marvitekar marvitekar komentáře u knih

☰ menu

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Na mnohé doporučení jsem přečetla. Začátek mě bavil, mrtvolky hned na začátku příběhu způsobené shodou okolností, no proč ne. ( jen nevím, zda by se to fakt mohlo stát stoletému chlápkovi, ale jo, třeba nadmíru vitální člověk...). Pak mě bavilo to "zkoušení" z dějepisu a zeměpisu:-) Nicméně, asi bych se ke knížce po čase nevrátila, jednou stačilo.

21.05.2015 3 z 5


Vlčí dítě: Neuvěřitelný životní příběh východopruského děvčete Liesabeth Otto Vlčí dítě: Neuvěřitelný životní příběh východopruského děvčete Liesabeth Otto Ingeborg Jacobs

Neuvěřitelné, že přežila, vůbec si neumím představit sebe ( nebo moje děti ) v situaci, kdy se musí postrat jako malé dítě sama o sebe. Přezdívka, kterou dostala Ocelová, nebo železná Marie mluví za vše. Všechno to co prožila, musí na jedinci zanechat velkou jizvu.

10.07.2014 4 z 5


Tanec s draky Tanec s draky George R. R. Martin

Nevím, je to tak, že další díl = další ( zase ) zklamání? Více stran, jen v podstatě méně toho zajímavého a napínavého děje.
Nadšení z Hry o trůny bylo jen jedno a poslední, ale nedá mi to a až se objeví pokračování, chci ho přečíst a doufám, že nezkončí otevřené ( !! ) .

24.06.2014 3 z 5


Tisíce planoucích sluncí Tisíce planoucích sluncí Khaled Hosseini

Příběh Marjam se dobře čte, ale dobře mi z příběhu tedy rozhodně nebylo. každopádně doporučuji přečíst.

24.01.2014


Muž a stín Muž a stín Emil Vachek

Nedočetla jsem, nebavilo mě to. Možná příliš roztáhlé , od detektivky bych čekala rychlejší spád.

06.09.2013 2 z 5


Čachtická paní Čachtická paní Jožo Nižnánsky

Při popisu podzemního sklepení si dokáži nejen živě představit, jak toto sklepení vypadá, ale dokonce jde cítit chlad a tzv.zatuchlinu sklepů....brr.

26.08.2013


Cantervillské strašidlo a jiné prózy Cantervillské strašidlo a jiné prózy Oscar Wilde

Soubor nejznámějších děl, ovšem Obraz Doriana Graye je nej. Zpracování pomíjivosti a přerod naivního mladíčka v bestii.

23.08.2013 4 z 5


Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

Rychle a dobře se čte, rozuzlení, které překvapí.

06.08.2013 4 z 5


Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Pokud by se mě někdo zeptal jako ve škole, abych seřadila tyto tři knížky podle toho jak se mi líbily, tak bych měla problém. Nicméně dějová linka z nemocnice a závěrečná linka u soudu, jsou opravdu povedené a utkvěli z knihy nejvíce.

03.04.2013 4 z 5


Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

První díl končil tak, že se nedalo okamžitě nesáhnout po druhém dílu. Bavilo mě, že je to v podstatě díl jen a jen o Lisbeth. Závěr byl hodně napínavý...řekla bych že, až přitažený, za každou cenu musela přežít, 3 kulky v těle, vyhrabala se z hrobu a se svými sotva 50 kg živé váhy dokázala zatít sekerku do Zala...hm, no dobře, papír snese všechno..:-)
Protože jsem si půjčila celou trilogii, tak pokračuji..

21.02.2013 3 z 5


Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

Román jsem dostala darem a trochu jsem se obávala, že draci, čarodějové a pod nebude můj šálek kávy. Jak hluboce jsem se mýlila, přez spoustu postav je to bravurní dílo. Charaktery postav nádherně vybarvené, koho chvíli nemusíte, později se stane oblíbeným a než se dostanete přes příběhy jiných postav, zemře.
Nechápu, jak autor může mít ještě ve své fantazii tak ohromnou náplň příběhů, aby se dostalo na další díly a že s "tloušťkou" knih si opravdu nezadají s touto první. Jen ta cena... asi budu muset šetřit...

11.10.2012 5 z 5


Polární přesun Polární přesun Clive Cussler

Horor?! Tak to nevím, spíš fantazie s trochou vědeckých stop. Celkově sedí 40% hodnota, lehký podprůměr

29.08.2012 2 z 5


Panství Panství Steve Alten

Začátek knihy celkem dobrý, do poloviny i čtivá, konec je dost přitažený za vlasy, čekala jsem víc...

29.08.2012 3 z 5


Slimáci Slimáci Shaun Hutson

Až zase budu sbírat slimáky na zahradě a likvidovat je, budu se na ně dívat ještě s vědším odporem než dosud.
Oddychovka plná slizu, krve a praskajících puchýřů. Napsáno tak, že hnis nejen vidíte, ale i cítíte. A po zdárné likvidaci kolonie máme otevřený konec s jedním nemocným, pro pokračování celého kolotoče.

04.04.2012 4 z 5


Milostný dopis klínovým písmem Milostný dopis klínovým písmem Tomáš Zmeškal

Opravdu dobře napsaný román, v závěru mě moc mrzelo, že neměl hapyend.

21.03.2012 4 z 5


Disturbia Disturbia Christopher Fowler

Nevím, přečetla jsem, nezanechalo to nic. Prostě jen plnění bobříků, střet tzv.dělnické třídy a aristokracie.

21.03.2012 3 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Četla jsem ji před třiceti lety, zrovna tak, jako Memento. A mám ten pocit, že tehdy, to byly knížky z Povinné četby. Dcera je teď ve stejném věku jako já tehdy. V Povinné četbě mají Gnosciniho, Aškenazyho, Olbrachta, Tomečka. Doporučila jsem jí toto. Přečtla, zhodnotila, že tohle je víc poučné, než veškeré přednášky o drogách, které proběhly na škole. Vrátit do Povinné četby...

08.02.2012 5 z 5


Představy o dvacátém století Představy o dvacátém století Peter Høeg

Z mého pohledu je začátek celkem nezáživný. Prvních zhruba 100 stran vypadá na samostatné příběhy o lidech, které nic nespojuje. Zdánlivě. Propletence přicházejí až v druhé půli a nakonec zjistíte, že jste prožili s hrdiny život dlouhý přes čtyři generace. Nicméně podruhé už to číst nebudu.

08.02.2012 4 z 5


Parfém: Příběh vraha Parfém: Příběh vraha Patrick Süskind

Viděla jsem zatím pouze film. Ovšem ten mi nedal, než o něm ještě celý další den přemýšlet. Jaký potom musí být pocit po přečtení knihy. K zápornému hrdinovi "normální" člověk musí cítit odpor, přát mu spravedlivý trest, ovšem ve filmu tak nějak chápete jeho touhu uchovat vůni. Panennskou vůni. " Sběratelská vášeň". Rozsudek nepřekvapil, to co se stalo během trestu ano a konec byl velmi překvapivý. Knihu si rozhodně musím sehnat i přesto, že už vím, jak to s Jean-Baptiste Grenouillem dopadne.

06.02.2012 5 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

aneb jak co nejlépe provdat dcery v daném století... nevím, nějak mě to celé neoslovilo, nejsem zřejmě ten pravý čtenář romantických románů. Elizabeth a Darcy, nejprve ve smyslu ach Bože, co je to za pokrytce, později ach pan nejúžasnější. Brrr, ale asi se to dalo předvídat. Věta, která mi z celého díla utkvěla z rozhovoru mezi Elizabeth a otcem: když si ho nevezmeš, matka tě nebude chtít znát, když si ho vezmeš, nebudu tě chtít znát já... zdařilá otcovská podpora, jak se vymanit z předpojatých zvyků.

30.01.2012 3 z 5