Dlouhá noc v Paříži

Dlouhá noc v Paříži https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464512/bmid_dlouha-noc-v-parizi-fBP-464512.jpg 4 16 10

JEDNOHO DUBNOVÉHO DOPOLEDNE unesou z pařížského letiště Charlese de Gaulla mladého izraelského „ajťáka“. Musel převážet něco vysoce speciálního – a nejspíš už není na živu. Tajné služby židovského státu přecházejí do stavu pohotovosti. Na místo zločinu přichází nevyzpytatelný zpravodajský plukovník Abadi, v telavivské elitní výzvědné sekci 8200 řídí vyšetřování jeho čerstvě jmenovaná zástupkyně. Poručice Talmorová se zdaleka nepyšní jen oslnivou korunou havraních vlasů, a tak je Abadimu silnou oponentkou. Ve Francii ovšem dostal pátrání na starost vyhořelý policejní rutinér komisař Léger, a nestačí tempu, v němž se případ vyvíjí: každou chvíli přichází nový zvrat… DRAMATICKÝ KONFLIKT PROFESNÍ CTI S BEZBŘEHOU TOUHOU PO MOCI A PENĚZÍCH přivádí čtenáře do „města světel“ nad Seinou a do virtuálních uliček kybernetického zločinu. Tam se rozmotávají nitky spiknutí, do něhož jsou zapleteni mafiáni z Číny, ruské zájmy i intriky „her o trůny“ v obou zemích. Vše musí být jasné, než začne nový den… DŘÍVE IZRAELSKÝ ZPRAVODAJEC, dnes přední novinář a velký znalec kulturních rozdílů Dov Alfon líčí ten zápas se sugestivní autentičností. ROMÁN ZÍSKAL CENU CWA INTERNATIONAL DAGGER ZA NEJLEPŠÍ KRIMI ROKU 2019 „Autor přebírá žezlo po Johnu Le Carrém a dalších velikánech špionážní prózy.“ Guy Horowitz, Haaretz „Akce za akcí, znamenitě gradovaná zápletka a především: bondovský hrdina, jehož zásady a zásahy udržují příběh ve vysokých otáčkách. Vysokooktanové palivo pro skvělou žánrovou jízdu.“ M. C. Scott, autor románu Zrada špionů „Ďábelsky zosnované, očistně svižné. A přitom pěkně poťouchlé.“ The Guardian „Jestli chcete v letadle usnout, rozhodně si s sebou tenhle thriller neberte.“ Radio Kol Rega, Haifa... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Leda
Originální název:

לילה ארוך בפריז , 2016


více info...

Přidat komentář

patch
20.12.2023 3 z 5

Detektivové jsou vtipní a bystří, příběh dobře odsejpá.

luciella10
13.12.2023 5 z 5

Ze začátku se kniha trošku táhla, ale postupně tempo začínalo nabírat na obrátkách a finále bylo strhující. Doporučuji. Těším se na další autorovy knihy.


Leona333
06.02.2023 5 z 5

Není potřeba na tento špionážní příběh, s hlavním ,,hrdinou" plukovníkem Abadim, pět další chvály. Je to přesně tak, jak je uvedeno v komentářích níže. Opravdu rázné, řízné, akční a místy i vtipné čtení.
Každopádně musím upozornit na to, že zde to bylo pouze zahřívací kolo. Ten kdo měl možnost číst, četl další knihu s názvem Unit 8200, tak ví, že Abadi a jeho energická zástupkyně Oriana Talmorová, i další případ - vraždu z letiště Charlese de Gaulla, promění v neméně ostrou, super jízdu...

Lucikoncinska
24.10.2022 5 z 5

Musím uznat, že špionážní román z Izraele vás vtáhne do děje. Vtipné a dobře čtivé, jelikož se děj odehrává na více místech a s více postavami, je román místy celkem komplikovaný, ale o to lepší je. Vyšetřování případu za 24 hodin je opravdu zajímavé a pokud máte náladu na atraktivní čtení, tak tuto knihu musím jen doporučit, bylo opravdu těžké se od ní odtrhnout!

iceVS
04.09.2022 4 z 5

Špionážní román ano, i když že by byl nějak supervtipný, to mi úplně nepřišlo. A že by byly záznamy z jednotlivých zasedání nějak závratně strhující, či slibovaná akce za akcí, to jsem tedy ten pocit taky neměla.
Poměrně čtivé, bombastické (jak slibují anotace na obálce) ne.

Jaruš7
02.07.2022 5 z 5

Superčtivo.
Je poznat autorův zralý rozhled - Izraelská rozvědka s věhlasným renomé ( je třeba průšvih řešit větším a okázalejším), čínské kriptovlivy, ruské stopy, americký dohled a francouzká samolibá nonšalance.
Kiberspecialista si z nudy zahrává s Goliášem ...

Citace:" Ministr se na přítele zadíval s neskrývaným pobavením. Použít vzrušenou rétoriku k zakrytí kolosálního selhání resortu, vršit jeden argument za druhým bylo směšné a geniální zároveň. Směšné z toho důvodu, že to bylo současně vycucané z prstu, nepodstatné i mimo mísu. A geniální proto, že jim to poskytne příležitost zaútočit na jeho soka ve vlastní straně, konkrétně na předsedu Senátu, na nějž se teď soustředí všichni :novináři, Twitter, politici, taxikáři."

Citace z obálky:" Ďábelsky zosnované, očistně svižné. A přitom pěkně poťouchlé."
The Guardian

Doporučuji vřele **********

alzbeta4340
19.06.2022 5 z 5

Dlouhou noc v Paříži jsem si až nečekaně užila. Jedná se o špionský román odehrávající se zároveň na izraelských vojenských základnách a v Paříži. Děj je dobře pochopitelný, i když není úplně jednoduchý, protože postav a prostředí je zde opravdu dost. Pohodu ze čtení ale umocňuje přidaný humor ve stylu legendárního britského seriálu "Jistě, pane ministře". Takže žádné velké temné napětí nečekejte, spíše svéráz a lidskou vynalézavost.

soukroma
15.06.2022 4 z 5

Dobré, komplikované, vtipné, napínavé a velmi mezinárodní: po trochu klopotném začátku, kdy se čtenář chtě nechtě musí dozvědět něco o politicko-vojenském institucionálním uspořádání Izraele, se příběh rozbíhá velmi rychle, na všech frontách - především v Paříži a Tel Avivu, ale zavítáme též letmo do Melbourne. Číňané jsou neustále v pohybu a na místě děje v hojném počtu, nenápadní a smrtící (i vůči sobě) a do toho ještě Rusové, nejen v izraelských barvách.
Konečně špionáž, kde Izrael není bez poskvrnky - autor svoji zemi nešetří, je stejně zkorumpovaná, občas trochu diletantská na vojenských i politických postech, někde s děravou bezpečností - prostě jako všude jinde na světě, nikdo není neomylný a mnozí si chrání jen vlastní kůži, a nechají ostatní vyřizovat cizí průšvihy mezinárodního dosahu. (Ale aby nedošlo k omylu: autor se neotře v žádném případě o Mossad, proto je o něm snad jen jediná letmoučká zmínka bez jakéhokoli významu).
Hlavní hrdinové byli fajn: ztepilý židovský Tunisan a jeho superkrásná a schopná pravá ruka (ještě že se osobně setkávají až na posledních stránkách, jinak by to byla rudá knihovna), ležérní pařížský inspektor měl méně prostoru, ale dodal tomu šťávu stejně jako paní Abadi, tuniská židovka a středomořská matka každým coulem. Všichni byli uvěřitelní, formovaní svou minulostí a souvisejícím kulturním prostředím a přitom dostatečně originální, chytří, zdatní a odvážní, ale naštěstí neaspirující na roli supermanů. 85%

"Bezpečnostní branže představuje cirkus a je v něm prostor i pro klauny."

"Vládní orgány napadl masožravý virus, jenž zneužil běžný imunitní systém - zákony, media, armádu i tajné služby -, aby je obrátil proti tělu státu. A v tuto chvíli už takřka nelze rozlišit, kde končí zdravý organizmus a kde začal řádit virus."

"Krav maga je prosté umění kontinuity. Jedině správná kombinace pohybů zaručí, že se úder nemine účinkem. ... Stav bezvědomí představuje zlatý hřeb umění účinné kontinuity."

mikika
24.01.2022 5 z 5

Paříž jako okouzlující místo totálního masakru: čínští agenti, izraelští špioni, politici, pracháči a poradci, každý se snaží urvat si něco pro sebe nebo jenom přežít. Psáno lehkým potměšilým stylem, který mě bavil - prostě Francie a její zmatky, na tu jsou krátcí všichni...

knihomolkaŠárka
23.12.2021 3 z 5

Příběh není vůbec špatný. Máme tu zajímavý případ, ale chybí tu popisy a nějaké bližší sblížení s protagonisty, což já od knih vyžaduji. Celé mi to bohužel přišlo příliš strohé, ale rozhodně se najdou čtenáři, kteří právě toto ocení. Objevuje se zde také poměrně svérázná a ironická vyšetřovatelka, která knize dodá vtip, takže už i díky ní je příběh hned záživnější.
Děj často skáče mezi postavami, takže pokud knize nevěnujete plnou pozornost, lehce se ztratíte. Naštěstí právě tyto skoky oddělují jednotlivé kapitoly, takže v moment, kdy se v knize zorientujete, už víte, co od ní čekat. Kapitoly jsou však hodně krátké, takže když se začtete, jste zas rázem jinde a můžete začít od znova.
I tak však kniha není vůbec špatná, jen ten styl, kterým je napsaná, mi osobně vůbec nesedl. Očekávala jsem totiž trochu více rozvedená témata, která slibovala anotace, což se nestalo…

Autorovy knížky

Dov Alfon
izraelská, 1961
2021  81%Dlouhá noc v Paříži

Kniha Dlouhá noc v Paříži je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce3x
Chystám se číst19x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x