LuckaLO LuckaLO komentáře u knih

☰ menu

Noc splněných přání Noc splněných přání * antologie

Velmi zdařilá sbírka povídek, líbily se mi skoro všechny, což se moc často nestává. Nejvíc mě zasáhla povídka Plážový romantismus. Bude to tím, že mám teď život tak trochu podobně a asi si dám radši bacha na to, co si občas přeju. :-)
Skvělá byla byla povídka Kamínek v botě, pobavila. Schrődingerův traktor mě dojal až k slzám, u Když padají hvězdy mi přeběhl mráz po zádech. I ty ostatní byly super.
Jen povídky Hovno a Krystalek Sylva mi přišly zvláštní, nejspíš jsem je nepochopila.

05.04.2024 5 z 5


Prach Prach Hugh Howey

Knihu jsem dočetla včera a skoro mi slza ukápla, že už je konec a musím opustit Juliet, Sóla, Donalda a svět Sila. Celá trilogie mě moc bavila, hodně dlouho jsem nečetla nic takhle dobrého.
Jen škoda toho urychleného konce.

16.03.2024 5 z 5


Silo Silo Hugh Howey

Hugh Howey stvořil fascinující a dost klaustrofobický postapokalyptický svět.
Země je zamořená jedy a tisíce lidí přežívá v obrovském 140 patrovém silu pod zemí. Do příběhu nás uvede šerif Holston, který je na vlastní žádost vyslán ven vyčistit senzory kamer, aby měli lidé v 1. patře sila na obrazovkách čistý pohled na ponurý a mrtvý venkovní svět. Je to výprava, kterou zatím nikdo nepřežil.
Silo je rozvržené na třetiny, v každé je farma, čistička vody, sídlo šerifa, obytné prostory a podobně. Ve třicátých patrech se nachází IT oddělení, které samozvaně všechno řídí. V posledních patrech, v takzvané hlubině, je mechanický úsek, který zajišťuje hlavně elektřinu. A právě v hlubině se zvedne vlna odporu proti chodu sila a všemocnému IT oddělení, které spousty věcí tají a posílají na smrt každého, kdo se vzepře...
Naprosto strhující postapo příběh, který mě chytl od první stránky a nutil pořád číst, protože jsem potřebovala vědět co bude dál. Pocity zoufalství, klaustrofobie, točení hlavy a bolavé nohy z nekonečných schodů jsem při čtení reálně cítila, až tak dobře je to napsané. Pro fandy postapo je Silo povinná četba.

12.02.2024 5 z 5


Ten druhý Ten druhý Jiří Pešaut

Knížka má moc povedenou obálku. A příběh, který vypráví, je ještě lepší.
Sledujeme příběh Bena a Katky, kteří v životě nemají zrovna na růžích ustláno a perou se s tím, jak umí.
Je to určitě příběh k zamyšlení, jestli člověk, který nemá zrovna dobrý start do života, může svůj osud zvrátit nebo se pořád poveze na vlně průšvihu.
Zuzky mi bylo hodně líto, ta se svojí situací udělat moc nemohla.
Autor umí krásně popsat přírodu a spojení člověka s ní, líbilo se mi vzpomínání hlavního hrdiny na dětství s dědečkem v osadě Zapomění.
Knížka mě bavila, dala mi pár podnětů k zamyšlení a obrala o spostu spánku, protože nešla odložit. :-) Doporučuji.

01.02.2024 4 z 5


23:55 23:55 Jan Hlubek

Útlá knížečka tak akorát na zpříjemnění jednoho večera. Jako milovnici postapo příběhů se mi nevíc líbila povídka Svět poté. Má nápad a prima beznadějnou atmosféru. Konečně to někde směřovalo ke konci lidské populace než ke snaze k jejímu zachování, jak to běžně bývá. Byla by to určitě dobrá samostatná knížka.
Další skvělá povídka je Sněhobílá smrt, V osidlech temnoty a celkem dobrá a lehce zvrácená byla i Pandemie obskurnosti. Eugenův bourák byl fajn, jen dost předvídatelný a to samé Variabilní lásky. Celkově sbírku hodnotím kladně, baví mě autorův styl i čeština. Navíc má knížka povedenou obálku a super grafické zpracování.

30.01.2024 5 z 5


Ostrov panenek Ostrov panenek Jeremy Bates

(SPOILER) Tak tohle je veliké zklamání. Banda totálně tupých zbohatlíků, kteří se mezi sebou nesnáší, hádají se a nesmyslně mlátí jeden druhého. Jediná relativně normální postava dostane hned na začátku chřipku a tím je vyřazená z veškerého dění. Děj v podstatě o ničem, bez atmosféry a napětí. Na konci jsem protáčela oči, už mě ani nezajímalo, jak to dopadne, snad jsem jen doufala, že se pozabíjí všichni mezi sebou. Epilog byl jak z pohádky. K hororu se to ani nepřiblížilo, přitom Ostrov panenek měl takový potenciál. Škoda. Hvězdičku dávám za linku Maríi, ta měla smutný osud a tý jediný mi bylo líto.

27.01.2024 1 z 5


Milé dítě Milé dítě Romy Hausmann

Ale jo, celkem to šlo, dávám tomu 3,5 hvězdy. Trochu překombinované, přitažené za vlasy, ale čtivé, napínavé a pachatele jsem netušila až do konce.

22.01.2024 3 z 5


České podsvětí Josefa Klímy České podsvětí Josefa Klímy Josef Klíma

Tuhle knihu nebudu hodnotit hvězdičkami, protože jsem ji zatím nečetla celou. Pohled pana Klímy na devadesátky je určitě zajímavý, byl a je to dobrý novinář. Jenže true crime teď frčí, devadesatkové případy jsou omílané pořád dokola a mě už to prostě nebaví číst, (krimi čtu příležitostně). Tak by jakékoliv moje hodnocení teď nebylo fér. Ke knížce se určitě vrátím, až na ni přijde ta správná nálada a správný čas.

19.01.2024


V jejím srdci svět se tříští V jejím srdci svět se tříští Jonathan Dylan Barker

Tahle "cihlička" je pecka! Do příběhu jsem se ponořila hned na začátku a opravdu bylo těžké knihu položit a jít spát, je to naprosto dokonalý a originální dílo. Moje první setkání s Barkerem a rozhodně ne poslední.

19.01.2024 5 z 5


Mrazení Mrazení Jiří Pešaut

Mrazení je malá útlá knížečka, která se mi dostala do ruky náhodou v knihkupectví, zaujala mě povedená obálka a tak jsem si ji koupila.
Kniha obsahuje 12 celkem povedených povídek, u kterých vás má zamrazit. Většina je krátkých na pár stránek, ale jsou tam i dvě delší, Mrazení a Hořící svíce. Druhá jmenovaná se mi líbila asi nejvíc. Je o městečku, kde řádí upír a na žádost místního starosty se tam vydá zjistit co a jak uznávaný profesor univerzitního muzea v Oxfordu. Povídka má spád, atmosféru a zajímavé rozuzlení. Mrazení je obsáhlá a celkem dobře zpracovaná povídka o jednom zjištném manželství a o pomstě. Dokážu si ji představit i jako samostatnou knihu, téma je to zajimavé. Jako další můžu vyzdvihnout povídky Já se vrátím, Strach a Hvězdy. Autor v nich krásně pracuje s emocemi. Aspoň se mnou to trochu pohnulo. :-D Mrazení celkově hodnotím kladně, u některých povídek mi mráz po zádech opravdu přejel. Pan Pešaut píše poutavě, povídky mě bavily, takže za mě knižka účel splnila a doporučuji.

13.01.2024 4 z 5


Hlubina Hlubina Jozef Karika

Hlubina je příběh majora Martina Gavendy, příslušníka STB, který je povolaný do Ružomberoku, aby vyšetřil případ dvou zmizelých dětí. Karika se s tím nemaže a už od začátku mě příběh úplně pohltil. První třetina je jízda nabitá mrazivou a tísnivou atmosférou, druhá akcí a pořádnou přestřelkou a zakončí to napínavé finále ve stylu Lovecrafta. Ani chvilku jsem se nenudila, Karika je skvělý vypravěč.

11.01.2024 5 z 5


Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Opět naprosto skvělá kniha. Marek Dvořák má velmi zajímavou a důležitou práci. Dozvěděla jsem se plno nových informací, bylo mi vyvráceno pár mýtů o první pomoci, chvílema jsem se smála, chvílema utírala slzu. Před panem Dvořákem smekám klobouk a panu Moravcovi tleskám za poutavě vedený rozhovor. Už se těším na další knihu.

07.01.2024 5 z 5


Ukradené jazyky Ukradené jazyky Felix Blackwell

Tohle bylo skvělý! Knížku jsem četla po nocích a pak jsem se bála každého šramotu a vrznutí v baráku, hlavně v první třetině příběhu. Mohl by kolem pobíhat ma*or s motorovkou a byla bych celkem v klidu, ale když se ve tmě mihne stín, jsem po*raná až za ušima, takže tohle byl horor přímo pro mě. :-) Atmosféra, tajemno, děsivé hlasy, klepání v noci na dveře, bezmoc hlavních postav "uvězněných" ve srubu v horách... mě to hodně bavilo.

04.01.2024 5 z 5


Šťastné a hrůzostrašné: Antologie štědrovečerních hororů Šťastné a hrůzostrašné: Antologie štědrovečerních hororů * antologie

Jsou to spíš strašidelné historky než horory, ale mají atmosféru, dobře se čtou a hodně mě baví. Taková příjemná oddychovka. Nejvíc se mi líbil Cestovní vak, tam mě i lehce zamrazilo v zátylku.

02.01.2024 4 z 5


Zvedá se vítr Zvedá se vítr Kateřina Surmanová

Na tuhle knížku jsem se hodně těšila, Šepot z lesa byl totiž skvělý. A jsem zklamaná. Příběh mě vůbec nebavil, je zdlouhavý a celkem nudný, do čtení jsem se musela nutit. Chyběla mi originalita a atmosféra první knihy. Snad se třetí kniha (doufám, že bude) povede víc, autorka má krásnou češtinu a psát umí.

29.12.2023 3 z 5


Ostrov smrti Ostrov smrti Jan Cimický

(SPOILER) Tahle kniha byla moje první a taky nejspíš poslední setkání s panem Cimickým jako autorem. Podle anotace jsem od knihy čekala úplně něco jiného. Začátek mě celkem zaujal a těšila jsem se na ostrov. A ono prd. Místo zajímavého příběhu o psychopatovi a jeho ostrůvku v Polynésii jsem dostala špatnou detektivku z Čech. Děj a chování postav, hlavně vyšetřovatelů, mi přišlo trochu mimo. Smrt malé Marušky, jako proč? Vždyť to nedávalo smysl. No a konec to úplně zabil. Nějaké hlubší sdělení to asi má, ale na příběhu to chtělo trochu víc zamakat. Jedna hvězda je za hezkou obálku a anotaci, která mě donutila vzít knihu do ruky a začít číst. A druhá je za to, že jsem to nakonec dočetla, zajímalo mě, jak tohle dopadne.

28.12.2023 2 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Den Trifidů mi byl doporučen už před delší dobou, ale pořád se mi do něj nechtělo, nejsem moc velkej fanda sci-fi. A je to pecka, moc mě to bavilo. Nadčasové postapo a trifidi jsou parádní protivník lidstva. Možná bych ocenila trochu víc konfliktů a bojů s kytkama než jen budování nového živobytí, ale i tak je to super čtení.

08.12.2023 5 z 5


Tommyknockeři Tommyknockeři Stephen King

Prvních cca 200 stránek jsem se tak trochu nudila. Nebýt to můj milovaný King, asi bych to vzdala. A to by byla chyba, pak mě příběh chytil a nepustil až do konce. Stephen má daleko lepší knížky, ale mě tohle taky bavilo, teda až na ten nekonečný začátek.
Na YouTube je k vidění Zjevení Becky Paulsonové jako jeden díl Krajních mezí. Bylo to natočené podle povídky, kterou pak Stephen poupravil a stala se součástí Tommyknockerů. Jen taková zajímavost.

28.11.2023 4 z 5


Maminčin mazánek Maminčin mazánek Sarah Flint

Snad první kriminálka, kde jsem netušila pachatele až do konce a proto mě to asi bavilo. Jako klaustrofobika mě to chvílema dost děsilo. Jinak taková klasika, vyšetřovatelka s traumatem, několik možných pachatelů, nudné popisy vyšetřování. A ten překlad tomu taky nepřidal.

02.11.2023 3 z 5


Pozvaní Pozvaní Jennifer McMahon

Pozvaní je taková lehce hororová pohádka. Zdlouhavá a předvídatelná. Helen mi strašně lezla na nervy. Číst se to dá, ale... Víc se mi líbili Zimní lidé.

29.10.2023 3 z 5