Aréna jedna - Otrokáři

Aréna jedna - Otrokáři https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146958/bmid_arena-jedna-otrokari-146958.jpg 3 86 21

Přežití série

1. díl >

New York. Je rok 2120. Amerika je srovnaná se zemí, zničená druhou občanskou válkou. V tomto postapokalyptickém světě dokáže přežít jen málokdo. A většina z nich jsou členové agresivních gangů, predátoři žijící ve velkých městech. Do okolí vysílají hlídky, které hledají otroky, čerstvou potravu pro jejich oblíbenou smrtící zábavu: Arénu Jedna. Je to stadion smrti, kde musí soupeři bojovat na život a na smrt tím nejbarbarštějším způsobem. V aréně existuje jen jedno pravidlo: nikdo nepřežije. Nikdy. Hluboko v divočině, vysoko v horách Catskills se 17leté Brooke Moorové a její mladší sestře Bree daří skrývat se a přežívat. Jsou opatrné a vyhýbají se otrokářům, kteří v oblasti hlídkují. Jednoho dne však Brooke není tak opatrná, jak by mohla, a Bree padne do zajetí. Otrokáři ji unesou ve svém autě, které míří zpět do města, kde na ni čeká jistá smrt. Otec Brooke ale sloužil u námořní pěchoty a vychoval ji, aby byla silná a nikdy se nevzdávala. Když její sestru unesou, Brooke zmobilizuje vše, co má k dispozici, a začne otrokáře pronásledovat v naději, že se jí podaří svou sestru přivést zpět. Cestou narazí na Bena, kterému je také 17 let a přežívá v divočině, podobně jako Brooke, se svým bratrem, kterého unesli. Své sourozence se vydají zachránit společně. Následuje postapokalyptický thriller plný akce, kde ti dva pronásledují otrokáře při té nejnebezpečnější jízdě, kterou kdy zažili, a sledují je až do samotného srdce New Yorku. Pokud chtějí přežít, budou muset učinit ta nejtěžší rozhodnutí ve svém životě, obětovat téměř vše, na čem jim záleží, a překonat překážky, které by ani jeden z nich nečekal — včetně svých vzájemných citů. Podaří se jim zachránit své sourozence? Vrátí se domů?
A budou muset sami bojovat v aréně?... celý text

Žánr:
Romány , Sci-fi

Vydáno: , Vision (SK)
Originální název:

Arena One: Slaverunners , 2012


více info...

Sianka
Sianka
24.09.2022 1 z 5

Ke knížce mě přivedl tip na knížky pro čtenáře série Hunger Games. A je fakt, že knížka má v prvních scénách dost podobných rysů: jsou tu dvě sestry, starší ochraňuje mladší, ve vzpomínkách figuruje trochu zvláštní matka, která s nimi odmítla jít do hor, otec už před časem šel do války a Brooke předpokládá, že už nejspíš nežije. V popisovaném postapo světě existují arény smrti, kterým se sestry snaží vyhnout, ale nakonec neuniknou. Osobně by mi ani nevadilo, kdyby kniha opravdu byla Hunger Games volně inspirována, což jistě je, pokud by byla dobře napsaná. Jenže hlavní hrdinka, jak tu zmiňovali i ostatní hodnotitelé, je vykreslena jako natolik nerealistická superhrdinka bez toho, aby byl jen ždibec důvodu, proč tomu tak je. To už by bylo snad lepší připustit i něco jako "pavoučí kousnutí", či skutečně tvrdý výcvikový dril od dětství, než tolik náhod a absurdit. Z anotace knížky by se sice mohlo zdát, že Brooke dostala tvrdý dril od otce - vojáka, ovšem z děje každý pochopí, že drilu se nahodilé předávání zkušeností od otce ani zdaleka neblíží. Dívky spolu v horách údajně přežívají už měsíce, přičemž to spíš působí, jako by byly mimo původní předválečnou civilizaci sotva pár dní, protože vše, co Brooke nyní řeší jako řekněme "novinku", je opravdu neuvěřitelné, protože neznalost toho všeho by už dávno znamenala jejich smrt. A tak jsem ve výsledku knížku četla jako ukázku toho, jak se to nemá dělat. Ovšem svým způsobem se to paradoxně četlo svižně. Asi proto, že mě i trochu zajímalo, jak se s tímto konceptem dá "vylhat" ze scén, kdy už by byla hrdinka asi desetkrát mrtvá, a v tom to mělo i jisté kouzlo.

Hade
Hade
29.05.2022 1 z 5

Superman si hodil mašli, když nesahá 17 ti leté holce ani po malíček na noze.


Jana.ch
Jana.ch
17.12.2020 3 z 5

Ze začátku mi přišlo, že v knize není vůbec žádný děj. To se naštěstí změnilo a začalo to být i docela zajímavé. Ale opravdu mi nevyhovovalo jak byla kniha psaná.

inachisio
inachisio
06.09.2020 2 z 5

Gramatika otřesná, příběh neuvěřitelně přitažený za vlasy a přehnaný, ale četlo se to dobře.

LimedkaMikki
LimedkaMikki
05.05.2020 4 z 5

Od Morgan jsem četla už více knih, hlavně proto, že na google books jsou první díly přístupné zdarma a ačkoliv jsou ty ostatní příšerné a nudné, tahle jediná mě zaujala. Je docela ironií, že zatímco běžně se lidé spíš vypíší k lepšímu, u Morgan platí, že čím dřív tu knihu napsala, tím lepší. Asi jediná její kniha, kde se něco pořádného děje a vy chcete vědět, jak to dopadne.

Niky91
Niky91
30.06.2019 3 z 5

Doporučuji. Zase škoda, že knížky nevyšly v papírové podobě.

Annkag
Annkag
21.04.2018 4 z 5

Kniha ma bavila...celkovo sa nemožem vinadívat na tak pesimistický pohlad do budúcnosti.knihy tohto typu možem stále i ked ich považujem za oddychovky.Predstavivost ludí akoby svet po tak premodernizovanej a pretechnizovanej dobe mohol pokračovat je miestami kruto realistický.
teším sa na pokračovanie.

Aelka
Aelka
12.02.2018 2 z 5

Knížka opravdu jen tak na oddech. Čte se dobře a rychle, vhodná tak na zabití času v autobuse. Začátek mě zaujal, ale pak...nezničitelná hrdinka, akční scény kdy se děj žene obrovskou rychlostí a čtenář nevychází z údivu co ještě přijde...přečetla jsem, místy jsem se i bavila, ale po dalších dílech už pátrat nebudu.

atletico
atletico
13.01.2018 1 z 5

Pro malé děti. Nebo pro Američany...

lignano.007
lignano.007
27.01.2017 5 z 5

Slušná fantasy, velice dobře se čte. Tahle kniha mě totálně dostala .Děj je napínavý od začátku až do konce a čte se jedním dechem:)

Mrs.LucinKa
Mrs.LucinKa
17.11.2016

Tahle kniha mě totálně dostala :) Jediná kniha která mě donutila číst ji a nepřestat..! Je pravda, že Brooke byla snad i neporazitelná.. ale i tak se mě to velice líbilo :) A to, že to není tak reálná.. vždyť je to kniha? Ne?.. Děj může být jakýkoli :) Miluji tu knihu :3

KachnaN
KachnaN
29.07.2016 2 z 5

Musím říct, že tohle pro mě bylo jedno velké zklamání.
http://mojemalaknihovna.blog.cz/1607/arena-jedna-otrokari

lenlou
lenlou
06.01.2016 5 z 5

Je to super kniha do MHD - už několikrát jsem přejela stanici :-) Děj je napínavý od začátku až do konce a čte se jedním dechem. Ano, hrdinka je snad nesmrtelná, ale vždyť je to přece sci-fi ! ;-) Můj oblíbený žánr.

LilianVanRose
LilianVanRose
29.09.2015 2 z 5

Na knihu jsem narazila náhodou. Ze začátku se mi děj velice líbil když byla hrdinka sama v lese pouze se sestrou. Trochu mi to připomínalo moje tajné dětské sny bez dospělích, bohužel kniha se velmi rychle zvrtne a čtenář má opravdu problémy se vyznat v ději. Souhlasím s ostatními uživatelkami že hrdinka je nejspíše superman a umí všechno možné. Chápu že v jejích podmínkách vás to donutí ale připomíná mi to trochu takové ty typické americké filmy :D Hlavní hrdinové všechno umí i když se s tím setkali poprvé :D Druhý díl se mi ani moc nechce číst rozhodně za to nebudu investovat.

lenka608
lenka608
16.09.2015 3 z 5

Od této knihy jsem čekala něco... víc? Vlastně celá byla jen o tom, že se Brooke honila za mladší sestrou. Tu nakonec našla a konec. Tomu říkám epická záplatka. Jinak se nečetla špatně, jen člověka svádí s přeskakování nudných stále stejných odstavců. A hlavní hrdinka? To je snad Terminátor. Naprosto nesmrtelná. Skočit 15m? Žádný problém. Řídit motorky, auta a lodě? To přeci umí každý teenager. Chvilkama jsem si připadala jak v jiné galaxii.

Joanne159
Joanne159
23.06.2015 1 z 5

Tohle tedy opravu ne. Dočetla jsem to jen silou vůle a jsem ráda, že to mám konečně za sebou. To, že je hlavní postava nezničitelný superhrdina, bych přešla, ale forma jakou je kniha psaná je tak ubohá, že skoro nechápu, jak to té dámě mohli vydat. Nic jiného jsem od ní nečetla, takže nevím, jak vypadají její ostatní počiny, ale zkoumat to asi ani nebudu. Jednou mi to bohatě stačilo. A přitom samotný příběh není špatný. Škoda...

DariDerek
DariDerek
17.12.2014 3 z 5

Jak psala martina321, Superman hadra :) 250km na motorce, čelní náraz do auta a ona vyvázne jen se zlomeným žebrem? A bylo toho víc, ale to bych asi prozradila, co nechci :) nebo respektivě co se nemá... Každopádně, námět byl dobrý, ale to zpracování pokulhávalo, sem tam byla pasáž, kdy jsem se začetla a jiné pasáže jsem "přeskakovala" po dvou stránkách... Do dvojky se určitě nepohrnu....

martina321
martina321
19.04.2014 3 z 5

Po přečtení mě napadlo jediné → hlavní hrdinka je nejspíše Superman...ale ani ten by asi nepřežil to, co ona :D Děj je vcelku zajímavý, ovšem řada věcí velmi nepromyšlených. Hrubky a další nesrovnalosti tomuto dílu ubírají na kráse, což je podle mě škoda, protože bez toho by se kniha četla jedna báseň.

faoleha
faoleha
16.10.2013 2 z 5

Docela slušná "dystopie" - možná i fantasy, netuším, jsem v půlce - ale asi to fantasy bude, když se Brooke při těch několika bouračkách ve více než dvousetkilometrové rychlosti nezabije. :-D
Docela to jde, jak říkám, ale přesto tu je hned několik věcí, které mě při čtení doslova iritují (a tohle slovo nepoužívám často, takže si asi můžete představit, jak moc):
nejprve obrovský - vlastně ne, přímo OBROVSKÝ počet chyb, překlepů a hrubek gramatických i interpunkčních. Mám pocit, že tady snad korekturu nikdo nedělal...
Dále pak přeskakování mezi přítomným a minulým časem. V každém odstavci!
Když se k tomu přidají ještě chybějící zájmena - já, on, ona - působí to více než jen málo zmateně.
A číslice v textu, no o tom raději nemluvím...
Přesto mě styl dokázal zaujmout, a to je co říct.

kneslova
kneslova
10.06.2013 4 z 5

Slušná fantasy, velice dobře se čte. Hrdinka je tak trochu neuvěřitelně nepřemožitelná, jinak dobré, jako Hunger games