Jiskra v popelu

Jiskra v popelu
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275091/bmid_jiskra-v-popelu-zph-275091.jpg 5 1290 1290

Jiskra v popelu série

1. díl >

Své tělo a krev zaslibte Impériu. Srdce si však ponechte. Sirotek bojující za svou rodinu. Voják bojující za svobodu. Jiskra v popelu je epická fantasy, která se odehrává v brutálním světě připomínajícím Římskou říši. Laia je dívka z lidu Učenců, který žije pod krutou nadvládou válečnického Impéria. Když je její bratr zatčen za velezradu, nabídnou jí učenečtí povstalci bojující proti Impériu dohodu: pokud se nechá prodat jako otrokyně na imperiální vojenskou akademii Šerosráz a bude pro ně špehovat, odboj zachrání jejího bratra před popravou. Elias, nejlepší voják na šerosrázské akademii, je znechucený pronásledováním a zabíjením Učenců a rozhodne se dezertovat. Než však stačí utéct, dostane příkaz zúčastnit se zkoušek, nemilosrdného klání, z něhož má vzejít nový válečnický císař. Prohrát znamená okamžitou smrt, zvítězit znamená ztratit vlastní duši. Když se Laiiny a Eliasovy cesty na Šerosrázu zkříží, oba zjistí, že jejich osudy jsou propletené víc, než by si kdy dokázali představit, a že jejich rozhodnutí může změnit budoucnost celého Impéria.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Host

An Ember in the Ashes, 2015

Princezna22
05.05.2025 3 z 5

Na Jiskru v popelu jsem se hodně těšila – prostředí inspirované římským impériem, temná atmosféra a silná témata slibovala něco výjimečného. A některé části to opravdu splnily – svět je zajímavý, drsný a originální. Styl psaní je svižný, čte se to dobře a střídání pohledů dodává napětí. Ale zároveň jsem měla pocit, že mě to úplně nevtáhlo tak, jak jsem čekala. Postavy mě chvílemi bavily, jindy jsem se k nim nedokázala úplně napojit. Je to dobrý start série s potenciálem, ale něco mi tam zkrátka chybělo. Třeba to další díly zvednou.

Zatoulana
29.04.2025 5 z 5

Za knihu bych ráda v rámci spolupráce poděkovala @hostbrno

Dechberoucí fantasy příběh, který mě od prvních stránek naprosto pohltil. Autorka vytvořila neuvěřitelně temný, ale zároveň krásně vykreslený svět, kde se mísí strach, láska a touha po svobodě.
Hlavní postavy – Laia a Elias – na mě působili lidsky a uvěřitelně. Jejich vnitřní boje a rozhodnutí jsou tak realistické, že jsem se do jejich příběhu naplno ponořil a každou jejich volbu prožíval s nimi. Vyprávění z obou pohledů funguje perfektně a dodává příběhu hloubku a dynamiku.
Styl psaní je čtivý a napínavý. Romantická linka krásně nenásilná a postupně budovaná.
Sabaa Tahir stvořit příběh, který je nejen nesmírně napínavý, ale zároveň citlivý a hluboký. Příběh mě zasáhl a zanechala ve mně silný dojem ještě dlouho po dočtení. Určitě doporučuji všem milovníkům kvalitního fantasy.
5/5 tento příběh si zamilujete

annes
25.04.2025 4.5 z 5

Pežíšek přinesl, že tohle si fakt mám přečíst. Fantasy svět inspirovaný antikou (a teda bylo to dřív než Čtvrté křídlo ale jistou podobnost a akademií a krutou matkou tam vidím :-D) rozhodně vítám. První díl to rozehrává celkem velkolepě s odbojem, příběhy, cestou i romantikou mezi hlavními postavami, takže si od téhle série opravdu slibuju dobré čtení. A jako bonus už je to ukončené a nemusím čekat na další díly :-D

Mušketyrpepa
19.04.2025 5 z 5

Opět se mi podařilo získat knihy které se ni moc líbily doporučuju

Thalin
31.03.2025 4.5 z 5

Po dlouhé době jsem narazila na knihu, která mi nepřišla předvídatelná a měla i zajímavý svět a zápletku.
I když mě samotná Laia, jako hlavní hrdinka, tolik nezaujala, tak to spolehlivě vyvážily postavy kolem a celý příběh. Elias si mě třeba získal hned a jeho linka mě bavila mnohem víc a opravdu jsem byla zvědavá, jak se bude vyvíjet. Celé propletení mi tam taky krásně sedělo a ráda se pustím do druhého dílu.

_wejunkaa_
23.03.2025 5 z 5

Po velmi dlouhé době kniha, od které jsem měla problém se odtrhnout. Od první stránky jsem si naprosto zamilovala Laia. Naprosto se mi líbí dvě skvěle se proplétající hlavní linie děje. Jednoduše řečeno, nemám knize co vytknout a pokud to takhle skvěle bude pokračovat, myslím, že mám novou nejoblíbenější knižní sérii. Moc děkuji své nejlepší kamarádce za doporučení. Již nyní otevírám pokračování a doufám, že to bude stejná pecka.

jitka_dankova
06.01.2025 4 z 5

Příběh mladé otrokyně špiónky a válečníka v krutém světě plném tísně, strachu, zrady a brutality. Při čtení jsem se pořád bála, jestli hrdinka přijde o oko, jestli jí popálí obličej nebo zjizví nebo zmlátí nebo znásilní. Přiznávám, že na tak depresivní příběh jsem neměla dostatečné nervy, ať je jak chce zdařilý. A tak, i když mne ke konci příběh hlavních postav (které se střídají ve vyprávění) zaujal a zajímalo by mne, co s nimi bude po napínavém závěru, nesáhla jsem po dalším dílu. Na to fakt nemám. Potřebuji pohádkovější atmosféru a pozitivněji laděné příběhy. Čtyři hvězdičky si dílo zaslouží, ale není pro mne.

Zupote
04.12.2024 5 z 5

Čtu již podruhé a jsem nadšená. Velmi čtivé a milé. Romantasy podle mých představ. Plno dobrodružství, emocí a jiného světa.

Schary
02.12.2024 5 z 5

Po dlouhé době kniha, která chytne a nepustí. I když je kniha se štítkem pro děti a mládež, tak knize nic nechybí, postavy jsou velmi realistické, byť v nerealistickém světě. Hned jdu na druhý díl.

roso.mak
23.11.2024 3 z 5

Ta kniha vlastně byla velmi dobrá. Uvěřitelní hrdinové, uvěřitelný svět, slov plus mínus tak akorát.

Proč se mi nechce rozečítat pokračování?

arsidark
23.10.2024 5 z 5

Jiskra v popelu je dle mého názoru nový černý kůň na poli fantasy. Jistě se velice rychle zařadí mezi knihy “které musíte znát. Pokud chcete zažít po delší době opravdu dobrý příběh, nebojte se po této knize sáhnout. Teď už jen doufat, aby první díl byla ta správná jiskra a v druhém díle vzplál oheň.

Penicuik333
27.05.2024 3 z 5

Tohle je teda pecka. Napětí od první stránky, neda se odtrhnout. Místy tu sice potkáme americkou prepjatost, zanrova klišé nebo epizody hodne dívčích románů, ale celkově to prostě funguje a kniha chytne a nepustí.

p.Rochesterová
16.04.2024 5 z 5

Skvěle vymyšlené a strhující...působilo to jako pomalé tempo vyprávění, ale já po těch stránkách letěla jako ďas...nejde jinak než hned otevřít druhý díl..

MisakCZE
01.04.2024 3 z 5

Velmi těžko se mi do knihy začítalo, na mě strašně pozvolný děj, ale vytrval jsem a konec knihy mi to vynahradil, byl strhující a napínavý.
Mám obrovské nutkání se vrhnout na díl další, což jsem si ještě za polovinou čtení nedokázal představit.

Solidní začátek velké ságy.

marie2577
19.02.2024 4 z 5

Dej tomu sanci a nalezite se ti odmeni..

apq
17.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Kniha se mi moc líbila. Vymyšlený svět je zajímavý, děj je napínavý bez hluchých míst. Hlavní postavy mi byly sympatické, akorát Laia byla občas dost naivní. Její důvěra vůči odboji, který se na ni stejně vykašlal, jak se dalo poměrně rychle předpokládat, pro mě byla chvílemi skoro až nepochopitelná.
Jsem zvědavá na další díl.

LuckaK.088
11.02.2024 5 z 5

Velmi zdařilý úvod do světa lidu válečníků, stříbrných masek, učenců, domorodců, námořníků... Začetla jsem se okamžitě a rozhodně se pustím do dalších dílů.

pige
06.02.2024 3 z 5

Nakonec si mě příběh získal, i když sama nevím čím - nesedl mi autorčin styl a trvalo mi dlouho, než jsem se začetla, ale pak jsem se od knihy nedokázala odtrhnout.
Vcelku jasná milostná zápletka, příběh o naději i zradě.
Ačkoli toto není můj preferovaný žánr, musím se dozvědět, jak příběh pokračuje dál :D (to asi vysvětluje, pro má kniha obecně tak vysoké hodnocení...)

Bryel
16.01.2024 5 z 5

"Strach může být dobrý. Může tě udržet naživu. Jen mu nedovol, aby tě ovládal. Nedovol mu, aby do tebe zasel pochybnosti. Jestliže se strach chopí vlády, musíš použít jedinou věc, která je silnější, nezničitelná, a bojovat s ním: svého ducha. A svoje srdce."

Tuto sérii jsem objevila na doporučení a rozhodně mě nezklamala. Naopak. Kniha mě vtáhla téměř okamžitě a nechtěla jsem, aby skončila.
Kastovní společnost šmrncnutá orientem, útlak části obyvatel, mocenský boj, bájné elementární bytosti. A tomu všemu vévodí dvě skvěle se proplétající linie příběhu, elitního válečníka a učenecké otrokyně, obě napínavé a plné bolestivých rozhodnutí, krvavých šrámů a naděje.
Jiskra v popelu ve mě zažehla velkou zvědavost po pokračování. Ještě že nemusím čekat na další díl.

Majkrofon
06.01.2024 3 z 5

Vcelku nechápem také vysoké hodnotenie knihy. Musel som sa do čítania miestami premáhať a celkovo mi autorkin štýl nejak nesadol. Tiež postavy neboli pre mňa nejak zvlášť zaujímavé a sympatické. Pre mňa priemerné fantasy.

Sabaa Tahir
americká, 1983