Lucie21352 Lucie21352 komentáře u knih

☰ menu

Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Sci-fi mě nikdy moc nezajímalo a i tuto knihu bych přešla nebýt čtenářské výzvy. Musím říct, že toho ale vůbec nelituji. Je to neuvěřitelná legrace. Hlavně se mi líbí představa, že byl ten příběh vycházel z pravdy. :-D Smysl života a tak vůbec by dával úplně jiný smysl. Určitě budu v sérii pokračovat, protože to stojí za to.

Všem, kdo nemají moc rádi sci-fi, ale mají smysl pro humor, tuto knihu doporučuji.

05.12.2023 5 z 5


Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

(SPOILER) Knížky od Petry Soukupové mi byly doporučeny. Podle internetových recenzí jsem byla zvědavá a docela natěšená, že jsem našla další slibnou českou autorku... Moje pocit po přečtení této knihy jsou rozporuplné. Na jednu stranu je téma rodiny a problémů s tím souvisejících dobře zpracované. Myslím, že každý z nás někdy bojoval s nepochopením a "dobrými radami" starší generace.

Na druhou stranu musím říct, že než mít takové děti, tak radši žádné... Samozřejmě za to může přístup rodičů. Ani nevím co je horší, jestli mít flegmatického syna, který na první pohled respektuje a jakž takž poslouchá své rodiče a potom se podílí na šikaně spolužáka. Nebo mít přecitlivělou, ale neuvěřitelně sobeckou a rozmazlenou dceru. I když jsem proti fyzickým trestům u dětí, při čtení mě velmi často svrběla ruka.

Když se nad celým příběhem čtenář více zamyslí, tak zjistí, že tato špatná výchova má základy ve výchově, které se dostalo matce od jejich rodičů... (nedostatek lásky a pochopení vedl k přehnané lásce a pochopení u jejích dětí).

Tuto knihu doporučuji každému, kdo se chce zamyslet nad dnešním vnímáním rodiny a třeba si i vzít příklad jak nikdy nevychovávat své děti. :-)

28.10.2023 3 z 5


Poznáš to z polibků Poznáš to z polibků Julia Quinn

Do Bridgertonových jsem se zamilovala díky seriálu na Netflixu a přečtení několika románů mě jen utvrdilo v tom, že (nestydím se to přiznat) mám ráda tento druh literatury. Bohužel mi, ve srovnání s ostatními, tento román přišel slabší. Ze začátku jsem byla nadšená. Miluji lady Danburyovou, takže jsem se těšila na trochu jiné pojetí ženy v 19. století. Zřejmě jsem čekala moc, protože po přečtení ve mně zůstal pocit zklamání.

Není to špatná knížka a rozhodně ji doporučuji všem, kteří mají rádi romantiku s lehkým závanem erotiky, ale pět hvězdiček dát nemůžu.

06.10.2023 3 z 5


Manželkou podruhé Manželkou podruhé Melanie Summers

Tento román jsem si vzala na dovolenou a musím říct, že to bylo přesně to pravé. Hlavní hrdinka Abby se snaží vyrovnat se všemi strastmi, které jí život přinese (a že jich není málo). Líbilo se mi, že to není úplná "slaďárna". Čtyři hvězdičky z šesti dávám za závěr, který mi přijde chvílemi zmatený. Potřebovala bych dovysvětlit pár informací, abych se v tom vyznala. Ale až na ten konec doporučuji.

24.08.2023 3 z 5


Zlaté časy Zlaté časy Anne Jacobs

Musím přiznat, že historické romány nejsou zrovna můj oblíbený žánr, ale zde mě zaujal základ příběhu. Nazvala bych to německým pojetím šlechtických restitucí po pádu komunismu. Osobně jsem se zabývala touto problematikou v českém prostředí a musím říci, že autorka tento "proces" popisuje velmi přesně. Najdeme zde počáteční nedůvěru až nenávist k příslušníkům šlechtické rodiny, snahu o navázání na předválečnou tradici apod. Samozřejmě nesmí chybět romantika, i když nečekejte žádné vášně a erotické chvění. Řekla bych, že příběh je napsaný reálně, bez příkras a už teď vím, že budu pokračovat druhým dílem.

03.08.2023 5 z 5


Nečekaná láska Nečekaná láska Julia Quinn

Tento díl Bridgertonových je jiný než ostatní a právě to ho dělá velmi dobrým. Je zde hned několik zvratů a člověk do poslední chvíle netuší jestli do dopadne jako vždy. Můžu doporučit všem příznivkyním (a příznivcům) romantické literatury.

14.07.2023 5 z 5


Pražská zima Pražská zima Madeleine Albright

K této knize jsem se dostala prostřednictvím výzvy a musím říct, že toho nelituji. Když člověk (Čech se základními znalostmi historie) přehlédne pro nás trochu nudné líčení historie, dostane se k němu poutavý příběh jedné rodiny. Musím přiznat, že jsem díky této knize získala úplně nový pohled na osobnost paní Albrightové. O to víc se mne tento příběh dotkl když jsem zjistila, že rodina pochází z pro mne velmi blízkého Letohradu. Všem vřele doporučuji.

13.07.2023 4 z 5


Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Jana Eyrová patří mezi knihy, které jsem četla již několikrát a myslím, že mě nikdy nepřestane bavit. Je to úžasné dílo, které všem doporučuji si přečíst.

12.07.2023 5 z 5


Maryša Maryša Vilém Mrštík

Díky čtenářské výzvě jsem se vrátila do doby střední školy, kdy jsem Maryšu četla jako povinnou četbu. Musím říct, že mezi mým tehdejším (nuceným) a současným prožitkem z četby je velký rozdíl. Zjistila jsem, že až nyní jsem se dokázala dostatečně vcítit do děje a pohnutek jednotlivých postav. Od jisté části knihy jsem se těšila až "ta káva bude jakási trpká".

12.07.2023 4 z 5


Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

Tuto knihu jsem četla na základě výzvy. Nepochybuji, že je to úžasné klasické dílo. Můj šálek čaje to bohužel není. Do čtení jsem se musela nutit, i když mě určité části knihy bavily. Markéta je bezpochyby úžasná postava, která si zaslouží obdiv. Doporučuji všem, kteří během povinné docházky nemuseli nutit do čtení klasiky. Ostatním bych doporučila audioknihu.

05.06.2023 3 z 5


P.S. P.S. Aňa Geislerová (p)

Na tuto knihu jsem narazila v antikvariátu, zvědavost mě přemohla a tak jsem si jí odnesla sebou domů. Je to přesně takové, jak je napsáno v popisu. Je to soubor fejetonů s příběhy ze života. Na Aně se mi vždy líbilo, že se nepřetvařuje, je taková jaká je a nebojí se říkat věci na rovinu. Takové jsou i její fejetony. Někdy vtipné, jindy dojemně něžné (když mluví o svých dětech a rodině). Vzhledem k formátu ani nelze se do knihy začíst a nechat se vtáhnout příběhem, ale je to příjemné čtení. Plný počet hvězdiček jsem nedala z jednoho jediného důvodu... fejetony nejsou úplně můj šálek kávy. Jinak doporučuji.

26.05.2023 4 z 5


Hrad ve Skotsku Hrad ve Skotsku Julie Caplin

Na čtení této knihy jsem se těšila hned ze dvou důvodů. První je moje obliba Julie Caplinové a jejích příběhů, druhý je fakt, že jako milovnice přírody se do Skotska chci podívat již dlouhá léta. U této autorky se mi vždy líbil cestopisný popis dané země, ale Skotsko se jí bohužel příliš nevydařilo. Čekala jsem vtažení do úchvatné přírody, možná zasvěcení do místních tradic, ale místo toho jsem dostala kuchařku s pokrmy s whisky. Chápu, že hlavní hrdinka měla jiné starosti než se toulat Skotskou vysočinou, kterou navíc znala zřejmě celý svůj život, ALE... Charakteristiky některých postav mi navíc přišly velmi rušivé (Xanthe pro mne byla vysloveně nutné zlo). Tyto skutečnosti stály Hrad ve Skotsku dvě hvězdičky.

17.05.2023 3 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Heřmánkové údolí jsem z půlky přečetla a z půlky vyslechla jako audioknihu. Musím přiznat, že knížka byla lepší (audioknihu četla Simona Postlerová a na můj vkus to četla monotónně a bez zájmu o příběh). Tato knížka byla má první od této autorky a už jsem zvědavá na další. Určitě doporučuji všem, kteří mají rádi silné příběhy z období 50. let 20. století.

26.04.2023 5 z 5


Tchyně a uzený... Tchyně a uzený... Simona Monyová (p)

Tuto knihu jsem četla již před dávnou dobou a nedávno jsem viděla zfilmovanou verzi a rozhodla jsem si oživit své pocity z této knihy. Vzhledem k tomu, že mám za manžela jedináčka jsem viděla příběh úplně novýma očima než v době, kdy jsem byla svobodná. Musím říct, že (i když není vše zalité sluncem) jsem velmi ráda za svou tchýni.

23.04.2023 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Tato kniha byla první, kterou jsem četla od Aleny Mornštajnové a líbila se mi tolik, že jsem neměla klid, dokud jsem nepřečetla všechny ostatní její knihy. Proč je to má nejoblíbenější autorka? Vždy vybere těžké téma, které rezonuje naší společností, donutí čtenáře se nad tématem zamyslet a tím otevře nové otázky a myšlenky (aspoň u mne to tak je). Musím s odstupem času říct, že toto je podle mne nejdepresivnější román této autorky (a to jsem již přečetla i Les v domě). Pokaždé když si na tento román vzpomenu děkuji všemu, v co jen člověk může věřit, že to v roku 1989 dopadlo tak, jak to dopadlo.

21.04.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Alena Mornštajnová je pro mne nej a bude vždy. I přes řadu negativních recenzí jsem se na Les v domě těšila a přečetla jsem ho během jednoho večera. Jako vždy si autorka vybrala těžké téma, o kterém se v naší společnosti nemluví a donutila tím čtenáře k zamyšlení. Já osobně jsem vždy pokládala les za sice trochu tajuplné, ale příjemné a hlavu čistící místo. Po přečtení této knihy to bude i symbol zrůdnosti lidství. Ponaučení je jasné - i sebelépe míněná lež je vždy horší než pravda, jelikož z malé lži se postupem času stane velká koule, která na sebe nabaluje další a další lži.

21.04.2023 5 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Tuto knihu jsem četla před řadou let a nyní jsem si na ní vzpomněla díky čtenářské výzvě. Je to moje srdeční záležitost. Miluju všechna zpracování tohoto díla, ať je to kniha, audiokniha, seriál, film... všechno je skvělé díky tomu úžasnému prvotnímu příběhu, který je plný humoru a neuvěřitelně poutavě rozpracovanému příběhu. Musím se přiznat, že když čtu nějakou knihu a vidím potom její zfilmovanou verzi, vždy se zamýšlím nad tím, jestli daní herci vystihli postavy v knize. U Saturnina to byla skvělá volba. Nedokážu si představit, kdo jiný než Oldřich Vízner by měl hrát titulní roli. Všechny verze doporučuji. Vždy mi zvednou náladu.

18.04.2023 5 z 5


Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Na tuto knížku mne přivedla čtenářská výzva a musím říct, že jsem tomu velmi ráda. Vždy se mi líbila literatura faktu, která je psána jako román. Úplně mne to vtáhlo a vypustilo až s nápisem "KONEC". Celá kniha je rozdělena do kapitol podle časového období, ve kterém se odehrává a do podkapitol podle jednotlivých aktérů. Na knize se mi nejvíce líbí, že vlastně nemá vypravěče a nechává čtenáře, aby si udělal sám názor na jednotlivé aktéry. Kdo je dobrý, kdo je špatný... po dočtení knihy ve mne ale nezůstal pocit, že by byl někdo vysloveně záporná postava. Všichni aktéři se vyvíjeli na základě životních zkušeností, které je formovali. Chtěla bych autorce tímto poděkovat, protože je snad první autor, který nenutí čtenáři svůj pohled na děj.

18.04.2023 5 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Musím říct, že i tato kniha se autorce velmi povedla. Je v ní více napětí, ale jen to podtrhuje děj. Velmi doporučuji.

27.03.2023 5 z 5


Čekanka Čekanka Julia Quinn

Musím se přiznat, že jsem tímto dílem začala (první dva díly jsem viděla na Netflixu) a vůbec toho nelituji. Je to úžasný díl plný humoru. Přečetla jsem ho rychlostí blesku. Velmi se mi líbí vylíčení Penelope jako silné a inteligentní ženy. Doporučuji všem, kteří si chtějí oddechnout při romantickém příběhu z 18. století.

23.03.2023 5 z 5