maple34 maple34 komentáře u knih

☰ menu

Prašina Prašina Vojtěch Matocha

Je to docela oříšek napsat na Prašinu hodnocení. Úplně se neztotožňuji s proklamacemi ohledně propojení Foglara a Browna - to podle mě ke knize nesedí. Kniha má poměrně slušný spád, prostor příběhu je vykreslen dobře, nicméně občas se čtenář v popisech okolí trochu ztrácí. Charaktery jsou trochu ploché, ale pro dětského čtenáře je to vlastně dobře. Má to spád, má to šmrnc, je to napínavé, jednoduché, podle mě docela vhodné hlavně pro dětské nečtenáře.

21.08.2019 4 z 5


Dobrodružství Toma Sawyera Dobrodružství Toma Sawyera Mark Twain (p)

Asi jsem se k této knize dostal příliš pozdě, ale nějak nevím, co na tomto příběhu všichni vidí. Budu si to muset přečíst ještě jednou. Twain je velmi silný v dialozích, ve kterých je čtenář doslova vtažen do situace, postavy volí akurátní slova, kadence promluv postav je nápaditá a přesná, ale těch dialogů je tu bohužel zoufale málo...Příběh chlapce průšviháře je notoricky známý, proto jsem se mu možná tak dlouho vyhýbal a proto možná nesplnil byť jen mladý kousek očekávání. Jazykově je kniha dost odloučená od dnešní mluvy mladých lidí, proto si myslím, že kniha neoplývá takovou popularitou jako za mých mladých let. Četli jsme v rámci čtení na pokračování v 5. třídě a děti byly z příběhu zmatené, zaujaly je jen určité pasáže v textu (bludiště, Joe Indián, piráti).

07.04.2017 2 z 5


Robinson Crusoe (převyprávění) Robinson Crusoe (převyprávění) Josef Věromír Pleva

Některé pasáže jsou i přes zkrácení zdlouhavé, stále se však jedná o velmi silný a poutavý příběh, který se navíc velmi plynule čte. Zaujmou filosofické pasáže, dobrodružný hon za potravou, přisvojení si tamějšího prostředí, soužití člověka s přírodou, duchapřítomná rozhodnutí, napětí - to vše v knize nejdete, a je toho ještě víc...

07.04.2017 4 z 5


Krev na sněhu Krev na sněhu Jo Nesbø

Povedená rychlovka do zimních večerů. Napětí není tolik kouskováno jako v holeovkách. Tady to má spád a šmrnc. Ale něco tomu chybí, předvídatelně odvíjená dějová linie čtenáře nijak neuvrhne v úžas.

03.02.2016 3 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Kniha přečtená za jeden den. A pokaždé ten čtecí den bude o něco jiný než ten předchozí. Exupéryho Malý princ je natolik profláklou knihou, že není třeba se sáhodlouze rozepisovat. Každý si v tom najde to své, ale je jasné, že interpretace, která zapadne do půdorysu Exupéryho života, je jen jedna. Doporučuji po dospělém přečtení i hlubinnou analýzu: http://www.databazeknih.cz/knihy/co-je-dulezite-je-ocim-neviditelne-46366

18.01.2016 4 z 5


Osm smrtelných hříchů Osm smrtelných hříchů Konrad Lorenz

8 věcí, které ohrožují civilizaci. Psáno za studené války, aktuální i dnes. Laického čtenáře odradí, že všechny hříchy popisuje vzhledem k etologii. Já jsem měl ke knize z počátku ambivalentní vztah, přečetl jsem ji však jedním dechem, takže určitě můžu doporučit. Jde o vědecko-filozofické zamyšlení nad moderním světem a katastrofální úlohou člověka v něm.

18.01.2016 4 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Dávám tři hvězdy. Zejména proto, že jsem nepřišel na chuť Rollandovu stylu. Zřejmě proto, že když se o něčem říká, jak je to skvělé, tak u mě je to zpravidla právě naopak. Strhující je závěr, tam jsem zamáčkl slzu, bylo mi jich neskutečně líto. Ke knize se určitě vrátím, řadím ji k těm, na něž se v průběhu života mění názor.

12.11.2015 3 z 5


Da Vinciho kód Da Vinciho kód Dan Brown

Trvalo mi poměrně dlouho, než jsem se dostal k Brownovi. Všeobecné nadšení vůkol mě tak trochu donutilo sáhnout napoprvé právě po tomto titulu. Vzhledem k tomu, že film jsem viděl, neubránil jsem se atribuci vzhledu a charakteru k jednotlivým postavám.Jakmile čtenář přistoupí na Brownovu hru, že všechno by vlastně mohla být pravda, nestíhá otáčet stránky. Po přistoupení na hru nemám knize co vyčíst, je to skvěle vybarvený strhující příběh.

12.11.2015 5 z 5


Příliš hlučná samota Příliš hlučná samota Bohumil Hrabal

Podle mě nejlepší Hrabalovo dílo. Text barvitý, typický hrabalovský styl, spousta historek, trefný jazyk, realistické vidění světa v době nerealistické, filosofický rozměr textu zaujme a "nenásilně donutí" k rozvaze o smyslu lidského bytí.

12.11.2015 5 z 5


Pohyblivý svátek Pohyblivý svátek Ernest Hemingway

Příjemné a hlavně neskutečně věrné počtení o meziválečném období. Baví především část o Steinové a Fitzgeraldovi. Tak trochu jiný pohled na meziválečné období - super.

12.11.2015 5 z 5


Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

Z mé strany provázeno velkým očekáváním. I přesto, že jsem se snažil oprostit od srovnávání s Larssonovým stylem a přistupovat tak ke knize bez předsudků, poznal jsem na několika místech, že to prostě není Stieg. Příběh je chytře propleten, je znát, že si autor dal na zápletce záležet. Příběh však není tak strhující, jako předešlé díly série. A to především na místech, kdy je slibně rozplétaný příběh rázně utnutý či ledabyle shrnutý v jedné větě. Myslím, že především na konci knihy je patrné jakési nedotáhnutí příběhu. Všechno skončí lusknutím prstu, přitom právě na konci jsem knihu hltal jedním dechem. Shrnutí - fajn čtení, do kterého se již podruhé neponořím

12.11.2015 3 z 5


Canterburské povídky (11 povídek) Canterburské povídky (11 povídek) Geoffrey Chaucer

Nadčasovost, skvěle přeloženo, vtipné, trefné, ohromující kvalita popisu jednotlivých charakterů

20.10.2015 5 z 5


Prima sezóna Prima sezóna Josef Škvorecký

Výborné! Zoufálek, který se otočí za každou sukní a pod každou se chce dostat, avšak jeho snahy jsou marné a obecně známé. Putování chlapeckou, pubertální, "nezkaženou" myslí, které prostě pobaví a tak trochu chytne u srdce.

10.09.2015 5 z 5


Pohyblivý svátek Pohyblivý svátek Ernest Hemingway

Dílo, které mě od EH zaujalo ze všech nejvíc. Poodkryje zákulisí "ztracené generace", především zaujme líčení vztahu s F.S. Fitzgeraldem

27.02.2015 5 z 5


Senna versus Prost Senna versus Prost Malcolm Folley

Ojedinělý příběh dvou odvěkých rivalů a legend světového motorsportu. Kniha ztrácí dech při líčení zdlouhavých zákulisních epizod, nicméně o to zajímavější může pro čtenáře být. Nutno doporučit všem fanouškům F1

27.02.2015 5 z 5


Lorenz, zrady Lorenz, zrady Anna Zonová

Současná česká literatura. Variace na téma zrady. Poměrně složité na definování žánru, složitá konstrukce děje, přesto poměrně zajímavá kniha. Do prostředků hromadné dopravy ideální.

27.02.2015 3 z 5


Spasitel Spasitel Jo Nesbø

Trochu slabší holeovka, tušené rozpletení, ale pořád kvalitní

22.04.2014 3 z 5


Pravidla směšného chování Pravidla směšného chování Emil Hakl (p)

Jednoduché, dospělé, vtipné a čtivé. Hakl dozrál do dokonalosti.

24.03.2014 4 z 5


Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

klasika, vždycky jsem se toho bál, jak čert kříže, ale čte se to dobře, má to spád, a je to dobře psané

28.11.2013 5 z 5


Soudce a jeho kat / Podezření / Slib Soudce a jeho kat / Podezření / Slib Friedrich Dürrenmatt

Četl jsem Podezření. Velmi zajímavá a neotřelá detektivka, která poukazuje na nedostatky poválečné společnosti, na nedokolanost jurisdikce, na klíčovou úlohu náhody v životě lidí. Čte se to parádně, můžu doporučit, na to, že je to detektivka, tak se nejedná o pokleslý počin

28.11.2013 3 z 5