Soudce a jeho kat / Podezření / Slib

Soudce a jeho kat / Podezření / Slib https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56299/soudce-a-jeho-kat-56299.jpg 4 105 16

V tomto vydání vycházejí tři Dürrenmattovy romány: Soudce a jeho kat (1951), Podezření (1952) a Slib (1958) v překladu Jaromíra Povejšila. Dürrenmatt ve všech třech románech výrazně překročil rámec detektivky a spíše se věnoval svým postavám, jejich motivům a filozofii jejich konání a nezapřel svou pověst světového dramatika – rozvíjí před námi napínavá kriminální dramata s hlubokým filozofickým podtextem. O jejich kvalitě svědčí mimo jiné i skutečnost, že podle námětů dvou z nich vznikly neméně úspěšné filmy.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Der Richter und sein Henker / Der Verdacht / Das Versprechen


více info...

Přidat komentář

Zelený_Drak
25.11.2023

Na knihu jsem narazila náhodou, nic jsem od ní nečekala a byla jsem příjemně překvapená. Je to první kniha od Švýcara, kterou jsem četla. První novela jsem si říkala, dobře, proč ne, trochu průhledné ale pěkné, druhou jsem si říkala, dobře, průhledné, ale tohle jsem ještě nečetla, přitom je to dobrý námět, hon na nacisty musel být po válce celkem téma. Třetí novela, to bylo konečně překvapení. Škoda, že neznám film a tak mi asi utekla spousta cílených narážek. Něco je zbytečně podrobné, něco skoro málo, něco je výborně vylíčené. Za jednu z nejpovedenějších scén považuji vyprávění staré dámy v nemocnici, pro kterou celý život neexistovalo nic důležitějšího než se trumfovat se sestrou. Vracet se ke knize nebudu, ale také by mi nevadilo přečíst si od autora něco dalšího.

Laaca
05.11.2023 4 z 5

Obrovské překvapení. Vůbec nevím, jak jsem k této knížce přišel. Možná jsem ji bezděčně sebral v nějaké knihobudce nebo prostě někde ležela, nevím. Obálka tuctová. Ani nevím, proč jsem se nakonec začetl. Detektivky normálně nečtu. Ale dobře jsem udělal. Všechny tři příběhy jsou opravdu strhující. A přitom to není povrchní či plytké čtení. To ani náhodou. Rešené problémy jsou mnohovrstevnané. Postavy propracované. Navíc se ve všech příbězích se důkladně zkoumá nějaký aspekt lidského nitra. Jde částečně o detektivky a částečně o psychologické novely. Kdyby šlo, hodnotil bych 4,5 hvězdičky.


Pawlisman
27.07.2023 5 z 5

Detektivní, napínavé, originální jazyk, neotřelé sic klasické, obohaceno myšlenkami, určitě nadprůměrná krimi. skoro až thriller. Pro mě osobně se povídky lepšily od pevní až k nejlepší třetí s nejvíce napětím. Všechny jakoby mají podobný sled, divně se čtoucí prvních 5-10 stran zakončené vždy 1-2 stranami, kde vůbec sloh ani obsah nechápu a pak najednou rozjasnění a jedeme. Přežijte začátek příběhů a pak již pojedete z kopce :)

Kabuky
11.06.2022 5 z 5

Kvalitní četba

jindra2
18.07.2021 5 z 5

Kvůli Slibu dávám za pět. Geniální povídka dějově i literárně. Filmové zpracování Přísaha s Jackem Nicholsonem mimořádně zdařilé a na ČSFD podceněné.

SSTknihy
27.01.2021 5 z 5

Detektivní příběhy, které v sobě skrývají mnohem víc než jen cíl dopadnout pachatele. Pro vyšetřovatele je důležitější lidská povaha, motivy, které vedly k činům, touha po spravedlnosti, kterou je mnohdy potřeba vzít do vlastních rukou. Komisař Bärlach z prvních dvou příběhů je klidný, pomalý a nemocný. Ale zdání klame. Ve skutečnosti je to „starý zlý kocour, který rád žere myši“. Za svou pravdou jde s buldočí zatvrzelostí, i kdyby ho to mělo stát život. Napínavé do poslední řádky.

johnny01
25.12.2019 4 z 5

Soudce a jeho kat je naprosto vynikající, především svým obratem na konci. Podezření je mírně slabší s jednodušším dějem a nádechem brutality. Slib je velmi originální, opět svým závěrem. Vzhledem k tomu, že detektivky jsem nikdy nečetl, to na mě udělalo dojem.

freejazz
09.12.2019 4 z 5

siahol som po knihe, aby som sa odreagoval od ťažkých a zložitých diel...
a našiel som skvelého autora, ktorý ťažké a zložité životné situácie dokáže podať excelentne dramaticky, s citom pre slovo a dej. opäť sa mi potvrdilo, že kvalitná detektívka je ďaleko viac než rodokapsy písané na zaplátanie diery v čase a hlave:)
odporúčam, je to nadčasové témou aj spracovaním, ozajstná lahôdka.

Tms636
21.11.2019 3 z 5

viz komentář InaPražáková

InaPražáková
24.09.2018 3 z 5

Diptych s komisařem Bärlachem, dvě zrcadlová zpracování jednoho principu, se formálně drží syžetu detektivky, ale každé jinak ho shazuje nebo zpochybňuje. Ostatně o příběh tolik nejde, v obou povídkách je hlavní znázornění přístupu k lidem, potažmo k detektivní práci: Bärlach je manipulátor, tahá za nitky podle teoretických východisek - a dopadnout to může dvěma způsoby. Obě povídky mají působivou atmosféru a strhující, až divadelně pojatý závěr, zvlášť Podezření, odkazující na Poea a dekonstruující klasické detektivky 19. století. Obě ale trpí přemírou slov, slovní vaty, postavy popisují historii nebo motivy s podrobností, kterou by se člověk v rozhovoru s obeznámenou osobou přirozeně nikdy nezdržoval a která mě jako čtenáře místy ubíjela.

Slib je živější, přirozenější a vybroušenější co do stylu, opět s až fyzicky působícím prostředím, podvratný dokonce nadvakrát, z hlediska detektivního žánru a podruhé oproti dříve napsané filmové povídce, na niž autor několikrát výslovně a s neskrývanou škodolibostí odkazuje (z toho důvodu je dobré vidět nejdřív film). Jestli mi v prvních dvou povídkách něco přebývalo, tady mi chybělo víc psychologického popisu hlavního hrdiny, jehož přeměně jsem nevěřila a přišla mi schematická. To ostatně platí i pro Bärlacha v Podezření - tak krásná situace, vpravdě poeovská, a o vnitřních pochodech oběti jsem se nedozvěděla nic.

Jsou to silné tři hvězdičky, ale protože jsem se částí prvních dvou povídek prokousala jen silou vůle a protože necítím potřebu se k žádné z nich někdy vracet, víc nedám.

Filda
04.04.2016 5 z 5

Paradoxně, nejmrazivějším a nejhrozivějším momentem je opulentní hostina komisařova. Nemocný stařec jako by skrze to obžerství zdémonizoval. S každým dalším soustem roste, ztrácí na lidskosti a stává se neživým symbolem neúprosného soudu. Nikdy bych býval nespojoval jídlo s takovou úlohou.

Gagarin
07.10.2015 5 z 5

Jedna z nejzajímavějších "detektivních" knih, co jsem četl. Autor nabízí skutečně nečekaný psychologický a etický náhled na příběhy. Jsem zvyklý kriminální knihy hltat: jde to i v tomto případě, jde o čtivé dílo; čtenář se tím ale připraví právě o zmíněnou dürrenmattovskou nadstavbu. To je také důvod, proč se k tomuto triptichu ještě vrátím.

bejan
27.09.2015 5 z 5

Dürrenmattovy detektivky jsou jediné, které čtu. A to jen proto, že to vlastně žádné detektivky nejsou. Využívá sice často půdorysu detektivního žánru, ale v jeho knihách jde o víc, než o to, kdo byl vrah. Dürrenmatt přemýšlí nad spravedlností, vinou, dobrem a zlem. A přiměje čtenáře přemýšlet s ním. Nejlepší švýcarský autor. Ostatně, znáte jiného? ;-)

maple34
28.11.2013 3 z 5

Četl jsem Podezření. Velmi zajímavá a neotřelá detektivka, která poukazuje na nedostatky poválečné společnosti, na nedokolanost jurisdikce, na klíčovou úlohu náhody v životě lidí. Čte se to parádně, můžu doporučit, na to, že je to detektivka, tak se nejedná o pokleslý počin

marcela111
10.05.2013

Je to opravdu síla, chvílemi běhá mráz po zádech, je to obrovská oslava lidského odhodlání. Detektivní zápletka mi připadá víceméně okrajová, hlavní je filosofický náboj - spravedlnost a pomsta nebo spíš odplata... a ironie osudu. Přeji krásné počtení.

kika 13
14.11.2012 3 z 5

Román se skládá z tří dalších románu stejného autora.Detektivní prvky.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány zfilmováno švýcarská literatura poválečná doba

Autorovy další knížky

Friedrich Dürrenmatt
švýcarská, 1921 - 1990
2001  85%Soudce a jeho kat
2018  85%Návštěva staré dámy
1964  90%Slib
1989  87%Soudce a jeho kat / Podezření / Slib
1963  84%Fyzikové

Kniha Soudce a jeho kat / Podezření / Slib je v

Právě čtených1x
Přečtených149x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených12x
Knihotéce161x
Chystám se číst22x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x