lilites lilites komentáře u knih

☰ menu

Rose pod palbou Rose pod palbou Elizabeth Wein

Jak hodnotit knihu, která se zabývá tématem koncentračních táborů a lze takové knihy vůbec hodnotit?

Tak takovou otázku si kladu už několik let, vždy když nějakou takovou knihu dočtu..

Tudíž zkusím to i teď..

Tato kniha velmi, velmi málo, ale přeci, navazuje na knihu Krycí jméno Verity, která mě až tak moc nenadchla. S touto to mám bohužel dost podobně, avšak musím říci, že ,,Rose,, je mnohem lepší než ,,Verity,,.

Kniha je rozdělena na tři části.

V první se seznamujeme s hlavní hrdinkou Rose, americkou pilotkou ATA v Británii, která přelétavá letadla pro RAF..tato první část pro mě byla taková zmatená. Nevyhovovalo mi skákání v čase, kdy jsme se najednou ocitly o pár dní, týdnů jinde a mezitím se odehrálo spoustu věcí...

V druhé části se spolu s Rose dostáváme do Ravensbrücku, sice formou vyprávění, které si Rose píše do deníku až po útěku z tábora na samém konci války, ale toto vyprávění je celistvé a velmi poutavé.. Je to realistický popis, který však zvládnou i slabší povahy.

A třetí část se odehrává těsně po válce, kdy začínají Norimberské procesy. Zvláště pak proces s ,, pokusnými králíky,, na kterých němečtí doktoři prováděli v táborech nelidské pokusy..

Když to shrnu, tak první polovina, nic převratného, druhá byla mnohem lepší, ale upřímně existuje mnohem více lepších knih s touto tematikou, než je tato..

Neváhala bych však tuto knihu doporučit všem, kteří mají zájem se s touto tématikou seznámit, ale nechtějí se dostat do deprese, nebo těm kteří mají slabší žaludek na taková témata..

Prostě oproti např. Laskavým Bohyním je tato kniha hotová pohádka.. Tím, ale samozřejmě nechci schazovat vážnost tématu koncentračních táborů, jelikož je to téma otřesné v jakékoliv podobě...

22.04.2024 3 z 5


Plovoucí město Plovoucí město Jules Verne

Tak jsem po hooodně dlouhé době sáhla po Julesi Vernovi, se kterým mám takový rozporuplný vztah.. který se bohužel touto knihou moc nevylepšil..ale není to vina pana Verna, ale má - měla jsem si vybrat jinou knihu, méně technickou..

Ze začátku mě to totiž vůbec nebavilo, popis obrovské lodi, která popluje do Ameriky..spoustu technických a technologických souvětí ve kterých se ztrácíte, poněvadž jim nerozumíte :-D

Jenže pak se začal vyvíjet nějaký ten příběh a to mě začalo bavit.. přála jsem se dozvědět jak to dopadne s Fabianem, přízračnou osobou na palubě steamshipu a co doktor, který pravidelně jezdil na lodi Great Eastern a čekal na její ztroskotání?
Dočkali se všichni toho po čem toužili?

A musím též podotknout, že jediný popis, který se mi velmi líbil, byl výlet k Niagarským vodopádům..

Schrnu-li to, tak první polovina pro mě byla trochu utrpení a druhá takový průměr.

Až se budu chtít za nějaký čas opět s panem Vernem potkat v jeho knihách budu muset lépe vybírat...

Prostě mám tuto literaturu zakořeněnou jako vyloženě klučičí a ani se mi nechce do ní nějak extra zahrabávat.. ale je fajn občas vyjít ze své komfortní zóny.. ;)

29.03.2024 2 z 5


Barva draků Barva draků R.A. Salvatore (p)

Krásná obálka, i nápad dobrý...království s despotickými vládci, politické inriky, draci, dračí turnaj, zajímavý příběh ,,kouzla,, , Griffin i Maggie mi byli velmi sympatičtí i střídající se kapitoly z jejích osobních pohledů byly fajn, ale z 350 stran jsem se začínala začítat až okolo 150-200 stránky.. a potom to byla rychlost blesku, aby se vše zvládlo vyřešit a kniha mohla skončit..
Mě se to opravdu moc líbilo, ale proč se kniha polovinu času tak táhla a byla taková nemastná neslaná a druhá polovina zas tak hektická a ,, přeplněná,, to fakt nevím..

Takže se omlouvám, ale za mě to byl průměr...

14.03.2024 3 z 5


Chaloupky Chaloupky Štěpán Javůrek

Poslouchala jsem jako audioknihu..

Chaloupky jsou poslední knihou, která mi od pana Javůrka k přečtení/poslechu chyběla.

Ocitáme se v Sudetech i ve vnitrozemí, opět tu máme mnoho postav, které spolu ze začátku nemají nic společného. Avšak postupem času se nám samozřejmě proplétají jejích osudy..

Dalo by se říci, že příběh je vzpomínkou stařičké Rity, která se po letech přijela podívat do okolí Chaloupek ( do nich však ne, tam od jisté doby nikdy nevkročila a nevkročí) a vzpomíná co se v Chaloupkách a okolí dělo před, během, a po druhé světové válce..

Je to svědectví smutku, hrdosti, bolesti, zvěrstev, lhostejnosti i velké odvahy ..je to příběh minulosti, která by neměla být zapomenuta..

Byl to skvělý poslech.. Děkuji...

03.03.2024 4 z 5


Záhada zlaté štoly Záhada zlaté štoly Vlastimil Vondruška

Třetí díl série Hříšní lidé království českého.

Někdo záhadně ukradl zlato, které mělo být určeno králi Přemyslu Otakaru II.
Podezřelých je hned několik a tak se Oldřich z Chlumu dává hned do vyšetřování. A aby taky ne, král je vzteky bez sebe a vyhrožuje kde čím, jestli se zlato nenajde.. Oldřich dostává jen pár dní na to, aby záhadu objasnil a zlato našel.

Samozřejmě se tu objeví i pár vražd a napínavost příběhu stoupá stránku po stránce víc a víc..

Máme tu také Oldřichovi pomocníky Otu a Diviše, kteří mě neskutečně baví.. K nim se v tomto díle přidává i šikovný klučina Vencl..

Tentokrát se pohybujeme v místech v okolí Prahy a Jílového

Příběh pana Zdeňka je trochu moc fantaskní, ale je to prostě taková historická detektivní pohádka, takže proč ne, i nějaké ty menší nesrovnalosti se tu hold musí odpustit..

Přesto jsem si s panem Vondruškou užila krásný oddechový čas v dobách,,krále železného a zlatého,, a těším se na další díl..

27.02.2024 4 z 5


Golem Golem Gustav Meyrink (p)

Musím uznat, že jsem mírně zaskočená a taky zmatená. Čekala jsem totiž něco jako příběh podobný pověstem o Golemovi :-D:-D:-D, ale to jsem se hooodně spletla. :-D:-D:-D

Jsem z toho trochu rozčarovaná a vlastně nevím co napsat.

Pro mě to bylo strašně zmatené, ale přesto zajímavé...

Ze začátku jsem vůbec nevěděla co se děje, nemohla jsem se zorientovat a trochu mi trvalo než jsem se začetla. Chvíli mi to připadalo skutečné, chvíli zas jak pouhý sen a pak jako zpověď schizofrenika.. spoustu postav mě mátlo svou přítomností, jelikož neměli v příběhu, podle mě, žádnou roli...

Přitom má ale kniha neskutečnou atmosféru, náboj, spoustu podmětů na přemýšlení a spoustu otázek, chtělo se mi číst dál a dál, zajímalo mě co se ještě přihodí a na konci jsem dostala facku na probuzení. Takový konec jsem nečekala a zůstala jsem koukat jako puk..

Dva dny po dočtení a pořád nad tím vším přemýšlím...

Takhle rozporuplné pocity jsem z knihy dlouho neměla a tak jsem ráda, že jsem si knihu přečetla...

26.02.2024 3 z 5


Hory a nekonečno Hory a nekonečno Viktorka Hlaváčková

Poslouchala jsem jako audioknihu.

Tak tohle byla pecka...

Autorka sepsala (a namluvila, jako audioknihu) svou cestu, kterou podnikla pěšky za 7 měsíců přes Kavkaz, Gruzii až po Ázerbájdžán..

Popisuje krásu krajiny, setkává se s místními lidmi a vypráví nám o nich, ale i o zvířatech a dalších různých a občas i hrůzných historkách, z této cesty..

A nejen to... tyto historky a vzpominky jsou protkané i různými velmi zajímavými myšlenkami a až filozofickými úvahami o životě...

Opravdu velmi zajímavý poslech a já jen vřele doporučuji a obdivuji Viktorii, protože sbalit se (samotná holka) na půl roku a odejít někam do neznáma, kde nevíte co bude, jaké bude počasí, nebo co se všechno může stát, chce velkou odvahu. Já bych to nedokázala a tak jsem ráda, že na to má někdo ,,koule,, a já si to mohu alespoň takhle zprostředkovaně užívat doma v relativním klidu skrze tuto skvělou knihu..

Super a děkuji :-)

20.02.2024 5 z 5


Zdislava a ztracená relikvie Zdislava a ztracená relikvie Vlastimil Vondruška

Druhý díl ze série Hříšní lidé království českého.

Tentokrát se vydáváme na Lemberk, kde se má světit relikvie (trn z Kristovi koruny s jeho krví), který chce Havel z Lemberka věnovat do Prahy.. Má přijet i král Přemysl Otakar II. Jenže relikvii někdo ukradl.. A někdo vraždí kocoury paní Zdislavy..

Také jsme svědky podivného souboje, který měl zakrýt vraždu pana Jana ze Střelče..

Dále tu máme vraždu zlatníka Ruprechta..

Zvláštního francouzského šlechtice a podivnou satanistickou sektu...

Je to moc zločinů, nebo málo? Pro Oldřicha z Chlumu tak akorát..

Tentokrát mě celkem mrzí, že panoš Ota a velitel Diviš byli často oddělení, tudíž mi chyběli vtipné narážky a špičkování mezi nimi. A taky mě tam štvala Ludmila..

Byl to celkem vážný díl a Oty mi bylo na konci dost líto..


Jinak opět velmi pěkná kniha..

20.02.2024 3 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Poslouchala jsem jako audioknihu..

Jak nejlépe vystihnout pocity z této knihy.. nevím.. Knih s touto tématikou je nespočet a je to dobře. Jenže tento příběh je takový trochu jiný.

Sledujeme zde hlavní hrdinku od narození. Ji a její dva kamarády.. Jak už to tak bývá, takové trojúhelníky nekončívají dobře..Ale to předbíhám...

Zuzana si užívá dětství a dospívání všemi doušky. Toto období je sice zkaleno smrtí nejprve dědečka a poté smrtí matčinou.

S nástupem Hitlera k moci si Liebeskindovi nedělají hlavu a dál si žijí jako v pohádce, když Hitler přitvrdí, už nelze nikam utéct..

Zuzana se dostane až do Osvětimi a tam je jako pokusný králík podrobována různým zvěrstvům tamních ,, lékařů,,.
Kupodivu přežije a po osvobození se dává pomalu dohromady.. Je až překvapivé jak dobře na tom na konec zdravotně je..

Vrací se ,, domů,, a tam ji čeká jeden z bývalých dětských kamarádů.. ( Bohužel ten špatný) a Zuzana prožívá peklo číslo dva..

Dostane se živá a zdravá i z tohoto peka? Nebo ji udolá?

To si přečtěte/ poslechněte v knize Zuzanin dech od Jakuby Katalpy..

Je to velmi živý, svižný a výborně vykreslený příběh, který vyvolává spoustu emocí...

17.02.2024 4 z 5


Marie a Magdalény Marie a Magdalény Lenka Horňáková-Civade

Marie, Magdalena, Libuše a Eva. Čtyři generace žen se stejným příjmením, proč?.. Magdina, Líba ani Eva nevědí nic o svých otcích, jsou nemanželské.. parchanti.. rodové prokletí? Osud? Možná..

V tom světě, v kterém vyrůstaly, to je dost nepříjemné, ale ony jsou nezlomné, hrdé a se svými životy smířené a rvou se s osudem jak to přijde a jak jen to jde..
Je vidět jak krásně je všechny drží ,,pomyslně,, nad vodou nejstarší z nich, prababička Marie..

Pohybujeme se v časové ose od okupace až po normalizaci..

Sledujeme život, každé z nich a že se občas umí pěkně zamotat, tyto čtyři ženy, jsou toho nezvratným důkazem..

Příběhy plné lásky, snů, tajemství i lží..

Za mě perfektní psychologie postav, skvěle vystihnuté myšlenky dětí, dospívajících i dospělých osob..

Kniha se čte dobře, autorka píše s lehkostí, bylo to opravdu skvostné a bavilo mě to moc.. jen mě trošičku štve ten otevřený a dost useknutý konec..

12.02.2024 4 z 5


Nebe nad Perninkem Nebe nad Perninkem Štěpán Javůrek

Poslouchala jsem jako audioknihu a musím říct, ještě že tak, normálně bych knihu asi nedočetla.

Přednes byl skvělý ale kniha samotná mě hodně zklamala.. asi jsem od autora Sudetského domu čekala něco jiného..

Příběh nám vypráví o Petrovi a Kamile. Petr je lékař, v životě mu všechno vycházelo a ještě ke všemu to je neskutečnej samolibej frajer a dle mého pěknej kre*én.. a jelikož nemá žádný starosti, vše má,,zadarmo,, a nudí se, tak se z něj stane alkoholik a i tak mu vše prochází až do osudného dne, kdy malém zemře.. no a pak se jeho život otočí o 180° a je z něj najednou úplně skvělej člověk, který se odstěhuje do hor a potká tam svou životní lásku Kamilu ( která měla taky celkem pestrý život než se seznamila s Petrem)...

Jako vážně??

No, upřímně mě to nenadchlo, jako chápu že se člověk může změnit, že může začít znovu, že má každý právo na štěstí, ale tomuhle jsem za mák nevěřila a možná ani nechtěla.. Petr mě neskutečně štval a byl mi nesympatický a místy až odporný..

Autor umí psát krásně, výborně popisuje prostředí, krajinu ale tenhle příběh za mě prostě velká bída..

11.02.2024 2 z 5


Puritán Puritán Robert Ervin Howard

Kniha obsahuje několik povídek o ,, Puritánovi,, Solomonu Kaneovi, člověku, který mstí každou nespravedlnost a krutost spachanou na nevinných lidech. Cestuje po celém světě a stíhá kdejaké zlo a nebojí se postavit neživým, duchům, démonům a samozřejmě i ,,jen,, zlým lidem, cestou se také stane pokrevním bratrem afrického čaroděje, a ze všeho se dokáže celkem obstojně dostat...

No z kecek mě to nevystřelilo, ale musím uznat, že přes počátečním nechuť mě to nakonec celkem bavilo a bylo to zajímavé nahlédnutí do tvorby R. E. Howarda.

07.02.2024 3 z 5


Emma Emma Jane Austen

Poslouchala jsem jako audioknihu a byl to krásný poslech, takový roztomilý, naivní příběh, až úsměvný, plný různých nedorozumění a hlavně nádherně namluvený Veronikou Khek Kubařovou..

Trochu mi to připomínalo jako kdybyste přišli k největší drbně z vesnice, která vás zatáhne k sobě na kafe a vykládá vám co se kde, kdy stalo, co si o tom myslí a jaké jsou její teorie. A samozřejmě, že za tu dobu stihne i spárovat jednu půlku vsi a druhou rozvést a zase napárovat... :D Prostě se nestačíte divit a jen kýváte na souhlas, ale zároveň se vám chce strašně rozesmát nad teoriemi, které spřádá... :D A nakonec zjistíte, že jste se docela pobavili ;-)

Byla to krásná romantická klasika, a velmi, velmi podařený audio počin..

06.02.2024 4 z 5


Prsatý muž a zloděj příběhů Prsatý muž a zloděj příběhů Josef Formánek

V tomto období na mě byla kniha trochu ,,těžká,, a po dočtení mám v hlavě tisíc myšlenek, které víří, jako prach ve slunečním světle, a asi ještě nějakou dobu ve mě budou usazeny..

Tahle kniha má neskutečnou sílu, která je ukrytá mezi řádky.. není to jen povrchní příběh o nějakých lidech, co dělají to, či ono.. Je to příběh ve kterém se přemýšlí o životě, o jeho smyslu, o štěstí, o tom co si přejeme a co dostáváme..o hledání...a o dalších a dalších věcech..

Trochu mi trvalo, než jsem se začetla. Ze začátku má člověk pocit, že knihu ani nedotčte, jelikož hlavní postava je typ muže, kterého byste nejraději nakopali a zakopali, ale postupem času si buď zvyknete a nebo jeho chování ignorujete..

Velmi silná byla kapitola Dopis dceři - brečela jsem jako želva, to přiznávám..

Bylo to celkem obohacující, ale myslím, že ne každý tuto knihu ocení. Pan Formánek má dost osobitý styl psaní, který ne každému sedne..

Mě se kniha líbila..

01.02.2024 4 z 5


Pokus o záchranu Čuňáka Sneeda Pokus o záchranu Čuňáka Sneeda John Irving

Irvinga mám moc ráda a tak jsem sáhla i po jeho povídkové knize..

A tady je pár mých zamyšlení k jednotlivým povídkám:

- Pokus o záchranu Čuňáka Sneeda - povídka o tom, jak se prý z Irvinga stal spisovatel, ale také o Sneedovi..přiznejme se, kdo se někdy někomu neposmíval, nebo nebyl tím, komu se posmívali ( myslím, že na té či oné straně byl každý z nás..) a mě bylo Sneeda opravdu líto, ..a jeho konec mě vskutku rozesmutněl.. Škoda, že smyšlenka útěku Sneeda do Evropy nebyla skutečnost...to by byl skvělý konec... Bohužel...

- Vnitřní prostor - jak vaše práce a prostředí v němž bydlíte dokáže ovlivnit váš život?.. Hodně.. a což teprve, když se k tomu přidá jeden strom..

- Malém až v Iowě - nasednout do auta a jet.. pryč, od všeho a všech... všímat si jen cesty a dojet tam, kde jste ještě nikdy nebyli... kdo by to občas nechtěl taky udělat... Jenže co pak.. opravdu se dá utéct od všeho, aniž by nás to uvnitř nezžíralo...

- Unavený svět - občas si něco přejeme a ono se to výplní, ale pak jsou z toho jen problémy a nakonec se vrátíme tam kde jsme začali, nebo ještě níž..o tom ví své i Minna z této povídky..

- Brennbbarovy bláboly - každý máme v sobě zakořeněnou nějakou větší či menší křivdu, ale co když vyjde najevo, dokážeme se obhájit?..

- Sny jiných lidí - představte si že máte schopnost, aby se vám zdáli sny jiných lidí - vašich nejbližších.. jak by vám to změnilo život?

- Penzion Grillparzer - tato povídka je velice známá (objevila se již v Garpovi).. mystická a trochu mrazivá a přesto dokáže člověka přitáhnout do podivného penzionu k vykladači snů, vysloužilém medvědovi, člověku jenž chodí po rukou a pěvci s maďarskými písněmi...

- Král románu - jediná povídka, která mě opravdu zklamala, takové sáhodlouhé povídání o Dickinsonovi, jeho díle a úvahách o něm mě přišlo dosti nudné a vůbec mě to nebavilo..

Takže podtrženo - sečteno, nebylo to špatné jako doplněk k Irvingovým románům, které jsou skvělé, ale nebrala bych ji jako první knihu od autora, pokud s ním chcete začít... Já jsem však spokojená..

08.01.2024 4 z 5


Vztek Vztek Tracy Wolff

Druhý díl z Katmerské akademie přečten a já nutně potřebuji další.

Grace se po čtyřech měsících promění z chrliče zpět do své lidské podoby a v hlavě má Jaxnova staršího bratra Hudsona..a to doslova..

Musím říci že Hudson mě neskutečně bavil, on i hádky a špičkování mezi ním a Grace..

Zato Jaxona jsem měla občas až po krk. Z drsňáka se stalo vystrašené, pře-zamilované ,,netopýře-upíře,,.. a chce všechno vyřešit sám..

Objevily se tu nové postavy, děj byl napínavý, rychle se to četlo a bylo to super..

Je to fajn oddechovka, trochu naivní a předvídatelné, ale já to zbožňuju!

31.12.2023 4 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Výborný a silný příběh, který je skvostně vyprávěn skrze starou hospodyni, která ho převypravuje najemci domu, který patří k Větrné hůrce...

Je to příběh několika lidí, kteří bydlí na Větrné hůrce a jsou spolu spjati krví i osudem, příběh plný lidských rozmarů, smutků, závisti, zlosti ale i velké lásky a pochopení.

Miluju tu psychologii postav, příběh je komplexní, napínavý, vtáhne čtenáře a nedá pokoj, dokud ho nepřečtete.
Některé z postav nenávidíte a jiných je vám líto...

Bylo to skvělé energické čtení plné nálad a pocitů a určitě se ke knize opět někdy vrátím..

28.12.2023 5 z 5


Dýka s hadem Dýka s hadem Vlastimil Vondruška

Já detektivky moc nemusím, až na ty od Agathy Christie (kdo by nemiloval Hercula Poirota) a ty historické od Vlastimila Vondrušky..

Z této série jsem už kdysi četla pár titulů, ale ne tak jak jdou za sebou v serii, takže to teď chci napravit a alespoň jednu do měsíce přečíst

V prvním díle série Hříšní lidé Království českého se vydáváme na Grabštejn, kde byl zavražděn tamní pán Jindřich z Donína a případ přijíždí prošetřit královský prokurátor Oldřich z Chlumu. Když případ vyřeší a odjíždí domů na Bezděz, cestou najde Oldřich a jeho družina mrtvého mnicha Johanitského řádu a pouští se znovu do vyšetřování. Samozřejmě i zde je vše brzy objasněno.

Vždy mě fascinuje jak rychle dokáží případy vyřešit. Ale není to ničemu na škodu.

Je to svižné, zábavné, zajímavé, rychle se to čte, prostě perfektní..a už se těším, až si přečtu druhý díl..

04.12.2023 5 z 5


Srdce temnoty Srdce temnoty Joseph Conrad

Tohle mi opravdu nesedlo.. :(
Nejen že jsem se nemohla absolutně začíst a soustředit se na příběh, ale vůbec mi to neutíkalo, čím víc jsem četla, tím víc jsem měla pocit, že je ta kniha nekonečná a tzv. roste před očima. A ač má jen cca 140 stran, přišlo mi že má nejmíň 800.. :(

Námořník Marlow vypráví svým přátelům příběh, který se mu kdysi stal. Příběh o putování do hloubi temného pralesa a do hloubek, ještě temnějších srdcí a duší lidí, kteří jsou v těchto končinách už příliš dlouho bez civilizace.

Dalo se to přežít až do chvíle, kdy vypravěč začal popisovat plot z napíchaných hlav domorodců, v němž si liboval tamní bělošský správce..

Čekala jsem více rozvinutý pohled do psychologie těchto lidí, nějaké hlubší informace a možná i trochu více akce či energie... Bylo to takové loudavé vyprávění o cestování a pozorování..

A upřímně moc nevím co si mám o této knize po přečtení myslet..

Mrzí mě to, ale s panem Conradem jsme se naprosto minuli.. :(

19.11.2023 1 z 5


Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

Poslouchala jsem jako audioknihu.

Navazujeme na první díl, avšak dva roky poté co z domu byli odsunuti Fuchsovi. Komunisté nabírají na síle a dělají ze života peklo všem, kteří se nechtějí podvolit. Čím víc se člověk vzpírá, tím víc ho chtějí zničit a dosáhnout toho, po čem touží.

Objevují se zde i nové postavy, jako pan Lukeš, jeho dcera Jarmila a její dva bratři.. A jak to tak bývá, zasáhnou do života Smolíkových velkou měrou..

Kniha ve mě vyvolává velké emoce! Cítím, vztek, smutek, vzdor a čirou nenávist. Po celou dobu se mi vařila krev v žilách a chtělo se mi křičet...

Je to skvělé napsané a velmi realisticky popsané (pomlouvání, udávání, výslechy, potlačování církve, rozvrácené vztahy, strach, kolektivizace, vyčerpání, bezmoc), z knihy prýští emoce a energie na všechny strany a nenechá vás v klidu... Je to perfektní..

A v neposlední řadě opět skvěle namluvené..

10.11.2023 5 z 5