Lorenz, zrady

Lorenz, zrady https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161180/bmid_lorenz-zrady-NiM-161180.jpg 3 8 4

Černá komedie o touze po moci. Příběh vůdce, podmanivé drama, ironie, při které mrazí. V nehostinném lesním prostředí žijí odvážní muži. Jeden druhému stojí věrně po boku ve chvílích bojů i v období zdánlivého klidu zbraní. Nepochybují o důležitosti úkolů, jež před nimi stojí, a spolehlivě plní rozkazy svého vůdce. Překáží-li v cestě jejich cílům nerozhodnost a slabost velitele, nastává čas jej vystřídat. K vedení skupiny je nutné dosadit člověka schopnějšího a způsob, jakým bude výměna provedena, nemusí být zcela čistý. Tak začíná příběh partyzána, který dokázal dokončit „velký úkol“ a tím získat neomezenou moc nad nejmenovaným územím. Příběh nového vůdce jménem Lorenz. Po vítězstvích a oslavách čeká vladaře koloběh všedních dní a s ním nekonečné strádání. Politické hry totiž bojovníka nemohou uspokojovat. Situace je vážná. Nastal snad čas diktátora sesadit? Ve způsobu vyprávění tohoto podmanivého dramatu je patrná ironie, která bude čtenáře místy silně mrazit.... celý text

Přidat komentář

Akana
05.01.2021 4 z 5

Anatomie diktátora a jeho vzestupu k moci. Nadsázkou a způsobem vyjadřování je vyprávění posunuté lehce mimo realitu, zároveň si ale za fiktivní osoby můžeme lehce dosadit nějaké ty skutečné, což má svou přitažlivost. Na druhou stranu nemám dojem, že by mi autorka o mechanismech totalitního režimu a myšlenkových pochodech jeho představitelů sdělila něco zcela netušeného. Zajímavý experiment, nic víc a nic míň.

eliska2669
13.10.2017 3 z 5

Je to fakt totálně divný. Vlastně další z nemnoha opravdu WTF knih na mém seznamu. Ale zároveň docela genialita, určitě to má v sobě spoustu hlubokých významů, které vám tam ale nejsou nějak cpány, ale spíš vám musí postupně dojít. A trochu depresso, občas. Ale rozhodně od toho nečekejte, že to bude normální četba, na jakou jste zvyklí z johngreenovek a detektivek.


maple34
27.02.2015 3 z 5

Současná česká literatura. Variace na téma zrady. Poměrně složité na definování žánru, složitá konstrukce děje, přesto poměrně zajímavá kniha. Do prostředků hromadné dopravy ideální.

Guarnere
14.11.2014 3 z 5

Pro někoho možná nelehké čtení, ale pokud to od začátku pochopíte jako alegorii na naše vlastní životy, na nás samé, je to geniální kniha, která přirozeně plyne, jejíž humor je přirozený a postavy neuvěřitelně barvité a skvěle vykreslené. Konečně zase kniha, která se velmi odlišuje od dnešních Vieweghů a Nesvadbových a pozvedá úroveň české literatury.

Štítky knihy

česká literatura Magnesia Litera

Autorovy další knížky

Anna Zonová
česká, 1962
2004  65%Za trest a za odměnu
2013  63%Lorenz, zrady
2007  45%Boty a značky
2001  65%Červené botičky
2019  20%Polárník, panovnice a prezident

Kniha Lorenz, zrady je v

Přečtených9x
Knihotéce5x
Chystám se číst3x