsou originální a též navozují atmosféru pohádky. Dějová linka s Temnou paní mi připadala skvělá! Bohužel příběhy Eofledových přátel už tolik zajímavé nejsou. A v obou případech hraje náhoda příliš výrazně ve prospěch hrdinů, což jim ubírá uvěřitelnost i napětí. Dokonce i v případě samého finále.

V knize se to též hemží drobnými nelogičnostmi. Například Eofled jakožto bard nemá vlastní hudební nástroj, a když jeden král osloví druhého "blbečku", vyvolá to spíše protočení očima než smích.

Bard z Rilanty není epická fantasy, což ale automaticky neznamená fantasy špatnou. Stojí za přečtení, pokud rádi poznáváte tvorbu českých autorů a máte náladu na milé a nenáročné čtení.

Anya_06
13.07.2023 2 z 5

Od knihy jsem měla až moc velké očekávání. To, že to je první kniha a navíc od tak mladého autora jsem zjistila, až při čtení, takže první polovinu jsem v podstatě jen nadávala na nelogičnost a nevyhovující mi styl psaní.

Na knize jde opravdu hodně poznat nezkušenost autora, jak ve stylu psaní, tak ve skládání děje. I když na to kniha sama upozorňuje, tak náhoda a štěstí rozhodují příliš o zásadních situacích. Nelogičnost chování postav raději rozebírat příliš nebudu, bylo by to příliš na dlouho. Dále tam bylo spousta informací, které se tvářily důležitě, ale nebyly nikdy využity (ale vzhledem k otevřenému konci nejspíš bude pokračování, kde možná budou mít význam).

I když jsem na knihu v podstatě jen nadávala, tak asi dám autorovi šanci a jestli bude pokračovat, tak mě zajímá, jak se v psaní knih posune.


lvice_elaa
18.07.2022 1 z 5

Jako, sorry za to hodnoceni, autor je sympatak a snad ho to neodradi od dalsiho psani, ale takhle proste nevypada hotova knizka. Fakt ne. Chce to vic stranek, vic casu, vic... vseho.

KájaKoxík
07.03.2022 3 z 5

Kniha českého autora, tedy něco, co jsem už z principu chtěla přečíst. A neudělala jsem chybu.

Ze začátku jsem měla problém se do knihy začíst. Díky zvolenému fontu a řádkování se na jednu stránku vejde opravdu hodně. Takže jak už miňuje NexOne, těch sto stránek Vám přeci jen chvilku vydrží. Ale jak to čtenář překoná, děj pěkně ubíhá (obzvláště v poslední třetině).

Pokud je čtenářem hráč Dračího doupěte a podobných her, je mu jasné že bardi opravdu patří do kategorie podpor. I v této knížce je bardova síla někde úplně jinde, než v ovládání zbraně. A tak ho z nesnází musí tahat vždy někdo zkušenější ať už v oblasti magie nebo ovládání meče. I když je pravda, že tady je toho trochu moc.

Nicméně se mi moc mi líbí, jak svou písní dokázal podpořit lidi kolem sebe a právě o tom by bard měl být.

I k této knize mám své již tradiční výtky.
Velmi mi chyběla mapa (mínus hvězda). U úplně nového světa, ve kterém je navíc hlavním tématem cesta přes všechna království, je to prostě nutnost.
A další mínus hvězda je za vyloženě otevřený konec.
Sice dávám nižší hodnocení, ale přečtení rozhodně nelituji :)

mozkit
22.01.2022 3 z 5

Je to taková jednoduchá pohádka. Rychle odsejpá. Takový na víkend na chatu. Rychle člověk na to zapomene.

DreamerX9
30.09.2021 2 z 5

Kniha byla jednoduchá a to především stylem vypracování a je to spíš pohádka než dobrodružný nebo napínavý příběh. Par vtipných hlásek a písní ale jinak taková malá petiminutovka

NextOne
17.09.2021 4 z 5

Dnes tu máme jednu českou jednohubku o malém počtu stran. Člověk by si řekl, že to bude slabší odvar, ale opak je pravdou. Příběh o bardovi byl opravdu krásně napsaný a při čtení mi přišlo, že ta kniha nemůže být tak tenká jak vypadá. Svět má opravdu velký potenciál. Sám jsem autorovi napsal jak bych viděl další pokračování, protože jsem se nemohl smířit s tím, že to touhle knihou skončí. Věřím, že ne Krom tenké knihy bych vytkl ještě až moc velké štěstí, které potkávalo Eofleda na cestách, ale co my víme, třeba mu to tak je předurčeno. Líbil se mi styl autorovo psaní, těším se na další vydanou knihu. Celkově to hodnotím velmi kladně, přeci jen knih o bardech moc není

instagram: next_fantasy_one

knihomolkaMist
15.08.2021 3 z 5

Není to vůbec špatná kniha… Jen bych ji kvůli své jednoduchosti zařadila mezi čtivo pro děti. Ta jednoduchost je největší kámen úrazů… celou knihu jsem četla cca hodinu a to všechno, co se tam událo by třeba SJM (sem si můžete dosadit téměř kteréhokoli fantasy autora) napsala na minimálně 400-500 stránek. A tahle kniha jich má 144… :D
Kdybych byla mladší, asi by to bylo top, ale takhle mohu doporučit dětem do 13-14 let, nebo lidem, kteří třeba nejsou zvyklí číst, či chtějí nějakou skutečně jednoduchou jednohubku.
Ale napsané je to moc hezky, autor má určitě potenciál :)

Marxt5
10.07.2021 5 z 5

Super!
Nejdříve jsem moc nevěděl, co od knihy čekat. Myslím, že v průběhu knihy se i autor pořádně rozepsal.
Příběh byl milý, zajímavý, občas překvapivý, pro mě to bylo příjemné čtení v novém světě, které si jistě zaslouží více příběhů! Jediné, co bych uvítal, by bylo asi více popisů. Zrovna pro fantasy je zajímavé domyslet i architekturu, styl měst, zbraní atd. Je to výzva a knížka se mi líbila již takto.
Jsem však sám zvědav, jak bude tento mladý spisovatel pokračovat. Trochu mi připomíná toho bardíka, který se tímto příběhem teprvé vydává na dlouhou cestu, kterou má před sebou.

Maedros
10.07.2021

Příjemné lehké počtení. Pokračování by bylo super. :)

robin9739
10.06.2021 3 z 5

Mladý bard Eofled už neví o čem zpívat, jeho texty a písně potřebují nový náboj. Proto se vydává na nebezpečnou cestu, jeho cílem je navštívit všech 5 království Rilanty. Doufá, že zažije spousty dobrodružství a napíše spoustu nových písní. Jeho cesta se ze začátku vyvíjí dobře, a zda se, že proběhne hladce. Bohužel, se později náš bard dostane do situací, kde potřebuje nejen rozum ale i sílu. Nakonec se připlete do války, jenž může změnit celou Rilantu.

Na tuto knihu jsem se těšil, byl jsem na ní velmi zvědavý. Mám rád jednoduché příběhy, kde se obyčejný člověk stane hrdinou. Tento druh příběhu je nesmrtelná klasika. Zde je to okořeněné o charakter barda, jenž chrlí jednu píseň za druhou. Kniha je psaná pěknou češtinou, nejedná se sice o žádného Tolkiena ale do braku to má daleko. Svět, ve kterém se příběh odehrává je velmi povedený na počet stran, který kniha má je docela dobře popsán a byl jsem schopný si ho představit. Bohužel, toto byla ta největší přednost. Co se týče příběhu a hlavního hrdiny, je to všechno moc rychlé a o velké náhodě.
Vždy se ve správnou chvíli objeví někdo, kdo našeho barda zachrání. Několikrát tam je použito, že sám hrdina neví, jak se mu to povedlo. Nebo, že to bylo nějak moc jednoduché. Většina menších příběhu či různých úkolů má dobrý základ, zajímavý námět, který většinou je velice rychle a hlavně jednoduše ukončen. Je to za mě moc nereálné a o velké náhodě - i na fantasy. Kniha by si zasloužíla více stránek, tolik věcí, co se zde odehraje by bylo možné převést na tři knihy o tři sta stránkách. Je tu spousty zajímavých postav a míst, jenž by si zasloužili mnohem více prostoru. Chtělo by to větší propracovanost a komplexnost. Myslím, že to je v autorových silách tak jsem zvědavý co dalšího nám předvede.

Štítky knihy

česká fantasy dobrodružství fantasy česká fantastika

Autorovy knížky

Filip Okáč
česká, 1999
2021  54%Bard z Rilanty

Kniha Bard z Rilanty je v

Přečtených21x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce41x
Chystám se číst15x
Chci si koupit2x