luciella10 luciella10 komentáře u knih

☰ menu

Empusion Empusion Olga Tokarczuk

Autorka je mistryně slova. Tak nádherná hra, kterou s nimi předvedla, ty popisy podzimní krajiny, lidských charakterů a všudy přítomné nemoci ve slezském sanotoriu roku 1913. A překlad je taky velká lahůdka. Mizogynské názory, to byl pro mě ten horor, i když jsem původně očekávala něco úplně jiného. Kniha není pro každého. Myslím, že i po přečtení v nás musí "dozrát" a usadit se. A na její plnou sílu si musíme počkat. Za mě 3,5/5.

21.04.2024 3 z 5


Jsem ráda, že moje matka zemřela Jsem ráda, že moje matka zemřela Jennette McCurdy

Kniha, která stojí za přečtení. Nečtu moc autobiografie, tady jsem se nechala zlákat názvem a velkým boomem okolo knihy a jsem ráda. Toxický vztah matka, dcera, který rozpoutá kolotoč dalších více či méně toxických vztahů. Nejvíc poznamená vztah k ní samotné. Chvílemi člověk neví, zda to může ještě jít dál a ono jde. Pro některé může být takto kniha až terapeutická. Pro někoho noční můrou. Každopádně, přečtení stojí za to.

09.04.2024 4 z 5


Zvedá se vítr Zvedá se vítr Kateřina Surmanová

Autorka jede ve stejném tempu, jako u první knihy Šepot z lesa, která mě bavila o něco více, než takto. Na druhou stranu, je Zvedá se vítr (více reálný i tím propojením se skutečnými tragédiemi a celým dějem) než předchozí kniha, která sice byla čtivější, ale měla mnohem více chyb a nesrovnalostí v ději. Myslím, že kdo se nechá nést energií tornáda, bude ho kniha bavit.

02.04.2024 4 z 5


Velrybí divadlo Velrybí divadlo Joanna Quinn

Kniha má 600 stran, ale když končí, přejete si, aby měla aspoň 1000. Osudy jedné šlechtické rodiny na jihu Anglie, silný vztah tří sourozenců a válka. Silná a krásná kniha, kde chvíli sníte a chvíli se vám tečou slzy. Kniha, na kterou se nezapomíná.

29.03.2024 5 z 5


Stíny nad Pecan Hollow Stíny nad Pecan Hollow Caroline Frost

(SPOILER) Mám pocit, že jsem četla asi jinou knihu, než jak vypadá podle hodnocení ostatních. Čekala jsem trošku nové "Kde zpívají raci", ale nekonalo se. Musím říct, že tak toxickou a zvláštní knihu jsem dlouho nečetla. Pokřivené vztahy, pokřivené osobonosti, s žádnou z hlavních postav nešlo sympatizovat a šlo jen litovat okolí. Autorka se zvláštní zálibou rozepisuje v detailech různých tělesných projevů. Popisy strupů, krvácení atd. A divná surovost s jako popisuje zabíjení zvířat mě rozhodně nepřesvědčila o tom, že je takto kniha "ok". Přišlo mi to jako snaha být za každou cenu zvrácený, divný, krutý a za hranou. A pak zvláštní "happy" end a všichni dobrý.

10.03.2024 2 z 5


Fazóna Fazóna Miika Nousiainen

Kniha, která mě pohladila po duši. Pokud máte rádi severský "humor" i jejich dávky deprese, strohost a zároveň přímost, bude tato kniha pro vás. Od pohřbů k početí dítěte. Strasti mladých i těch, kteří stárnou a umírají jim blízcí. Boj s každodenností a nároky, které na nás klade svět i my sami a že není vše zlato, co se třpytí. A že ono i ti blogeři, nežijí ten vysněný život, který ukazují. Za mě kniha, která rozhodně za to stojí a pokud ji někdo zfilmuje, hodně ráda se na ni podívám.

25.02.2024 5 z 5


Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Z počátku mi trvalo se začíst, ale pak jsem nemohla přestat. Myslím, že bez nadsázky mohu říct, že milovníci Stephana Kinga si přijdou na své. Dětské přátelství, mytologie, tvrdost pohraničí a do toho ztrácející se děti. Autorka si s tím poradila skvěle.

21.02.2024 4 z 5


Caravaggio Caravaggio Milo Manara

Komiks je sám o sobě malé umělecké dílo, pocta fenomenálnímu umělci. Pozadí vzniku slavných děl.

20.02.2024 5 z 5


Láska z jiného života Láska z jiného života C. J. Connolly

Za mě velké zklamání. Doufala jsem, že to bude hlubší čtení, něco na způsob Půlnoční knihovny. Dostala jsem červenou knihovnu, kde hlavní postava mě neuvěřitelně iritovala. Všechny postavy byly hrozně černobílé a ploché. Co vše si dokázali říct a stále to byly lásky života, neuvěřitelně naivní a prázdné, pouze na WOW efekt. Knihu jsem se donutila dočíst, protože mě zajímalo, jestli to dopadne opravdu tak předvídatelně, jak předvídatelné postavy a celý děj byl.

14.02.2024 1 z 5


Královna mrtvol Královna mrtvol Heather Herrman

Rychlý spád, dobrý nápad, čtivá kniha, kterou člověk stejně rychle zapomene. Na stejné téma jsem četla jiné knihy, které byly mnohem lépe dotažené, např. Smrt si nevybírá. Vraha byl pro mě nečekaný, bylo to na mě moc překombinované.

04.02.2024 3 z 5


Poslední léto Poslední léto Karen Swan

(SPOILER) To, že se jedná o sérii a hlavně částečně červenou knihovnu, jsem nějakým záhadným způsobem přehlédla. Kniha dává nádherné popisy ostrova, života ostrovanů a odkrývá méně známou historii. Bod dolů rozhodně za popisy zabíjení psů při vysídlování, rozvedené na několik stran a několik následných zmínek během nikdy. Asi jsem na to hodně citlivá, ale mám pocit, že nikde jsem tak bolestný popis podobné události se psy nečetla.

28.01.2024 4 z 5


V případě neočekávané události V případě neočekávané události Judy Blume

Výborná kniha, vtáhne vás a nepustí. Ještě, když si dohledáte autentické fotografie, nechápete, že se toto mohlo stát.

15.01.2024 5 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Hutná jak uhelný prach a bolestivá jako krajina, o které se píše. Jsem ráda, že konečně se napsala kniha, která popisuje, jak se žilo u nás ve Slezsku. Ačkoliv jsem z Těšínského Slezka, otec byl horník a při četbě této knihy, se mi vracely bolestivé vzpomínky. Hodně věcí, hlavně těch, které se týkají každodenního strachu o blízké, kteří se pohybují pod zemí, ten se nezměnil. Kniha, která dobře popisuje a konečně i přibližuje historii, o které nemá většina lidí, která žije v této zemi ani potuchy. Historii, která je těžká a pro hodně lidí naprosto nepochopitelná. Je to opravdu 13. komnata naší země. O Sudetech, o plno místech naší se země se píše a víme o ní skoro vše, tento kus byl vždy opomíjen. Jsem ráda, že je kniha, která bez příkras popisuje, jak těžký a přesto vděčný život v této oblasti byl a proč dodnes jsou některé vztahy takové, jaké jsou.

14.01.2024 5 z 5


Průvodce literární hysterií 19. století Průvodce literární hysterií 19. století Karolína Zoe Meixnerová

Národní obrození sepsáno tak, že vás bude bavit. Učit tímto způsobem, kdy z velikánů uděláme také "lidi", kteří jsou nám blíž a za díly najednou vidíme lidi za masa a kostí, to je skvělý přístup. Knihu jsem si půjčila, protože mě baví IG profil autorky a mám ráda českou literaturu a toto mě mile překvapilo. Doporučila bych ji všem studentům před maturitou, budete mít češtinu raději.

02.01.2024 4 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Nečekala jsem nic a dostala toho hodně. Kniha, která rozhodně nezapadá do YA. Myšlenky a přesah, který tato kniha má překvapil, hodně příjemně. Dva učedníci smrtky, starý a nový přístup ke kosení lidí a morálka, co je a není v souladu s etikou. Těším se na další díl.

31.12.2023 5 z 5


Zlatá vařečka Zlatá vařečka Jessa Maxwell

"Feel good" detektivka, kde je zápletka a vyšetřování vlastně na posledním místě a je to spíše o "Peče celá země". V posledních dnech mi to sedlo, chtěla jsem něco odlehčenějšího, ale do kategorie thriller bych to rozhodně nedávala.

27.12.2023 4 z 5


Dlouhá noc v Paříži Dlouhá noc v Paříži Dov Alfon

Ze začátku se kniha trošku táhla, ale postupně tempo začínalo nabírat na obrátkách a finále bylo strhující. Doporučuji. Těším se na další autorovy knihy.

13.12.2023 5 z 5


Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Kniha byla čtivá, ale upřímně, s žádnou z postav jsem nedokázala nijak soucítit, snad jen s rodiči hlavní postavy. Jinak byly postavy vlastně všechny extra sobecké a bezohledné. Zatím je pro mě nejlepší knihou Petry Dvořákové Dědina.

19.11.2023 3 z 5


Skryté obrázky Skryté obrázky Jason Rekulak

Po slibném začátku se kniha přehoupne do divně nudného příběhu s nesmyslným rozuzlením.

01.11.2023 3 z 5


Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe Fannie Flagg (p)

Příběh, na který nezapomenete a bude ve vás žít dlouho. Příběh, díky němu i vy získáte přátele z Whistle Stop a budte se s nimi smát i plakat.

06.10.2023 5 z 5