Plamen v temnotě

Plamen v temnotě https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342816/bmid_plamen-v-temnote-hmQ-342816.jpg 4 645 143

Jiskra v popelu série

< 2. díl >

Pokračování Jiskry v popelu. Eliasovi a Laie jde o život. Po Čtvrté zkoušce a událostech, k nimž při ní došlo, se vojáci vydávají na lov dvou uprchlíků, kteří utekli ze Serry a vydávají se na nebezpečnou cestu do srdce Impéria. Laia se chystá proniknout do Kaufu, nejstřeženějšího a nejnebezpečnějšího imperiálního vězení, aby zachránila svého bratra, jehož schopnosti jsou klíčem k přežití Učenců. A Elias je rozhodnut jí pomoci, přestože se tím vzdává poslední šance na svobodu. Temné síly, lidské i ty z jiného světa, však pracují proti nim. Dvojice musí na každém kroku své cesty bojovat, aby přelstila nepřátele: krvežíznivého císaře Marka, nemilosrdnou Velitelku, sadistického Dozorce, který vládne kaufskému vězení a - což je nejbolestivější - i Helenu, Eliasovu dlouholetou přítelkyni, která nyní zastává funkci císařova Krkavce. Helena se musí podrobit Markově vůli a postavit se do čela mise, která jí zlomí srdce: najít zrádce Eliase i učeneckou otrokyni a oba zabít.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Host
Originální název:

A Torch Against the Night , 2016


více info...

Přidat komentář

paja0903
20.04.2024 5 z 5

Kniha vyšla někdy v roce 2016 v té době jsem byla ve věku jako hlavný hrdinové a po xxx letech jsem se vrátila ke čtení znovu (no 16 let mi už není) a já po předčtení druhého dílu mám v sobě prázdno. A vlastně proč jsou knihy, u který ztrácím pojem o čase a chci být v té knize z hlavními hrdiny?

Proč některé knihy nemají nic a jsou sami o sobě bestseller - jsou originální nenajdete tam nic nad čím by člověk koulil očima jak naivný to je - a pak tu jsou knihy co mají vše a při čtení si říkáte, že je to ztáta času.

Kniha navazuje tak kde skončil první. Putování s Eliasem a Lailou napříč pouští - písmenka co dávala dohromady slova - která znamenala více než jen slib přátelství. A já doufám, že dalších dílech budou více než přátelé.

Helena je divné, že jsou tu postavy, které si člověk oblíbí a přál by si je utěšit a říci, že se zamilovat to nejlepšího kamaráda je v pořádků. Člověk má pociti se kterýma musí bojovat a zamilovat se do kamaráda je ta nějvětší bolest co může být. Chápu ji. Jsem na její straně a doufám, že bude štastná i ona. To co jí autorka těd připravila je kruté. Nezaslouží si to.

Laila - prvním díle jsem si jí oblíbila - být otrokyní Kertis chce mít obdiv ale tady mi lezla na nervy. Okay je jí 16 let její rozhodnutí někdy bylo strašný, sobecký a zasloužila by si profackovat. Doufám, že s bratrem bude o dost štastná i když rozpoutat revoluci.....

Elias - proboha já bych si toho kluka přála domů prosím. Opravdu miluji kluky (ne ty co jsou strašně namachrovaný a svalnatý a dokonalý, že každá holka s mím musí mít sex a každá stránka má zmíňku o tom jak by si ho přála šu***, jo a nemláčou, nemají výčitky pač jsou dokonalý bad boys), co plakají, snaží se ve druhých vidět to dobro. Mají výčitky k tomu co udělali at už rozhodnutí bylo špatné nebylo dobré. Ta laskovast a ochota obětovat se pro druhé. On má vše a mě stačila jedna stránka první knihy abych se do něj zamilovala.

Prostě nezapomeňte jestli zažiteje někdy podobný příběh, kde budete bojovat ze zlými duchy, které Vám seberou vše co máte. Masky, které vidí jak Vám ublížit a nebo jak jak si s vámi pohrát a pak Vás zabít. Nebo když Vás ocejchuje ten nejhorší nepřítel co je - mějte na paměti tyto slovo:

"Pro rodinu stoji za to zemřít i zabíjet. Bojovat za ně je to, co nás žene dál, i když už jsme ztratili všechno ostatní"

p. Rochesterová
18.04.2024 5 z 5

Opět strhující jízda..a šok z poznání, že postava, kterou jsem si oblíbila a fandila ji, mě nějakých 600 stran tahala za nos..moc se těším na další díl


apq
05.04.2024 4 z 5

Stejně jako první díl, i tento díl se mi líbil. Napětí a čtivost přetrvává ( ačkoliv konec mi přišel už takový zdlouhavější), takže jsem zvědavá na pokračování.
Všechny dějové linky byly zajímavé, a obzvlášť se mi líbila část Heleny.
Co mě ale vytáčelo, byla povaha Laily. V prvním díle byla strašně naivní, a v tomto to sice bylo o trochu lepší, to ano, ale ta její přelétavost a nerozhodnost, koho vlastně miluje, mi lezla na nervy.

pige
10.02.2024 2 z 5

Nemám ráda rozečtené série, proto budu ve čtení pokračovat, ale...

Tento díl nepřinesl téměř nic nového.
Navázal přesně tam, kde skončil první (nechápu potřebu autorů objasňovat, kdo byl kdo v předchozím dílu).

Ke konci (!!!) konečně došlo k nějakým dějovým zvratům.
Tím si samozřejmě autorka připravila půdu pro další díl. Chápu, ale nuda.

V obou dílech se mi líbí, že postavy jsou stavěny do situaci, kdy se musí vybrat buď, a nebo.
Svádějí vnitřní boj.

michaelakoc
29.01.2024 4 z 5

Příběh pokračuje přesně v okamžiku, kdy skončila první kniha a Laia s Eliasem se pokouší uprchnout ze Šerosrázu.

První kniha byla vyprávěna pouze z pohledu Laiy a Eliase, zde nám přibývá také vyprávění z pohledu Heleny, Eliase nejlepší přítelkyně a také nového Krkavce.

Laia a Elias jsou na útěku a Helena je ta, která je má na příkaz nového císaře Markuse dopadnout a zabít jako zrádce Impéria.

Pouto mezi Laiou a Eliasem je silné, nemaji mezi sebou žádná tajemství, ale pořád mezi nimi stojí také jejich city k Heleně a Keenanovi. Ty romantické linky zde autorka vystavěla neskutečně, vlastně fandím všem se všemi a nemohu se rozhodnout.

Padouchů zde máme hodně a každý z nich svým jednáním sleduje vyšší sobecké cíle, o Impérium jim nejde. Jen Helena je ta, která doopravdy myslí na Impérium a bude jí to stát doopravdy hodně. Sami uvidíte.

Představí se nám zde také Strážkyně duší, která převádí mrtvé a jedna z hlavních postav k ní bude mít hodně blízko.

V příběhu s námi zůstávají také Izzi, kuchta nebo domorodkyně Afya a objevují se nové vedlejší postavy, které také zamíchají dějem.

Laia se na cestě za záchranou bratra mění, jen si není jistá, zda k lepšímu nebo horšímu. Stojí mezi Eliasem a Keenanem a každý v ní vidí někoho jiného.

V tomto díle se blíže seznámíme s domorodými kmeny a kaufským vězením a krásně vše do příběhu zapadne.

Toto je úplně jiný druh fantasy, než na který jsem zvyklá, je opravdové, surové a nemilosrdné. Stejně jako v prvním díle, záporné postavy se zde neštítí ničeho. A líbí se mi, že se zde už mnohem více rozvíjí ten fantasy svět.

Bryel
18.01.2024 5 z 5

"Selhání neurčuje, kdo jsi. Kdo jsi, určuje to, co uděláš po svém selhání: jestli jsi vůdce, nebo někdo, kdo jen plýtvá čerstvým vzduchem."

Snad ještě lepší než první díl. Akčnější, dramatičtější, krutější, napínavější a nebezpečnější. Některé zvraty jsem čekala, některé mě hodně překvapily.
Moc se mi zamlouval třetí úhel vyprávění z pohledu Heleny, její postava mi byla sympatická už v předchozí knize.
Milostný trojúhelník mi přišel trošku zbytečně tlačený, ale jinak jsem nadšená..
Série mě zcela chytla a doporučuju!

Shaxx
06.12.2023 4 z 5

Re-reading 2023 za účelem dočtení série. Dvojka je pořád dobrá, ale je na ní vidět, že je to takový typický vycpávkový díl. Hlavní hrdinové jsou na útěku s nějakým těžce proveditelným plánem, pořád na cestě, pořád v pohybu a ve střehu. Dvojka navazuje přesně tam, kde se příběh přerušil, a ačkoli se to zdá nemožné, vydává se snad po ještě temnější stezce než její předchůdce. Když jsem to četla poprvé, pamatuju si, že mě autorka parádně překvapila nečekanými a docela krutými zvraty, které sice při opakovaném čtení už nemají takový náboj, ale vzhledem k tomu, že jsem nečetla další díl, mě pořád uvádějí do nejistoty, jak se tohle sakra vyřeší. Jiskra dala zažehnout plamenu – bude však hořet, nebo navždy zhasne v temnotě?

6493
14.09.2023 5 z 5

Velice vydařené pokračování originální série! Přetrvává úžas nad zcela jedinečným světem, který je pro Evropana exotický a nezvyklý. Příběh je plný zvratů, šokujících odhalení, emocionálních kolotočů a báječného jazyka. Opravdu skvělá kniha a oproti jedničce ještě o krapet lepší.

shadowhunter06
02.08.2023 5 z 5

Druhý díl za mě rozhodně překonal ten první, kdy mi nastínění světa a postav přišlo ze začátku zdlouhavé. Plamen ale navázal přímo na konec prvního dílu stejně dynamicky a poutavě, což přetrvalo až do samého konce. Hodnotím tedy o jednu hvězdu více :)

Canney
21.06.2023 4 z 5

Oproti prvnímu dílu, který se zařadil na seznam mých oblíbených knih, ten druhý malinko pokulhával. Rozhodně nebyl špatný, ale bohužel obsahoval jeden prvek, který mi úplně nesedí a to dlouhé cestování z místa na místo. Tohle je věc, která mě ve většině knih nudí a tady tomu nebylo jinak. S tím také trochu souvisí, to že autorka nám nějaké věci řekla a ne ukázala. Týká se to zejména vztahu mezi Lailou a Keenenam. Na té cestě se toho dělo opravu hodně, ale čekala jsem podstatně více interakci mezi těma dvěma než tam vznikne něco pořádného, ale ono se to v podstatě jen stalo a pak nám o těch pocitech bylo vyprávěno.

A teď k těm pozitvům. Přibyl nám Helenin úhel pohledu, s kterým jsem sice ze začátku trochu bojovala, ale nakonec jsem moc ráda, že tu byl. Stále to není moje oblíbená postava, ale rozhodně ji dokážu ocenit. Elias je pro mě stále nesesazen a jeho pohled mě neskutečně bavil. Knižka byla plná akce a zvratů, které jsem nečekala. Jsem zvědavá jaké bude pokračování.

Papimami
18.06.2023 1 z 5

První ani druhý díl mi nesedl. Vadí mi neustálé přeskakování mezi postavami a vleklé kapitoly o ničem. Další knihy z této série číst nebudu.

SimonaM86
20.04.2023 5 z 5

Čtivé, skvěle napsané a střídání postav a jejich pohledů tomu dodává správnou dynamiku!
Druhý díl vůbec nezaostává za prvním dílem a zcela se mu vyrovnává!
Musím říct, že nejvíc se mi líbí vykreslení postavy Eliase. Fandila jsem mu.

HoneyH
11.04.2023 5 z 5

Jiskru v popelu jsem narozdíl od prvního dílu četla v angličtině, a musím uznat, že je to zcela jiný zážitek. Neustále mě fascinuje, co je Laia ochotna obětovat. Líbí se mi, že příběh graduje a druhá kniha je lepší než ta první, dokonce můžeme nahlédnout do světa a mysli Helene Aquilly (což podle mě neskutečně knihu obohacuje). Děj přituhuje a smyčka se postupně utahuje.

Matri
13.03.2023 5 z 5

Úžasná séria pokračuje a som stále spokojnejšia, že som sa do nej konečne pustila. Začínam sa dokonca pomaly obávať, že to skončí!! Je to parádne, miestami trochu predvídateľné, inde až brutálne kruté, ale aj tak nemám čo vytknúť. Napriek trošku rozpačitejšiemu začiatku, jednoznačne opäť 5/5

Ivka14
24.02.2023 5 z 5

Prvních pár kapitol jsem se trochu obávala, že by druhá kniha mohla postrádat kouzlo té první, ale naštěstí se mi to nakonec líbilo stejně. Musela jsem se trochu přizpůsobit, protože jsme přešli ze dvou na tři pohledy, a nový přírůstek, pohled Heleny, nebyl z těch, ze kterých jsem byla nějak zvlášť nadšená, ale nakonec jsem si zamilovala i Heleniny kapitoly. Poslední čtvrtinu knihy jsem četla s otevřenou pusou. Takový plot twist jsem opravdu nečekala.

Krutost mi několikrát vehnala slzy do očí a násilí páchané na dětech mi přišlo obzvlášť těžké. Je tu genocida, popravy, mučení, mrzačení a všechny ty strašné a příšerné činy nebyly přehlíženy tak, jak to často bývá v YA Fantasy.

Moc se těším až si přečtu další knihu ze série.

KarolínaV
21.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Prostě bomba. Pořad se něco děje, příběh vás nenechá vyslechnout. Ale musím říct že jsem přece jenom našla věc co mi úplně nesedla. A to, že jsem v jedné situaci trochu nepochopila Laina rozhodnutí. Jinak jsem se úplně zamilovala do Heleny. Je to silná osobnost která si tohle nezaslouží. Potom jsem si také hodně oblíbila Avitase Harpera. Od začátku jsem věděla že bude hodný. A ten konec? Bylo mi jasné že se z té otravy Elias jen tak nedostane ale stejně.

DericCaster
27.09.2022 5 z 5

Tahir Sabaa - Plamen v temnotě

Příběh je pokračováním Jiskry v popelu. Komu se líbila první část, bude se líbit i tato.
Je to spíše odpočinkové čtení. Nehty jsem si napětím neokusoval, ale i tak jsem se těšil na další chvíle s knížkou. A stejně tak jako první část i tato očekává další čtení, protože konec příběhu je začátkem dalšího. Nemám potřebu se do něj pustit hned, ale jsem si jistý, že svého času se dočká.

Fidibus
23.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Dějově akční - neustálé přesuny a akce, a to z pozice několika hrdinů, naštěstí aspoň zakotvení na konci vězením. Neuvěřitelná oběť Eliase, odhalení Kenaana a posílení Laiy. Nějak se bohužel trochu vytrácí kouzlo 1.dilu, zato duchů přibývá.

Petras_ka
16.07.2022 5 z 5

Druhý diel trošku kolísal. Začiatok ma znova vtiahol do deja, hovorila som si, že to bude perfektné pokračovanie. V strede knihy prišiel útlm a tak ako postavy, aj dej akoby sa nikam neposúval. Čo je škoda, lebo začiatok mal veľký potenciál rozbehnúť temný, akčný, napínavý príbeh. Ku koncu sa to znova rozbehlo a zamotávalo tak, že som knihu nechcela pustiť z rúk.
Čo sa týka kapitol, na Eliasove som sa tešila najviac a bola som príjemne prekvapená, že je pridaný Helenin pohľad. Jedine Laina nerozhodnosť a pochybovanie o sebe samej sa nezlepšila od prvého dielu.
Túto sériu som si obľúbila, čítalo sa mi to dobre a niekoľko zvratov ma celkom prekvapilo, takže nakoniec znova hodnotím 5*.

monika_v_trapu
02.07.2022 5 z 5

TŘETÍ ČTENÍ

Pokračování re-readingu, který si dávám před čtením posledního dílu této série. Z prvního dílu jsem byla po těch letech taková rozpačitá a občas jsem se do čtení nutila. Spoustu věcí jsem si pamatovala a tudíž mě nic nepřekvapilo. Tento druhý díl už jsem si pamatovala méně a některé zvraty mě tu překvapily!

Tato série umí být drsná a Plamen v temnotě je oproti Jiskře ještě o něco drsnější. Už při prvním čtení tenkrát, když před několika lety vyšel, jsem z něj byla nadšená. Z toho, jak mě svým světem, příběhem i postavami vtáhl a unášel daleko mimo realitu. I tentokrát se mi Plamen v temnotě moc líbil. Víc než první díl. Bylo tu více akce, zvratů, surovosti. S postavami se tu nikdo nepáře a je úplně jedno jestli jde o muže, ženy nebo malé děti.

Také se tu objevuje více fantasy prvků. Jedním z nich je tu Stinný hvozd a Ševa. Tahle ta část příběhu točící se kolem Místa čekání mě před těmi několika lety zas až tolik nebavila co si mlhavě vzpomínám, ale teď mě tento nápad a místo zaujalo o to víc.

Nebudu se zbytečně moc rozepisovat, jde o druhý díl série, která je skvělá! Loni vyšel poslední díl, ale já mám pocit, že takové bum, jako když vyšel ten první jsem nezaznamenala. Jako by celá série, v té záplavě všech těch fantasy světů a knih, co teď vychází, úplně zapadla. Je to škoda.

Zjišťuju, že mě hodně baví fantasy knihy odehrávající se někde na poušti, nebo minimálně když tam poušť a písek hrají velkou roli a děj se odehrává převážně tam. Je to něco, co za mě dodává na atraktivitě příběhu. Loni jsem četla JAL, fantasy odehrávající se v Egyptě a ten mě taky hodně bavil.

Štítky knihy

pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Sabaa Tahir
americká, 1983
2016  91%Jiskra v popelu
2017  89%Plamen v temnotě
2019  83%Smrt před branami
2021  87%Nebe po bouři
2023  91%Všechen můj hněv

Kniha Plamen v temnotě je v

Právě čtených10x
Přečtených821x
Čtenářské výzvě64x
Doporučených91x
Knihotéce398x
Chystám se číst269x
Chci si koupit104x
dalších seznamech9x