Průvodce literární hysterií 19. století

Průvodce literární hysterií 19. století https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498920/bmid_pruvodce-literarni-hysterii-19-stol-TxA-498920.png 4 234 60

Průvodce českou literární historií 19. století od úspěšné influencerky. Ve škole nás naučili, že Babičku napsala Božena Němcová. Zív. Aktivnější učitelé pro zajímavost dodali, že to byla pěkná rajda, tedy Božena, nikoliv Babička. Aha – a to je všechno? Ani nápad! Literární hysterie instagramerky Karolíny Meixnerové alias @cojezoe zbavuje známé postavy české literatury nálepek a popisuje jejich životy tak, jak skutečně proběhly. Plus minus. Literatura je sexy, pojďte si ji zamilovat!... celý text

Přidat komentář

dancadragneel
07.04.2024 4 z 5

Za mě byla kniha zábavná a člověk se docela dost dozvěděl. Mám sto chutí si něco přečíst od Boženy Němcové, kterou mi základní škola úplně zkazila a to je u mě dost, co říct.
Kniha je napsaná poutavě, autoři tu vystupují prostě jako lidi a ne jako bohové. Člověk se o nich dozví víc a má najednou náladu si něco od noch přečíst.
Tuhle knihu bych prostě doporučila všem co jsou v prvaku na SŠ

BlueberryMuffin
27.03.2024 4 z 5

Super zajímavosti, zábavně podané, a člověk se musí na autory vážně dívat jinak, obzvláště některé (třeba Ladislav Stroupežnický mě totálně dostal v tom nejhorším slova smyslu). Bavilo mě to, a to jsem se o tohle období začala jen lehounce zajímat čistě kvůli tvorbě autorky na Instagramu. :) Četla jsem po Národním opruzení, takže jsem i často krásně viděla fakta/vážné domněnky, co jsou v Opruzení použité. Překvapilo mě časté místo na poznámky. Jedna hvězdička mínus je za drobnosti a za překlepy apod., které by bylo ideálně lepší vychytat přeci jen o trochu víc. :)


Marfulka007
13.03.2024 4 z 5

Super, četlo se mi to moc hezky. Takovou knihu mít v době, kdy jsem chodila na gympl, možná by mě hodiny literatury i bavily :-)

MollyCornelia
29.02.2024

Nedočteno, moc načatých knih najednou.
Vcelku zajímavá kniha nabitá informacemi, pomohla mi při souhrnném testu z češtiny. Životy některých osobností jsem už předtím znala dopodrobna, ale např. o K. Sabinovi jsem neslyšela.
Doporučuji fanouškům klasických děl a historikům.

mishulda
27.02.2024 5 z 5

Ráda bych napsala nezaujatý komentář, ale když držíte v ruce knihu s osobním, vřelým věnováním od autorky a knihu zhltnete jedním dechem (třebaže si během čtení děláte zápisky, výpisky, lepíčkujete si tipy na výlety..)
Myslela jsem si, že jsem na tuhle knihu stará (36). Že je to kniha pro puboše před maturitou. Omyl! Tahle kniha musí nadchnout kohokoliv. Je to obsahem, stylem, Karolinou? Za mě klobouk dolů, před mladinkou, talentovanou dámou. Tohle tu přesně chybělo. Děkuji za to!

Ivana.Ka
11.02.2024 3 z 5

Myslím, že už bylo hodnoceno ostatními a já souhlasím, že je to zajímavě podané. Četla jsem jako oddychovku a účel to splnilo, někdy jsem se i zasmála, ale! těch chyb a překlepů...

NikyTaky
08.01.2024 5 z 5

Knížka je velmi čtivá, dobře napsaná, není to nudné edukativní psaní nýbrž zábavné. Myslím si, že poslouží školákum na lepší pochopení této látky ( já z ní měla ve škole houby a ještě strašně nebavilo) tak i pro nás již školou nepovinné na doplnění si mezer a osvěžení událostí :)

Terezka_U
06.01.2024 4 z 5

Knížka je moc pěkně a čtivě napsaná. Doplnila jsme si některé mezery ze střední školy a dozvěděla jsem se plno drbů ze zákulisí české tvorby. Humor autorky je mi velmi blízký a hodně jsem se při čtení pobavila. Oceňuji krásné grafické zpracování a ilustrace. Doufám, že se někdy dočkám dalšího dílu :)

luciella10
02.01.2024 4 z 5

Národní obrození sepsáno tak, že vás bude bavit. Učit tímto způsobem, kdy z velikánů uděláme také "lidi", kteří jsou nám blíž a za díly najednou vidíme lidi za masa a kostí, to je skvělý přístup. Knihu jsem si půjčila, protože mě baví IG profil autorky a mám ráda českou literaturu a toto mě mile překvapilo. Doporučila bych ji všem studentům před maturitou, budete mít češtinu raději.

Librorumistka
17.10.2023 5 z 5

Tak tohle byla naprosto originální pecka! Od knihy jsem rozhodně nečekala, že mě bude tak moc bavit a že každou volnou chvíli budu věnovat čtení. To všechno se ale stalo a mě kniha brzy zmizela pod rukama. Nejvíce musím ocenit ten správný poměr “hodnotných a “pikantních informací. Dozvěděla jsem se něco nového, ale zároveň jsem se během čtení pobavila a mnoho věcí mě překvapilo. Autorka používá osvěžující slovní obraty, které mě jako čtenáře stále knize přibližovaly. Navíc grafická podoba se opravdu moc povedla a byl to další zajímavý prvek. Za mě tato kniha rozhodně ano!

Maky78
14.10.2023 4 z 5

Po listování jsem se do knihy musela pustit. Národní obrození najednou vyznívá úplně jinak. Ne tak nudně. Zajímavá a zábavná forma. Takto prezentovat dnešním dětem tak jim to možná v těch hlavách i zůstane.

SilviiM
09.10.2023 4 z 5

Ano ano ano.. takhle by se měla učit literatura. Samozřejmě nemůžeme dětem říkat, že Božka byla tak trochu běhna a Tyl byl nejspíš polyamorista.
Ale mohli by jsme jim podat literaturu trochu ve snesitelnější podobě. Tak jako to udělala Karolína.
Za mě palec nahoru.

Market-k-a
04.10.2023 5 z 5

Jako autorčina spolurodačka a vrstevnice jsem musela vyzkoušet a knížka předčila moje očekávání. O některých věcech jsem měla ze školy letmé povědomí, pořád ale převažují někdy dost šokující (a o to zábavnější) informace. Vše je napsané opravdu čtivě, doba národního obrození je ve školních osnovách brána všeobecně jako ta nejméně zábavná, takže oceňuji snahu o zpopularizování tohoto tématu. Moc držím palce v další tvorbě :-)

Ella_85
20.09.2023 5 z 5

Literarni hysterie byla hodne poucna, i o drby ktere se v hodinach literatury na stredni nedozvite, hezky vhled do minulosti, o tom jak to bylo s nasimi nej literaty…dalsi (Narodni opruzeni) uz mam prichystanou k precteni

Áňa 998
21.08.2023 5 z 5

Je to už nějaký pátek, co jsem si přečetla Národní opruzení od @cojezoe_ . Zároveň jsem ale nečetla její předchozí knihu, Průvodce literární hysterií. Znám tvorbu autorky tady na Instagramu a tak jsem se do knihy konečně teď dala!
.
Průvodce literární hysterií se zabývá 19. stoletím, což pro většinu z nás byla dost nezáživná doba, kterou do nás lili ve škole na hodinách literatury. Jako knihomola mě to celkem bavilo, ale stejně, že by to podnítilo můj zájem o českou literaturu? To ne.
.
Tenhle zájem přišel vlastně až po maturitě, kdy se ke mně semtam nějaká ta kniha z povinné četby dostala a já se po informacích pídila sama. A zjistila, že to nebyla jen nuda a prosazování češtiny. Byla to doba, kdy Boženu uháněl nejeden nápadník, Tyl si pořídil trojúhelník a Mácha vesele při hašení popíjel... No, ani nechtějte vědět co, ale rozhodně to nezkoušejte.
.
Na objevení těchto perliček má lví podíl právě @cojezoe_ , která to v literární hysterii pěkně shrnula. Byla místa, kdy jsem měla vytřeštěné oči, kdy jsem se nahlas smála, ale i nadávala nad osudem. A zároveň, jsem si vedle psala tipy na knihy.
.
Líbí se mi, jak je kniha napsaná. Rychle, svižně, lidsky. A pak taky, bonusy ve formě poznámek, tipech na knihy, výlety... Úryvky. Prostě nemáte šanci odejít!
.
Tuhle knížku bych fakt do školy přímo nakázala. Vyhodila bych ty nudné učebnice a nahradila to tímhle, protože tohle? Myslím si, že minimálně většina dětí by si zapamatovalo víc, než to, co je jim ve škole předáváno.

Slůník
27.06.2023 4 z 5

Lze jen doporučit např. studentům před maturitou - knížka nabízí vhled opravdu zábavnou formou.

sgjoli
25.06.2023 4 z 5

Musím říct, že tohle dílo mne jako vystudovanou bohemistku dost bavilo. Doba 19. století v české literatuře mne vždycky zajímala, takže jsem byla zvědavá, jak tohle autorka pojme. Znám autorčinu tvorbu z Instagramu a ten svůj přístup víceméně zachovala i v této knize, za což jsem byla ráda.
Rozhodně se nejedná o žádné suché nudné vyprávění o lidech ve stylu některých učebnic, kde naši významní literáti působí jak studené odosobněné figuríny z muzea. Naopak tu jsou tyto osobnosti dost polidštěny, což si myslím, že může čtenářům tyto významné osobnosti více přiblížit. Ukazuje se tu, že vedle silných literárních a vlasteneckých sklonů a více či méně velkého pisatelského talentu to byli také "normální" lidé se svými problémy, s nimiž se kdekdo potýká i v dnešní době. Doufám, že by toto pojetí mohlo prolomit ledy a ukázat některým nečtenářům české klasiky, že klasika právě nemusí vůbec být nudná, ale že může být přístupná širšímu publiku, pokud k tomu čtenář nepřistupuje již dopředu s předsudky či s odporem...
Autorčin způsob psaní je takový dost svérázný, což asi nebude sedět úplně všem, chápu, nicméně mně to přišlo velmi zábavné. Zároveň je potřeba vzít v úvahu, kdo je cílovou skupinou knihy, ke které to autorka směřuje, což bych osobně odhadovala spíše na mladší publikum... takže je to tou i přizpůsobené.
Příběhy jednotlivých osobností tu jsou zasazeny do celospolečenského kontextu, a to velmi srozumitelnou formou. Možná trochu zjednodušeně, ale myslím, že to byl záměr. Předat nějakou ucelenější představu o tehdejším dění, ale přitom zbytečně nezahltit. S tím, že případný zájemce se po případných dalších detailech může kdykoliv pídit sám po vlastní ose...
Vůbec bych se nezlobila, kdyby autorka přišla s nějakým pokračováním této knihy, kde by se věnovala dalším významným osobnostem této doby, na které v této publikaci už nezbyl prostor. Některé sama i zmiňuje, že by si zasloužili své místo - Zeyer, Arbes, Erben, Jirásek.... za sebe bych se přimlouvala ještě třeba za Svatopluka Čecha nebo Terézu Novákovou.
Nicméně 4 hvězdy na místě a určitě stojí minimálně za vyzkoušení.

Anniee
04.06.2023 5 z 5

Ono najednou, skrz tuhle knihu, působí Národní obrození úplně jinak. Ne tak zmatečně a nudně. Takovouhle zajímavou a zábavnou sumarizaci s trochou klepů bych potřebovala na každé období dějin.

eliska2126
03.06.2023 5 z 5

Tuhle knihu bych označila za opravdu unikátní počin. Tady jde vidět, že naše česká literatura 19. století se dá podat i zajímavě a zábavnou formou.

V knize se dozvíme spoustu drbů, zajímavosti o českých spisovatelích, stejně tak zde najdeme i tipy na knihy a na výlety po České republice.

Také oceňuju skvělé doprovodné ilustrace. U některých jsem se opravdu zasmála.

Tuhle knížku můžu určitě doporučit a smekám před @cojezoe_ za práci, kterou dělá a jak českou literaturu přibližuje lidem, které by to za jiných okolností asi ani nezajímalo.

Maki_Puchalovic
23.05.2023 4 z 5

Skvělá kniha, která mi zcela otevřela obzory světa literatury 19. století. Tato kniha vám poskytne mnoho skvělých tipů na výlety, knihy a především vám přiblíží tuto dobu ojedinělým způsobem.
Je ideálním průvodcem, pokud se potřebujete lépe orientovat v reáliích dané doby a porozumět jim. Nabídne vám spoustu nových informací o autorech a přispěje k tomu, abyste vše lépe pochopili a začalo vám to dávat smysl. Je až překvapivé, jak obtížné podmínky té doby byly, a právě tyto obtíže možná přispěly k tomu, že se vynořilo tolik úspěšných autorů.
Knihu rozhodně doporučuji všem milovníkům literatury.

Štítky knihy

19. století čeští básníci literární historie, dějiny literatury čeští spisovatelé o literatuře

Autorovy další knížky

2022  85%Průvodce literární hysterií 19. století
2023  76%Národní opruzení
2024  0%Národní opruzení 2: Tajemství trnové koruny

Kniha Průvodce literární hysterií 19. století je v

Právě čtených18x
Přečtených304x
Čtenářské výzvě81x
Doporučených24x
Knihotéce158x
Chystám se číst209x
Chci si koupit60x
dalších seznamech7x