Šťastné a hrůzostrašné: Antologie štědrovečerních hororů

Šťastné a hrůzostrašné: Antologie štědrovečerních hororů https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479653/bmid_stastne-a-hruzostrasne-antologie-st-Q4D-479653.jpg 4 113 26

Vánoční čas, kdy temnota uchvacuje největší část dne a srdci všech smrtelníků prostupuje zvláštní směs veselí i neklidného očekávání, je dobou jako stvořenou pro vypravování tajuplných a strašidelných příběhů. Předložená antologie představuje šestici do češtiny dosud nepřeložených strašidelných vánočních povídek od známých i méně známých britských autorů 2. poloviny 19. a počátku 20. století v čele s Algernonem Blackwoodem a Charlotte Riddellovou. Příběhy nesoucí se v duchu klasické viktoriánské tradice, v nichž se často stírá hranice mezi naším a oním světem, čtenáře zavedou do starých panských sídel, kde není nouze o tmavé kouty a legendami opředené pokoje, i na skalnaté pobřeží, jehož nespoutaná malebnost učaruje mladému páru, který se zde navzdory neblahé pověsti rozhodne usadit. Zažehněte svíčku a vkročte do světa, kde smrtí nic nekončí.... celý text

Přidat komentář

Ctucomamrada
04.01.2024 5 z 5

Docela sranda, ale nic hlubokého nebo obohacujícího.

LuckaLO
02.01.2024 4 z 5

Jsou to spíš strašidelné historky než horory, ale mají atmosféru, dobře se čtou a hodně mě baví. Taková příjemná oddychovka. Nejvíc se mi líbil Cestovní vak, tam mě i lehce zamrazilo v zátylku.


ViktorieMars
28.12.2023 3 z 5

Kniha dá v období Vánoc krásnou ponurou atmosféru. Líbilo se mi i prostředí staré temné Anglie. Ale povídky samotné nejsou nic extra. Celkově to ale hodnotím určitě kladně a přečtu si i pokračování.

mareksevc
27.12.2023 4 z 5

doba v ktorej to autori pisali mala niečo do seba a jej atmosferu čiastočne citiť aj v knihe - atmosférické zimné čítanie

dana_vrana
24.12.2023 4 z 5

Mile děsivé čtení z dob viktoriánské Anglie. Z útlé knížečky nestříhají hektolitry krve, nepadají usekané končetiny ani z ní nevylézají děsivá monstra, jak jsme zvyklí v dnešní době. Za to se ponoříme do ponuré atmosféry anglických měst i venkova, do tajemných panských sídel a zahrad, salonů s dřevěným obložením a praskajícím ohněm v krbech. Gentlemani jsou více či méně čestní, dámy útlocitné a často omdlévající. A to vše v čase vánočním, kdy se hranice mezi světy ztenčuje a přibližuje

Corso
21.12.2023 3 z 5

Snažím sa vždy trošku prižmúriť oko pri týchto starých veciach. Obdobie kedy sa vianočnému hororu darilo a čitateľské publikum bolo iné je nenávratne preč. Dnes poviedky zaujmú hlavne spôsobmi výstavby atmosféry a občas vydarenou pointou. Konkrétne však kúpou audioknihy dostanete výborný prednes a hororovo podfarbené zvukové doplnky, prídete však o pekne vyvedenú knihu s ilustráciami. Holt všetko má svoje plusy a minusy. Ideálne milovník hororu by mal mať obe verzie.

Vlani som zohnal papierove pokracko, skor ako tuto prvu knihu. Toto som zasa pocuval ako audio.... ale uprimne, vysla tretia zbierka a nechystam sa na nu.

MisaSutcliff
16.10.2023 4 z 5

Vydáním téhle antologie mi nakladatelství Malvern udělalo obří radost. Jasně, horor z 19. a počátků 20. století vás dnes rozhodně nezvedne ze židle, ale já to miluju. Fakt mě baví, jakým způsobem dnes již klasici žánru stavěli své zápletky, hráli si s atmosférou a omdléval každý, kdo byl třeba. A od téhle sbírky jsem nečekala nic menšího.

Tato útlá a už na první pohled krásně zpracovaná knížečka v sobě obsahuje 6 do češtiny dosud nepřeložených strašidelných příběhů, které spojuje právě téma Vánoc a Štedrého večera. Přestože plně chápu volbu názvu, pro nezasvěceného čtenáře může být velmi matoucí. Na všech šesti povídkách se zub času podepsal natolik, že pro moderního čtenáře se nejedná o nic ani zdaleka hrůzostrašného. Sice se v nich i vyskytují duchové či jisté nadpřirozené prvky, většina z nich je spíše sbírkou hrůzných lidských činů, než čehokoliv jiného.

Pokud bych však měla přeci jen nějakou z povídek vyzdvihnout, tak si to zaslouží hned úvodní Cestovní vak Algernona Blackwooda (ano, je to ten pán, co napsal Vrby). Zub času se na ní podepsal podobně jako na zbytku, ale kdyby se všechny povídky nesly v podobném duchu, změnilo by to čtenářův prožitek k lepšímu. Takhle je strašlivý zážitek mladého advokátova tajemníka se cestovním vakem odsouzeného vraha pouze drobným zpestřením v jinak ne příliš zajímavé sbírce.

Co také cením je nádherné vizuální zpracování knihy. Kromě parádní obálky má uvnitř i každá povídka svou vlastní ilustraci, plus jednu najdete na začátku a na konci. Poměrně dost se mi líbí nápad dát dohromady vánoční horor, přestože ten výběr, který si pro sebe editor zvolil je velmi omezující. To ho ovšem nezastavilo, takže na konci roku 2022 vyšlo pokračování a vypadá to, že je venku už i třetí kniha.

honza8366
12.03.2023 3 z 5

Jde vidět, že je to konec 19. stol., povidky jsou dost predvidatelne, ale vylozene neurazi:)

Ronnie68
24.01.2023 4 z 5

Za mě příjemná antologie děsivějších příběhů (celkem 6 příběhů) ... Nejvíce mě zaujaly povídky Cestovní vak a Pravdivý příběh hrůzy... Ale i ostatní příběhy byly super ... Kniha je útlá a čte se prakticky sama ...

Kni-holka
17.01.2023 4 z 5

Dá se zemřít hrůzou? Můžou vám strachem zbělet vlasy a můžete děsem zestárnout o několik let? Ne? Tak postavy v těchto příbězích by s vámi nesouhlasily. A já po jejich přečtení si tím už taky nejsem jistá.

Není to poprvé, co jsem slyšela, že Vánoce jsou ideálním časem pro vyprávění podivných legend a strašidelných příběhů. Ale jak to? Vánoce jsou přece časem míru, radosti a lásky. Duchové a čarodějnice do nich nepatří. Nebo ano? Prý ano. I na Vánoce se stírá hranice mezi naším a tím druhým světem. Tak se mějte na pozoru, až budete číst Strašné a hrůzostrašné: antologie štědrovečerních hororů.

Hanina61
15.01.2023 4 z 5

Vánoce, doba nejdelších nocí, jste sami doma a ve tmě hned za oknem číhá temný les, ve kterém se prohání kdovíco. Tak proč k tomu nepřidat ještě malou antologii štědrovečerních hororů, ač je to čtení spíš vánočně příjemné než děsivé... Ilustrace jsou úžasné, taky by mě moc zajímal jejich autor... A třebaže už je po svátcích, nedá mi to nepustit se do Šťastných a hrůzostrašnějších"... ;-)

bee88maja
09.01.2023 4 z 5

Bojíte se rádi? Cosi temného za okny, každý večer. Vítr kvílí, strach sílí. Duchové v temných koutech čekají. Viktoriánská Anglie. Zachumlat se pod peřinu a pustit se do 6 "hororů", byl skvělý nápad. Tato antalogie je pro milovníky strachu a anglického šera a plískanic, to pravé ořechové. Kouzlo 19.století. Za doprovodu svitu svíček, ti šťastnější z vás v přítomnosti praskání dřeva v krbu. A trochu se bát. Je ten správný čas. Čas Vánoční....Štědrý den byl blízko, a už je na míle daleko. Za rok zas, pojďme se trochu bát.

jonyrico
22.01.2022 4 z 5

Antologie hrůzostrašných povídek spisovatelů žijících na přelomu 19. a 20. století obsahuje celkem šest příběhů, které mají společného jmenovatele - Vánoce. Předně je třeba si uvědomit, že se jedná o povídky staré, mnohdy více než sto let, a tak dnešnímu čtenáři již možná hrůzostrašné nepřijdou, přeci jen, dnes máme hranice strachu posunuté někam jinam, například se již nebojíme bubáků, ale například finančního úřadu. V době svého vzniku však muselo jít o příběhy, při kterých tuhla krev v žilách, obličeje přítomných posluchačů ztrácely barvu a děti nedokázaly usnout až do Velikonoc. Přestože jsem se při jejich čtení "nebál", několikrát mi příjemně přeběhl mráz po zádech.

Pokud doufáte, že v knize narazíte na vraždícího Santa Clause nebo krvežíznivé skřítky, kteří místo na balení dárků používají lamely na škrcení zlobivých dětí, doufejte dál, takové příběhy ponecháme dnešním spisovatelům. V knize je strach vyobrazen ve své prapůvodní podobě, jedná se o strach z neznámého, otevírá se říše mrtvých a pověsti dokážou mnohdy děsit samy o sobě. Vánoce zde hrají spíše jakýsi dekorativní rámec, jelikož se všechny příběhy odehrávají v jejich období. Nastává tu tak příjemný kontrast mezi veselými svátky a děsivými událostmi.

Děvizna
20.01.2022 3 z 5

Obraz z přebalu knihy je tak pěkně "duchařský" a lákající k četbě i ilustrace uvnitř knihy jsou opravdu jedinečné, vypadají jako starobylé rytiny, ale kdo ví.... nepodařilo se mi dohledat jejich autory. Povídky jsou spíš průměrné.

los
19.01.2022 2 z 5

nenašel jsem zdroj použitých ilustrací, zaujaly mne víc než samotné povídky, ty jsou šablonovité, průměrné, nestojí za vydání

missbellatrixx
31.12.2021 5 z 5

Skvělé osvěžení Vánočních svátků :-)

PanPredseda
31.12.2021 5 z 5

Sice útlá avšak velmi povedená sbírka duchařských a strašidelných příběhů ze staré dobré Anglie, které se odehrávají ve vánočním čase. Některé jsou vysloveně hrůzostrašné, jiným zas nechybí humor, všechny jsou však velmi dobré až vynikající.
Moje pořadí od nejlepší po "nejslabší" (v uvozovkách, protože je stále velmi dobrá) povídku ve sbírce:
1. Štědrý večer v domě na pobřeží
2. Pravdivý příběh hrůzy
3. Ocelové zrcadlo aneb vánoční sen
4. Podivná vánoční hra
5. Vánoční shledání *
6. Cestovní vak (promiňte mi to, pane Algernone Blackwoode)
---
* Otevřený konec povídky Vánoční shledání mne inspiroval k založení tohoto diskusního tématu: https://www.databazeknih.cz/diskuze/diskuze-o-knihach-7/dila-s-otevrenym-koncem-ci-skrytym-vyznamem-5584

Fiddis
27.12.2021 3 z 5

Na mě málo hrůzostrašné, ale rozhodně příjemné zpestření vánočních svátků :-))

666Jitka
27.12.2021 4 z 5

Velmi příjemná duchařská vánoční antologie, která mi rozhodně zpříjemnila sváteční noci a dokázala mě zaujmout. Povídky nebyly až tak hrůzostrašné, jak předesílá název knihy, ale místy napínavé a strašidelné určitě ano.

boticelli
25.12.2021 5 z 5

Mrazivý doplňek Vánoc. Ta všechna velká anglická sídla, ve kterých straší, to je prostě radost číst! Doufám, že příští Vánoce vyjde něco podobného, klidně bych si ze čtení hororových příběhů udělal novou vánoční tradici.