Cestovní vak

Povídka od: Algernon Blackwood
Z knihy: Šťastné a hrůzostrašné: Antologie štědrovečerních hororů


Advokátní asistent Johnson se chystá na dovolenou do Alp. Má však za sebou velmi náročný proces s hrůzostrašným vrahem Turkem a zločincova tvář ho v představách pronásleduje. Od svého zaměstnavatele si nechá poslat cestovní vak, ovšem v průběhu večerního balení se jej pomalu značně zmocňovat strach.

Originální název:

The Kit-Bag


Rok vydání originálu: 1908

Komentáře (2)

Přidat komentář

PanPredseda
29.12.2021 4 z 5

Tato povídka Algernona Blackwooda (kterého zmiňuje a cituje i H. P. Lovecraft) je dobrá, možná i velmi dobrá, ale A. B. umí i lepší, alespoň podle toho, co jsem od něj již četl, nebo jsem slyšel jeho povídky namluvené. (Přiznám se bez mučení, že zatím jsem se nedostal k jeho románu Vrby, ale přečíst bych si ho chtěl.)
Možná jsem mu tedy lehce ukřivdil, když dávám povídce jen čtyři hvězdičky, zatímco některým dalším povídkám z knihy, které mi připadnou jen o fousíček lepší, jsem dal hvězdiček pět. Je to dáno tím, že autory ostatních povídek neznám a neměl jsem tedy vysoká očekávání, pokud se týká kvality jejich dílek.

Kozel
12.12.2021 2 z 5

Jméno Algernona Blackwooda mi v hlavě rezonuje velmi nekonkrétním tónem, neb nevím, kde jsem se s autorovým jménem a v jaké souvislosti setkal. K onomu nekonkrétnímu tónu se teď přidává ještě jeden, který značí, že povídka Cestovní vak nevyvolala ve mně většího zájmu. Jakkoli je příběh zajímavý, lehce duchařský a mírně děsivý co do duševního napětí hlavní postavy, přece má spíš mezery a nijak víc se u mě nezapsala. Její dozvuky patrně v hlavě velmi brzy dohrají.