Ukradené jazyky

Ukradené jazyky https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518330/bmid_ukradene-jazyky-KD8-518330.jpg 4 58 22

Romantický pobyt v horské chatě se nevyvíjí tak docela podle očekávání. Vysoko na větrem ošlehaných svazích hory Pale Peak slaví Faye a Felix své čerstvé zasnoubení. Záhy se však z okolních lesů rozezní sbor hrůzostrašných zvuků: skřeky zvířat, dětský pláč a vyšinuté blábolení stovek tklivých hlasů. Za hlubokých nocí se kolem oken plíží temná postava a něco Faye našeptává. Když se počasí promění ve smrtící past, zjistí Felix, že jeho vyděšená snoubenka nemumlá ze spaní jen tak nějaké nesmysly – někomu šeptem odpovídá. Ukradené jazyky vznikly z vítězné povídky na hororovém fóru NoSleep sociální sítě reddit.com. Povídka si během neuvěřitelně krátké doby vysloužila spoustu nadšených ohlasů a již brzy se dočká i filmové adaptace.... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Stolen Tongues , 2017


více info...

Přidat komentář

Ophelie
24.03.2024 4 z 5

Ač nejsem veliký milovník horrorových příběhů, občas po nějaké takové knize sáhnu a v tomto případě to byla dobrá volba. Do příběhu Felixe a Faye jsem se ponořila od první stránky a mnohdy mi opravdu běhal mráz po zádech a zpozorovala jsem, že se i bojím (nedoporučuji číst v noci). Jde o bezesporu napínavý a strašidelný příběh s temnou atmosférou a zajímavou zápletkou. Rozhodně doporučuji všem milovníkům strašidelných příběhů.

Ajuszka
28.02.2024 5 z 5

Další autor hororu,kterého si zařadím mezi své oblíbence.

Z téhle knihy Vám bude běhat mráz po zádech.
Příběh vypráví Felix,jehož snoubenka Faye trpí spánkovou poruchou a náměsíčností. Když se jednoho dne vydají na dovolenou do srubu Fayiných rodičů, promění se jejich život v noční můru.

Čeká vás strašidelná jízda plná hrůzostrašných okamžiků.
Kniha by měla být zfilmována a já už se nemůžu dočkat


Bee240
24.02.2024 5 z 5

Na světě existuje spousta zla.

Má různé podoby a ne každý ho dokáže vnímat. Ale existují lidé kteří jsou pro zlo velmi zajímaví. A přesně to je Faye... mladá žena která se vydá s přítelem strávit pár dnů na chatě svých rodičů. Chata se nachází uprostřed lesů na samotě v horách. Poloha jako stvořená pro odpočinek se svou polovičkou.

Jenže....
Po setmění se krásné lesy mění v obydlí démonů a různých entit.
Uprostřed noci se ozývá dětský smích a zpěv doprovázený mnoha dalšími hlasy.
A co hůř...noc co noc se objevuje tajemná postava, která stojí na kraji lesa a našeptává Faye různé věci ve spánku...a to hlasem jejich milovaných. Někdy i hlasem již zemřelých lidí.

Po první události s tajemnou bytostí má vše spád. A vše se hodně rychle zhoršuje. Už to nejsou jen hlasy, ale i kroky kolem srubu, klepání a stíny za okny. Vše doprovází zhoršující se stav Faye, která dlouhá léta trpí poruchou spánku a mluví ze spaní... jenže teď to vypadá že odpovídá tajemným bytostem co obývají les.
Její snoubenec Felix začne zlo také velmi intenzivně vnímat...a po pár děsivých a bezesných nocí chtějí jen utéct z hory pryč.

Jenže jakmile otevřete mysl zlu půjde s vámi kamkoliv.
V tomto duchu se nese i celý zbytek knihy.
Faye se po nocích prochází zkroucená po domě... vrčí, směje se hlasem malého dítěte a útočí na svého snoubence.
A je tam toho daleko více.

Felix který chce zachránit svou milovanou je odhodlaný udělat cokoliv aby jí vymanil ze spárů temnoty, která pohltila Faye duši.
Začne pomalu odkrývat tajemství místa kde chata stojí. Což přináší další střety se zlem a boj o život.

Kapitoly byli krátké a hodně čtivé. Místy mi dost běhal mráz po zádech. Moc často se u čtení nebojím... takže jsem si čtení této knihy náramně užila.

Celá kniha byla opravdu dobře napsaná. A jelikož původně autor psal tento příběh po kapitolách na fórum na internet.... má každá z kapitol akci a spád.
Co se týče autora údajně je příběh inspirovaný jím a jeho přítelkyní. A dokonce i příběh obsahuje jeho noční můry.

Simáček
31.01.2024 odpad!

Kniha byla velmi zdlouhavá, o skutečně děsivé scény zde byla nouze. Zápletka nedávala smysl. Závěr knihy byl o ničem. Velké zklamání.

Latimer
25.01.2024 3 z 5

Přišlo mi to, jako bych četla pátrání nějakého novináře po něčem, co v horách straší. Tedy scény, které měly být hororové, mě nevtáhly do děje. Stálá jsem mimo něj a prostě sledovala vše, jako nezaujatý účastník. A to nemám ráda. Chci být součástí příběhu. Tři hvězdy jen proto, že mě zajímalo, co "novinář" zjistí, ale druhá polovina byla horší a knize uškodila. Obávám se, že plánované zfilmování knihu překoná.

KnihomolkaKatka
23.01.2024 5 z 5

Tahle kniha je fakt horor. Nemohla jsem ji číst v noci, protože bych asi ani neusnula. Po téhle knize jsem ráda, že už jsem roky nebyla na horách a ani se tam v nejbližších letech nechystám. :)
Díky tomu, že to autor psal jakoby za sebe, tak jsem měla pocit, že to fakt zažil, což je ještě děsivější. Vzadu v knize je napsáno, že se inspiroval svými nočními můrami, což je hrozné, když se tohle někomu zdá. Díky tomu jsem si uvědomila, jak moc jsem ráda za svoje noční můry. :) Příběh jsem si strašně užila a fakt jsem se při něm bála, což splnilo účel žánru. Doporučuju.

PosPol
23.01.2024 3 z 5

Představte si tu situace - osamělá chata v horách, špatný signál na mobilu, děsivá historie, hromadné pohřebiště. Co uděláš? No přeci tam pojedeš na dovolenou! Pro Faye a Felixe se oslava zasnoubení nevyvíjí úplně skvělým směrem, obzvláště, když začnou v noci slyšet dětský pláč či zpěv, skřeky zvířat a Faye si s někým povídá ze spaní a odpovídá na zvláštní otázky.

Musím uznat, že autor perfektně umí navodit atmosféru strachu. Scény se zvířaty, která se chovala nelogicky, koukala do zdi, či vrčela, tak mě opravdu vyděsily, obzvláště když vím, že mi kočky občas takhle čumí do stropu nebo pes vrčí na něco, co nevidím. Líbilo se mi zakomponování kolonizace a příběhu původních obyvatel na Peal Peak. Lapač snů z kůstek od krve? Brrr. No, jenže....

.... pak se to zlomilo. Autor začal na sílu podsouvat myšlenky, aby čtenáře navedl kam potřebuje. Postavy se chovají jako idioti, Felixe ani jednou nenapadne nahrát si cokoliv z nočních epizodek na mobil. Knize nejvíce ublížila délka - zacyklenost a opakující se scénky mě začaly spíše nudit, než abych se bála.

Konec vyloženě zklamal a rozladil - prostě lusknutí prsty a .... nic. Kromě toho zde zůstalo spousta věcí nevysvětlených a otevřených, jako například původ zla, lapače snů, nejasnosti okolo Indiánů apod. Celá kniha vlastně stojí na americkém klišoidním základu - odlehlé místo uprostřed lesů, nelogicky smýšlející postavy a nesmí chybět drama, kdy se tě něco pokouší zabít, utečeš a co uděláš? No přeci se vrátíš na tu chatu!

Rozhodně ale autor umí vtáhnout a pár děsivých scén v knize bylo. Aktuálně se chystá zfilmování a na to jsem velmi zvědavá. Ale spíše se nepodívám, protože při čtení má člověk možnost vše si racionálně vysvětlit a zkrášlit, kdežto ve filmu tato možnost chybí. Hodnotím 3/5.

Elisebbah
10.01.2024 5 z 5

Po dlouhe dobe neco, u ceho jsem se opravdu bala a mela husi kuzi. Naposledy se mi to stalo pri cteni Bird box a od te doby jsem na nic podobneho nenarazila. Bravurne napsano. I kdyz jsem si rikala, ze mam toho adrenalinu dost, nemohla jsem prestat cist.

LuckaLO
04.01.2024 5 z 5

Tohle bylo skvělý! Knížku jsem četla po nocích a pak jsem se bála každého šramotu a vrznutí v baráku, hlavně v první třetině příběhu. Mohl by kolem pobíhat ma*or s motorovkou a byla bych celkem v klidu, ale když se ve tmě mihne stín, jsem po*raná až za ušima, takže tohle byl horor přímo pro mě. :-) Atmosféra, tajemno, děsivé hlasy, klepání v noci na dveře, bezmoc hlavních postav "uvězněných" ve srubu v horách... mě to hodně bavilo.

moonby
12.12.2023 4 z 5

Perfektní temný příběh! Škoda že autor neubral pár stránek, zbytečně ždímá ty samé výjevy zas a znova, kniha měla končit trochu dříve. Ale čte se dobře, nejde se odtrhnout!

Annkag
25.11.2023 5 z 5

Děsila jsem se každé další kapitoly. Fakt mi hrůzou vstával vlasy na hlavě. A ani to nemuselo být nasycené litrama krve a hrůzostrašnými duchmy.
V podstatě stačila jedna námesiční slečna, jedna stará indiánská legenda, milující snoubence a minulost která byla tak zapomenutá že ve své podstatě chránila ale i prodlužovala zážitky s prázdnou entitu.
Mne se to moc líbilo a doporučuji.

knihomolka27
21.11.2023 4 z 5

Je to tak na 3,5 hvězdičky. Číst mě to bavilo, i když by to mohlo být o pár stránek kratší a příběhu by to asi prospělo. Samotný příběh byl velmi komorní, což mi jako obvykle vůbec nevadilo. Překvapilo mě, že v té chatě se to vlastně odehrávalo jen velmi krátce. Atmosféra byla přímo hmatatelná a v hodně scénách jsem se i celkem bála, takže účel kniha určitě splnila. Kvituju i snahu o originálnější pojetí v tomto žánru. Pokud rádi čtete tento žánr tak můžu knihu určitě za sebe doporučit.

veronika4001
12.11.2023 5 z 5

Prolog absolutně strhující láká k četbě první části a od ní se pak musíte přesunout dál, protože vám to nedá. Pořád musíte číst.
Nejlepší pro naplnění atmosféry strachu, kterou příběh předkládá, je číst ho večer za tmy, lépe v noci, kdy slyšíte různé zvuky uvnitř domu a zvenčí. Před započetím četby večer/v noci doporučuji prohlédnout vnitřek, temná zákoutí obydlí, zkontrolovat zámky a zachumlat se pod peřinu. Zároveň být ve střehu ke každému zvuku, který uslyšíte. Kniha opravdu nabudí a jakýkoli zvuk z vnitřku nebo z venku asociujete se zvukem v knize.
Příběh v knize je velice blízký filmovému zpracování, když si vybavím celou řadu filmových hororů, je to jeden z nich. Připadá mi to jako mix duchařiny a zombie. Bála jsem se.
Líbí se mi, že autor příběh vmísil do svého života, čímž čtenáře může mást, zda to, o čem píše, se jemu a jeho snoubence skutečně stalo, nebo zda příběh, o kterém píše, je blízký situaci, která se jim stala. Pocit bezmoci a setrvávajícího zla je povedený; zlo je tady plíživé a stále přítomné.
Autor si všímá předělu mezi náměsíčností a posedlostí. Rozkrývá oba temperamenty a de facto u Faye nečiní mezi tím rozdíl, resp. náměsíčnost u ní vždy předcházela démonismu.
Domnívám se, že je to jiné. Existuje velký rozdíl mezi somnambulismem a démonismem. Tady oba jevy autor pro účely příběhu spojuje. Kromě toho stav vědomí a nevědomí (tranz?) v náměsíčnosti je dobré téma. Nejsem si ale jista promyšlenými až složitě vyvedenými konstrukcemi promluv z náměsíčnosti. Myšlenka, že se ďábel zmocňuje těla jen při náměsíčnosti, dává větší smysl. Ale pak Faye o svých prožitcích nemusí vědět. "K tomu, aby nad Faye získal trvalou kontrolu, by potřeboval přístup k niternějším částem jejího já." To znamená stav, kdy Faye bude zcela při vědomí. Je docela možné, že začátek knihy se odehrával jen při Fayiném somnambulismu.
Autorova díla budu vyhlížet, protože tohle patří mezi nejlepší horory, jaké jsem kdy četla. Knihu doporučuji všem holdujícím hororů a napětí.

Ája373
04.11.2023 5 z 5

Výborná kniha. Napínavá a děsivá. Příběh i vcelku originální. Jen mě mrzí absence nějakého detailnějšího rozuzlení. Někdo si rád třeba domýšlí v závěru, ale já jsem ten typ čtenáře, co potřebuje na konci znát odpovědi na své otázky.

parvitas
01.11.2023 2 z 5

(SPOILER) Brr, keď si spomeniem na začiatok, ešte teraz mi po chrbte bežia zimomriavky. Môže za to mrazivá zimná atmosféra, ale aj klasický hororový základ; chata bez signálu vysoko v horách, okolo len pusté lesy, sneh a niečo tam chodí a chce sa dostať dnu.
Priateľka zo sna šepká. Jasné, občas je námesačná, má poruchy spánku... Ale toto je omnoho desivejšie, keď si uvedomíte, že vlastne niekomu odpovedá na nástojčivé otázky, a najmä stále divnejšie.
A nie, neprestáva to, ani keď sa vrátia do civilizácie. Kde je bezpečnejšie ako doma?
O strašiakovi, ktorý ich máta, o lapačoch snoch a o mieste, kde sa všetky tajomné veci nachádzali, im niečo málo povedia domorodí Američania. Ale aj oni sú pomerne skúpi na slovo, pretože o zle, ktoré sa v lesoch skrýva, nechcú rozprávať, aby na seba neupriamili pozornosť... Tým, ktorí sa im pokúsia pomôcť, sa to stáva osudným. Je to až stereotypné, že zomierajú domorodci, čo niečo vedia.
Kým to bolo klasické začínajúce strašenie, kde som nevedala, či halucinuje autor, alebo je za tým jeho snúbenica, dalo sa to. No postupne sa objavila desivá postava, nápisy, cudzí hlas... no, už to začínalo byť viac bubáckejšie... ale potom sa to celé zopakovalo a zase a zase. Áno, je tu veľa akcie, v každej kapitole sa niečo deje a čitateľa to drží prikovaného na mieste. No práve zacyklenie knihe ublížilo, takže som unavená z toľkého opakovania. Začalo to ale parádne, ale autor to mal nechať ako poviedu, resp. novelu. A nie každé vysvetlenie je vhodné. Prvá polovica je fajn, no záver je nepresvedčivý. Veľa vecí je nedovysvetlených, alebo majú mätúci význam (prsteň, lapače snov), neochota indiánov poslať bubáka späť, ale aj posadnutosť, ktorá sa končí rozuzlením tajomstva istého čísla? Akože len tak? Som sklamaná kvôli nevyváženosti príbehu.

Maedros
29.10.2023 2 z 5

(SPOILER) Za mě průměr. Akorát mě zaráží, že vůbec nebylo objasněn původ toho co řádilo, ale jen to, proč právě je.

ArwenAragorn
25.10.2023 2 z 5

40%

Začátek mě docela bavil, ale pak už mě všechno začalo nudit. Ani rozuzlení to nespravilo. Za mě se Ukradené jazyky moc nepovedly.

Majuš333
23.10.2023 5 z 5

Venku byla větší zima, než jakou jsem kdy v životě zažil. Se zimou se dostavilo až mrtvolné ticho, na několik mil daleko nevydávalo jediné zvíře ani hlásku. Jen samotný vzduch hvízdal, jak se hnal údolími, a vrhal mi do tváře krystalky ledu.


Úžasná ducharina!!!!! V pravidelných intervaloch mi po celom tele stáli chlpy dupkom (a snáď aj vlasy sa mi ježili) :)
Vrele doporučujem ako totálny únik z reality a ako krátkodobý oddych od thrillerov, fantasy, erotiky atď...


"Bože můj!" vyhrkl jsem a upřeně se zahleděl do jedné ze skříněk u televize.
"Co je?" zavolala na mě Faye.
Zmohl jsem se jen na "ježíšmarjá!" a natáhl jsem ruku po tom, co leželo uvnitř.
Faye se přihnala chodbou do obývacího pokoje. "Tak co se děje?" Vytáhl jsem to ze skříňky.
"To je...to je Super Nintendo," vypravil jsem ze sebe pomalu.
"Jo. No a?"
Otočil jsem se na ni. "Super Nintendo, Faye."
Obrátila oči v sloup. "Táta jím byl posedlý, když jsem byla malá," vysvětlila pohrdavě a zamířila zpět do ložnice. "Koupil ho pro Beccu, ale tu to nikdy nechytlo. Tak to asi přivezl sem, aby se tu na to prášilo."
"Pane na nebi!" vykřikl jsem a přiměl ji tím, aby se zastavila.
"Co zas?" vyštěkla, ale pousmála se. Rozechvěly se mi rty.
"To nemůže být...to je Donkey Kong Country 2," řekl jsem. Přitiskl jsem si kazetu se hrou k hrudi, jako bych objímal přítele z dětství.
"Pro Kristovy rány," zabručela Faye.
"To je moje nejoblíbenější hra vůbec. Trvalo mi věčnost, než jsem ji dohrál, a má dokonalý soundtrack."
"Hm. I Becca měla tu hudbu vlastně docela ráda," řekla Faye.
"Tak to si beru nesprávnou sestru," zamumlal jsem.
"Jak prosím? Asi jsem se přeslechla."
"Nech nás," řekl jsem a hodil po ní klíče od auta. Odrazily se od její hrudi a spadly na zem. Faye se ani nepohnula, dojem to na ni nejspíš neudělalo.
"Můžeš jet domů," dodal jsem, vložil kazetu do nintenda a usadil se na pohovku. "Já...my teď potřebujeme trochu času pro sebe."
Slyšel jsem, jak klíče prosvištěly vzduchem, a ucítil jsem náraz do týlu.

Jidu
22.10.2023 5 z 5

Řekli jste si někdy o nějaké knize "fuj, to bylo dobrý"? Ne? Tak já u této jo .
Tohle byl jednoznačně nejděsivější horor, jaký jsem kdy četla. Dva dny jsem si v noci svítila a čekala, co na mě odkud vyskočí. Přítel byl přímo nadšen! No a naše spotřeba energie určitě taky...
Začátek byl absolutně TOP! Jakmile jsou tam zvířata, co se lekají něčeho, co člověk nevidí, tak mi vlasy vstávají hrůzou na hlavě.
Celý průběh knihy je extrémně zaměřený na atmosféru, na takové to brutální mrazení, kdy fakt nevíte, co se sakra děje.
Konec mě překvapil, čekala jsem klasiku, ale tohle teda bylo fakt jiné.
Nevím, co víc dodat, milovníci "duchařin" - tohle musíte mít. Jsem nadšená.

Shaxx
13.10.2023 3 z 5

Ukradené jazyky začaly dobře, ale nevyvíjelo se to dle mých představ. Autorovi se chvílemi, zejména ze začátku, daří budovat strašidelnou atmosféru, což je pro horor fajn prvek, ale zbytek silně pokulhává. Fungovalo by to pěkně jako nějaký béčkový filmový horor, jede to podle takové klasické zajeté šablony. Co pro mě byl velký kámen úrazu - nesmyslné chování hlavního hrdiny, to mi občas až brnkalo na nervy. A stejně tak vyústění příběhu je prostě slabé. Když to shrnu, je z toho průměr. Zajímavost na konec: původně celý koncept vznikl jako příspěvkem na Redditu, kde po zájmu ostatních začal příběh psát na pokračování.