Záhada zlaté štoly

Záhada zlaté štoly https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151250/zahada-zlate-stoly-151250.jpg 4 739 93

Další z příběhů královského prokurátora Oldřicha z Chlumu se tentokrát odehrává v okolí Prahy. Nevysvětlitelným způsobem se při cestě z královských dolů v Jílovém u Prahy ztratí truhlice plná zlata. Král Přemysl I. Otakar povolá Oldřicha z Chlumu, protože je jasné, že v pozadí musí stát někdo z předních šlechticů království.... celý text

Avila
Avila
06.03.2024 5 z 5

Třetí díl s Oldřichem z Chlumu a jeho skvělými pomocníky a opět oddechové a příjemné čtení. Pana Vondrušku si dávám do oblíbených a už se těším na další díly a vím že mám před sebou hodně příjemného čtení :-)

lilites
lilites
27.02.2024 4 z 5

Třetí díl série Hříšní lidé království českého.

Někdo záhadně ukradl zlato, které mělo být určeno králi Přemyslu Otakaru II.
Podezřelých je hned několik a tak se Oldřich z Chlumu dává hned do vyšetřování. A aby taky ne, král je vzteky bez sebe a vyhrožuje kde čím, jestli se zlato nenajde.. Oldřich dostává jen pár dní na to, aby záhadu objasnil a zlato našel.

Samozřejmě se tu objeví i pár vražd a napínavost příběhu stoupá stránku po stránce víc a víc..

Máme tu také Oldřichovi pomocníky Otu a Diviše, kteří mě neskutečně baví.. K nim se v tomto díle přidává i šikovný klučina Vencl..

Tentokrát se pohybujeme v místech v okolí Prahy a Jílového

Příběh pana Zdeňka je trochu moc fantaskní, ale je to prostě taková historická detektivní pohádka, takže proč ne, i nějaké ty menší nesrovnalosti se tu hold musí odpustit..

Přesto jsem si s panem Vondruškou užila krásný oddechový čas v dobách,,krále železného a zlatého,, a těším se na další díl..


michal1425
michal1425
21.12.2023 1 z 5

(SPOILER) V jedné větě: od widlí widlím aneb Widlácká odisea po češském království.

Jinak bodovitě:
1. VŠUDE vlála vlajka s orlicí mocného češského krále před kterou se třásla nejenom vrstva proradných měštáků ale i mocných něměčských přivandovalců a potažmo celá evropa, což potěší nejednu malou češskou dušičku

2. Jediní úctihodní lidé jsou zásadně družina widláků z chuhlů, kteří jsou nejenom geniální ale také genitální(o tom v dál v bodě 3.) a také jediní morálně a eticky nezkorumpovaní. Jak by také ne, jinak by se největší nákupní skupina autorova na území bývalého češského království božího těžko s hrdiny identifikovala

3. Čoustání družiny widláků z chuchů bylo přečetné, panny ale i provdané ženy by hrdinům samy velerády naskakovali na bidélka(né jako těm proradným měšťanům nebo něměčským přivandovalcům), ale toto bylo zcela v souladu s vůlí boží a vůlí velemocného krále železného a zlatého: krále otrokáře II. češského. Ale také, určitě zcela náhodou, k uspokojení hlavní čtenářské skupiny autorovy, a nepřímého potvrzení toho jací jsou ti widloni oproti té městské lůze, něměčské náplavě a potažmo celé evropě, kanci. Ve jménu svatého češského krále všechna widlácka bidélka pooozor! Pohov!

3. Scénář má v sobě zabudované velice originální a zcela nečekané zvraty kdy, zcela nečekaně, postavy které mohou vše vysvětlit na poslední chvíli umírají a hrdinové se dostávají do čím dál fantastičtějších nebezpečenství. Tím autor velice originálně šponuje chytrého čtenáře který je si tím počtem nebezpečenství zcela oslněn a zcela jistě neznačí to, že z nich v zápětí hrdinové jako zázrakem neuniknou(nikde ne dál než za 10 stránek - to byl další geniální tah z mistra autorova).

4. Družina widléčka z chuchlů nečekaně všech 150 zločinů a zvěrstev, které spolu samozřejmě všechny do jednoho souvisí, vyřeší na posledních 10% listů knihy, která se sestává z monologu úhlavního widléčka z chuchlů, který nám to(hlavně pro ty pomalejší kteří mají tendenci se zařadit mezi hlavní autorovu cílovou skupinu) jedním monologem vše vysvětlí.

5. Je velice důležité zdůraznit, že všichni křiváci dostanou po právu co si zasloužili 1:1, což je velice historicky přesné a reálné - tím je přece historije velice známá. Ti hodní a čestní vždy vítězí(s pomocí boží a osvíceného krále češského) nad těmi zlými a nečestnými jak tomu bylo po celé člověčensšké dějiny odpradávna. AMEN.


PS: zmínil jsem také že VŠUDE vlála vlajka s orlicí mocného češského krále před kterou se třásla nejenom vrstva proradných měštáků ale i mocných něměčských přivandovalců a potažmo celá evropa, což potěší nejednu malou češskou dušičku? Jestli náhodou ano, tak není na škodu to zopakovat protože je to úhlavní motiv knihy

sgjoli
sgjoli
03.12.2023 3 z 5

Opět jsem měla chuť na něco detektivního z českého prostředí, tak jsem zabrousila do světa Oldřicha z Chlumu. A opět to bylo příjemné setkání s mým nyní již oblíbeným vyšetřovatelem a jeho společníky Otou a Divišem.
Tentokrát se ocitáme na dvoře samotného panovníka a okruhu blízkých papalášů. I když Oldřich musí čelit panovníkově proměnlivé náladě, zůstává nakonec pevný v kramflecích a jde si za svým, dokud neodhalí pravdu. A to mne fakt bavilo.
Zápletka sama o sobě je pěkně propracovaná, aspoň mne to teda bavilo a a líbilo se mi to. Není to přitom žádný krvák, spíš vyšetřovačka s hledáním a prověřováním stop. Celou tu detektivní linku uvolňuje Otovo sukničkaření, které je prostě úsměvné. A neméně úsměvné je i to, když se Diviš s Otou navzájem dobírají.
Celkově jsem tedy opět spokojená. Byť hodnotím průměrně, baví mne to. Ty tři hvězdy jsou akorát za to, že to není žádná převratná literatura, která by člověka duševně či životně obohatila. A mám mezi oblíbenci jiné detektivky. Série Hříšných lidí je pro mne hlavně odpočinkovou záležitostí, u které vypnu a pobavím se. A budu se k tomu velmi ráda zase vracet, i když nepředpokládám, že dám v budoucnu vyšší hodnocení.

Jiruka Kareru
Jiruka Kareru
03.10.2023 5 z 5

Další skvělý díl této série.
Vencl dává vyšetřování nový nádech, tak čekám, jak se to vyvine dale.

Gabča67
Gabča67
28.08.2023 3 z 5

Detektivní případy královského prokurátora a jeho pomocníků mám ráda. Oddechové čtení, které mě baví i pobaví zároveň. ,,Špičkování" mezi Otou a Divišem dodává sérii šťávu a humor. Svatba na konci tohoto příběhu se mi zdála až moc ideální. Ale na druhou stranu, co od knížky očekávám, to dostanu. V tom je pan autor mojí jistotou. Takže, vstříc dalším dílům.

666Jitka
666Jitka
22.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Královský prokurátor Oldřich z Chlumu je povolán panovníkem, aby bezodkladně vyřešil záhadu ztraceného zlata a to pod pohrůžkou ztráty vlastní hlavy v případě neúspěchu - uff. Hlavní hrdina a jeho pomocníci se tedy opět vrhají do pátrání a postupně odhalují zajímavé okolnosti, kousky skládačky začínají zapadat do sebe a po sehrání malého divadla je případ opět úspěšně uzavřen a zlato navráceno králi. Taková oddychová detektivka z období vlády Přemysla Otakara II. dobrá na odreagování se a odpočinek.

zelda7
zelda7
26.06.2023 3 z 5

Knihy pana Vondrušky jsou oddychové čtení. Tento díl patří spíš k těm lepším ze série Hříšní lidé království českého, přesto mi přišlo, že potenciál námětu nebyl zcela využit, čekala jsem více dějiště ze štol.

hana4834
hana4834
28.04.2023 4 z 5

Celkem dobrý

wena
wena
09.04.2023 4 z 5

Na mě moc jednoduchý konec až s pohádkovou svatbou, jinak pohodové čtení.

Naďa2411
Naďa2411
27.03.2023 4 z 5

Děj z druhé pol. 13. století za vlády železného a zlatého krále Přemysla Otakara II. Za jeho éry si šlechta nemohla zvyknout na "pevnou ruku". Proto prokurátor Oldřich z Chlumu hledal viníka ztraceného zlata při převozu z Jílové do Prahy v řadách šlechty. Král jmenoval Oldřicha z Chlumu správce hradu Bezděz a měl mít dohled nad jeho výstavbou. K hradu mám blízký vztah, proto jsem si ráda audioknihu poslechla, při čtení by se mi pletla jména. Prokurátor musí při řešení odvést dobrou a rychlou práci, krádež zlata nazval případem: Záhada zlaté štoly.
Audiokniha - čte: Martin Štěpánek, Otakar Brousek st. a Martin Polách s doprovodem dobové hudby. Kniha se velmi dobře poslouchá, doporučuji.

klmonkaa
klmonkaa
14.03.2023 5 z 5

Veľmi dobre sa to počúvalo (audio kniha), pokiaľ budem mať opäť miesto na knihy, kúpim si to. :-D

PitoR
PitoR
27.02.2023 4 z 5

Oldřich z Chlumu – 3. diel!
„Jsem královský prokurátor. Soudím podle toho, co vypátrám. Věštit může kejklíř... Každou chvíli, kterou tu zbytečně klábosíme, získává zločinec náskok. Snažně vás prosím, pojďme k věci!“

Vlastimil Vondruška, český historik, publicista a veľmi plodný spisovateľ, je autorom rozsiahlej detektívnej série Hříšní lidé Království českého, ktorá má doteraz tridsať častí a už sa pripravuje ďalšia. Príbehy sa odohrávajú v 13. storočí, v stredoveku, za vlády Přemysla Otakara II. a hlavnou postavou je rytier Oldřich z Chlumu. Ten je panovníkom menovaný do funkcie kráľovského prokurátora s cieľom vyšetrovať a trestať hrdelné zločiny. V tom mu pomáhajú aj jeho verní spoločníci – Ota a Diviš.

„Nerad trápím lidi, o nichž si nejsem jistý, že jsou zločinci. Protože bezpráví je stejný hřích, jako zločin. Možná ještě větší.“

Po ceste z kráľovských baní Jílové do Prahy sa stratí zlato. Kráľ Přemysl zúri a Oldřich musí dokázať, že si svoje postavenie a úrad plne zaslúži. Prípad je veľmi zamotaný, do toho smrť žida Samuela, zmiznutie hostinského Fráňu a ďalšie záhady, ktoré majú korene v minulosti.

„Pokud bylo možno českému králi něco vytknout kromě jeho náladovosti, pak to byly jeho představy o rytířské cti. Někdy se Oldřichovi z Chlumu zdálo, jako by Přemysl II. Otakar žil ve světě legend o králi Artušovi a ne v bezcharakterné přítomnosti. Ale i to byla věc, pro kterou si rozuměli. Protože Oldřich byl v podstatě stejný. I on nosil v sobě víru, která nebyla z tohoto světa. Víru v pravdu a spravedlnost.“

Aj keď o tejto temnej dobe nemôžeme mať žiadne ilúzie, autorovi išlo skôr o samotné detektívne zápletky a vyšetrovanie, takže ak čakáte opis krvavých jatiek a podobné drsnosti, nedočkáte sa. Mne sa Vondruškov štýl zapáčil a určite budem – v rámci možností – s čítaním jeho kníh pokračovať.

FerryTaz
FerryTaz
21.02.2023 5 z 5

Kniha byla opět hezky odpočinkově napsaná. Četl jsem jí jedním dechem, ale i přesto jsem se občas ztratil ve jménech, neboť autor vcelku často používal jména podobná. Jako např. Eberhart - královský mincmistr a Enderlin-vysoce postavený měšťan. Řeknete si, vždyť jsou to naprosto odlišná jména, ale když se druhý den vrátíte ke čtení a čtete o jednom z nich, tak si až po stránce třeba uvědomíte, že čtete o tom druhém než jste si původně mysleli. Zlatá jednoduchá jména Marta, Ota, Mikeš :) Nicméně, příběh byl dobrý a já se již vrhám na další díl.

Riccia
Riccia
01.02.2023 5 z 5

Bylo to super jako vždycky - královský prokurátor se svými pomocníky opět každou nepravost a záhadu, které mu přišly pod ruku, bravurně vyřešil, každému pomohl a to všechno s elegancí sobě vlastní :-) Jak já se ráda do téhle pohody vracím. Od knížky se příliš nedalo odcházet, všechno pěkně navazovalo a bylo to i docela uvěřitelné (až na osud pana Zdeňka - tam na mě bylo těch náhod až příliš, ale to panu Vondruškovi mile ráda prominu).

Turlogh
Turlogh
26.08.2022 5 z 5

Jeden z nejpovedenějších románů z řady Oldřicha z Chlumu od mistra Vondrušky. Zde je ještě celá trojice, tj. Oldřich, Ota a Diviš v plném lesku slávy, což již se bohužel nedá říci o románech úplně nejnovějších... Howgh.

toni-az
toni-az
12.08.2022 3 z 5

(SPOILER) Tento díl mě moc nezaujal. Na mě trochu moc náhod, hlavně ta věc s tajnou chodbou byla už trochu přes čáru. Na druhou stranu do průměru to vrátil ten konec, který byl hoden Nero Wolfa.

Posloucháno jako podezřele krátká audiokniha. Na to, že v každé kapitole byla dlouhá hudba a shrnutí předchozího, ty 2 hodiny asi znamenají, že to nebylo komplet. Ale možná, že to knížce spíše pomohlo, protože pěkně odsýpala.

85098211
85098211
20.03.2022 5 z 5

(audiokniha)
Tentokrát mi knihu přečetl Aleš Procházka v nezkrácené verzi a mně se i díky tomu další příběh Oldřicha z Chlumu líbil snad ještě víc než ty předchozí, které se mi dostaly do rukou dříve ;-). Tak trochu mi zde sice chyběla Ludmila, ale budu doufat, že se třeba objeví zase příště? V případu Oldřichovi zdatně sekundují Diviš, panoš Ota ze Zástřizlí a také Vencl. Jak už to tak bývá u autora obvyklé, vyšetřování je hodně zamotané a stále více se komplikuje, když se na scéně objeví další mrtví. A později, když už se zdá být jasné, kdo za zmizením zlata stojí, se ukáže, že se všechno odehrálo úplně jinak. No a jakou roli zde bude hrát v názvu i v průběhu děje zmíněná štola, již prozrazovat nebudu ;-). Kniha mě určitě nezklamala - právě naopak :-), proto jí dávám plný počet a na další setkání s Oldřichem z Chlumu se budu časem zase moc těšit :-).

drakamena
drakamena
22.02.2022 4 z 5

Příběh písaře a jeho milé sice byl tak trochu jako z červené knihovny, jinak ale byl příběh skvělý. Ty veletoče s nastraženými důkazy a pečetěmi a tajnými chodbami byly bezvadné. A zamilovala jsem si Vencla. Moc dobrý přírůstek "do rodiny"!

Ava365
Ava365
28.11.2021 5 z 5

Jako téměř všechny Vondruškovy knihy se i tato četla hezky, autor umí udržet čtenáře v napětí a přitom všem se čtenář dozví ještě něco o tehdejším způsobu života. Musíme věřit, že tomu tak tenkrát skutečně bylo :-)