Poslední léto

Poslední léto https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513009/bmid_posledni-leto-obf-513009.jpg 4 118 32

Divoký ostrov série

1. díl >

V roce 1930 vedla touha po lepším životě poslední obyvatele nehostinného, skalnatého souostroví St Kilda k žádosti o přesídlení na skotskou pevninu. Pro divokou Effie je to hořkosladký odchod – svými lezeckými schopnosti se vyrovná každému muži na ostrově, což není v jejím novém „domově“ nijak ceněno. Díky svým obsáhlým znalostem mořských ptáků však získává místo kurátorky ornitologické sbírky hraběte z Dumfriesu. Může se tak vrátit do náruče jeho syna, mladého lorda Sholta, jehož průvodkyní po ostrově měla tu čest na jaře být a k němuž ji poutá nezpochybnitelná přitažlivost. V upjaté společnosti skotské smetánky je ovšem více než zřejmé, jak moc se jejich světy odlišují. Když je na ostrově objeveno tělo, krátce po přesídlení původních obyvatel, vypukne skandál, do něhož je Effie zapletena. Sholto tuší, že cosi skrývá – jsou však ta tajemství vůbec její?... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Motto
Originální název:

Last Summer , 2022


více info...

Přidat komentář

Terkaodkafe
22.04.2024 5 z 5

Poslední léto je ideální čtení na deku k vodě. Ocení ji milovníci romantiky, divokých krás Skotska a historie. Ale potěší vlastně každého čtenáře.

Celá recenze v recenzích.

luciella10
28.01.2024 4 z 5

(SPOILER) To, že se jedná o sérii a hlavně částečně červenou knihovnu, jsem nějakým záhadným způsobem přehlédla. Kniha dává nádherné popisy ostrova, života ostrovanů a odkrývá méně známou historii. Bod dolů rozhodně za popisy zabíjení psů při vysídlování, rozvedené na několik stran a několik následných zmínek během nikdy. Asi jsem na to hodně citlivá, ale mám pocit, že nikde jsem tak bolestný popis podobné události se psy nečetla.


Ajinka79
22.01.2024

Aha, také patřím do řady těch, kteří netušili, že se jedná o sérii. Proto tolik otazníků a nezodpovězených otázek. Jak už bylo řečeno, ta romantická linka byla hodně naivní a spíš jsem fandila Feltonovi.

tabaluga
13.01.2024 5 z 5

No po přečtení jsem zjistila, že je to psané jako série a bohužel zde to končí tím nejnapínavějším. Četlo se mi to moc dobře, hlavní hrdinku jsem si oblíbila. Prostřednictvím knihy se člověk dozvěděl o životě na St. Kvilda. Musela to být pro obyvatele těžká obživa a zajímalo by mne, zda tam taky byla taková divoženka

mnohoknih
06.01.2024 4 z 5

Prý román pro ženy. Tak určitě...Napřed to byl cestopis. Popis ostrova St.Kilda byl opravdu barvitý, včetně těžkého života na něm. Lidé zde žijící byli velmi těsně spjati s přírodou. Ačkoliv jich bylo jen 32 a žili stranou od zbytku světa, přesto bylo pevně dané, co mohou dělat muži a co ženy. Jenže naše hlavní postava Elfie nemá pro tyto předsudky pochopení ani povahu. Poté, co jsou ostrovani přesídleni to vypadalo na romantiku, ale během pár stránek se z toho stává thriller. Mrtvola vůbec neměla být mrtvá, ale jen vyděšená osoba. A Elfie měla být klidná, ale přitom je k smrti vyděšená. Celou knihou se táhne ornitologická linka a to činí příběh zajímavým. Autorka má cit pro popis čehokoliv. Snadno si představíme rozbouřené moře, hnízda ptáků či sídlo hraběte z Dumfriesu. Jenom lidi jí moc nejdou. Jsou dost jednostranní. A to nejhorší jsem zjistila až úplně na konci. Je to prý první díl! Škoda, docela by mi osoba, jenž aktuálně vypadá jako vrah, na to seděla.

Micandy
06.01.2024 5 z 5

Nádherná kniha, vůbec jsem to nečekala.Autorka má barvitý styl psaní, který mě moc bavil.
Effie vede velmi prostý život na ostrově St. Kilda se svým otcem a jeho obyvateli. Effie však není obyčejné děvče,jeji vášeň pro ptactvo a lezení po skalách ji odlišuje.
Rozhodně jsem se nenudila, na to jak je kniha obsáhlá. Kniha o životě, lásce, zradě, přírodě...a ten konec ! Nemůžu se dočkat dalšího dílu.

Kaja1
15.12.2023 5 z 5

Bylo to pěkné čtení. Musel to být drsný a nelehký život, ale ostrov St. Kildy byl jejich domov. Nedovedu si představit, jaké to muselo být, když je přesídlili. Byly zde nádherné popisy divoké přírody ostrova a ptactva. Zajímavý byl i doslov autorky. Určitě si ráda přečtu další z osudů lidí z bohem zapomenutého ostrova ve Vnějších Hebridách, jestli u nás vyjdou. Láska byl takový bonus .

bookcase
27.10.2023 4 z 5

Mám ráda příběhy, které se odehrávají na ostrovech, takže jsem byla zvědavá i na tento. Hezký, romantický příběh o kořenech, o lásce i společenských rozdílech. A ten konec! Už jsem nedočkavá na pokračování.

katst
08.10.2023 4 z 5

Historický román, ve kterém autorka vychází ze skutečných událostí na krásném, ale divokém ostrove St. Kilda.

V knize jsou poutavě popsány krásy ostrovní přírody i nelehký život pár obyvatel. Nechybí odvážná a nespoutaná hlavní hrdinka, milostný příběh, i když možná trochu naivní a ani lehce napínavá zápletka.

Jediné, co mě trochu štve, je skutečnost, že jde o první díl série a kniha má otevřený konec...

A také, pokud bych nějakou knihu alespoň trochu přirovnala ke knize Kde zpívají raci, byla by to tahle...

Téra
02.10.2023 3 z 5

Moc se mi líbil začátek příběhu. Popis ostrova St. Kilda a života na něm. Tuto část bych se nebála přirovnat ke knize Kde zpívají raci. Pak bylo krásně popsáno přesídlení na pevninu, pocity ostrovanů, kteří ani nemohli uvěřit tomu, že skutečně opouští těžký život na ostrově. A najednou si ani nebyli jisti, zda to tak chtějí. Druhá část mě pak ale trochu zklamala. Nevím jak přesně to vyjádřit, ale už to pro mě nemělo to kouzlo z první části knihy.

mira399
28.09.2023 5 z 5

Kolegyně mi tuhle knihu tak vychvalovala,až jsem chytla podezření, že se mi nebude líbit :-) Kdepak, vzalo mě to u srdce úplně hodně. Jedna z nejlepších letošních přečtených. Samozřejmě jsem si i já musela dohledat informace o ostrovech St.Kildy a byla jsem uchvácená jejich přírodní drsnou krásou. Příběh vás vtáhne do děje a prostě tam s těmi lidmi jste a prožívate jejich život s nimi. Takže i já moc doporučuji k přečtení, budete se bavit!

Marcela52
15.09.2023 4 z 5

Velká romantika, které dominuje milostný příběh, mě zaujala hlavně díky velmi sugestivnímu líčení života na nehostinném skotském souostroví. Příběh se odehrává v roce 1930, kdy jsou obyvatelé tohoto odlehlého a divokého místa donuceni svůj domov opustit. Jinak je příběh lásky vesnické dívky a mladého lorda těžko uvěřitelný a srdceryvné popisy jejich dramatického vztahu patří spíše do červené knihovny. Přesto jsem knihu dočetla, a i když je konec otevřený, další pokračování mě neláká. Pro odreagování doporučuji, ale žádná velká literatura to není...

TeraBla
01.09.2023 4 z 5

Hezké, pohodové čtení. Romantická zápletka je příjemná, i když naivní. Kriminální zápletka je zajímavá a jsem zvědavá jak se vyvine. Četlo se to moc hezky, navíc se děj odehrává ve Skotsku, což je srdcovka. Konec byl rychlý a stručný. Jsem zvědavá na další díly.

slamenka
31.08.2023 4 z 5

Že se z knihy vyklube romantika jsem nečekala, pro jednou jsem vzala knihu jen tak bez rozmyšlení. Příjemně mě překvapila tématika přesídlení St. Kildy a že si autorka dala takové práce si zjistit, jak to na ostrově chodilo. To je z knihy úplně cítit. A bylo to čtivé. Effie byla postava co vás hned upoutá, divoká, jiná, svá. Sholto měl hold své mouchy a ten jejich zamilovaný příběh jsem jim trochu nežrala. Co teda mě překvapilo, že to nemá konec!!!! že je to série :-D proč to nepíše někdo už na začátku knihy?

Petronyla83
27.08.2023 5 z 5

Miluji Skotsko... takže jsem si s chutí přečetla tento nádherný příběh na pozadí skutečných událostí.
Ostrov St.Kilda ve vyprávění autorky v mých představách ožil, příroda, fauna, postavy jsou popsány dokonale, nemohla jsem se od čtení odtrhnout dokud nezjistim, zda hrdinku Effie a lorda Sholta čeká happy end.
Po dočtení Posledního léta jsem okamžitě zjišťovala historické souvislosti, hledala články a fotografie. Doteď ve mě vše rezonuje, Skotský symfonický orchestr dokonce nahrál album písní The Lost songs of St.Kilda, doporučuji poslouchat při čtení. Já to takto napodruhé udělala a užívala si spojení s nádhernou věrně složenou hudbou, jako bych tam byla...
Přiznám se, že kdyby kniha měla 1 konec, šup smytec, tak bych se nezlobila. Takto budou mít všechny hrdinky svou knihu (má jich být 5?), dozvíme se více úhlů pohledu, těším se na pokračování příběhu Sholty a Effie, tajemství kolem faktora apod.
Také jste si poplakali u Poděkování autorky na konci knihy...?
Poslední léto jsem si původně stáhla jako e-knihu, ale po přečtení jsem druhý den stala v knihkupectví a modlila se aby ji tam měli. Teď má místo v mojí knihovně! Děkuji autorce za napínavý příběh.

eva3992
13.08.2023 3 z 5

Příběh zakázané lásky ona je divoká dívka z ostrova, na kterém není život snadný. On je lord, který může mít vše, co si zamane. Když se ti dva potkají, přeskočí jiskra. Jejich světy jsou však tak vzdálené, a to nejen na mapě. Bude láska silnější?

Kniha, která svým názvem, obálkou i anotací láká k letnímu čtení. Já sama ráda v létě vyhledávám lehčí, romantické knihy, u kterých nemusím moc přemýšlet a dostanu milý příběh, který třeba i něčím zaujme. Tak tomu bylo i tentokrát.

Moc se mi líbilo, jak autorka popsala ostrov, resp. souostroví Svaté Kildy. Je vidět, jakou si s tím dala práci a jak ji ostrov zaujal (i díky tomu, jak o něm píše v poznámce). Seznámí nás s jeho obyvateli, jejichž život rozhodně nebyl snadný. Byli po většinu roku odkázání sami na sebe, na to, co si ulovili a vypěstovali. Rozdíly mezi ostrovem a Skotskem jsou tu skvěle vylíčeny. Co kde bylo v roce 1930 důležité, jak to vnímali obyvatelé a jak peníze ovlivňují život.

Když se však dostanu k romantické lince, tak za mě tedy ne. Příběhy typu, jak chudá holka ke štěstí přišla mi poslední dobou vůbec nesedí. V příběhu mi vadilo spousta věcí, nebudu konkrétní, abych nespoilerovala, ale bohužel, budu patřit tentokrát do menšiny, které se kniha díky tomu nelíbila.

Věřím, že si kniha své fanoušky rozhodně najde (a spoustu si jich už našla), navíc v ní vidím jistou podobnost s velmi oblíbenou knihou Kde zpívají raci. U té jsem měla však stejné problémy, takže mé hodnocení není překvapivé.

Fazulina
11.08.2023 4 z 5

Romantická linie byla dost naivní a předvídatelná, ale bavilo mě to. Nicméně hlavní přínos této knihy je v tím, té se dozvíte spoustu věcí z historie St. Kildy, o přírodě na tomto souostroví a životě tamních obyvatel. Donutilo mě to najít si dobové fotografie z roku 1930, informace o Kildě atd. To mi na tom přišlo nejzajímavější...

adela.hol
09.08.2023 5 z 5

Příběh se odehrává roku 1930. Na malém souostroví St. Kilda vzdáleném sto mil od skotské pevniny žije pár desítek obyvatel. Žijí jen z toho, co si sami vypěstují, uloví nebo co jim dvakrát za rok přiveze z pevniny faktor, dovozce zásob.
Hlavní hrdinkou je osmnáctiletá Effie, která po smrti bratra na sebe vzala veškerou práci, protože její otec už toho není schopen. Z důvodu převážně mužské práce, ale hlavně pro své lezecké schopnosti chodí narozdíl od ostatních žen spíše v kalhotách. A nejen lezecká exhibice je další možnost přivýdělku pro místní obyvatele. Z pevniny k nim přijíždějí turisté a sledují jejich nehostinný, nemoderní život jako nějakou atrakci.
Jednoho dne v doprovodu faktora se na St. Kildě objeví i hrabě Dumfries se svým synem lordem Sholtem. Oba jsou uchváceni lezeckými schopnostmi Effie, ale především i jejími znalostmi ohledně mořského ptactva. Vyžádají si proto, aby to byla právě ona, kdo je bude na St. Kildě provázet. A i těch pár dní stačí na to, aby se pro Effie stal z lorda Sholta jenom Sholto, ale jejich vzájemná náklonnost nestačí k tomu, aby mohli být spolu. A nejde jen o společenské postavení.

Mám ráda historické romány, které čerpají ze skutečnosti, protože se díky nim něco nového naučím. Neumím si představit jaké to pro obyvatele St. Kildy bylo přesídlit se po dlouhých letech na pevninu. Do prostředí sice pohodlnějšího, ale pro ně naprosto neznámého. Museli začít úplně znovu a všemu se přizpůsobit.

Effie byla divoká, nespoutaná a přímočará hrdinka a právě pro její jinakost se do ní Sholto snadno zamiloval. Jejich nevinné lásce ale nebylo přáno a po opětovném setkání jim bránil Sholtův chlad, kterému Effie nerozuměla. Všechno mělo svůj důvod a jejich charaktery byly skvěle vystavěné.

Potěšilo mě, jak autorka zpracovala hlavní zápletku. Také jsem byla ráda na začátku knihy za mapu a slovníček pojmů. Jinak bych určitě nechápala, co znamená přeskok přes koště. Tu scénu jsem měla problém i dočíst, jak mě mrazilo.

intelektuálka
09.08.2023 4 z 5

Vzdálené Skotsko - a ještě vzdálenější souostroví St. Kilda.... divoké a plné ptačích křídel....

A příběh svobodomyslné Effie - a její osudové setkání s lordem Sholtem .... mužem ze zcela jiné společenské třídy .....

Kdo okouzlí koho ?
Jejich světy jsou rozdílné - a okolnosti jim nejsou nakloněny ....

Pro mě to bylo vyprávění o malé skotské Popelce .... a její lásce k přírodě i rodnému ostrovu ....

A líbilo se mi prohlédnout si tuto divočinu na netu .... i to, že některá fakta jsou podložena historií ....

Pěkné čtení - doporučím.

Katania
08.08.2023 4 z 5

Hezký romanticky příběh s historickým pozadím. To se mi líbilo moc. Jsem zvědavá na další.

Štítky knihy

milostné romány Skotsko romantika historické romance

Autorovy další knížky

Karen Swan
britská
2023  87%Poslední léto
2021  83%Španělský slib
2024  93%Zimní bouře
2023  100%Vianočné pohľadnice

Kniha Poslední léto je v

Právě čtených4x
Přečtených155x
Čtenářské výzvě28x
Doporučených12x
Knihotéce109x
Chystám se číst221x
Chci si koupit42x
dalších seznamech3x