Královna mrtvol

Královna mrtvol https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496985/bmid_kralovna-mrtvol-zY5-496985.jpg 4 206 70

Molly Greenová, sedmnáctiletá osiřelá dívka, je po záhadné smrti své nejlepší kamarádky Kitty nucena odjet za svou „tetičkou“. Molly však o žádných příbuzných neví, a tak se domnívá, že ji křesťanský sirotčinec za drobnou úplatu prodal a ona teď bude nucena pracovat v domácnosti. Nebylo by to nic neobvyklého. Svobodná dívka má ve Philadelphii v 50. letech 19. století jen pramálo jiných možností. Po svém příjezdu však Molly zjistí, že její teta je nejen skutečná, ale také nesmírně bohatá a skrývá jedno velké tajemství. O všechno se chce se svou neteří podělit – ne však zadarmo. Mollyina teta Ava nabyla své bohatství tím, že vykrádá hroby a mrtvoly prodává studentům medicíny, kteří je potřebují k procvičování chirurgických zákroků. Od neteře žádá, aby jí mrtvoly pomáhala shánět. Molly tedy po nocích proniká do tajů tetina podnikání a ve dne prozkoumává její sídlo. Nedokáže se přitom ubránit pocitům fascinace a hrůzy, které v ní vyvolávají hodiny anatomie, jež probíhají v kostelíku na tetině pozemku. Lekce záhadného doktora LaVallea jsou omamnou směsicí znalostí a moci a Molly zjišťuje, že nikdy po ničem netoužila víc než být součástí výhradně mužské skupiny studentů. Cena za přijetí je vysoká, ve městě přitom pobíhá vrah, a cesta za mocí a příležitostmi se tak promění v tanec smrti.... celý text

Literatura světová Thrillery Dívčí romány
Vydáno: , King Cool
Originální název:

The Corpse Queen , 2021


více info...

Přidat komentář

Elion
22.04.2024 5 z 5

Kniha která na mě čekala v knihovně tak dlouho. Kdybych věděla jaký příběh se v ní skrývá, určitě by už byla dávno přečtená.
Na svět se tu díváme pohledem dívky Molly, která se díky jedné zámožné ženě dostane ze sirotčince. Ale ona dáma má podmínku. Molly pro ni musí shánět mrtvoly. A tak začíná celý příběh knihy. Molly vyráží noc co noc do města aby sbírala zvláštní mrtvoly pro které ji pošlou. Ale to není všechno, na pozadí tohoto příběhu se nám rozvíjí ještě mnoho jiných. Pozorujeme tu postupné a velmi plaché rozvíjení lásky, dál tu společně s ní řešíme smrt její kamarádky která ji nedá spát, protože ví že nebyla jen tak, a která ji moc bolí. A nakonec ještě řešíme boje o hierarchii ve městě.
No, není toho málo na jednu knihu, ale tady to kupodivu všechno sedí a zapadá.
Jediné co, tak bych ji asi nenazvala thrillerem. Myslím že do toho má hodně daleko. Sice má jeho prvky ale za mě, tam nepatří.
Jestli jste knihu ještě nečetli, určitě si ji zařaďte na svůj seznam ke čtení. A nejlépe někam hodně vysoko. Protože tahle kniha za to skutečně stojí.

Ciarra
11.04.2024 4 z 5

Ač mám zdravotnické vzdělání a se smrtí i následnými úkony přicházím do styku velmi často, některé pasáže byly velmi popisné a představivost jela na plné obrátky.

Když už už máte pocit, že bude mít hlavní hrdinka Molly chvilku pro sebe a vy si vydechnete a uvolníte svaly ztuhlé při četbě předchozích pasáží, tak autorka opět smečuje a v popisech si nezadá s čistokrevným thrillerem. Na romantiku jistě taky dojde, nesmělé náznaky rozhodně jsou a záhad k řešení bude také dostatek.

Dočetla jsem do půlky, zatím odkládám, ale určitě na ni přijde čas. Teď zřejmě potřebuju trochu jiný žánr-i to se v životě knihomola stává.


Airelle
10.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Účastníte se společných čtení?

Sama se jich účastním často a velmi ráda. Tuhle knihu jsme četly v rámci #ukolovkasaduli u @adule.books a moc jsme si to všechny užily.

A teď už ke knize. Velmi mi připomínala jinou knihu a to Po stopách Jacka Rozparovače. Bála jsem se, že rozpletení zápletky a odhalení vraha bude také tak jednoduché, ale jak jsem se mýlila.

Příběh mě vtáhnul hned od první strany a velmi mě zajímalo, kam osud Molly zavane. Kniha je plná hodně zajímavých postav, od tetičky, přes doktora až po Zubaře.

U Molly se mi velmi líbí, že se stala ze zakřiknuté dívky z dětského domova ženou, která má své cíle, jedním z nich je vypátrat vraha svojí kamarádky obávaného Řezníka. Je správně tvrdohlavá a bojuje, aby si splnila svůj sen stát se chirurgem. Ke shánění mrtvol pro studenty se postaví čelem, i když se jí to že začátku nepozdává, nakonec je v tom velmi dobrá.

Bylo několik scén, které mě chytly za srdce, jako například porod, fotografování sester nebo samotná závěrečná scéna.

Jedná se o YA thriller, takže si rozhodně přijdete na své. Moc jsem se sice nebála, ale já už jsem pokažená horory Doufám, že se dočkáme i dalších dílů!

IG: @freya_zlaskykpribehum

Mychaela
22.03.2024 3 z 5

Sto čtenářů, sto chutí, ale za mě kniha zase až taková jízda, jak se tu často zmiňuje, nebyla.
(A nadšené jsou samozřejmě mimo jiné čtenářky, které se ke knize dostaly v rámci spolupráce s knihkupectvím - náhoda? :D)
Za sebe musím vyzdvihnout tu paralelní linku "z minulosti". Kdo to je a kam to celé zařadit mi došlo až skoro na úplném konci, do té doby jsem si mylně myslela, že je to Molly v budoucnosti, kterou obviní a říkala si, hm, tak to se to asi s Tomem docela "zvrhne" a nezůstane jen u pusy :D a celkově jsem z toho byla docela zmatená, ale pak to do sebe konečně celé zapadlo, já si ty pasáže přečetla ještě jednou a pochopila...
Naopak z OCÁSKU, který byl zmiňován snad na každé druhé straně, mi bylo po pár stránkách už s prominutím na blití...

I když to spojení používám nerada, na Královnu mrtvol sedí - ČEKALA JSEM VÍC, vzhledem k tomu velkému haló okolo knihy. Čtivá byla, ale na zadek jsem si z ní nesedla. Možná nejsem cílovka...

luciella10
04.02.2024 3 z 5

Rychlý spád, dobrý nápad, čtivá kniha, kterou člověk stejně rychle zapomene. Na stejné téma jsem četla jiné knihy, které byly mnohem lépe dotažené, např. Smrt si nevybírá. Vraha byl pro mě nečekaný, bylo to na mě moc překombinované.

JanaŠpe
28.01.2024 4 z 5

Sedmnáctiletá Molly opouští sirotčinec a jde bydlet ke své bohaté tetě, ta má ale podmínku. Pokud u ní Molly zůstane, musí jí pomáhat s její prací, která je velice netradiční. Shánění mrtvol na přednášky medicíny, které probíhají u ní doma. Jelikož Molly nemá kam jít, na dohodu přistoupí. Navíc si je jistá, že díky této práci vypátrá vraha své kamarádky. Každou noc tedy jezdí se sympatickým mladíkem Tomem do ulic města a hledají těla, která jsou něčím zajímavá nebo zvláštní. Nicméně to není tak jednoduché, hledačů mrtvol je plné město navíc v ulicích běhá vrah, který zabíjí mladé ženy. Molly je velice inteligentní a anatomie lidského těla jí natolik uchvátí že sama začne navštěvovat přednášky a pitvat těla, která předchozí den přivezla. Děj knihy ubývá svižně, popis scén není tak drastický, takže žádné nechutenství při popisu těl nebo samotných pitev se nekoná. Možná jsem od knihy čekala maličko víc ale i tak mě námět a myšlenka příběhu bavila.

Deia
25.01.2024 4 z 5

Táto kniha mi po predchádzajúcich dvoch naozaj dobre padla. Je jednoduchá, číta sa rýchlo a netreba pri nej rozmýšľať. Čo je aj na škodu, lebo už teraz, pár dní po dočítaní, mám pocit, že mi príbeh úplne vyfučal z hlavy. Taktiež na popis knihy by som nepoužila ani jedno zo slov, ktoré má na obálke - možno akurát, že sa jedná o dekadentný príbeh. Ale nádherný veľmi nie, niektoré popisy sú dosť nepríjemné a desivý už vôbec. Ani mi to neprišlo ako thriller. Je tam síce nejaký vrah, ale tak príliš v pozadí, nemala som ani pocit, že by Molly priamo ohrozoval. Aj keď rozuzlenie je zaujímavé, podozrievala som niekoho iného. Celé sa mi to čítalo naozaj dobre, strany rýchlo ubiehali, príbeh ma celkom bavil - hlavne to zháňanie mŕtvol, jemná romantický linka (aj keď na to, že každý Molly hovoril, že je škaredá, tak zaujala fakt veľa mužov) a Mollyine ambície, ktoré boli na dané obdobie na mladú ženu nie úplne vhodné. Bola to príjemná oddychovka, len pre mňa rýchlo zabudnuteľná.

Kenan
14.12.2023 4 z 5

Jde o jednoduchý příběh, který ve mně nevyvolal nějaké emoce nebo myšlenky, které by mi rezonovaly v hlavě, Nicméně to byl zajímavý příběh. Kniha je plná mrvol, které ve vás ale nevyvolávají zděšení. Jsou určeny pro zkoumání lidského těla, pro veřejné pitvy. Kde ale tato těla brát? O tom je tato kniha, ale také o ztracené rodině, pátrání po příčinách smrti kamarádky hlavní hrdinky. Určitě zajímavý příběh k přečtení.

Chiruko
19.11.2023 4 z 5

Opravdu jsem nečekala že se do knihy tak lehce začtu, ale každá kapitola přináší něco nového čímž Vás vtahuje více do děje a vy prostě potřebujete vědět co se děje dál, takže se prakticky čte sama. Příběh je velice čtivý, jednoduchý a srozumitelný s krásným nádechem tajemna a dobrodružství. Měla jsem tendence podporovat kroky hrdinky, byla jsem opravdu nadšená jejím charakterem a silou kterou do děje vnášela, opravdu hezky vytvořena a jen málokdy se stávalo že bych s ní nesouhlasila nebo by se mi v něčem příčila.
Kniha se hezky a přímo line až k samotnému dějovému vyvrcholení.

MOŽNÝ SPOILER!?
Samozřejmě jako každý milovník detektivek, thrilleru jsem i já celou dobu přemýšlela o vrahovi...ovšem ale, jakožto první šok z prvního vraha jaksi nenastal, spíš to bylo celou dobu dosti očividné. To že se tam pak objevil "druhý" bylo už jaksi překvapující (nikoliv nepravděpodobné) hlavně co následovalo potom...Spíš mě zklamalo to jak RYCHLE byl ten aktuální moment (důležitá informace) utnuty jako když sjede gilotina. Kniha skončila jak měla řekla bych, každodenního čtenáře to možná uspokojí, ale Ve mě osobně, jako někoho kdo má tendence nad příběhem dlouze přemýšlet, to nechalo jisté nezodpovězené otázky.

Dela90
18.11.2023 4 z 5

Molly vyrůstává od jisté doby v sirotčinci a když ji umře kamarádka za záhadných okolností a ona dostává zprávu, že má tetu, která si ji vezme k sobě. Otočí se její svět vzhůru nohama.

Mrtvoly, mrtvoly a zase mrtvoly. Kniha plná děsivých anomáliích a situacích. Některé byly na můj vkus dost nechutné. Nicméně příběh jako takový se mi líbil. A dozajista bych po knize asi jen tak nesáhla, děkuji za společné čtení, které bylo v rámci #ukolovkasaduli

Děj se odehrává ve Philadelphii v 50. letech 19. století. Molly se dozví, že její teta je hodně bohatá a má ve městě značný vliv. Ti vyvolení ji znají jako “královnu mrtvol a Molly si může žít v blahobytu pokud přijme její nabídku. Bude pro ni obstarávat těla.

Protože se snaží vypátrat, kdo zabil její kamarádku Kitty, která se ji neustále zjevuje. Přistoupí na tyto podmínky. Najde si tu taky přátele, Toma, Ginny a Jamese.

Na scéně je taky tajemný řezník, který zabijí ženy, ne moc hezkým způsobem. Kromě toho je tu děsivý zubař, brrr z toho mi běhal mráz po zádech.

Pak tu máme taky její touhu stát se chirurgičkou, což v téhle době nebylo nic lehkého. Ženy nemohly být doktorkami. Ale Molly dokáže, že na to má.

Konec knížky střídá jen zvrat za druhým a já vůbec neodhadla, kdo je řezník. A z celkového tajemství jsem byla dost překvapená.

Takže za mě pokud miluje děsivé příběhy, kde se vraždí a kde je plno tajemství, tohle je přesně pro Vás.

EvikU.
12.11.2023 4 z 5

Knize nejde upřít velká čtivost. Chceme poznat, kdo za tím vším je.

Sedmnáctiletá Molly odchází ze sirotčince na výzvu jedné vážené paní. Je to její teta a našla ji úplně náhodou. Má to ale podmínku, musí ji pomáhat s její činností pro kterou má přezdívku “Královna mrtvol. Molly nechce zpátky do sirotčince a navíc potřebuje vypátrat vraha své kamarádky Kitty, která byla zavražděna chvíli před jejím odchodem ze sirotčince a Molly díky práci, kterou přijme, věří, že vraha dopadne.

Začátky jsou těžké, při jejích úkolech ji doprovází Tom, do kterého se zamiluje. Šachovnicí zamíchá ještě James, mladý nadějný student medicíny. Molly vyzvedává mrtvoly, aby je mohli studenti medicíny pitvat při přednáškách, kdy se učí na lékaře. Hlavním lékařem, který kurz vede.

Molly se do možnosti být chiruržkou moc zamiluje a díky tetě je jednou ze studentek. James ji pomáhá, ale ostatní studenti muži ji odsuzují, toto není práce pro ženu v 50 letech 19 století.

Po městě se nacházejí mrtvé dívky, kterým chybí vždy nějaká část těla. Přežívají ho jako “řezníka. Ještě jedna postava je v knize netradiční - “zubař “. Jsou obě přezdívky jedna osoba? Konec už je jedna velká jízda, která vás nenechá knihu odložit. Jo a místy jsou popisy trochu nechutné.

kata3529
10.11.2023 5 z 5

Tenhle historický YA thriller je zcela upřímně něčím, nad čím jsem z počátku ohrnovala nos, a moc se mi to ani nechtělo číst, ale postupem času jsem se do té knížky zamilovala, do děje zcela ponořila, a popravdě pochopila, že je v některých případech opravdu nutné umět číst mezi řádky, neboť jen tak je možné, abychom si z toho čtení mohli vzít to pravé, co nás může obohatit.

Ústřední postavu představuje Molly, dívka toho času pobývající v sirotčinci, která je z něj však jednoho dne "vyhozena", a musí si tak sama ve svém životě poradit. Nechá pro ni poslat její teta, o jejíž existenci nemá Molly ani tušení. A co je na tom všem nejzajímavější, Molly se musí naučit být vykradačkou hrobů (obstarávat mrtvoly), neboť jinak nemá šanci na přežití. Naštěstí na to všechno není sama, jinak by tíhu jednotlivých situací nemusela zcela unést. Společnost ji nejčastěji dělá Tom, který také pracuje pro její tetu. Dokáže si Molly zvyknout na své nové „povolání“? Podaří se Molly uspět ve světě, kde je sláva spolu s pokrokem určena především pro muže? A
jaká tajemství před ní skrývá teta Ava?

Jak jsem psala už výše, ze začátku se mi příběh vůbec nechtěl číst, ale stačila chvilka a úplně jsem si to zamilovala. Kapitoly jsou zde víceméně krátké, tudíž se čte kniha dobře, a co se týče děje, ten utíkal často rychleji, než jak bych si v danou chvíli přála. Celkově si myslím, že se jedná o velmi kvalitní literární dílo, jehož přečetní může mnohým z nás pomoci k pochopení ostatní, ale zároveň i sami sebe.

Janetg
02.11.2023 4 z 5

Kniha s velmi zajímavým a originálním příběhem. Autorka děj dobře vypráví, v příběhu se neztrácíte a neobsahuje zbytečně dlouhé odstavce které by byly pro příběh nepodstatné. Celé čtení jsem vlastně tak nějak nevěděla jaký závěr si mám představit, ale musím říct, že mě mile překvapil. Za mě velmi slušné čtení a skvělý příběh.

moudivlacek
07.10.2023 3 z 5

Tahle kniha mi hlavní linkou příběhu připomíná jinou, a to Anatomie - příběh lásky. Jen hlavní hrdinky jsou z jiného společenského postavení. Ale obě věrného kamaráda vykradače hrobů, obě nakonec velký sen stát se chiruržkou, a vždy je tu i někdo úspěšný a zlý. Anatomie byla přesto více vtipnější, tahle zase víc morbidní a reálnější. Sice jsem měla tušení o tetě hlavní hrdinky, přesto i tak bylo překvapení.
Knihu rozhodně nezatracuji.

martina1199
18.09.2023 2 z 5

Tak lákavá zápletka i anotace. Tak lákavé téma. A přesto mě to nebavilo. Autorka mě nedokázala vůbec vtáhnout do příběhu, nebavil mě, nebavily mě postavy, přišly mi ploché, hlavní hrdinka se chovala v některých situacích prostě divně, že jsem jí to nevěřila. Scéna s bičem v 4erveném kolotoči - proč jako??? Dočetla jsem to, jelikož jsem byla zvědavá, kdo je Řezník, a tak napůl jsem to trefila, ovšem ani pointa nebyla nic moc. Takže dvě hvězdy za námět, Jamese a Toma, ale víc ne.

Foxie89
10.09.2023 2 z 5

Dost slabé, jednoduché a rozhodně ne děsivé. Nápad dobrý, ale zpracování už tolik ne.

Daduna
06.09.2023 3 z 5

Oddechové čtení. Kniha nebyla špatná, ale mám radši něco náročnějšího. Děsivé to za mě nebylo.

tereziehl
05.09.2023 5 z 5

Skvělé, těžké originální téma, atmosféra mě do sebe vtáhla a nepustila. Moc se mi to líbilo.

Rosse
22.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Až do poslední chvíle mě nenapadlo podezřívat osobu, která nám byla téměř po celou dobu na očích. Všechny kousky skládačky se nakonec pomalu začaly dávat dohromady a příběh jako celek začal dávat dokonalý smysl.

Autorka píše neskutečně poutavě. Atmosférou příběhu dokáže čtenáře přenést do tajemného světa plného mrtvol, intrik, ale také přátelství.

Věřím, že si kniha získá spousty dalších čtenářů, kteří budou z příběhu nadšení alespoň z poloviny tak jako já. :-)

Lucík118
21.08.2023 5 z 5

Jedním slovem ÚŽASNÝ. Tohle jsem opravu nečekala. Kniha není mým běžným žánrem, ale nemohla jsem odolat její obálce a byla jsem nadšená, když jsem zjistila, že jsem se v ní nemýlila.
Už po pár stránkách jsem se od ní nemohla odtrhnout. Trochu jsem se bála, že to bude krvák, ale to jak se zde objevovaly mrtvoly, bylo vlastně svým způsobem decentní a krásně popsáno. Doba byla krásně vykreslená a popisy snad neměly chybu.
Já knihu úplně hltala a jsem velice ráda, že jsem se k ní dostala. Můžu jedině doporučit.