LuckaK.088 LuckaK.088 komentáře u knih

☰ menu

Pryskyřice Pryskyřice Ane Riel

Psychologický thriller, který vás vtáhne do čtení hned první větou a těžko se odkládá. Příběh Jense Haardera, jehož svět neutvářely stejné systémy a pravidla jako u většiny ostatních lidí. Člověka, který až příliš miloval svou rodinu a přírodu, a jehož fascinovala pryskyřice, která pro něj v sobě skrývala něco zároveň uzdravujícího, smrtícího i ochranného. A mezi tím vším stojí jeho dcera - tichý, učenlivý a osamocený pozorovatel.

25.04.2024 5 z 5


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

"Wilhelm Gustloff byla loď obtěžkaná ztracenými dušemi, jež počala válka. Usadily se jí v břiše a z ní se měla zrodit jejich svoboda. Ta loď byla pokřtěna po muži, Wilhelmu Gustloffovi. Byl to vůdce nacistické strany ve Švýcarsku. Byl zavražděn. Ta loď se zrodila ze smrti."

Za mne jasné pětihvězdičkové čtení. Jsem ráda, že se autorka zasadila o zviditelnění této málo známé námořní katastrofy, která v množství hrůz 2. světové války zapadla.

"Říká se, že smrt má tisíc dveří, kterými vypustí život, a člověk si vždycky jedny najde. Na každého z nás ty dveře čekají."

21.04.2024 5 z 5


Slušní lidé Slušní lidé J. P. Delaney (p)

Když jsem četla anotaci, myslela jsem si, že kniha bude hlavně o pocitech a rozhodování, zda si děti vyměnit či nevyměnit. Že se z toho vyklube tak skvělý psychothriller jsem ale vůbec nečekala.
Po pocitové stránce se mě kniha velmi dotýkala - zřejmě jako každého rodiče, který by se pokusil do dané situace vžít. Když jsem očekávala dcerku, zrovna u nás rezonovala právě kauza vyměněných děvčátek, která je i v knize zmíněna. Živě si vzpomínám, že manžel dostal jasný rozkaz - po porodu nespustit naše mimčo z očí. Když měla dcera rok a v televizi se k této kauze neustále vraceli, také jsem přemýšlela co bych dělala, kdyby mi někdo po roce řekl, že dcera není biologicky naše. A musím se naprosto ztotožnit s názorem Peteho:
"Rodičovství a genetika nejsou zas tak strašně důležité a s láskou se nedají srovnat. Dítě přece nemiluješ proto, že je to tvoje krev".

20.04.2024 5 z 5


Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

"ZLATO SE POZNÁ V OHNI, STATEČNÍ LIDÉ V NEŠTĚSTÍ."

Když se dostanete přes pomalý rozjezd, tak pak už nelze knihu odložit. Příběh o osamělosti, podivínství, těžké minulosti a vznikajícím přátelství. Moc povedené a dojemné. Doufám, že autorka vydá i další knihy.

ČV 2024 - Kniha s citátem na začátku. Citát z knihy Osamělé velkoměsto od Olivie Laing, který mě docela nalákal, abych si knihu přečetla.

16.04.2024 5 z 5


Panoptikum pana Perkinse Panoptikum pana Perkinse Ilona Dobrovolná

Opravdu skvělý pozvolný detektivní román z netradičního prostředí. Střídání současnosti s minulostí, krátké kapitoly, nečekané rozuzlení, které mě docela dostalo. Rozhodně mě tato česká autorka upoutala a ráda si od ní v budoucnu zase něco přečtu.

15.04.2024 5 z 5


Polibek bez duše Polibek bez duše Jennifer L. Armentrout

Fantasy trilogie ze světa démonických a andělských bytostí. Spíše zaměřená na romantickou linku (milostný trojúhelník), taková typická romantasy, ale bohatá i na akci a napětí.
Všechny postavy mi byly sympatické. Nejvíce mě ale dostávali pokrevníci :-) Ty "prďoly" s Disneyovskými jmény si nešlo nezamilovat. Styl psaní dost připomíná S.J.Maas. K tomu krásné obálky. Celou sérii hodnotím kladně a mohu doporučit.

03.04.2024 5 z 5


Koralina Koralina Neil Gaiman

Pěkná strašidelná pohádka. I filmovou verzi hodnotím kladně.

29.03.2024 4 z 5


Směšné lásky (tři melancholické anekdoty) Směšné lásky (tři melancholické anekdoty) Milan Kundera

Definitivně jsem si zamilovala jazyk a styl pana Kundery, jeho dokonalé hraní s psychologií postav a s myšlenkami, nad kterými nás donutí hloubat.

"Člověk prochází přítomností se zavázanýma očima. Smí pouze tušit a hádat, co vlastně žije. Teprve později mu odvážou šátek s očí a on, pohlédnuv na minulost, zjistí, co žil a jaký to mělo smysl."

I jeho smysl pro humor.

"Měli jsme krásnou vyhlídku na stanici tramvaje, špinavý chodník a chodce. Kavárna se nejmenovala nadarmo Bellevue."

Co se týče prvního sešitku Směšných lásek, tak povídky/melancholické anekdoty "Já truchlivý Bůh" a "Nikdo se nebude smát" jsou jednoduše skvělé. "Sestřičko mých sestřiček" je slabší, a zřejmě proto byla i panem Kunderou vyřazena z uceleného vydání Směšných lásek. Jako celku ale neubírá na kvalitě. Právě proto jsem si zvolila přečtení jednotlivých sešitků před ucelenou sbírkou, abych nebyla o žádnou panem Kunderou sebekriticky vyřazenou povídku ochuzena.

28.03.2024 5 z 5


Každá sedmá vlna Každá sedmá vlna Daniel Glattauer

Jako u prvního dílu jsem se od čtení nemohla odtrhnout (spánek až těsně před kuropěním = v práci zombie). Jediné, co bych vytkla, je délka. Spojila bych oba díly v jeden a lehce zredukovala. Přeci jen ta cesta, než oběma došlo nevyhnutelné, byla maličko zbytečně natahovaná. To ale nebrání vřele doporučit k přečtení.

28.03.2024 4 z 5


Dobrý proti severáku Dobrý proti severáku Daniel Glattauer

Vůbec by mě nenapadlo, že by se mi mohla líbit kniha, která je napsaná čistě jako přímá řeč, bez popisu, bez vyprávění. V této duologii ale opravdu naleznete jen a pouze e-mailovou komunikaci. Rovnou upozorňuji, že se jedná o dva díly a po dočtení prvního je nutnost mít po ruce i díl druhý. A musím uznat, že se mi to opravdu líbilo a před autorem smekám, protože tohle určitě nebyla úplně lehká "disciplína".

Mohu doporučit, a navíc se naprosto perfektně hodí na letošní ČV č.12: Kniha, ve které spolu postavy komunikují přes internet

28.03.2024 5 z 5


Mezi zrnky kávy Mezi zrnky kávy Cleo Coyle (p)

Příjemné čtení prosycené vůni kávy, nenáročné, nekomplikované. Jako milovník kávy (už zas slintám a musím si jít zapnout kávovar) dávám samozřejmě plusové body za lásku k tomuto životabudiči, která je ze stránek vyloženě cítit.

Jen mě docela mrzí, že u nás vyšly pouze dva díly. Co jsem se dívala, tak autorka jich má na kontě minimálně dvacet. Což je škoda, protože bych se s uvařenou kávou klidně do dalších dílů pustila.

28.03.2024 4 z 5


Prázdné sliby Prázdné sliby Lexi Ryan

Kdo už má něco v tomto žánru načteno, tak srovnání s jinými autory (především mrkám směrem paní Maas) se prostě nevyhnete. A jelikož paní Maas prostě umí, je těžké nevidět to lehké pokulhávání. Kdo nečeká originalitu, bude spokojený. Kdo čeká originální fantasy, tak u této série si na své nepřijde.

Když ale odhlédnu od výše zmíněného, tak celkově se mi série líbila. Ve druhém díle mě sice malinko unavovalo neustálé sebeobviňování Brie, ale vyvážil to gradující děj a neustálá "akce".
Co hodnotím pozitivně, tak to, že autorka smrskla sérii do dvou dílů, a uměle ji nenatahovala.

3* (kdybych předtím nečetla jiné série, kterými se autorka zcela zjevně inspirovala, tak bych dala 4*, ale za tu neoriginalitu musím dát hvězdu dolů, to by nebylo vůči jiným autorům fér).

28.03.2024 3 z 5


Aréna 3 Aréna 3 Morgan Rice

Sérii jsem dočetla jen z toho důvodu, že nemám ráda otevřené konce. Druhý a třetí díl už je trochu lepší, co se týče uvěřitelnosti a nepřemožitelnosti hlavní hrdinky, gramatika zůstává stále otřesná.

No do dalších knih od paní autorky se jistě již pouštět nebudu a sérii spíše nedoporučuji, jelikož je spousta mnohem mnohem lepších.

26.03.2024 3 z 5


Aréna jedna - Otrokáři Aréna jedna - Otrokáři Morgan Rice

Brooke je novodobý Chuck Norris. Až se trochu divím, že ten had, který ji uštknul, neumřel sám ve velkých bolestech..
Gramatika je opravdu noční můra milovníků češtiny.
Ale když odhlédnu od nesmrtelnosti hlavní hrdinky a otřesné korektury (spíše žádné - mám pocit, že to jen někdo hodil do překladače), tak samotný příběh špatný nebyl. A hlavně stránky letěly jedna za druhou, sic s nevěřícným kroutěním hlavou a počítáním žeber, kolik jich ještě Brooke zůstává nezlomených.
Za mě velmi slabé 3 hvězdičky.

26.03.2024 3 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Pár stránek, a přitom tolik vyřčeného... Moc hezky napsaná milostná novela s výpovědí o krutosti války.

25.03.2024 5 z 5


Lest Lest Sandra Brown

Opět příjemná oddechovka od mé oblíbené autorky.

21.03.2024 4 z 5


Nebe po bouři Nebe po bouři Sabaa Tahir

Celá série dočtená, až je mi to líto, protože Sabaa Tahir stvořila úžasný a hlavně originální svět. Všechny díly byly skvělé, neměla jsem pocit, že by některý z nich byl vyloženě vycpávkový. Příběh plný napětí, postupného odhalování, nečekaných zvratů a k tomu pěkná romantická linka. Za mě mohu jen doporučit, celou sérii jsem si opravdu užila.

21.03.2024 5 z 5


Nejhlubší tajemství Nejhlubší tajemství Sandra Brown

Také souhlasím s tím, že kniha by mohla být kratší. Jinak jsem ale od SB dostala, co jsem čekala – špetka napětí protknutá romantikou.

26.02.2024 4 z 5


Manželka mezi námi Manželka mezi námi Sarah Pekkanen

Za mě spokojenost, protože účel splnila = dva příjemně strávené večery. Povedený psychothriller, který má hned několik překvapivých zvratů, zamotaný, ale promyšlený děj, a nechybí ani překvapivý závěr.

19.02.2024 4 z 5


Jiskra v popelu Jiskra v popelu Sabaa Tahir

Velmi zdařilý úvod do světa lidu válečníků, stříbrných masek, učenců, domorodců, námořníků... Začetla jsem se okamžitě a rozhodně se pustím do dalších dílů.

11.02.2024 5 z 5